Limonska trava. Aromatično zelišče z veliko koristmi.

Limonska trava je rastlina, ki izvira iz Šrilanke in Južne Indije, zdaj pa raste v številnih državah sveta. Stebla rastline so pogosta sestavina azijske kuhinje, za pripravo čaja pa je mogoče kuhati tudi limonsko travo.

limonska trava

Rastlina ima dolge liste, ki so podobni tistim morskih trav. Čeprav obstaja približno 55 vrst limonine trave, so le vzhodnoindijske in zahodnoindijske sorte primerne za uporabo v kulinariki.


Več raziskovalcev zanima zdravje in zdravilne koristi pitja čaja iz limonine trave. V tem članku si ogledujemo nekatere zdravstvene koristi, ki jih ta čaj ponuja, in upoštevamo dokaze, ki podpirajo trditve.

Prednosti čaja iz limonine trave

Čaj iz limonske trave ima lahko številne prednosti, vključno z lajšanjem tesnobe in preprečevanjem okužbe. Mnogi verjamejo, da čaj iz limonine trave ponuja številne koristi za zdravje, vendar raziskovalci še niso izvedli dovolj obsežnih študij, da bi te koristi dokazali.

Zdravniki sicer vedo, da lahko čaj pomaga v boju proti prostim radikalom in tako zmanjša pojavnost vnetij v telesu. Limonska trava vsebuje spojine proti vnetjem, klorogeno kislino, izoorientin in svertiajaponin.

Vnetje je dejavnik številnih neugodnih zdravstvenih razmer, vključno z bolečinami in boleznimi srca. Kot tak je lahko čaj iz limonine trave koristen napitek, ki ga ljudje lahko vključijo v svojo prehrano.

Spodaj je navedenih sedem dodatnih koristi za zdravje, ki jih lahko povzroči pitje čaja iz limonine trave.

1. Lajšanje tesnobe

Marsikomu je srkanje vročega čaja sproščujoče, čaj iz limonine trave pa lahko ponudi še dodatne lastnosti za zmanjšanje tesnobe. Po navedbah Centra za raka Memorial Sloan Kettering lahko vonj limonine trave pomaga ljudem s tesnobo. Čeprav nekateri že vdihujejo eterično olje limonine trave za lajšanje stresa in tesnobe, raziskovalci še vedno potrebujejo več dokazov, da bi lahko potrdili to korist.

2. Zniževanje holesterola

Glede na članek v Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research kaže, da uživanje ekstraktov limonine trave znižuje holesterol pri živalih. Študija ugotavlja, da je reakcija odvisna od odmerka. To pomeni, da lahko večje količine limonine trave še dodatno znižujejo holesterol. (1)

3. Preprečevanje okužbe

Po podatkih Memorial Sloan Kettering Cancer Center rezultati študije kažejo, da ima lahko limonska trava nekatere lastnosti za preprečevanje okužb. Zdi se, da zelišče na primer zmanjša pojavnost drozga, glivične okužbe, ki pogosto prizadene ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, na primer tiste s HIV.

4. Krepitev zdravja ustne votline

V mnogih državah, kjer je rastlina limonske trave doma, ljudje vzamejo stebla limonske trave in jih žvečijo kot način za izboljšanje zdravja zob in ohranjanje zdravja ustne votline. Revija Food Chemistry je objavila študijo, ki potrjuje te ugotovitve. Avtorji so si ogledali 12 zelišč in ugotovili, da so zeliščni izvlečki limonine trave eden najmočnejših zaviralcev rasti bakterij v laboratorijskih vzorcih. Uporabili so bakterije, ki lahko povzročijo karies v ustih, vključno s Streptococcus sanguinis. (2)

5. Lajšanje bolečin

Po eni študiji lahko limonina trava blokira bolečino. To pomeni, da bi pitje čaja iz limonine trave lahko pomagalo preprečiti, da bi človek začutil bolečino.

6. Povečanje ravni rdečih krvnih celic

Rezultati študije iz leta 2015 kažejo, da lahko pitje čajnih infuzij limonine trave vsak dan 30 dni poveča koncentracijo hemoglobina, prostornino celic in število rdečih krvnih celic v telesu. Raziskovalci so na začetku odvzeli krvne preiskave 105 preiskovancev, nato pa po 10 in 30 dneh pregledali študijo. Ugotovili so, da pitje čaja iz limonine trave spodbuja nastajanje rdečih krvnih celic. Čeprav niso natančno ugotovili, kako to počne limonska trava, so predlagali, da bi lahko imele vlogo antioksidativne lastnosti čaja.

7. Lajšanje napenjanja

Pitje čaja iz limonine trave ima lahko diuretične učinke, kar pomeni, da spodbuja ledvice, da sproščajo več urina kot običajno. Glede na majhno študijo v Journal of Renal Nutrition, pitje čaja iz limonine trave poveča odvajanje urina bolj kot druge pijače. Ta diuretični učinek na telo je lahko koristen v primerih, ko zadrževanje vode povzroči napenjanje. To je pogost simptom predmenstrualnega sindroma (PMS).

Čaj mora biti svežega, citrusnega okusa. Oseba naj začne z eno skodelico čaja iz limonine trave na dan, nato pa v naslednjih dneh doda več, če želi.

Zaključek

Čaj iz limonske trave je lahko okusen napitek, ki ponuja tudi koristi za zdravje.

Medtem ko je večina dosedanjih raziskav o čaju iz limonine trave majhnih ali laboratorijskih, rezultati kažejo, da lahko čaj iz limonine trave pomaga izboljšati ustno zdravje, zniža holesterol in lajša bolečine. Poleg tega, da pijejo limonsko travo kot čaj, lahko ljudje zelišče dodajajo v jedi, kot so juhe, in krompir.

7.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar