10 prednosti in koristi kokosovega olja

Kokosovo olje se pogosto trži kot superživilo. Edinstvena kombinacija maščobnih kislin v kokosovem olju ima lahko pozitivne učinke na vaše zdravje, kot je pospeševanje izgube telesne teže, zdravje srca in delovanje možganov.

kokosovo olje

1. Vsebuje zdrave maščobne kisline


Kokosovo olje vsebuje veliko nasičenih maščob. Te maščobe imajo različne učinke na telo v primerjavi z večino drugih prehranskih maščob.

Maščobne kisline v kokosovem olju lahko spodbudijo vaše telo k izgorevanju maščob in zagotavljajo hitro energijo telesu in možganom. Prav tako zvišujejo HDL (dober) holesterol v krvi, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni. Večina prehranskih maščob so kategorizirane kot dolgoverižni trigliceridi (LCT), kokosovo olje pa vsebuje nekaj srednjeverižnih trigliceridov (MCT), ki so krajše verige maščobnih kislin. Ko jeste MCT, običajno gredo naravnost v jetra. Vaše telo jih uporablja kot hiter vir energije ali jih spremeni v ketone. Ketoni lahko močno vplivajo na vaše možgane, raziskovalci pa preučujejo ketone kot zdravljenje epilepsije, Alzheimerjeve bolezni in drugih stanj.

Kokosovo olje vsebuje veliko MCT, vrste maščobe, ki jo vaše telo presnavlja drugače kot večina drugih maščob. MCT so odgovorni za številne zdravstvene koristi kokosovega olja.

2. Lahko okrepi zdravje srca

Kokos je v zahodnem svetu redka hrana, glavni potrošniki pa so ljudje, ki skrbijo za zdravje. V nekaterih delih sveta pa je kokos, ki je poln kokosovega olja, prehrambena sestavina, v kateri ljudje uspevajo že več generacij.

Na primer, študija iz leta 1981 je ugotovila, da je prebivalstvo otoka Tokelau, otoške verige v južnem Tihem oceanu, pridobilo več kot 60% kalorij iz kokosovih orehov. Raziskovalci poročajo ne le o splošnem zdravstvenem stanju, temveč tudi o zelo nizkih stopnjah srčnih bolezni. (1)

Kitavanci na Papui Novi Gvineji jedo tudi veliko kokosa, skupaj z gomolji, sadjem in ribami in imajo malo kapi ali bolezni srca.

Številne populacije po vsem svetu že več generacij uspevajo, uživajo znatno količino kokosa, študije pa kažejo, da imajo dobro zdravje srca.

3. Lahko spodbuja izgorevanje maščob

Debelost je danes eno največjih zdravstvenih stanj, ki prizadene zahodni svet. Medtem ko nekateri mislijo, da je debelost le vprašanje, koliko kalorij nekdo poje, je pomemben tudi vir teh kalorij. Različna živila na različne načine vplivajo na vaše telo in hormone. MCT v kokosovem olju lahko povečajo število kalorij, ki jih vaše telo pokuri, v primerjavi z maščobnimi kislinami z daljšimi verigami. (2)

Ena študija je pokazala, da je uživanje 15–30 gramov MCT na dan povečalo 24-urno porabo energije za 5%. Vendar te študije niso posebej proučevale učinkov kokosovega olja. Preučevali so vplive MCT na zdravje, razen lavrinske kisline, ki predstavlja le približno 14% kokosovega olja. Trenutno ni nobenega dobrega dokaza, da bi samo uživanje kokosovega olja povečalo število porabljenih kalorij. Upoštevajte, da je kokosovo olje zelo kalorično in če ga zaužijete v velikih količinah, lahko zlahka povzroči povečanje telesne mase.

Raziskave ugotavljajo, da lahko MCT povečajo število porabljenih kalorij v 24 urah za kar 5%. Vendar samo kokosovo olje morda nima enakega učinka.

4. Lahko ima protimikrobne učinke

Lavrinska kislina predstavlja približno 50% maščobnih kislin v kokosovem olju. Ko vaše telo prebavi lavrinsko kislino, tvori snov, imenovano monolaurin. Tako lavrinska kislina kot monolavrin lahko ubijeta škodljive patogene, kot so bakterije, virusi in glive. (3)

Študije v laboratorijih na primer kažejo, da te snovi iz kokosovega olja pomagajo ubiti bakterijo Staphylococcus aureus, ki povzroča okužbe respiratornih predelov, in prav taqko kvasovke Candida albicans, ki je pogost vir okužb s kvasovkami pri ljudeh.

Obstaja tudi nekaj dokazov, da uporaba kokosovega olja kot ustne vodice – postopek, imenovan vlečenje olja – koristi ustni higieni, čeprav raziskovalci dokaze štejejo za šibke. Ni dokazov, da kokosovo olje zmanjša tveganje za prehlad ali druge notranje okužbe. Uporaba kokosovega olja kot ustne vode lahko prepreči okužbe ust, vendar je potrebnih več dokazov.

5. Lahko zmanjša lakoto

Ena zanimiva lastnost MCT je, da lahko zmanjšajo lakoto.
To je lahko povezano z načinom, kako vaše telo presnavlja maščobe, ker lahko ketoni zmanjšajo apetit človeka.

V eni študiji je 6 zdravih moških jedlo različne količine MCT in LCT. Tisti, ki so pojedli največ MCT, so pojedli manj kalorij na dan. (4)

Druga študija na 14 zdravih moških je poročala, da so tisti, ki so za zajtrk pojedli največ MCT, pojedli manj kalorij na kosilu. Te študije so bile majhne in so imele zelo kratek časovni okvir. Če bi ta učinek vztrajal dolgoročno, bi lahko moški v nekaj letih zmanjšali telesno težo. Čeprav je kokosovo olje eden najbogatejših naravnih virov MCT, ni dokazov, da uživanje kokosovega olja bolj kot druga olja zmanjšuje apetit. Dejansko ena študija poroča, da je kokosovo olje manj nasitno kot olje MCT. MCT lahko znatno zmanjšajo apetit, kar lahko dolgoročno privede do zmanjšane telesne teže.

6. Lahko zmanjša lakoto

Trenutno raziskovalci preučujejo ketogeno prehrano, ki vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov in veliko maščob, za zdravljenje različnih motenj. Najbolj znana terapevtska uporaba te diete je zdravljenje epilepsije, odporne na zdravila, pri otrocih. Dieta dramatično zmanjša stopnjo lakote pri otrocih z epilepsijo, tudi pri tistih, ki z več vrstami zdravil niso imeli uspeha. Raziskovalci niso prepričani, zakaj. Zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov in povečan vnos maščob vodi do močno povečanih koncentracij ketonov v krvi. Ker se MCT v kokosovem olju pripeljejo v vaša jetra in spremenijo v ketone, lahko zdravstveni delavci uporabljajo spremenjeno keto prehrano, ki vključuje MCT in večje količine ogljikovih hidratov, da povzročijo ketozo in pomagajo pri zdravljenju epilepsije. MCT v kokosovem olju lahko povečajo koncentracijo ketonskih teles v krvi, kar lahko pomaga zmanjšati epileptične napade pri otrocih z epilepsijo.

7. Lahko zviša HDL (dober) holesterol

Kokosovo olje vsebuje naravne nasičene maščobe, ki zvišujejo raven HDL (dobrega) holesterola v telesu. Prav tako lahko pomagajo spremeniti LDL (slab) holesterol v manj škodljivo obliko. Številni strokovnjaki s povečevanjem HDL verjamejo, da lahko kokosovo olje izboljša zdravje srca v primerjavi z mnogimi drugimi maščobami. V eni študiji na 40 ženskah je kokosovo olje zmanjšalo skupni in LDL (slab) holesterol, hkrati pa povečalo HDL, v primerjavi s sojinim oljem. Druga študija na 116 odraslih je pokazala, da je po dieti, ki je vključevala kokosovo olje, zvišala raven HDL (dobrega) holesterola pri ljudeh s koronarno arterijsko boleznijo.

