Civiliziran apetit. Ali Slovenci sploh še znamo pravilno jesti?

Civiliziran apetit spominja na povprečnega zahodnjaka, ki mu je v današnjem hitrem življenjskem trendu ponavadi malo mar za pravilno prehranjevanje. Ste se kdaj vprašali, da lahko več kot 60% vseh bolezni povezanih s črevesjem in zaprtostjo odpravite s pravilnim vnosom hrane v želodec? V prispevku boste spoznali, da je hrano treba dobro prežvečiti, da tekoča kakor kaša potuje po ustnem kanalu vse do želodca, kjer prihranimo na proizvodnji in porabi želodčne kisline. Tako odpravimo težave povezave z zakisanostjo telesa, saj ne obremenjujemo našega telesa s tem, da hrano razgradi s tvorbo prekomerne količine želodčne kisline. Črevesne bakterije na takšen način dobijo veliko manj hranilnih snovi, ker smo jih pred tem že absorbirali. Spoznajte prednosti grizenja sadja in zelenjave namesto pitja pripravljenih sadnih in zelenjavnih napitkov.

pravilno žvečenje hrane

Civiliziran človek ima svoj apetit, ki pa mu v restavracijah s hitro prehrano in drugod po gostilnah in restavracijah mnogi ne dajo prave pozornosti. Namreč hrano zelo hitro pogoltnejo, kakor da bi hranila psa in ne človeka. Celi kosi v želodcu potrebujejo več ur, izločajo se velike količine želodčne kisline, obremenjujejo se želodčne stene in druge plasti notranjih sluznic ter črevesja. Starši, kakršnikoli so, največ prispevajo k razvoju otroka in njegovih vsakdanjih navad. Zato imajo nekateri odlično vzgojo in prehranske navade, drugi pa ravno obratno. Osebno nisem imel pravilnih in zdravih navad, zato sem v življenju v kasnejših letih zaradi dolgoletnega zdravljenja bolezni spoznal vse prednosti narave. Če v otroštvu nismo dobili spodbudnih navad od svojih staršev, če smo se navadili na sramotne vedenjske vzorce prehranjevanja in kulture, potem je čas, da se jih sami odvadimo in jih preprosto zamenjamo z zdravimi vzorci.


Kolikokrat je potrebno prežvečiti hrano, preden jo pojemo?

Hrano prežvečite tolikokrat, da bo tekoča kakor kaša, pripravljena za absorbicijo vseh hranil. Vendar pa po svetu krožijo nasveti nutricionistov, ki predlagajo, da je vsak grižljaj hrane treba prežvečiti vsaj 30 krat. Nekateri priporočajo celo, da ga tolikokrat prežvečite na vsaki strani. Vendar pa je ključno, da hrano prežvečimo v odvisnosti od njene kompozicije. Če jemo tršo hrano potrebujemo večje število žvečenja, prav tako velja tudi za hrano, ki je hranilno bogata.

Kaj je pomembno pri prežvekovanju hrane?

Pri vsakem grižljaju je pomembna slina, ki se prepoji s to hrano. V naši slini se nahaja na tisoče imunoglobulinov in drugih antimikrobnih snovi ter belih krvnih celic poleg tega, da vsebuje tudi nekaj soli, joda in nekaterih drugih elementov, ki so skupaj povezani v nevtralno pH vrednost. Zato ni vseeno kako je hrana obdelana, saj se razvoj nekaterih ustnih bolezni kot so virusne infekcije ali rak razvijejo ravno zato ker notranje plasti in sluznice niso podmazane z našo slino dovolj dobro. Pri nekaterih ljudeh ni čudno, da imajo močan ustni zadah, vendar jih tudi žvečilni gumiji ali redno umivanje zob včasih ne reši tega problema. Ko enkrat pride do takšnega stanja, pomeni, da je človek svoje telo prepojil z virusi, glivicami in bakterijami, ki ob vsakem vnosu hrane dobijo še več energije za njihovo razmnoževanje, zato sproščajo veliko količine kislin.

Hrana mora biti tekoča kakor kaša in dobro
prepojena s slino, da zagotovi kakovostno
absorpcijo in zmanjša potrebno
količino želodčne kisline.

Po drugi strani pa ne smemo vedno valiti krivdo na mikrobe, saj tudi, če jih ne bi bilo, lahko nepredelana hrana, ki dolgo časa ostaja v telesu, zaudarja iz želodca. To pomeni, da je telo primorano proizvesti veliko želodčne kisline, kar zniža naš pH in posledično povzroča neprijetne vonjave. Ko hrano prepojimo s slino pomeni, da so zaščitne snovi povezane vse okoli nje in deloma že razgrajene, tako da naše telo nima več kaj dosti dela, kot samo to, da ga čaka absorbcija. Ravno človeška slina je tista, ki prepreči bakterijam in virusom v telesu, da dobijo celotni delež hrane, saj jih v njej čakajo prav tako tudi levkociti.

Je pomembno, na kateri strani hrano prežvečimo?

Čeljustne mišice bodo enakomerno obremenjene, če boste hrano žvečili na obeh straneh. Če se obremenjujete z obrazno nesimetrijo, lahko glede na obremenitve, ki nastajajo na določeni strani, dolgoročno vplivajo na spremembe obraznih kosti, kar je povsem logično. Vendar pa zato igra bolj pomembno vlogo spanje, kjer pritiskate bodisi na levo ali desno obrazno stran, ali pa spite na hrbtu in s tem nimate posebnih težav. Pri obremenitvah na področju čeljusti, gre prav tako za vzdrževanje čvrstih dlesni. Zato je dobro, da prežvečite hrano na obeh straneh, kakor to sami želite. Nekateri prežvečijo vsak grižljaj najprej na eni in potem na drugi strani, nekateri pa prežvečijo večji delež celotnoga obeda najprej na eni in šele potem na drugi strani. Odvisno od posameznika.

Prednosti, ki jih dobimo z dobrim prežvekovanjem hrane

Najbolje, da jih kar naštejemo. Najpomembnejše je, da razbremenimo celotni proces asimilicije in oksidacije hrane. Kar je najbolj neverjetno, je dejstvo, da lahko z pravilnim prežvekovanjem jeste tudi nezdravo ali hitro hrano in pri tem ne boste imeli skoraj nikakršnih težav s prebavo. Če bo hrana pravilno obdelana, dobra razgrajena in prepojena s slino, bo vaš želodec ostal skoraj brez dela.

1. Izboljšana prebava
2. Dobra absorpcija hranil
3. Zmanjšana diareja, zaprtje, bolečine v trebuhu in slabost
4. Zmanjšan napihnjenost in črevesni plini
5. Izjemno pomaga pri hujšanju
6. Zaščita pred bakterijami in virusi
7. Oprava težav z zakisanostjo telesa

Edina slabost, ki jo lahko dobite s pretiranem prežvekovanjem pa je, da ste hitro lačni in lahko postanete odvisni od določenih okusov.

Kako dolgo je potrebno hrano jesti na takšen način?

Znameniti Horace Fletcher, ki je bil navdušenec za zdravo hrano prehrano, je predlagal, da je vsak grižljaj hrane potrebno prežvečiti 32 krat. Vendar ni potrebno, da boste šteli grižljaje pri vsakem obedu. Dobro pa je, da boste navadili svoje telo v prvem mesecu ali dveh. Nekateri potrebujejo več časa, da se določenih stvari navadijo, da jim preidejo v prakso. Podobno kot nekateri rabijo več časa, da se naučijo voziti avta, je pri pravilnem prehranjevanju podobno. Ko boste enkrat osvojili tehnike, potem se ne boste več obremenjevali in boste z lahkoto sami ocenili, katero hrano je potrebno prežvečiti večkrat in katero ne. V povprečju in predvsem na začetku učenja je dovolj, če vsak boste vsak grižljaj prežvečili 20 krat. To pomeni 20 krat na obeh straneh, ni potrebno, da se pretirano osredotočate na neke nasvete in predpise in se bolj intuitivno prilagodite vsaki vrsti hrane.

Znameniti Horace Fletcher, ki je bil navdušenec
za zdravo prehrano, je predlagal, da je vsak
grižljaj hrane potrebno prežvečiti 32 krat.

Slika pove več kot tisoč besed. Predstavljajte si slabo prežvečen hamburger na dnu vašega želodca. Če si boste zamislili takšno sliko, boste kmalu razumeli, koliko naloge ste naložili svojemu telesu za razgradnjo. Veliki kosi nepredelane hrane pomenijo težko delo za telo in potrebno bo veliko želodčne kisline, ki se v takem primeru zadržuje več ur v vašem želodcu.

Kaj pa smoothiji? Kako je s sadnimi in zelenjavnimi napitki?

Po domače povedano, sadni in zelenjavni smoothie napitki so danes zelo priljubljeni, vendar pa jih jemajte zgolj kot sladico ali kot občasno popestritev. Pustimo ob strani dejstvo, da pri sadnih smoothie napitkih dobite pretirane količine sladkorja kaj hitro. Pri njih je pomembno, da je vsa vrednost, ki jo dobite nepredelana.

Dobra lastnost napitkov je, da so odlično razgrajeni. Vendar pa imajo svojo slabo lastnost. Otroci ne spodbujajo grizenja sadja ali zelenjave, kar bi se pri strastnih uživalcih takšnih napitkov poznalo pri slabih dlesnih, slabemu razvoju čeljustnih mišic in lažje možnosti za razvoj bakterij in virusov, če gre za sadne napitke.

Smoothiji so napitki, ki pridejo v želodec brez razgradnje v ustih in prepojitve s slino, saj jih kar odplaknemo v želodec. Si predstavljate koliko sline in njenih imunoglobulinov, belih krvnic celic, joda in drugih hranil smo pozabili vnesti skupaj s hrano, ki jo ne prežvečimo? Veliko. Zelo veliko. V enem dnevu se te količine nabere, kaj šele v tednu dni, mesecu ali letu.

Zato ne bo nikoli na tem planetu drugače, če se bodo ljudje odmikali od naravnega in zdravega načina prehranjevanja. napitki so odlična stvar v vročih poletnih dneh, vendar pa tako otroci kot odrasli ljudje potrebujejo žvečenje za vse pridobitev vseh omenjenih koristi.

Starši predstavljajo temelj vzgoje in prehranskih
navad. Če so vedenjski vzorci slabi, jih
zamenjajte z dobrimi navadami.

V knjigi Selvarajana Yesudiana z naslovom Joga za zdravje natančno odpreljujejo ravno bistvo žvečenja hrane. Pri Indijcih je značilno, da gledajo na hrane še nekoliko drugače. V naravnih živilih kot tudi v zraku je ogromno prane. To pa je življenjska energija, ki je polna biofotonov. V tej knjigi namreč govori o temu, da se ob vsakem grizenju hrane, kjer se določeno živilo razgradi v ustih sprošča prana, ki jo telo uporabi. Če pa vzamemo v naprej predelano hrano, pa se prana sprosti in jo tako ne dobimo toliko kot bi jo s samostojnim grizenjem ali žvečenjem.

Lahko pa sadne napitke prepojite s slino, če boste vsak požirek dobro premešali v ustih. S tem sicer ne boste okrepili svojih dlesni oziroma trenirali ustnih mišic, boste pa vsaj zagotovili veliko boljšo absorpcijo snovi in zaščito v želodcu in črevesju pred mikrobi. Tudi smoothie je lahko zdrav, vendar ne pozabimo, da je najbolj zdravo jesti sadje naravno. Namesto sadnega napitka si lahko večkrat privoščite sadno kupo, če že svežega sadja ne želite žvečiti samostojno.

Tako malo je potrebno storiti, da se vaše zdravje obrne na pravo pot. Ljudje ternajo o kandidi, zakisanosti, pa se ne zavedajo, da lahko samo s pravo obdelavo hrane v ustih rešijo vsaj 60% svojih težav. Danes je trend, da ljudje hitro zmečejo hrano v želodec in pozabijo, da njihovo telo ni samo kanta za smeti, ki bo sprejela vse kar noter vržejo. Zato ni čudno, da imajo zobozdravniki in gastroenterologi. Če boste upoštevali nasvete in združili s kakšnim sprehodom v naravi vsak dan, boste povsem presenečeni nad rezultati, ki jih boste dobili s tako enostavnim načinom.

26.08.2017 | Zdravje

Pošlji komentar