Zdravilna poprova meta ni le dišavnica za Mojito

Če v koktejlih kot so mojito uporabljate samo meto, boste morda želeli ponovno oceniti to zelišče svežega okusa. Prednosti segajo daleč dlje od barov in seveda to vključuje tudi dober okus. Spoznajte, zakaj si ta klasična aroma letos zasluži mesto na vašem vrtu – in na vašem krožniku.

meta

Poprova meta (Mentha piperita L.) je ena najpogostejših sestavin zeliščnih čajev ali tisanov. Čaj iz poprove mete, pripravljen iz rastlinskih listov, in eterično olje poprove mete se uporabljajo v tradicionalnem zdravljenju. Pregledani so dokazi utemeljene raziskave o bioaktivnosti te rastline. Fenolne sestavine listov vključujejo rožmarinsko kislino in več flavonoidov, predvsem eriocitrin, luteolin in hesperidin. Glavni hlapljivi sestavini eteričnega olja sta mentol in menton. Poprova meta ima pomembne protimikrobne in protivirusne aktivnosti, močno antioksidativno in protitumorsko delovanje ter nekaj antialergijskega potenciala. Študije na živalskih modelih dokazujejo sproščujoč učinek na prebavila (GI), analgetične in anestetične učinke na centralni in periferni živčni sistem, imunomodulacijske učinke in kemopreventivni potencial. Poročali so o študijah na črevesje na prebavila, dihala in analgetične učinke olja poprove mete in njegovih sestavin. Opravljenih je bilo več kliničnih preizkusov, ki so preučevali učinke olja poprove mete na simptome sindroma razdražljivega črevesja (IBS). Vendar so študije listov poprove mete na ljudeh omejene in klinična preskušanja čaja iz poprove mete niso na voljo. O neželenih reakcijah čaja iz poprove mete niso poročali. (1)


1. Pomaga lahko pri želodčnih težavah

Olje poprove mete je povezano z zmanjševanjem bolečin, želodčnih težav in drugih simptomov IBS, predvsem zaradi spazmodičnih učinkov metanola v nadevu. Kljub temu je bila večina teh koristi opažena v obliki kapsul – in ne v hrani. Ne glede na to blagodejne lastnosti čaja iz poprove mete lahko pomagajo poleg tega, da ostanejo hidrirani V sušnih zimskih mesecih.

2. Deluje protivnetno.

Tako kot druga živila na rastlinski osnovi (zelenjava, sadje, oreški, semena, fižol in 100% cela zrna), tudi meta vsebuje fitohranila z antioksidativnimi lastnostmi, kar lahko zmanjša celično škodo, ki jo povzroči oksidativni stres. Še več, primarne protivnetne spojine mete lahko omejijo začetek kroničnega vnetja.

In ker eno živilo ne more natančno razveljaviti učinkov sicer nekakovostne prehrane: meto uporabljajte za kuhanje in aromatiziranje z veggie rastlinskimi obroki in prigrizki – ne samo v korist zdravja.

3. Ima koristi za krepitev imunskega sistema.

Poleg antioksidativnih aktivnosti 1/4 skodelice aromatične mete zagotavlja skoraj polovico dnevnih potreb po vitaminu A. Rastlinska oblika vitamina pomaga zaščititi vaše celice pred poškodbami, saj odstranjuje proste radikale, ki lahko poškodujejo tkivo organov, pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca, diabetes in nekatere vrste raka. Druga možna korist: spojine v listih poprove mete so povezane z zaviranjem encimov, ki spodbujajo tumorje.

4. Pomaga lahko pri zaščiti pred škodljivimi bakterijami.

Nekatere raziskave so povezale antibakterijske spojine v eteričnih oljih mete – karvonu in limonenu, da bi zmanjšale tveganje za potencialno škodljive bakterije, tako v vrsti, ki jo najdemo v določeni hrani kot v prebavilih. Še več, nekatere raziskave so te spojine povezale z zmanjšanjem tveganja za bolezni, ki se prenašajo s hrano, kadar se uporabljajo pri shranjevanju in konzerviranju živil. Na splošno so preučevali široko paleto imunsko zaščitnih hranil, ki jih najdemo v različnih vrstah zelišč in začimb (vključno z meto!), Da bi ugotovili njihove možne koristi pri zaščiti našega imunskega sistema pred motnjami, ki povzročajo bolezni, je potrebno upoštevati, da bi v celoti ocenili, kako te snovi vplivajo na zaščito imunosti. Zaenkrat dodajanje mete obrokom in prigrizkom ne bi smelo nadomestiti nobene vaše sedanje navade glede varnosti hrane, lahko pa jih izboljša!

5. Pomaga vam lahko pri zmanjševanju natrija.

Za zmanjšanje soli brez uporabe arome so potrebna dodatna zelišča in začimbe, ki pomagajo izboljšati profil okusa – in meta ni nobena izjema! Solate, ribe, meso in perutnina lahko pomagajo omejiti količino soli, ki jo dodate hrani, ne da bi pri tem žrtvovali okus, zvišali stroške ali podaljšali čas receptov.

22.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar