Kako zares zdrave so naše paštete?

Veliko govora je bilo o paštetah in njihovi kvaliteti, še več reklam, ki omamljajo ljudi, vendar pa nekaj zagotovo ni v redu, če natančno preberete sestavo, saj vsebuje polno snovi, ki včasih ljudje ne vedo, kaj sploh počnejo v pašteti.

pašteta

Za vzorec sem izbral pašteto Mercatorjeve blagovne znamke, ki ima razmeroma nizko ceno in v redu vonj ter okus. O sami kvaliteti ne bi mogli razpravljati, dokler povsem natančno ne analiziramo njenih sestavin.


Na stranskem delu konzervirane paštete je jasno navedeno, da gre za kokošjo pašteto z dodanimi mlečnimi beljakovinami. Kot najprej imamo opravka s prvim alergenom, torej mlekom, ki lahko sproži alergijo ali intoleranco, medtem ko seveda jemo mesni izdelek, ki naj bi bil v osnovi mesni vendar kot bomo opazili, gre včasih za toliko primesi, da je vprašanje kolikšen delež v kokošji pašteti je ostal še mesen.

sestavine paštete

Torej sestavine kokošje paštete so mehansko izkoščičeno kokošje meso 37%, voda, kokošje meso 8%, sončnično olje, rastlinske maščobe (palmina mast, palmino olje), škrob, mlečne beljakovine, sojine beljakovine, jedilna sol, začimbe, ekstrakti začimb, vlaknine citrusov, ovsene vlaknine. Lahko vsebuje sledi glutena, jajc in listne zelene.

Torej dejansko imamo skupno mesa v pašteti 45%, kar je manj kot polovica. Vse ostalo pa so maščobe in škrob ter nekaj vlaknin. Ker gre za palmino olje, si bo marsikdo premislil, ki spoštuje ogroženo vrsto dreves in pridobivanje olja iz teh dreves. Kot smo ugotovili, so prvi alergen mlečne beljakovine, torej mleko, drugi pa so lahko vlaknine in sicer oves, tretje pa je tu še soja. Toliko različnih sestavin v eni sami pašteti, ki naj bi bila odličnega okusa, brez ojačevalcev arom in podobnih aditivov pa vendar v svoji osnovi ni tako zdrava kot smo ugotovili, zato je veliko bolje da si privoščimo sveže meso, ki ga pripravimo sami. Pa kaj ko je vendar mazljivost in okus tisto kar nas privlači k nakupu paštet. V prihodnje boste lahko sami sklepali, da je v eni sami pašteti več kot 4 ali 5 različnih alergenov kot so oves, soja, mleko, citrusi in maščobe. Preden boste ponovno kupili pašteto boste morda premislili, kolikšen vpliv ima na vaše zdravje in poslabšanje ali ustvarjanje novih intoleranc ali alergij.

7.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar