Česen. Naravni antibiotik v boju z infekcijami.

Česen se pogosto uporablja kot aroma pri kuhanju, vendar se je v antični in sodobni zgodovini uporabljal tudi kot zdravilo; sprejet je bil za preprečevanje in zdravljenje številnih stanj in bolezni.

česen

Česen spada v rod Allium in je tesno povezan s čebulo, rakkyo (čebulo, ki jo najdemo v Aziji), mladim lubjem, drobnjakom, porom in šalotko. Ljudje ga uporabljajo že tisoče let, v starem Egiptu pa so ga uporabljali tako za kulinarične namene kot za zdravstvene in terapevtske koristi.


Dejstva o česnu

V mnogih državah se česen že stoletja uporablja medicinsko.
Česen ima lahko številne koristi za zdravje, tako surov kot kuhan.
Lahko ima pomembne antibiotične lastnosti.

Zgodovina

Česen se že tisočletja uporablja po vsem svetu. Zapisi kažejo, da je bil česen v uporabi, ko so bile zgrajene piramide v Gizi, pred približno 5000 leti.

Richard S. Rivlin je v Journal of Nutrition zapisal, da je starogrški zdravnik Hipokrat (približno 460–370 pr. N. Št.), Danes znan kot „oče zahodne medicine“, predpisal česen za najrazličnejša stanja in bolezni. Hipokrat je spodbujal uporabo česna za zdravljenje težav z dihali, parazitov, slabe prebave in utrujenosti.

Prvotni olimpijski športniki v starodavni Grčiji so prejeli česen – verjetno najzgodnejši primer sredstev za izboljšanje zmogljivosti, ki so jih uporabljali v športu. Iz starega Egipta se je česen razširil v napredne starodavne civilizacije doline Inda (danes Pakistan in zahodna Indija). Od tam se je napotil na Kitajsko.

Po mnenju strokovnjakov iz vrta Kew Gardens, angleškega kraljevskega botaničnega središča odličnosti, so prebivalci starodavne Indije cenili terapevtske lastnosti česna in mislili, da gre tudi za afrodiziak. Višji sloji so se česnu izogibali, ker so zaničevali njegov močan vonj, medtem ko menihi, “… vdove, mladostniki in tisti, ki so se zavezali ali postili, česna niso mogli jesti zaradi njegove stimulativne lastnosti.”

Skozi zgodovino na Bližnjem vzhodu, Vzhodni Aziji in Nepalu so česen uporabljali za zdravljenje bronhitisa, hipertenzije (visokega krvnega tlaka), tuberkuloze (tuberkuloze), jetrnih motenj, dizenterije, napenjanja, kolik, črevesnih črvov, revme, diabetesa in vročine. Francozi, španci in portugalci so česen predstavili Novemu svetu.

Uporaba

Trenutno se česen pogosto uporablja pri številnih stanjih, povezanih s krvnim sistemom in srcem, vključno z aterosklerozo (utrjevanje arterij), visokim holesterolom, srčnim infarktom, koronarno srčno boleznijo in hipertenzijo.

Česen danes nekateri uporabljajo tudi za preprečevanje pljučnega raka, raka prostate, raka dojke, raka želodca, rektuma in raka debelega črevesa.

Študija, objavljena v reviji Food and Chemical Toxicology, je opozorila, da kratkotrajno segrevanje zmanjšuje protivnetne učinke izvlečkov svežega česna. To je lahko težava za nekatere ljudi, ki ne marajo ali ne prenašajo okusa in ali vonja svežega česna. Vendar pa je bistvetno treba poudariti, da surov česen lahko poškoduje občutljive dele notranjih sten v našem telesu v kolikor z njim pretiravamo. Zato je potrebna zmernost, da se lahko doseže pozitivni učinek česna za zdravljenje kakršnega koli stanja.

Prednosti

Tveganje za pljučni rak

Ljudje, ki so v sedemletnem študijskem obdobju uživali surovi česen vsaj dvakrat na teden, so imeli za 44 odstotkov manjše tveganje za nastanek pljučnega raka, kaže študija, izvedena v provincialnem centru Jiangsu za nadzor in preprečevanje bolezni na Kitajskem.

Raziskovalci, ki so svojo študijo objavili v reviji Cancer Prevention Research, so opravili osebne intervjuje z 1.424 bolniki s pljučnim rakom in 4.543 zdravimi posamezniki. Vprašali so jih o njihovi prehrani in načinu življenja, vključno z vprašanji o kajenju in kako pogosto so jedli česen.

Avtorji študije so zapisali: “Opazili smo zaščitno povezavo med vnosom surovega česna in pljučnim rakom z vzorcem odziva na odmerek, kar kaže na to, da bi česen lahko služil kot kemo-preventivno sredstvo za pljučni rak.”

Možganski rak

Žveplove organsko spojine, ki jih najdemo v česnu, so bile ugotovljene kot učinkovite pri uničevanju celic v glioblastomih, ki so vrsta smrtonosnega možganskega tumorja. Znanstveniki z Medicinske univerze v Južni Karolini so v reviji Cancer poročali, da so tri čiste organo-žveplove spojine iz česna – DAS, DADS in DATS – “pokazale učinkovitost pri izkoreninjenju celic možganskega raka, vendar se je DATS izkazal za najučinkovitejšega.

Soavtor Ray Swapan, dr., Je dejal: “Ta raziskava poudarja veliko obljubo rastlinskih spojin kot naravnega zdravila za nadzor maligne rasti človeških tumorskih celic možganov. Pred uporabo te terapevtske strategije za bolnike z možganskim tumorjem je potrebnih več študij na živalskih modelih možganskih tumorjev. ”

Artroza kolkov

Ženske, katerih dieta je bila bogata z alijevo zelenjavo, so imele nižjo stopnjo osteoartritisa, je v reviji BMC Musculoskeletal Disorders poročala skupina na King’s College London in University of East Anglia, obe v Angliji. Primeri zelenjave alija vključujejo česen, por, šalotko, čebulo in rakkyo.

Avtorji študije so dejali, da so njihove ugotovitve ne samo poudarile možen vpliv prehrane na izide osteoartritisa, temveč tudi pokazale možnost uporabe spojin, ki obstajajo v česnu, za razvoj zdravljenja bolezni.

Dolgoročna študija, v kateri je sodelovalo več kot 1.000 zdravih dvojčic, je pokazala, da imajo tiste, katerih prehranske navade vsebujejo veliko sadja in zelenjave, “zlasti alij, kot je česen”, manj znakov zgodnje artroze v kolčnem sklepu.

Potencialno močan antibiotik

Po študiji, objavljeni v Journal of Antimicrobial Chemotherapy, je bil dialil sulfid, spojina v česnu, 100-krat učinkovitejši od dveh priljubljenih antibiotikov v boju proti bakteriji Campylobacter. Bakterija Campylobacter je eden najpogostejših povzročiteljev črevesnih okužb.

Starejši avtor, dr. Xiaonan Lu, z univerze v Washingtonu, je dejal: “To delo je zame zelo vznemirljivo, ker kaže, da lahko ta spojina zmanjša bakterije, ki povzročajo bolezni, v okolju in v oskrbi s hrano.” (1)

Zaščita srca

Česen lahko vsebuje kemikalije, ki ščitijo srce. Diallyl trisulfid, sestavina česnovega olja, pomaga zaščititi srce med srčnimi operacijami in po srčnem napadu, so ugotovili raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze Emory. Prav tako verjamejo, da bi lahko dialil trisulfid uporabili kot zdravilo za srčno popuščanje.

Dokazano je, da plin vodikov sulfid ščiti srce pred poškodbami. Je pa hlapna spojina in jo je težko imeti kot terapijo. Zaradi tega so se znanstveniki odločili, da se bodo osredotočili na dialil trisulfid, sestavino česnovega olja, kot varnejši način, ker bodo koristi vodikovega sulfida uporabili za srce.

V poskusih z laboratorijskimi miši je skupina ugotovila, da so miši, ki so prejele dialil sulfid, po ogroženi površini imele za 61 odstotkov manj poškodovano srce v primerjavi z nezdravljenimi miši.

V drugi študiji, objavljeni v Journal of Agricultural and Food Chemistry, so znanstveniki ugotovili, da lahko česnovo olje pomaga zaščititi bolnike s sladkorno boleznijo pred kardiomiopatijo.

Kardiomiopatija je glavni vzrok smrti med bolniki s sladkorno boleznijo. Gre za kronično bolezen miokarda (srčne mišice), ki je nenormalno zadebeljena, povečana ali utrjena.

Skupina je diabetične laboratorijske podgane hranila s česnovim ali koruznim oljem. Prehranjeni s česnovim oljem so imeli bistveno več sprememb, povezanih z zaščito pred poškodbami srca, v primerjavi z živalmi, ki so jih hranili s koruznim oljem.

Avtorji študije so zapisali: “Česnovo olje ima pomemben potencial za zaščito srca pred kardiomiopatijo, ki jo povzroča diabetes.”

Visok holesterol in visok krvni tlak

Raziskovalci z univerze v Ankari so preučevali učinke dodajanja ekstrakta česna na krvni profil lipidov (maščob) pri bolnikih z visokim holesterolom v krvi. Njihova študija je bila objavljena v Journal of Nutritional Biochemistry. V raziskavi je sodelovalo 23 prostovoljcev, vsi z visokim holesterolom; 13 jih je imelo tudi visok krvni tlak. Razdeljeni so bili v dve skupini:

Normotenzivna skupina z visokim holesterolom (normalni krvni tlak).
Hipertenzivna skupina z visokim holesterolom (visok krvni tlak).
4 mesece so jemali dodatke izvlečka česna in jih redno preverjali glede parametrov lipidov v krvi ter delovanja ledvic in jeter. Po koncu štirih mesecev so raziskovalci ugotovili, da dodatek izvlečka česna izboljša lipidni profil v krvi, okrepi antioksidativni potencial v krvi in ​​povzroči znatno znižanje sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka. Prav tako vodi do zmanjšanja ravni produkta oksidacije v vzorcih krvi, kar kaže na zmanjšane reakcije oksidacije v telesu.”

Z drugimi besedami, dodatki izvlečka česna znižujejo visoko raven holesterola in tudi krvni tlak pri bolnikih s hipertenzijo.

Rak na prostati

Zdravniki na oddelku za urologijo v bolnišnici kitajsko-japonskega prijateljstva v Pekingu na Kitajskem so izvedli študijo, v kateri so ocenili razmerje med uživanjem zelenjave Allium in tveganjem za nastanek raka na prostati.

Poškodba jeter zaradi alkohola

Alkoholno poškodbo jeter povzroča dolgotrajno prekomerno uživanje alkoholnih pijač. Znanstveniki na Inštitutu za toksikologijo na Šoli za javno zdravje Univerze Shandong na Kitajskem so želeli ugotoviti, ali ima dialil disulfid (DADS), organsko žveplova spojina, pridobljena iz česna, zaščitne učinke pred oksidativnim stresom, ki ga povzroča etanol. Njihova študija je bila objavljena v Biochimica et Biophysica Acta. Raziskovalci so ugotovili, da bi lahko DADS pomagal zaščititi pred poškodbami jeter zaradi etanola.

Prezgodnji porod

Mikrobne okužbe med nosečnostjo ženskam povečajo tveganje za prezgodnji porod. Znanstveniki z oddelka za epidemiologijo na Norveškem inštitutu za javno zdravje so preučevali vpliv živil na protimikrobne okužbe in tveganje za prezgodnji porod.
Študija in njene ugotovitve so bile objavljene v Journal of Nutrition.

Ronny Myhre in sodelavci so se osredotočili na učinke alijev in suhega sadja, ker je bilo pri iskanju literature ugotovljeno, da ti dve živili kažeta največjo obljubo za zmanjšanje tveganja za prezgodnji porod.

Skupina je raziskala vnos suhega sadja in alijev med 18.888 ženskami v norveški kohorti mater in otrok, od katerih je 5 odstotkov (950) doživelo spontano PTD (prezgodnji porod).

Avtorji študije so zaključili: „Vnos hrane s protimikrobnimi in prebiotičnimi spojinami je lahko pomemben za zmanjšanje tveganja za spontani PTD. Zlasti česen je bil povezan s splošno manjšim tveganjem za spontani PTD. ”

Vendar pa bi lahko dodali, da je česen v surovi obliki lahko tudi potencialno nevaren za razvoj otroka, ker ima močne kisline, zato je treba uživati začimbo po zdravi pameti in z njo nikakor ne pretiravati, ker bi s tem lahko povzročili poškodbe.

Česen in prehlad

Skupina raziskovalcev iz rezidence družinske medicine St. Joseph v Indiani je izvedla študijo z naslovom “Zdravljenje prehlada pri otrocih in odraslih”, objavljeno v ameriškem družinskem zdravniku.

Poročali so, da “profilaktična uporaba česna lahko zmanjša pogostnost prehladov pri odraslih, vendar nima vpliva na trajanje simptomov.” Profilaktična uporaba pomeni redno uporabo za preprečevanje bolezni.

Čeprav obstajajo nekatere raziskave, ki kažejo, da ima surovi česen največ koristi, so druge študije preučile celoten vnos allija, tako surovega kot kuhanega, in ugotovile koristi. Zato lahko česen uživate na različne načine, da izkoristite njegove prednosti. Predvsem pa nikakor ne pretiravajte z njim ali čebulo, ker bi toksični učinki v velikih odmerkih lahko povzročili več škode kot koristi, ki bi jo od česna lahko imeli.

25.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar