Banane. Vse, kar o njih niste vedeli.

Banane so eno izmed najbolj priljubljenih sadežev po vsem svetu. Vsebujejo bistvena hranila, ki lahko zaščitno vplivajo na zdravje. Uživanje banan lahko pomaga znižati krvni tlak in lahko zmanjša tveganje za raka.

banane

Zdravstvene koristi


Banane vsebujejo veliko kalija in vsebujejo dobro vsebnost beljakovin in prehranskih vlaknin.
Naslednji razdelki pojasnjujejo nekatere možne koristi banan za zdravje.

Podatki o hranilni vrednosti prihajajo iz osrednje baze podatkov FoodData Ministrstva za kmetijstvo ZDA (USDA). Dnevne potrebe so v skladu s prehranskimi smernicami za Američane 2015–2020. Te so za odrasle, vendar so približne, saj se vrednosti razlikujejo glede na starost in spol osebe.

Krvni pritisk

Ameriško združenje za srce (AHA) spodbuja ljudi, naj zmanjšajo vnos soli ali natrija in povečajo uživanje hrane, ki vsebuje kalij. Kalij lahko pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjša obremenitev srca in ožilja.

V skladu s prehranskimi informacijami iz zgornjih virov srednja banana zagotavlja skoraj 9% človekovih dnevnih potreb po kaliju.

Astma

Študija iz leta 2007 je pokazala, da bi uživanje banan lahko pomagalo preprečiti sopenje pri otrocih z astmo. Eden od razlogov za to bi lahko bila vsebnost antioksidantov in kalija v bananah. Za potrditev teh ugotovitev pa je potrebnih več raziskav.

Rak

Laboratorijske preiskave so pokazale, da lahko lektin, beljakovina, ki se pojavlja v bananah, pomaga preprečiti rast celic levkemije.

Lektin deluje kot antioksidant. Antioksidanti telesu pomagajo odstraniti molekule, znane kot prosti radikali. Če se kopiči preveč prostih radikalov, lahko pride do poškodbe celic, kar lahko privede do raka.

Leta 2004 so raziskovalci ugotovili, da imajo otroci, ki uživajo banane, pomarančni sok ali oboje, manjše tveganje za razvoj levkemije.

Avtorji študije so predlagali, da je to lahko posledica vsebnosti vitamina C, saj ima tudi ta antioksidativne lastnosti.

Zdravje srca

Banane vsebujejo vlaknine, kalij, folate in antioksidante, kot je vitamin C. Vse to podpira zdravje srca.

Pregled iz leta 2017 je pokazal, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo z visoko vsebnostjo vlaknin, manjše tveganje za bolezni srca in ožilja kot tisti, ki imajo dieto z malo vlakninami. Tisti, ki so zaužili več vlaknin, so imeli tudi nižjo raven lipoproteina z nizko gostoto (LDL) ali “slabega” holesterola. (1)

Diabetes

Ameriško združenje za diabetes priporoča uživanje banan in drugega sadja, saj vsebujejo vlaknine. Ugotavljajo, da uživanje vlaknin lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi.

Avtor pregleda iz leta 2018 je zaključil, da bi prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin lahko zmanjšala tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in lahko znižala krvni sladkor pri tistih, ki že imajo to bolezen. (2)

Zdravje prebavil

Banane vsebujejo vodo in vlaknine, ki spodbujajo pravilnost in spodbujajo zdravje prebavil. Ena srednja banana zagotavlja približno 10% človekovih potreb po vlakninah na dan.

Banane so tudi del pristopa, znanega kot BRAT dieta, ki jo nekateri zdravniki priporočajo za zdravljenje diareje. BRAT pomeni banane, riž, jabolčno omako in toast.

Diareja lahko povzroči izgubo vode in elektrolitov, na primer kalija. Banane lahko nadomestijo ta hranila.

Glede na študijo iz leta 2012 lahko hrana z visoko vsebnostjo vlaknin povzroči napenjanje, pline in krče v želodcu pri ljudeh z vnetno črevesno boleznijo (KVČB). Vendar pa lahko banane izboljšajo simptome, so zaključili avtorji. Ameriška fundacija Crohn in Colitis priporoča banano kot prigrizek v svoji prehrani.

Ohranjanje spomina in krepitev razpoloženja

Banane vsebujejo triptofan, aminokislino, ki lahko pomaga ohranjati spomin, poveča sposobnost človeka, da se stvari uči in si zapomni ter uravnava razpoloženje.

Kalij

Banane so bogate z mineralom kalijem. Kalij pomaga vzdrževati raven tekočine v telesu in uravnava gibanje hranil in odpadnih snovi v celicah in iz njih.

Kalij pomaga tudi mišičnim krčenjem in odzivanju živčnih celic. Srce redno bije in lahko zmanjša učinek natrija na krvni tlak.

Kalij lahko zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov s staranjem ljudi. Zdrave ledvice pa poskrbijo, da v telesu ostane prava količina kalija.

Ena srednje velika banana vsebuje 422 miligramov (mg) kalija.

Najbolje je, da poskusite kalij pridobiti iz prehranskih virov, kot so banane.

Banane v prehrani

Sveže banane so na voljo skozi celo leto. V nasprotju z nekaterim sadjem banane še naprej zorijo po obiranju.

Banane bodo stalno zorele pri sobni temperaturi. Da bi jih ljudje hitreje dozoreli, jih lahko poskušajo hraniti v papirnati vrečki.

Banane bodo v hladilniku dozorevale počasneje. Zunanja lupina banane se bo v hladilniku zatemnila, sama banana pa bo dlje ostala nedotaknjena.

Nasveti za serviranje in prehranjevanje
Nekaj ​​nasvetov za uporabo banan:

Narezano banano dodajte jutranjim žitaricam ali ovsenim kosmičem za bolj hranljiv zajtrk.
Zrele banane pretlačite in uporabite za nadomestitev masla ali olja v pecivu.
Dodamo pretlačene banane mafinom, piškotkom in pecivu za naravno sladek okus.
V smoothie dodajte banane.
Vzemite banano v službo ali šolo na zdrav, prenosni prigrizek.

Trpotec je okusen bratranec banane, ki je priljubljen v Srednji Ameriki. Ljudje morajo trpotnik skuhati, preden ga pojedo.

Tveganja

Nekateri bi morali paziti, da ne bi pojedli preveč banan.

Zaviralci adrenergičnih receptorjev beta: Zdravniki pogosto predpisujejo ta zdravila, da zmanjšajo tveganje za zaplete, povezane z boleznimi srca in ožilja. Zaviralci adrenergičnih receptorjev beta lahko zvišajo raven kalija v krvi.

Uživanje preveč kalija je lahko škodljivo za tiste, katerih ledvice ne delujejo popolnoma. Če ledvice ne morejo odstraniti odvečnega kalija iz krvi, je to lahko usodno. Ljudje, ki uporabljajo zaviralce adrenergičnih receptorjev beta, bi morali zmerno jesti hrano z veliko kalija, na primer banane.

Alergija: Banane lahko pri nekaterih ljudeh sprožijo alergijsko reakcijo. Kdor ima srbenje, koprivnico, otekanje, piskanje ali težave z dihanjem, mora takoj poiskati zdravniško pomoč. Huda reakcija lahko privede do anafilaksije, ki je lahko smrtno nevarna.

Povzetek

Banane so priljubljeno sadje, ki vsebuje bistvena hranila, ki pomagajo ohranjati človeka zdravega. Omeniti velja, da sicer hranila v bananah lahko okrepijo zdravje in preprečijo bolezni, vendar uživanje banan morda nima enakega vpliva na vse. Vendar pa bo prehrana, bogata s svežim sadjem in zelenjavo, zagotovila vrsto bistvenih hranilnih snovi, ki bodo človeku pomagale ohraniti dobro počutje.

19.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar