10 zdravstvenih prednosti in koristi melise

Melisa (Melissa officinalis) je zelišče z vonjem limone, ki prihaja iz iste družine kot meta. Zelišče sicer izvira iz Evrope, Severne Afrike in Zahodne Azije, vendar ga gojijo po vsem svetu. Melisa se tradicionalno uporablja za izboljšanje razpoloženja in kognitivnih funkcij, vendar ima še obilo potencialnih koristi.

melisa

Zakaj vse je koristna melisa?


1. Pomaga lahko pri lajšanju stresa
Melisa naj bi blažila simptome stresa, pomagala vam je, da se sprostite in okrepi vaše razpoloženje.

Študija iz leta 2004 je pokazala, da je uživanje melise omililo negativne učinke razpoloženja zaradi laboratorijsko povzročenega psihološkega stresa. Udeleženci, ki so jemali meliso, so sami poročali o povečanem občutku umirjenosti in zmanjšanem občutku budnosti. (1)

2. Pomaga lahko pri zmanjševanju tesnobe
Tudi melisa se lahko uporablja za zmanjšanje simptomov tesnobe, kot sta živčnost in razdražljivost. Raziskave, objavljene leta 2014, so preučevale razpoloženje in kognitivne učinke živil, ki vsebujejo meliso. Dodatke so pomešali v pijačo in jogurt, skupaj z naravnimi ali umetnimi sladili. Udeleženci obeh skupin so poročali o pozitivnih učinkih na različne vidike razpoloženja, vključno z zmanjšano stopnjo tesnobe.

3. Lahko okrepi kognitivne funkcije
Študija iz leta 2014 je preučevala tudi učinke melise na izboljšanje kognitivnih funkcij. Udeleženci so morali opraviti kognitivne naloge, ki vključujejo pomnjenje, matematiko in koncentracijo. Rezultati teh računalniških nalog kažejo, da so se udeleženci, ki so zaužili meliso, bolje odrezali kot tisti, ki niso. Čeprav so se ti udeleženci povišali na stopnji budnosti in zmogljivosti, lahko utrujenost še vedno mogoče nastopi. Kombinacija melise s hrano vpliva tudi na njeno absorpcijo, kar je lahko vplivalo na njeno učinkovitost. (2)

4. Pomaga lahko pri lajšanju nespečnosti in drugih motenj spanja
Kombinacija melise z baldrijanom lahko pomaga pri lajšanju nemira in motenj spanja, kot je nespečnost. Raziskovalci v eni študiji iz leta 2006 so ugotovili, da so otroci, ki so vzeli kombinirani odmerek, 70 do 80-odstotno izboljšali simptome. Tako raziskovalci kot starši so meliso ocenili kot dobro ali zelo dobro zdravilo. Način uporabe: Pred spanjem popijte skodelico čaja, kuhanega z baldrijanom in meliso.

5. Pomaga pri zdravljenju herpesov
Ob prvih znakih hladnega vnetja lahko celo nanesete meliso lokalno. Udeleženci študije iz leta 1999 so petkrat na prizadetem območju štirikrat na dan nanosili bodisi meliso bodisi kremo s placebom. Raziskovalci so ugotovili, da so udeleženci, ki so uporabljali kremo iz melise, imeli manj simptomov in se pozdravili hitreje kot ostali. Raziskovalci so tudi predlagali, da lahko uporaba kreme iz melise pripomore k podaljšanju intervalov med izbruhi vnetja. (3)

Način uporabe: Večkrat na dan na prizadeto območje nanesite kremo iz melise. Prepričajte se, da kremo preizkusite na notranji strani podlakti, preden jo nanesete. Če v 24 urah ne pride do draženja ali vnetja, bi morala biti varna za uporabo.

6. Pomaga lahko pri lajšanju prebavnih motenj
Če imate pogoste bolečine v trebuhu in nelagodje, lahko melisa pozitivno vpliva na vašo prebavo.

Majhna študija iz leta 2010 je ocenila učinke pri sladicah, ki vsebuje meliso, na funkcionalno dispepsijo. Udeleženci so po obroku jedli sorbet z zeliščem ali brez njega. Čeprav sta obe vrsti sladic zmanjšali simptome in njihovo intenzivnost, je sladica z meliso okrepila ta učinek.

7. Pomaga pri zdravljenju slabosti
Glede na potencialni vpliv na vaš prebavni sistem lahko melisa pomaga tudi pri lajšanju slabosti.
Pregled iz leta 2005, v katerem so bili ocenjeni rezultati več študij o melisi, je pokazal, da je zelišče koristno pri zdravljenju prebavnih simptomov. Številne študije so preučevale meliso, ki se uporablja skupaj z drugimi zelišči. Način uporabe: Ob prvih znakih slabosti popijte skodelico čaja iz melise.

8. Pomaga lahko zmanjšati menstrualne krče
Obstajajo tudi raziskave, ki kažejo, da se lahko melisa uporablja za lajšanje menstrualnih krčev in predmenstrualnega sindroma (PMS).

Študija 2015 je raziskala učinek melise na zmanjšanje intenzivnosti krčev pri 100 srednješolkah. Deklice so tri zaporedne menstruacijske cikle jemale esenco melise ali placebo. Intenzivnost simptomov PMS je bila analizirana pred in tudi eden, dva in tri mesece po preskušanju. Skupina, ki je jemala meliso, je poročala o znatnem zmanjšanju simptomov.

9. Pomaga lahko pri lajšanju glavobola
Melisa je lahko koristna tudi pri zdravljenju glavobola, še posebej, če je posledica stresa. Njegove sproščujoče lastnosti vam lahko pomagajo, da se sprostite, sprostite vsesplošno napetost in mišice. Prav tako pa lahko uživanje zelišča pomaga odpreti in sprostiti tesne krvne žile, kar lahko prispeva k zmanjšanju glavobola.

10. Lahko pomaga zmanjšati bolečino pri zobobolu
Zaradi lajšanja bolečin zaradi melise je lahko idealna izbira za lajšanje bolečin pri zobobolu. Domnevno zdravilo naj bi poleg osvežilnih lastnosti ciljalo tudi na vnetja v telesu.

Kako uporabljati: Z vatirano palčko po potrebi nanesite olje melise na prizadeto območje. Izberite olje, ki je že bilo razredčeno z nosilnim oljem, kot je jojoba. Če kupite čisto olje melise, ga razredčite. Eteričnih olj ne smete nanašati neposredno na kožo, dokler jih ne razredčite v nosilnem olju, ker imajo premočan učinek, ki je lahko škodljiv v takšnih odmerkih.

Neželeni učinki in tveganja
Melisa lahko povzroči naslednje neželene učinke:

glavobol
boleče uriniranje
povišana telesna temperatura
slabost
bruhanje
bolečine v trebuhu
omotica
sopenje
draženje kože
alergijska reakcija

Z zaužitjem limonine balzamov skupaj s hrano boste morda lahko zmanjšali neželene učinke, na primer želodčne težave. Tveganje za neželene učinke lahko zmanjšate tudi tako, da zaužijete manj kot 2 grama melise na dan. Meliso smete uporabljati le kratek čas. Splošno pravilo je, da si po treh tednih uporabe vzamete en teden počitka. Melise ne smete jemati dlje kot štiri mesece naenkrat brez prekinitve.

Če sami gojite meliso ali uporabljate posušene liste za čaj, je tveganja zelo malo. Če pa jemljete kapsule, prašek ali druge komercialno pripravljene dodatke ali zelišča, izberite ugledno podjetje in pazite na koncentracije. Vsekakor je najbolj priporočljivo meliso uživati v svoji naravni obliki in ne v obliki prehranskih dopolnil. Uprava za prehrano in zdravila ne nadzira zelišč in dodatkov, zato lahko pride do težav s čistostjo, kakovostjo ali varnostjo.

Če začnete uporabljati meliso, vam bo morda koristno voditi dnevnik o svojih izkušnjah. Zapišite si vse izboljšave, ki jih opazite, ali neželene učinke. Koristno je tudi, da spremljate, koliko časa jemljete meliso, zaužito količino in način zaužitja.

26.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar