Kisle laži in grenka resnica o zakisanosti telesa

Zakisanost ali acidoza je problem s katero se spopada mnogo nevednih ljudi, ki jih v današnjem času uspešno zavaja tako družba kot zdravstvo. V resnici gre za povsem preprosto rešitev, ki od človeka zahteva, da se vrne v naravni življenjski slog. Pogostokrat se sprašujemo. kaj povzroča zakisanost telesa, kakšni so znaki zakisanosti, kakšna prehrana oziroma dieta je potrebna, katera živila so priporočljiva, katera prehranska dopolnila pomagajo, kako naravno odpraviti zakisanost in kako ugotovimo, da imamo zakisanost telesa, vendar ne dobimo odgovorov, ki bi prinesla resnico. Farmacevtom je v interesu, da prodajo, kar največ različnih proizvodov, ki bi vam pomagala odpraviti zakisanost, vendar pa za uspeh niste odvisni od finančnega položaja, temveč od pravega znanja. Polno je dezinformacij glede izločanja izdelkov, vsiljevanja bazičnih živil in receptov za odpravo kislosti, ki večinoma nimajo realne podlage in v praski ne prinesejo želenih rezultatov.

zelenjava

Ljudje večinoma ne razumejo delovanja svojega telesa, zato iščejo na tisoče bližnjic in vse načine, da bi kar najhitreje  prišli do želenih rezultatov. Vendar pa v realnosti tako ne gre, tudi če vam nekateri to vztrajno dopovedujejo. Lahko si kupite na tisoče različnih pripomočkov, s katerimi mislite, da boste odpravili zakisanost, pa boste na koncu poti spoznali, da ste le poslabšali nastalo situacijo. Ker je na trgu resnična poplava dezinformacij glede zakisanosti telesa, tako  po spletu kot pri specialistih v javnem zdravstvu, je dobro, da spoznate resnico, preden vas ponovno nekdo zavede.


Ste že kdaj prebrali, katera hrana zvišuje in znižuje zakisanost? Ste se vprašali, koliko je resnice v tem? Nikoli ne upoštevajte takšnih nasvetov, ker vaše  telo ponavadi potrebuje ravno tisto hrano, ki povzroča zakisanost, saj je normalno, da se preko želodčne kisline hrana pravilno degradira in absorbira. Zato so mnogi tako neuspešni, pa čeprav imajo najbolj zdravo dieto s polno zelenjave in dodatnimi pripomočki kot so glina, oglje, soda bikarbona idr. V končni fazi je pomembno, da razumete, da ste v stanje zakisanosti prišli zaradi pomanjkanja osnovnih hranil in kisika, ki odločilno vplivajo na ravnovesje v telesu. Zato vaše telo potrebuje veliko snovi, da je sposobno obnoviti črevesje in ostala tkiva.

Zaradi prehranske malomarnosti in nevednosti ljudje privedejo svoje telo v položaj, kjer potrebuje veliko beljakovin, ki so osnovni gradniki za popravilo kolagena, elastina in drugih vezivnih tkiv v telesu. Ravno proteini, predvsem mesnega izvora, ponavadi zakisajo telo kajne? To je samo plod tistih, ki radi filozofirajo v prid svojega hipotetičnega znanja, ki v praksi nima realne podlage. Veliko bolje boste funkcionirali, če boste konzumirali beljakovine živalskega izvora, zato je dobro, da si preberete vse o lažeh in resnicah glede rdečega mesa v drugem članku. Zakisanost povzročajo ravno ogljikovi hidrati, zato živali v divjini s tem nimajo nikoli težav, pa čeprav so nekatere mesojede. Nato najverjetneje niste pomislili.

Ljudje z vnosom sladkorjev povzročijo največ težav, kar je tudi glavni vzrok zakisanosti. Poslovite se od vseh vrst sladkorjev za nekaj mesecev in boste občutili veliko spremembo. Sem spada vsa hrana, ki vsebuje saharozo, to je navadni beli in rjavi sladkor. Drugič, fruktoza prav tako, da se ne boste tolažili ob sadju, ki je sicer zdravo, vendar ne za bolne ljudi. Vse sadje vsebuje fruktozo, ki je glede na saharozo le 10% boljša. Podobno kot navadni sladkor predstavlja še vedno odlično gorivo za patogene bakterije, ki vam povrnejo v obliki dodatnih količin kisline v vašem črevesju. Kompleksni ogljikovi hidrati kot je škrob so edina sprejemljiva oblika pri zakisanosti, to pomeni vse vrste žitaric, vendar se jim raje odpovejte in jih konzumirajte le takrat, ko je res potrebno. Temelj primerne prehrane vključuje zelenjavo in meso. Ne iščite veganskih alternativ v času zakisanosti, ker vas bo lahko še bolj uničila, če ste bili do sedaj vsejedi. Telo vsakega posameznika je od otroštva dalje navajeno na pridobitev aminokislin preko hrane v končni obliki, zato beljakovine rastlinskega izvora zahtevajo dodatno pretvorbo. Meso ima poleg tega ravno pravo strukturo, tako da lahko razboleno telo dobro uporabi vse njegovi snovi za obnovo, kar pri prehrani rastlinskega izvora ne boste dobili v pravi obliki. Seveda pa pod meso spada predvsem pusto meso, ki ni bilo obdelano na rastlinskih oljih ali svinjski masti.

Kaj sploh je zakisanost telesa?

Zakisanost je stanje v telesu, ko se v človeku nabere velika količina kislin, kar povzroči znižanje skupnega pH telesa. V telesu imamo različne organe, ki potrebujejo različne pH vrednosti, zato boste spoznali, da z izločanjem določene prehrane in konzumiranjem druge lahko povzročite več težav kot koristi, saj lahko vaše telo lahko močno osiromašite pomembnih hranil kot so beljakovine. Zakisanost je v resnici posledica številnih vzrokov, predvsem pa tudi obnašanja črevesne mikroflore, saj ravno 2 kg bakterij, ki jih povprečen človek nosi s sabo, povzroča največ kislin.

Kaj je pH vrednost?

pH je merilo za določevanje stopnje kislosti ali bazičnosti neke vodne raztopine, ki dobesedno pomeni potential Hydrogen, potencial vodika. Določene snovi, ki niso v tekočini, lahko na pH vplivajo le takrat, ko se zmešajo skupaj z neko raztopino. Zato lahko dvigujemo vrednost pH vode s tem v njo stresemo minerale. Vendar pa v telesu s tem ne boste rešili problema na tak način, saj ni vse tako teoretično izpeljivo kot nekateri oglašujejo.

Naše telo opredeljujemo glede na to v kakšnem stanju se nahajajo določena tkiva in telesne tekočine. To pomeni, da opredelimo stanje glede na to ali je kislo, nevtralno ali bazično. Zato uporabljajmo merilo za stopnjo kislosti. Raztopine delimo na kisle, bazične in nevtralne. Kisle raztopine imajo pH vrednost med 0 in 7, bazične med 7 in 14 in nevtralne vrednost 7. Čim bolj je raztopina kisla, tem manjša je njena pH vrednost in obratno, čim bolj je raztopina alkalna, tem večja je vnena pH vrenost.

ph lestvica

Kaj je pravi recept za dvigovanje pH telesa?

Bazične tekočine, ki imajo ph vrednost nad 7 absorbirajo kisik, kisle tekočine pa ga želijo odstraniti. Zato je pomembno, da telesu dovedemo tudi svež zrak, ki je bogat s kisikom. V zaprtih prostorih ne boste dočakali pravega uspeha, zato bo potrebno storiti veliko več, kot samo sestaviti dober jedilnik. Kot smo omenili, je zakisanost stanje v telesu, ko se človeku nabere velika količina kislin, ki povzročajo znižanje skupnega pH telesa. V resnici je tako preprosta rešitev, pa kaj ko je pomembneje ljudem prodati tisoče pripomočkov, namesto, da bi jim ponudili resnico. Zapomnite si, da je tudi vitamin C kislina, saj v tekočini vzpostavi pH 2, kar pri jemanju tega elementa v obliki prahu ali kapsul, lahko povzroči veliko težav. Če želite, si lahko preberete prispevek o toksičnosti vitamina C.