Nekaj ​​študij je pokazalo, da lahko kokosovo olje zviša koncentracijo HDL (dobrega) holesterola v krvi, kar je povezano z izboljšanim zdravjem presnove in manjšim tveganjem za bolezni srca.

8. Lahko ščiti kožo, lase in zobe

Kokosovo olje ima veliko uporab, ki nimajo nič skupnega z uživanjem. Mnogi ga uporabljajo v kozmetične namene za izboljšanje zdravja in videza kože in las. Študije kažejo, da lahko kokosovo olje izboljša vsebnost vlage v suhi koži in zmanjša simptome ekcema. (5)

Kokosovo olje lahko ščiti tudi pred poškodbami las. Ena študija kaže, da lahko deluje kot šibka krema za sončenje, saj blokira približno 20% sončnih ultravijoličnih (UV) žarkov.

Vlečenje olja, ki vključuje mešanje kokosovega olja v ustih, kot je ustna voda, lahko uniči nekatere škodljive bakterije v ustih. To lahko izboljša zdravje zob in zmanjša zadah, čeprav so potrebne dodatne raziskave.

Ljudje lahko nanesejo kokosovo olje na kožo, lase in zobe. Študije kažejo, da deluje kot vlažilec kože, ščiti pred poškodbami kože in izboljšuje zdravje ustne votline.

9. Lahko okrepi delovanje možganov pri Alzheimerjevi bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok za demenco. Običajno prizadene starejše odrasle. To stanje zmanjša sposobnost vaših možganov, da glukozo porabijo za energijo. Raziskovalci so predlagali, da lahko ketoni zagotovijo alternativni vir energije za te nepravilno delujoče možganske celice za zmanjšanje simptomov Alzheimerjeve bolezni. Avtorji študije iz leta 2006 so poročali, da so MCT izboljšali delovanje možganov pri ljudeh z blažjimi oblikami Alzheimerjeve bolezni. Vendar so raziskave še vedno predhodne in noben dokaz ne kaže, da se kokosovo olje samo bori proti tej bolezni.Zgodnje študije kažejo, da MCT lahko povečajo raven ketonov v krvi in ​​potencialno lajšajo Alzheimerjeve simptome. Vendar so potrebne nadaljnje študije.

10. Lahko pomaga zmanjšati škodljivo trebušno maščobo

Ker nekatere maščobne kisline v kokosovem olju lahko zmanjšajo apetit in povečajo izgorevanje maščob, vam lahko pomaga tudi pri hujšanju. Trebušna maščoba ali visceralna maščoba se namesti v trebušni votlini in okoli vaših organov. Zdi se, da so MCT še posebej učinkoviti pri zmanjševanju maščobe v trebuhu v primerjavi z LCT. Trebušna maščoba, najbolj škodljiva vrsta, je povezana s številnimi kroničnimi boleznimi. Obseg pasu je enostaven in natančen označevalec količine maščobe v trebušni votlini.

V 12-tedenski študiji pri 40 ženskah z trebušno debelostjo so tisti, ki so zaužili 2 žlici (30 ml) kokosovega olja na dan, znatno zmanjšali indeks telesne mase (ITM) in obseg pasu. Medtem je štiritedenska študija na 20 moških z debelostjo ugotovila zmanjšanje obsega pasu za 1,16 cm (2,86 cm), potem ko so vzeli 2 žlici (30 ml) kokosovega olja na dan.

Kokosovo olje je še vedno visoko kalorično, zato ga morate uporabljati zmerno. Zamenjava nekaterih drugih maščob za kuhanje s kokosovim oljem bi lahko imela majhno korist pri hujšanju, vendar so dokazi na splošno nedosledni. Olje, pridobljeno iz kokosovih orehov, ima številne nove koristi za vaše zdravje. Da boste kar najbolje izkoristili, raje kot rafinirane različice izberite organsko, deviško kokosovo olje.

2.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar