Hrana za čvrsto kožo so bučke. Dobesedno.

Pa smo pri bučkah. V kulinaričnem kontekstu so bučke zelenjava, kar bi bilo prav tudi v splošnem smislu. Vendar pa so se botaniki odločili drugače. Bučke so uvrstili med sadje. Tega najverjetneje niste vedeli. Po pravici povedano, če jeste sveže bučke skoraj vsak dan, se razlikujejo od tega kje so gojene in pod kakšnimi pogoji. Če boste dobili dobro kvaliteto, je nesmiselno, da bi jih kuhali ali pekli. Če boste kupili kakovostne boste to zagotovo vedeli po njihovem okusu, barvi in čvrstosti. Bučke veljajo za najmočnejšo hrano pri zelenjavi po vsebnosti kalija, poleg tega jih lahko brez slabe vesti zaužijemo v večjih količinah, saj so nizko kalorične in mineralno zelo bogate. Odlično vplivajo na izboljšanje lastnosti kože kot tudi drugih tkiv v našem telesu.

bučke

Če so bučke kvalitetne, potem je okus podoben kot, da bi jedli rahlo sočno sadje. Bučke imajo kljub temu zanemarljivo malo naravno prisotnega sladkorja. Če pa jih boste poskusili surove in vam ne bodo všeč, je to zato, ker ste dobili slabo kakovost. Prepoznate jih lahko po barvi in čvrstosti. Če so znotraj rahlo rumene namesto zelene, pomeni, da niso prave kvalitete. Če boste pri surovih bučkah dobili grenak okus, to vsekakor ni primerna zelenjava in raje zamenjajte dobavitelja.


Bučke so bogate s kalijem

Bučke zaradi svojih snovi vplivajo na čvrstost kože. Vendar pa je njena glavna lastnost kalij. Mineral, ki ga dobimo le v naravni hrani. To je element iz katerega je sestavljena naša koža, tkiva in mišice. Zanimivo je, da veliko ljudi povezuje kalij z bananami, ne zavedajo pa se, da jih imajo bučke prav tako ogromno. Ker so bučke težje in večje od banan, jih lažje pojemo več kot bi pojedli banan. Prav tako imajo desetkrat manj sladkorja v smislu ogljikovih hidratov kot banane. Pri bananah se ljudje ne zavedajo da olupki tehtajo skoraj polovico toliko banane. Pri bučkah je drugače, olupki predstavljajo zanemarljiv delež. To vam pove, da lahko za isti denar dobite pri bučkah veliko več. Bučke imajo približno 260 mg kalija na 100 g svoje teže, banane pa približno 350 mg. Pri bananah dobite hitro veliko več sladkorja, bučke pa lahko jeste brez slabe vesti v potokih. Dnevno naj bi potrebovali skoraj 5000 mg kalija, vendar se na to ne zanašajte preveč, ker je to le priporočljiva vrednost, ki je formalne narave. Če pa se vseeno odločite za zdrav način prehranjevanja, potem lahko mirno pojeste tudi 1 kg bučk dnevno, ker so praktično brez kalorij. Vsaka stvar ima pravi učinek, če jo uživate ločeno, večkrat dnevno v manjših obrokih. Tudi bučke lahko razdelite na takšen način. Tako boste lahko dobili dnevno samo od bučk približno, 2600 mg kalija, 200 mg kalcija, 200 mg magnezija, 400 mg fosforja, 200 mg vitamina C, 20 mg luteina in zeaksantina. Vendar ni pomembno samo da ste dobili te minerale, pomembna je tudi vsa snov in struktura elementov, ki so povezani v samih bučkah. Vaš organizem tako prepozna različne matrice beljakovin, maščob, mineralov in vitaminov, ki so skupaj povezane v celovito strukturo. Tega v prehranskih dopolnilih ne dobite.

Sama čvrstost zelenjave ali sadja je odvisna ne le od naštetih elementov, temveč tudi od količine, gostote in povezanosti kisika v hrani. Ravno zato morate prepoznati, kje je meja med svežo in kuhano hrano. Z vsakim segrevanjem hrane, se nekatera hranila postopoma izgubljajo, vendar pa se hrana s tem tudi dezinficira in tako postane lažje prebavljiva. Če so bučke sveže in gojene v pravih razmerah boste največ pridobili s surovimi olupljenimi bučkami. S segrevanjem zelenjave se najhitreje izgublja tudi vrednost kisika in kalija. Zato je zelenjava ali meso zmehčano, ker je veliko več vodika v razmerju do kisika. Bučke blagodejno vplivajo na kožo v kombinaciji z drugo prehrano. Če bi jedli samo bučke, potem bi kožo postopoma lahko tudi izsuševali. Morate namreč vedeti, da telo sprejema razmerje med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati z vnosom hrane. Bučke imajo dovolj dobrih lastnosti, vendar pa nimajo skoraj nobenih beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Priporočilo je, da jih je primerno uživati z drugo prehrano, tako da bo vaše telo dobilo poln vnos hranil. Za čvrsto in elastično kožo je potrebno dodajati tudi veliko beljakovin in nekaj maščob, predvsem pa je pomemben kisik, ki ga dobite v naravi, ker je v zaprtih prostorih, bodisi doma, službah ali telovadnicah premalo za zdravo življenje. Ne pozabite, čvrstost zelenjave in sadja dokazuje tudi stopnja kisika v tej hrani, pri nas ljudeh je podobno. Toliko denarja se vrže v smeti za izboljšanje kože. Nekaterim še v fitnes klubih ne uspe doseči želenega rezultata, pa čeprav uživajo dovolj beljakovin in drugih hranil. Za neuspeh je kriv vzrok, da imate v telesu premalo kisika in ga lahko nadoknadite tako, da se boste odpravili v naravo in jedli svežo zelenjavo. Naše telo je v idealnih razmerah sestavljeno iz 65% kisika. Tega ne boste dobili samo tako da boste pili veliko tekočine ali jedli samo zelenjavo. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se čvrstost telesa, predvsem kože in mišic izboljša, če boste pogosto napolnili svoje telo z dovolj kisika in ostalih potrebnih snovi kot so beljakovine in minerali. Bučke so odlično živilo, da imate v krvnem obtoku dovolj kalija na voljo, ki posledično vpliva na zagotovitev primernega pH ravnovesja v telesu.

Pomembnejši podatki za sveže neolupljene bučke

Kalij

    2600 mg
Fosfor

    40 mg
Magnezij

    20 mg
Vitamin C

    18 mg
Lutein

    2000 mcg
24.05.2017 | Prehrana

Pošlji komentar