Glavni vzroki zakisanosti

Zakisanost se pojavlja vedno, kadar je telo v neravnovesju glede količine kisika in ogljika. Ko celicam primanjkuje osnovnega elementa za obrambo pri imunskem sistemu in oksidacijo ter asimilacijo hrane, se lahko pojavijo številne bolezni. Zato so ljudje, ki preživijo vse svoje dni v zaprtih prostorih in se prehranjujejo pretežno z enostavnimi ogljikovimi hidrati, glavni predstavniki tega pojava. Pri večini je skupni imenovalec kot bi temu lahko rekli previsok sladkor, ki ga niso uspešno asimilirali s pomočjo primernih količin kisika. Zato se dolgoročno pri takšnih ljudeh nabere toliko kislin, da z njimi izpridijo naravno črevesno floro in pri tem osiromašijo svoje telo za veliko pomembnih hranil.

1. Pomanjkanje kisika

2. Sladkor

3. Alkohol

4. Prehrana

5. Kajenje

6. Sintetična zdravila

To so najpogostejši vzroki zakisanosti, ki človeku povzročajo največ nevšečnosti. Vsak posameznik ima svoj unikaten primer, zato ne moremo enoznačno govoriti o tem, kaj je za večino ljudi dejanski vzrok. Pri nekaterih je pomanjkanje kisika, pri drugih prevelike količine zaužitega sladkorja, pri tretjih so to lahko visoki odmerki medikamentov. Vzrokov je veliko, zato je pomembno, da jih prepoznate pravočasno, dokler imate na voljo dovolj časa, da se pozdravite.

Kakšni so simptomi zakisanosti telesa?

Simptomov je veliko, vendar ni vedno nujno, da je za njih vzrok zakisanost telesa, saj so lahko pridružene številne druge bolezni. Neopaženi simptomi imajo lahko dolgoročne posledice, zato jih je dobro poznati. Zakisanost je dejansko splošen pojav, ki je glavni vzrok za nastanek veliko kroničnih bolezni.

Najbolj pogosti simptomi zakisanosti telesa

zmanjšana telesna kondicija kronična utrujenost
težave s koncentracijo izsušenost sluznic
splošna izsušenost izčrpanost
zmanjšana kondicija fibromialgija
težave s spominom preobčutljivost na stres
obolenja dihalnih poti nervozno vedenje
bolečine v sklepih težave z mišicami
kožne spremembe kronična vnetja

 
Naša trdnost kosti, struktura in obseg se lahko znatno spremenijo, če imamo presežek kislin v telesu. Prav tako, to velja za redno pitje alkohola, zato morate imeti zdravo prehrano, ki vključuje veliko zelenjave. Pri tem pa je potrebno upoštevati tudi disciplino, saj 8-urni delavnik ne sme zapostaviti vsaj 2-eh obrokov prehrane. Bazičnost boste zagotovili z konzumiranjem velikih količin zelenjave. Beljakovine živalskega izvora pa bodo poskrbele za primerno obnovo tkiv. Zato je zaželeno, da je hrana kuhana v vodi. Raziskave so pokazale, da imajo starejši ljudje bolj trde kosti, če je njihova prehrana vsebovala dovolj beljakovin živalskega izvora in zelenjave.

Presežek kislin negativno vpliva na elastičnost vezivnega tkiva kot so kite, vezi in mišice. Naš kolagen prične razpadati, zato se to pozna na koži po vsem telesu. Pri ljudeh, ki majo težave s sklepi je zakisanost še posebej opazna, saj se brez primernega vnosa zdravih živil, težave pokažejo v obliki obrabe kosti in bolečinah pri vsaki fizični aktivnosti. Zato lahko zadosten obseg zdrave hrane bistveno prispeva k razbremenitvi vezivnih tkiv, kar pozitivno vpliva na sklepe. Večje količine kislin se ustvarjajo tudi s pomočjo prevelikih zamikov med obroki. Glavni povzročitelj so seveda bakterije, ki se denimo v ustni votlini povečajo za 100% vsakih 20 minut. To si je dobro zapomniti. Zato vaše telo v odsotnosti obrokov hrane, uravnava pH krvi s pomočjo porabe mineralov, ki jih pridobi iz vaših kosti in ostalih tkiv. Zelenjava je temelj zdrave prehrane, zato lahko tudi prekomerno pitje vode nadomestite z konzumiranjem sveže listnate solate. Beljakovine so ključnega pomena za uspešno odpravo zakisanosti, saj jih potrebujete za obnovo poškodovanega črevesja in ostalih tkiv v telesu.

Voda pospešuje delovanje bakterij, zato jo lahko nadomestite z večjimi količinami zelenjave

Zdrava dieta lahko še dodatno zakisa vaše telo. V čem je torej skrivnost? Odgovor na to vprašanje je treba poiskati pri delovanju črevesne mikroflore. Zdrava hrana lahko vključuje velike količine ogljikovih hidratov, kar spodbudi zdravo mikrofloro kot tudi patogene v vašem telesu. Zato lahko že majhne količine ajdove moke, riža ali koruze naredijo več škode kot nekaj kosov kruha. Razlog je preprost, ponavadi pojeste večje količine polnovrednih živil, kar pri bakterijah pomeni hitrejše razmnoževanje in večjo rast. Zato večina diet hitro propade. Druga zadeva so beljakovine. Ko se odpoveste mesu, telo nima ustreznih gradnikov za tvorbo kolagena in obnovo poškodovanih tkiv. Zato s tem obremenite imunski sistem do te mere, da nadomešča potrebne minerale in beljakovine iz vaših mišičnih tkiv. Posledice so jasne, kmalu nastane poplava simptomov, ki  se začnejo s splošno utrujenostjo, končajo pa lahko tudi z kožnimi izbruhi in različnimi okužbami. Zato si dobro zapomnite, da ne iščite hrano, ki ustvajra bazičnost, ker je to le kaplja v morje, glede na procese, ki se odvijajo v vašem telesu. Poleg tega nikoli ne veste zagotovo, ali je ta hrana ustrezna tudi z vidika intolerance.

Citrusov se izogibajte. Čeprav pri nekaterih ljudeh pogosto sodijo tudi med intolerantne snovi, so citrusi sadje, ki se jih pri zdravljenju ne uporabljajte, saj povzročajo dodatne poškodbe sluznic in kanalov v želodcu in črevesju. Toliko kolikor je bilo govora o obratnem učinku na pH vrednost po zaužitju, je dejansko več težav kot koristi. Pojavilo se je veliko primerov, kjer so posamezniki pri uživanju limoninega soka in lupine povzročili razjede na želodcu, s čimer so patogenom omogočili  še lažji vstop v občutljiva tkiva.  Zato pri zakisanosti upoštevajte, da telo potrebuje čas in pravo prehrano, ki pa se razlikuje od vsakega posameznika, glede na njegov življenski slog. Na splošno pa veljajo pravila, ki imajo določene osnove, ki so povsod enake.

Kako je z glino, ogljem in sodo bikarbono?

Nikoli ne jemljite sode bikarbone ali natrijevega bikarbonata, saj je to umetna snov, ki je namenjena alkalizaciji in nevtralizaciji kislin, vendar ni primerna za uživanje, saj izpridi imunski sistem, ker nam vzpostavlja višje vrednosti pH kot jih telo sploh potrebuje. Po drugi strani pa otežuje delo vašemu želodcu, ki se mora truditi, da zagotovi nizek pH zaradi želodčne kisline. V nasprotnem primeru vašo hrano ne more uspešno razgraditi, kar pomeni, da se lahko na stenah vašega želodca začnejo kopičiti škodljive bakterije, glivice in virusi. Zato si dobro zapomnite, da je pomembno telesu dopustiti, da sam uravnava pH, ker potrebujemo tudi nizek pH pri tvorbi želodčne kisline, ki nam pomaga pri asimilaciji in absorpciji hrane. Z njo lahko telo zaščiti tkiva pred vdori patogenov v druga področja. Zato nikoli ne dvigujte želodčne kisline na kakršen koli umeten način. Soda bikarbona vpliva na nevtralizacijo želodčne kisline, zato jo mora telo proizvesti veliko več, da lahko opravi svoje delo, kar povzroči dodatno zakisanost. Zato je natrijev bikarbonat primeren le za kopeli ali namakanje nog, kjer nevtralizirate strupe, ki se naberejo na koži, Poleg tega je dobrodošla še morska sol, ki telo kvalitetno razkuži. Soda bikarbona je le trenutna rešitev, ki na dolgi rok močno izpridi imunski sistem, saj se visoke koncentracije Natrija prenesejo v naše tkiva in kosti, kar posledično izrinja druge minerale kot so kalcij in fosfor.  V telesu natrijev bikarbonat deluje v obliki degradacije, zato ga nikoli ne uživajte oralno.

Pri oglju in glini ne bomo izgubljali besed, temveč povedali bistvo. Pri nalaganju teh snovi v naše telo se postopoma ustavijo rastni dejavnike, saj oglje in glina zaviralno vplivata tako na naš organizem kot vse bakterije in druge mikrobe. Kljub temu imata svoj namen, da absorbirata toksine v telesu. Sliši se prav lepo, vendar poleg tega vežeta nase tudi vse ostale potrebne snovi kot so vlažilne tekočine, maščobe,  minerali in druge snovi. Zato je oglje in glina rešitev za enkratno uporabo, kjer bo telo sprostilo veliko odpadnih snovi. Po drugi strani pa boste imeli težave, saj bo črevesje skoraj ustavljeno, zato s temi sredstvi ne pretiravajte. Opazno vam lahko pade tudi zdravi holesterol, ki služi kot zaščita pred zunanjimi vplivi. Prav tako se lahko pri daljši uporabi pojavi tudi anemija. Zato sta oglje in glina priporočljiva le v redkih primerih in v majhnih količinah. Oglje denimo uporabljajo pri zastrupitvah z večjo količino sintetičnih medikamentov. Zato boste veliko več dosegli s klorofilom, ki ga najdete v vsej sveži listnati zelenjavi kot pa si povzročali škodo na račun gline ali oglja.

Kisik je glavni element za odpravo zakisanosti

Rešitev je povsem preprosta, telo izmenično uravnava v krvi količino ogljika in kisika: Pri zakisanosti imate dolgoročno presežke ogljika. Tudi če se boste s prehrano še tako trudili ne boste dosegli želenega rezultata, temveč bo potrebno narediti kaj več. Nekateri boste pomislili na gibanje, kar je pravilno, vendar pa vam tudi to ne bo naredilo kaj dosti vpliva. Nekateri imajo probleme z zakisanostjo, pa čeprav so redni obiskovalci telovadnic in so fizično aktivni. Kje se torej skriva ključ do rešitve? Rešitev je kisik. Za vse posledice raka in drugih težje ozdravljivih bolezni se vedno skriva tako enostavni vzrok, ki ga nihče ne pozna dovolj dobro, to je pomanjkanje kisika. Če boste vse aktivnosti prestavili iz zaprtega v zunanji prostor, boste že v nekaj dneh opazili rezultate kot jih ne bi pridobili z nobeno prehrano in prehranskim dopolnilom. Vse bolezni vključno z rakom odlično uspevajo v zakisanem telesu, kjer primanjkuje kisika. Če želite izvedeti več o kisiku si lahko preberite članek o tem čudovitem elementu.

kisik

Kisik se porablja sproti, zato krvne analize niso zanesljive. Naše telo pridobiva kisik, tudi če ga v prostoru primanjkuje, saj smo pretežno sestavljeni iz njega. To pomeni, da ne morete vedeti, kdaj ga imate premalo, ker človeško telo kljub njegovemu pomanjkanju, pridno opravlja svoje delo. Vsa naša tkiva, vključno s kostmi vred vsebujejo 65 odstotkov kisika, kar pomeni, da ga telo, v primeru primanjkljaja, začne pobirati iz vseh razpoložljivih sredstev. Zato nekateri nenormalno hitro shujšajo, ker izgubljajo telesno maso skupaj z vsemi pripadajočimi elementi. Če boste denimo imeli okna v hiši ali stanovanju odprta na stežaj, boste dobili največ 40% tistega, kar je zunaj. Zato se rak pojavi kot končna oblika pri vseh boleznih, kjer je ljudem kronično primanjkovalo tega tako osnovnega in pomembnega elementa.

Če želite ozdraveti, se odpravite večkrat dnevno ven, pa naj bo to kjerkoli, lahko tudi na odprtem balkonu. Ni pomembno, da se ukvarjate toliko z neko fizično aktivnostjo, kot to, da preživite veliko časa na odprtem prostoru. Če boste samo nekajkrat dnevno odšli na svež zrak za nekaj minut, boste opazili razliko že po tednu dni. Sprehod je odlična stvar, ki jo mnogi zanemarjajo, vedoč da s tem ne bodo kaj dosti naredili. To je napaka, zaradi katere je toliko mladih bolnih. Veliko bolje uporabiti svoje telo kot osebni avtomobil, pa boste kmalu na pravi poti.

Resnica o živilih za odpravo zakisanosti

Zelenjava predstavlja temelj zdrave prehrane, kar že vsi vemo. Na sadje pa v primeru zakisanosti lahko pozabite, da rafiniranega sladkorja in medu ne omenjam. Beljakovine  kot smo že omenili naj predstavljajo glavni vir energije, zato jih lahko zaužijete tudi 100 g dnevno, saj bo telo potrebovalo veliko energijo, ki jo mora pridobiti iz pretvorbe proteinov, maščob ali ogljikovih hidratov. Pomembno je, da jeste pogosto, ker se vam v nasprotnem primeru kopičijo bakterijske odplake. Zelenjava čudovito čisti naše telo. Hrano je priporočljivo uživati na približno vsaki dve uri v manjših obrokih. Predvsem pa jo je potrebno dobro prežvečiti in prepojiti s slino, ker boste s tem razbremenili želodčno kislino in vplivali na nižji pH. Hrana mora priti v želodec tekoča kakor kaša, pa boste imeli 90% manj težav s črevesjem in ne boste potrebovali nobenih dodatkov.

Pitje tekočine nadomestite z uživanjem zelenjave. Na voljo imate veliko izbire, kjer boste nadomestili potrebno tekočino. To je vaša osebna odločitev. za katero zelenjavo se boste odločili. Predvsem pa ne pozabite na minerale, ki jih boste največ dobili v semenih in oreščkih. Zato je denimo sezam najboljša možna izbira, saj zagotavlja več kalcija kot vsi mlečni izdelki. Poleg tega nadomestite vsa rastlinska olja, naj si bodo navadna ali rafinirana, z naravnimi maščobami v obliki nenasičenih maščobnih kislin, ki so vezane z najboljšimi beljakovinami. Najdete jih v sončničnih semenih in orehih. Ko bo potreba po lakoti nekoliko večja, pa vzemite nekaj ogljikovih hidratov v zdravih žitaric kot je denimo proso.

Izogibajte se pogostim alergenom kot so kravje mleko in njegovi proizvodi, kokošja jajca in glutenska živila kot so pšenica in pira. Vendar pa zato ne bodite previdni pri kozjih izdelkih, saj so ponavadi prav tako bogati z dodanimi alergeni, kot je denimo jajčni lizocim ali visoka vsebnost soli in drugih aditivov. Če ste opravili test intolerance na hrano se boste vsekakor lažje odločili glede izbire primerne hrane. Več o izkušnjah z intoleranco lahko preberete v drugem članku. Zapomnite si, da boste vedno našli pravo pot, če boste upoštevali naravo. Glavni element za zagotovitev uspeha pri odpravi zakisanosti je kisik. S tem boste naredili več kot 60% razlike. Tako enostavno in preprosto.

Toliko je bilo receptov za bazične zajtrke, kosila in večerje, pa vendar lahko z nekaj stavki pojasnimo resnico. Ne glede na to kako dober in zdrav bo vaš prehranski jedilnik, ki seveda vpliva na pH, bo njegova vrednost k celotnemu učinku na telo znašala 40%. Za vse ostalo bo poskrbel kisik, že s tem, da greste pred vsako jedjo in po njej na svež zrak le za nekaj minut. Tako enostavno se bo sprocesirala vsa hrana, vključno z ogljikovimi hidrati, da ne boste potrebovali niti enega dodatka. Pred jedjo je svež zrak priporočljiv zaradi predpriprave na presnovo. Obogateno telo ne bo črpalo kisika iz zalog, zato boste dobro obogateni. Opazili boste, da lahko jeste vso hrano, ki si jo želite, vendar ustrezno poskrbite za dovolj kisika pred asimilacijo hrane in po njej. To je vse.

Živila, ki zakisajo telo so le farsa

Ljudje ponavadi želijo odpraviti živila, ki vplivajo na zakisanje telesa in jih nadomestiti s tistimi, ki delujejo bazično. Po spletu je prava poplava informacij o živilih, ki vplivajo na zakisanost. Vendar pa takšne informacije nimajo realne podlage, saj naše telo ravno z ustvarjanjem želodčne kisline očisti patogene in jim tako prepreči nadaljnji vstop v občutljiva področja. Zato je natrijev bikarbonat ali soda bikarbona strup za naš organizem, saj podre naravno ravnovesje, kar posledično dodatno obremeni želodec zaradi povečane potrebe po želodčni kislini.

Določena živila, ki zakisajo telo, so nujno potrebna za zdravljenje zakisanosti, saj vsebujejo ravno tiste beljakovine in minerale, ki telesu pomagajo pri obnovi. Vpliv na zakisanost je zanemarljiv v primerjavi s tistim, kar boste z zamenjavo pridobili. Zato je popolna izguba časa, da se odpoveste vsem živilom, ki zakisajo, ker boste na takšen način osiromašili telo vseh potrebnih hranil.

Da ne bomo naštevali vseh vrst živil posamično, tako kot to počnejo drugje, bomo navedli le pomembne ugotovitve, ki si jih je vredno zapomniti. Najslabše, kar lahko storite je, da se odločite za veganski način prehrane ravno v obdobju, ko je vaše telo razboljeno in potrebuje največ beljakovin živalskega izvora. Če se boste odločili izključno za hrano rastlinskega izvora, lahko pričakujete dodatno izsušitev telesa. Pomembno, je da vsa živila uporabljate normalno, vendar pa se izogibajte večjim količinam navednega sladkorja, fruktoze in drugih ogljikovih hidratov. Nadomestite jih z kakovostnimi beljakovinami in minerali.

Katero hrano je potrebno odpraviti?

Za odpravo zakisanosti je potrebno konzumirati hrano v svoji naravni in osnovni obliki, to pomeni, da odpade vsa predelana hrana kot so lazanje, pice, salame, konzervirana hrana, pekovski izdelki in vse oblike sladic. Če imate močno zakisanost pa je potrebno odpraviti tudi vse vrste sadja, saj fruktoza le spodbuja črevesne bakterije k tvorbi še večjih količin kisline. Poleg tega se je potrebno odpovedati tudi vsem mlečnih izdelkom, z izjemo manj mastnih sirov, ki pa jih je potrebno pred zaužitjem toplotno obdelati. S tem se uničijo vse bakterije, ki bi lahko dodatno obremenile in razdražile razbolen želodec. Glede pijač vam ostane na voljo le voda, ki je edina prava izbira za potešitev žeje.

Živila, ki zakisajo telo so farsa za naivne in nevedne ljudi, ki mislijo, da bodo z odpravo določene hrane pozdravili svoje telo. Bolj pomembno je, da hrano dobro prežvečite in zagotovite, da pride v želodec že povsem predelana, kar vpliva na znatno znižanje proizvedene količine želodčne kisline. Odpoved določenim živilom kot je pusto meso, lahko povzroči več težav kot koristi. Živalske beljakovine so nujne za zagotovitev primerne obnove kolagena, elastina in drugih vezivnih tkiv, ki jih rastlinske beljakovine pri takšnem zdravstvenem stanju ljudi ne bodo zadovoljive.

Nasvet

Obstaja mnogo knjig, ki vam natančno opredeljujejo, katero hrano smete jesti skupaj in katero ne.  Na spletu imate na voljo toliko neumnosti in dezinformacij, ki vam lahko v končni fazi le izpraznijo denarnico in uničijo še tisto malo zdravja, ki so ga imeli. Ne verjemite takšnim stvarem, ampak pravilno prisluhnite svojemu telesu. Naj vam bo to vodilo za doseganje zdravja. Če boste pri prehrani zaužili večjo količino ogljikovih hidratov in še vedno občutili lakoto, je vzrok potrebno poiskati drugje. Vaše telo ne potrebuje le osnovno gorivo kot je sladkor, temveč tudi veliko mineralov, ki jih boste našli v bogati zelenjavi, semenih in oreščkih. Preberite si članek o sezamu, da boste spoznali, kaj pomeni pravo bogastvo vseh hranil in zdravih maščob. Prav tako ne pozabite na zadosten vnos kalija, ki naravno zagotavlja bazičnost telesa. Tega boste namesto v sladkih bananah dobili največ v nevtralnih bučkah, ki jih lahko jeste v velikih količinah. Samoumevno je, da boste zelenjavo kupili svežo, ki ni bila več mesecev namočena v toksični svinjariji, zato morate biti pri dobaviteljih pozorni glede njene kakovosti. S prehrano boste dosegli največ 40% celotnega uspeha, za ostalo pa bo poskrbel kisik, ki je povsem zastonj, le na sprehod se je potrebno odpraviti. To je vse.

10.06.2017 | Zdravje

Pošlji komentar