Kakavovo maslo. Vir aromatičnih maščob.

Kakšne so prednosti kakavovega masla? Kaj je kakavovo maslo? Za kaj vse ga uporabljamo in kakšne koristi prinaša za naše zdravje? Vse to boste izvedeli v članku o kakavovem maslu, ki je poznan kot aromatično maslo vrhunske kakovosti.

kakavovo maslo

Kakavovo maslo je priljubljeno domače zdravilo, ki ga ljudje uporabljajo za promocijo zdrave kože. Kaj raziskave pravijo o prednostih kakavovega masla?


Ljudje kakavovo maslo že stoletja uporabljajo zaradi zdravja. Raziskave kažejo, da kakavovo maslo lahko izboljša kožo in ima lahko protivnetne in antioksidativne učinke. Raziskave teh koristi pa so omejene. Večina študij se osredotoča na kakav v prahu, ki ima posebne lastnosti, ki lahko spodbujajo zdravje kože. Malo raziskav je preučilo, ali se te koristi nanašajo na kakavovo maslo.

Kaj je kakavovo maslo?

Kakavovo maslo lahko izboljša kožo in ima lahko tudi druge koristi za zdravje.
Kakavovo maslo je vrsta rastlinske maščobe, ki prihaja iz kakavovih zrn. Proizvajalci iz fižola izvlečejo kremasto kakavovo maslo tako, da ga fermentirajo, posušijo, pražijo in nato stisnejo. Preostali del spremenijo v kakav v prahu.

Kakavovo maslo je pogosta aktivna sestavina losjonov, krem ​​in balzamov za ustnice. Po nekaterih zgodovinskih virih ljudje kakav uživajo ali uporabljajo na druge načine od leta 460 našega štetja. V novejšem času so raziskovalci ugotovili, da ima kakav več zdravih lastnosti, vključno z protivnetnimi in antioksidativnimi učinki.

Mnoge od teh lastnosti so posledica snovi, ki jih vsebuje kakav v prahu, na primer katehin. Kakavovo maslo ima lahko tudi zdrave koristi. Kakavovo maslo je tudi glavna sestavina čokolade. Čokolado sestavljajo kakavovo maslo in kakav v prahu, pogosto skupaj z mlekom in sladkorjem.

Prednosti kakavovega masla

V naslednjih oddelkih bomo preučili dokaze o koristih kakavovega masla.

1. Krepitev zdravja kože

Številni izdelki za nego kože vsebujejo kakavovo maslo, vključno z vlažilnimi kremami in kremami proti staranju. Ti izdelki trdijo, da imajo več koristi za zdravje kože, na primer lajšanje suhe kože in izboljšanje elastičnosti kože.

Kakav vsebuje več antioksidantov, imenovanih polifenoli, ki so skupina rastlinskih kemikalij z vrsto potencialnih koristi za zdravje. Ti polifenoli imajo lahko koristi za dobro zdravje kože, na primer zmanjšanje vnetja in zaščito kože pred poškodbami sonca. Ti polifenoli so predvsem v kakavu v prahu, ne nujno v kakavovem maslu.

Kljub temu, da je aktivna sestavina številnih izdelkov za nego kože, je le malo neposrednih dokazov, da kakavovo maslo učinkovito izboljšuje zdravje kože.

Ena celična študija kaže, da kakavovi polifenoli izboljšajo elastičnost kože in staranje kože, in tudi, da kakavovo maslo lahko poveča te učinke. Vendar je bila to majhna študija in znanstveniki morajo zato opraviti več raziskav, preden bodo natančno spoznali učinke kakavovega masla na koži. (1)

2. Vlaženje kože

Kakavovo maslo je glavna sestavina mnogih vlažilcev kože. Nekateri uporabljajo čisto kakavovo maslo za lajšanje suhe kože.

Tako kot druga naravna vlažilna sredstva, kot je kokosovo olje, je tudi kakavovo maslo večinoma sestavljeno iz maščobnih kislin. Te maščobe lahko pomagajo oblikovati zaščitni sloj na koži, kar preprečuje uhajanje vlage in tako preprečuje izsušitev kože.

Nekateri kakavovo maslo uporabljajo tudi za lajšanje suhosti kože zaradi pogostih kožnih stanj, kot sta ekcem in luskavica. Čeprav nekaterim to uspeva, ni znanstvenih dokazov, da bi to delovalo za vse.

3. Preprečevanje strij

Mnogi ljudje verjamejo, da kakavovo maslo lahko prepreči razvoj strij, zlasti med nosečnostjo. Nekateri zdravniki lahko svetujejo uporabo kakavovega masla med nosečnostjo, da zmanjšajo tveganje za nastanek strij, vendar ni dokazov, da bi to doseglo z uporabo kakavovega masla.

Veliko študij ni našlo nobenega dokaza, da kakavovo maslo preprečuje strije med nosečnostjo. Dodajajo, da prav tako ni dokazov, da katera koli lokalna krema preprečuje strije. Strije so naravni del nosečnosti in mnoge bodo sčasoma zbledele.

Prehranska vrednost kakavovega masla

Čisto kakavovo maslo je užitno. Vsebuje pa mešanico mononenasičenih in nasičenih maščob ter malo hranil.

Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo ZDA (USDA) ima ena žlica ali 13,6 grama (g) kakavovega masla naslednje hranilne vrednosti:

120 kalorij
13,6 g maščobe
Kakavovo maslo vsebuje tudi majhne količine vitamina E in vitamina K.

Ali obstajajo neželeni učinki?

Vlažilne kreme kakavovega masla lahko vključujejo druge sestavine, ki bi lahko dražile kožo.
Kakavovo maslo je varno za uporabo na koži. Čisto kakavovo maslo ne vsebuje sestavin, ki bi lahko večini ljudi povzročile težave. Ljudje lahko jedo čisto kakavovo maslo, vendar ne smejo zaužiti izdelkov iz kakavovega masla, namenjenih koži.

Kot pri mnogih izdelkih za nego kože lahko tudi kakavovo maslo vsebuje druge sestavine, ki lahko dražijo kožo. Vedno preverite morebitne dražilne snovi na nalepki.

Povzetek

Kakavovo maslo je vrsta maščobe, ki nastane pri predelavi kakavovih zrn. Je glavna sestavina čokolade in mnogi jo uporabljajo kot aktualno sredstvo za njene potencialne koristi za kožo.

Kakavovo maslo lahko pripomore k izboljšanju zdravja kože in vlaženju kože. Čeprav se veliko kakavovega masla zdi koristno, je trenutno malo znanstvenih dokazov, ki bi podpirali te trditve. Več raziskav na tem področju bo morda zagotovilo nekaj dokazov o koristih kakavovega masla v prihodnosti.

Številni priljubljeni izdelki za nego kože vsebujejo kakavovo maslo kot aktivno sestavino. Ljudje lahko te izdelke kupijo v lekarnah ali supermarketih ali izbirajo med blagovnimi znamkami na spletu.

Osebno sem preizkusil kar nekaj vrst kakakovega masla, ki se je razlikoval predvsem pri aromi, ponekod je bila blaga, ponekod bolj izrazita. Kakovostno kakavovo maslo, ki je namenjeno tako uporabi na koži kot v kulinariki lahko kupite pri iHerbu od podjetja Now FoodsCocoa Butter namenjen široki uporabi je izredno poceni izdelek, saj dobite 200 gramov za približno 5 EUR. Aroma je čudovita prav tako kot njegova tekstura. Uporaben je pri izdelavi domače čokolade, ki je lahko 100%.

4.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar