Manuka med. Dokazane prednosti za naše zdravje.

Manuka med je po vsem svetu najbolj dragocen proizvod narave z širokim asortimanom terapevtskih prednosti, kar ga postavlja v sam vrh med vso konkurenco. Spoznajte kakšne so njegove zdravstvene prednosti in kakšen je avtentičen manuka med. Ni vseeno katero znamko kupite, saj se pojavljajo po svetu goljufije na področju njegove proizvodnje. Vprašanja kot so ali obstajajo slabosti tega medu, kje kupiti poceni manuka med, zakaj vse je manuka med uporaben in katera znamka zagotavlja pravi manuka med, boste spoznali v prispevku. Dobro je vedeti resnico o tem tako posebnem medu, ki je po vsem svetu pometel s konkurenco zaradi svojih dragocenih lastnosti.

manuka med

Med je eden najbolj cenjenih naravnih proizvodov, ki jih je človeštvo uvedlo že od antičnih časov. Prav tako je tudi starodavno naravno zdravilo za zdravljenje okuženih ran in drugih kožnih bolezni. Vendar ni vseeno katerim med uporabljate. Manuka med je eden najboljših medov na svetu z dokazanimi koristmi za naše zdravje. To je naravni proizvod, ki nastane iz nektarja drevesnih cvetov manuke s pomočjo čebel. Vse vrste medu so ljudje uporabljali že od antičnih časov, pred skoraj 5500 leti. Najstarejša populacija, vključno z Grki, Kitajci, Egipčani, Rimljani, Maji in Babilonci, je uživala med za prehranske namene in prav tako zaradi zdravilnih lastnosti. Manuka med je dobro znan po številnih zdravilnih prednostih predvsem zato, ker je to čebelji pridelek iz drevesa manuke, imenovan tudi rožnata kraljica, zaradi svoje značilne barve. Drevo se imenuje tudi Tea Tree oziroma čajevec, vendar pa gre za drugačno vrsto kot je domorodni čajevec v Avstraliji.


Manuka je kot zlata različica narave, ki ima veliko terapevtskih koristi kot katera koli druga vrsta medu. Vsi medi niso enakovredni. Nekateri ne ponujajo skoraj nikakršnih koristi kot le, da se posladkate. Originalen med Manuka ne sme imeti grenkega okusa temveč mešanico prijetnega sladkega in rahlo grenkega okusa, žameten cvetni vonj, prijeten okus in aromo in obenem tudi gosto konstitucijo.

Zdravilne lastnosti manuka medu so znane po vsem svetu, saj je ta med odlična rešitev za številne bolezni. Originalni med manuka ima izredno prijetno aromo in okus, ki zaradi vsebnosti cvetov drevesa manuke predstavlja svoj razred med vsemi vrstami medu. Izvor manuke je Nova Zelandija. Posebno čisto ozračje in zdravilne lastnosti Manuka drevesa dajeta temu medu svojo lastnosti. Manuka med proizvajajo čebele iz cvetnega prahu rastline scoparium leptospermum, vrste čajevca, ki je avtohtona v Avstraliji in Novi Zelandiji. Ta rastlina je odgovorna za vse čudovite lastnosti tega medu.

Zakaj se Manuka Honey razlikuje od drugih vrst medu?

Manuka med je kompleksna zmes, ki je daleč od običajnega namiznega medu. Ta med je zbran iz cvetov drevesa manuke, imenovanega tudi čajevca. Številni znanstveniki po vsem svetu so ga preiskovali zaradi njegovih izjemnih zdravilnih lastnosti, ki so ga ločile od običajnih medov, zato je tako zelo cenjen.

Ni vseeno katero znamko kupite, prav tako ni vseeno kje jo kupite, saj so cene zelo različne. Obstaja veliko spletnih trgovin, ki prodajajo enake proizvode istih blagovnih znamk. Po mojih izkušnjah je najboljši manuka med blagovne znamke Manuka Health, najcenejši preko spletne trgovine iHerb, kjer ga lahko naročite osnovno različic z MGO 100 brez davka in carine. Prav tako velja za to znamko ugodnost brezplačne dostave na vaš dom.

Kaj je sploh MGO?

Metilglioksal znan tudi kot MGO, je dokazano naravno prisotna spojina, zaradi katere je ta med tako poseben. MGO nastane v medu iz nektarja Manuke. Ko drevo zori, se lahko vsebina MGO poveča, kar prinaša višjo ceno tega medu na trgu. Proizvodnja manuka medu zahteva strokovnjake, ki vedo, kako pravilno ravnati in shranjevati te dragocene izdelke. Ti strokovnjaki prav tako izvajajo natančno testiranje medu, kar je nujno za potrditev moči, kakovosti in čistosti. Zato vedno preverite proizvajalca manuka medu, preden ga kupite.

MGO je odgovoren za veliko antibakterijskih in anti-biofilmskih aktivnosti v medu manuka. Obstaja tudi vodikov peroksid, ki je odgovoren za koristno dejavnost v medu. Obstaja tudi leptosin, ki lahko modulira aktivnost in fenole, ki delujejo kot antioksidant in pospešuje celjenje ran.

Kot smo omenili je vodikov peroksid tisti, ki daje medu svoje dragocene antimikrobne lastnosti. Toda nekatere vrste, kot so medu manuka, imajo tudi druge sestavine z antibakterijskim delovanjem. Glavna protimikrobna komponenta v medu manuka je seveda metilglioksal ali MG. Jasno je, da večja kot je koncentracija te spojine, močnejši je antibiotični učinek medu. Zato ima svoj razred, ki ga večina drugih medu ne dosega v takšnem formatu.

Originalni Manuka med prav tako potrebuje strokovnjake za optimizacijo in zaščito njegovih posebnih naravnih lastnosti. Ni enako, če kupite katero koli znamko, ker so lahko le ponaredki originalnega medu z drugačnim, povsem grenkim in neprijetnim okusom, drugačnim vonjem, pomanjkanjem večine zdravilnih lastnosti in prav tako pomanjkanjem originalnih sestavin.

manuka med prednosti

Prednosti originalnega medu manuka

1. Manuka med ima odlične antibakterijske lastnosti

Manuka med je bil preizkušen v številnih študijah na različnih vrstah patogenov, zlasti tistih, ki lahko naselijo kožo, rane in sluznice, kjer je možno zunanja uporaba medu. Raziskovalci so ugotovili, da manuka med lahko učinkovito zavira vse bakterijske patogene. Ugotovili so tudi, da poskusi za pridobivanje odpornih sevov na med v laboratoriju niso bili uspešni zato ni bilo nikakšrnih poročil o kliničnih izolatih s pridobljeno odpornostjo na manuka med. (1)

Druga študija iz leta 2014 pa je pokazala, da je med manuka koristen tudi za ustno higieno, saj zavira vse vrste oralnih bakterij, ki so bile testirane v študiji. Raziskovalci so ugotovili, da ima manuka med širok razpon zaviralnih učinkov proti bakterijam. Raziskovalci niso imeli dovolj dokazov o pristnem manuka medu iz Nove Zelandije in njegovi dodatni ne-peroksidni protimikrobni aktivnosti. To je bil razlog, da so se odločili za testiranje različnih vrednosti MGO medu pri oralnih bakterijah. Ugotovili so, da je manuka med nad vrednostjo NPA 15 pokazal bistveno višji antibakterijski učinek v primerjavi z drugimi medi, ki so jih testirali. Vsi pripravki manuka medu so bili učinkovitejši pri zaviranju rasti vseh testiranih bakterij od ostalih vrst medu. Zaključek študije je pokazal, da ima med manuka med protibakterijsko učinkovitost NPA pri vseh oralnih bakterijah, odvisno od odmerka. To je še en dokaz, da je pomemben tudi delež MGO pri nakupu medu. (2)

2. Manuka med pomaga pri regeneraciji tkiv

Študija, opravljena leta 2017, je pokazala izjemne zdravstvene koristi manuka medu pri celjenju ran. Kemijska sestava tega medu s posebnim poudarkom na flavonoidih, polifenolih in drugih bioaktivnih sledovih, ki se uporabljajo pri regeneraciji tkiv, omogoča, da je manuka odličen proizvod za regeneracijo tkiv. Zaključek študije je pokazal, da manuka med učinkovito preprečuje rast bakterij. Vsebnost glioksala in metilglioksala GO in MGO je tisto, kar daje manuka medu zdravilne koristi, ki lahko okrepijo celjenje ran in regeneracijo tkiv zaradi njihove imunomodulatorne lastnosti. (3)

3. Manuka med ima protivnetne lastnosti

Znanstveniki so manuka med testirali na živalih in dokazali izjemne protivnetne lastnosti. Zaključek študije je pokazal, da je manuka med učinkovit pri zdravljenju kroničnih razjed in ohranja sluznične glikoproteinov. Ti koristni učinki so bili doseženi zaradi antioksidativnih in protivnetnih lastnosti, ki so povzročile zmanjšanje razjed želodčne sluznice pri živalih. Raziskovalci so ugotovili, da je uživanje medu povezano s številnimi koristmi za zdravje in tako dokumentirali njegovo moč kot “funkcionalno hrano”, ki izboljšuje zdravje. (4)

4. Manuka med ima odlične antioksidativne lastnosti

Manuka je zlato darilo narave, polno antioksidantov. To je najbolj zdrava naravna sladkarija, ki si jo lahko zamislite. Manuka med je bogat z naravnimi flavonoidi. Flavonoidi kot vemo, so polifenolne spojine oziroma aromatične snovi, ki so skupina metabolitov, ki se naravno pojavljajo pri rastlinah in imajo številne farmakološke lastnosti kot protivnetne, antimikrobne in gastroprotektivne lastnosti. Ugotovljeno je bilo, da manuka med preprečuje nastanek razjed želodca, ker je bogat z antioksidanti. (5)

5. Manuka med izboljšuje celjenje ran

Študija, opravljena na živalih v letu 2013, je pokazala, da so celo kontaminirane rane ustrezno zacelile z uporabo medu manuka. Zaključek za ta izjemen med je bil neverjeten, ker so raziskovalci našli dokaze, da je zdravljenje ran z manuka medom in manuka medom zmanjšalo umikanje ran in tudi celoten čas zdravljenja. Med je bil uporabljen za celjenje ran celo v starih časih, saj visoki koncentrirani sladkor zavira vse vrste patogenov. (6)

6. Manuka med preprečuje raka

Študija, ki je bila opravljena leta 2018, je pokazala, da ima manuka med izjemne protirakave lastnosti. Obstajali so dokazi, da je med lahko potencialno sredstvo proti raku. Raziskovalci so ugotovili, da lahko med in njegove sladkorne in fenolne komponente znižajo metastatske lastnosti rakavih celic. Razlog za to je, da njegove fitokemikalije preprečujejo učinkovito celično adhezijo na zunajcelično matrico. Sladkorji in fenolne spojine medu so v kombinaciji veliko bolj učinkovite kot individualno. Raziskovalci so pokazali, da medi, kot so manuka in nekateri njihovi sestavni deli, lahko zavirajo pro-metastatske lastnosti, vključno z migracijo in invazijo raka v celične linije prostate. Manuka med je bil prav tako prikazan v mnogih študijah za preprečevanje ali zdravljenje raka debelega črevesa in prostate. (7)

Moje izkušnje z manuka medom

Moram priznati, da sem v svojem življenju poskusil veliko različnih vrst medu in lahko potrdim, da je pristen manuka med drugačen v vseh pogledih od konkurenčnih izdelkov. Prav tako sem testiral različne znamke manuka medu zato lahko potrdim, da je zaupanja vredna blagovna znamka Manuka Health. Če verjamete, da bi vam nižja cena druge znamke prinesla enak med, ste se resnično zmotili. Manuka Doctor je v primerjavi z Manuka Health izjemno grenek, neprijetnega okusa in aroma. Prav tako se ta znamka ne pojavlja med certificiranimi proizvajalci manuka medu. Vendar pa sem želel poskusiti različne znamke, da bi preveril ali gre za razlike. Kot sem omenil, je bila na žalost razlika velika, zato se ne splača kupovati cenenih blagovnih znamk. Kadarkoli se odločate za nakup medu, preverite najboljšega ponudnika iste blagovne znamke kot je Manuka Health, ki je resnično pristno in certificirano podjetje z visoko kakovostnimi izdelki.

Težave z manuko medom po vsem svetu so prav tako zaradi tega, ker se proizvede okoli 1.700 ton medu letno, vendar pa se proda približno 10.000 ton na leto. Z drugimi besedami povedano, različne znamke lahko svoj med mešajo z drugimi snovmi, da si zagotovijo dobiček. Nekateri proizvajalci lahko med mešajo tudi z običajnim sladkorjem, da bi zagotovili primerno količino. Vedno se je dobro odločiti za nakup zaupanja vrednih blagovnih znamk, ki so označene na spletni strani UMF​​. Vsa podjetja, ki so objavljena na spletni strani UMF, kar pomeni unikatni manuka faktor zagotavljajo avtentičen manuka med. Prodajalci so certificirani in zagotavljajo verodostojnost svojega medu.

Najboljša cena za pristen Manuka Honey blagovne znamke Manuka Health je na voljo na iHerbu. Druge slovenske spletne trgovine ponujajo ceno 26 EUR za enak izdelek, ki ga dobite na iHerbu za 18 EUR. Prav tako imate na voljo brezplačno dostavo na dom v Slovenijo za vse manuka proizvode. Manuka med vsekakor ni prehransko dopolnilo, zato je njegov nakup modra odločitev, ko gre za nadomestilo za vse običajne sladkarije.

Nasvet

Vsi vemo, da je na svetu na stotine različnih vrst medu. Ne glede na to, ali je med manuka edina vrsta medu, ki nima prave konkurence zaradi svojih terapevtskih lastnosti, pa ne pozabite, da je med še vedno sladkor. Če želite zamenjati prehrano, ki vsebuje navadni beli sladkor z medom, je to odlična izbira, vendar morate razumeti, da je manuka med še vedno sladkor. Priporočljivo je, da med uporabljate v zmernih količinah, saj bo tudi manuka med pa čeprav je tako zdrav, kljub temu povečal krvni sladkor, ki povratno vpliva nazaj na razmnoževanje virusov ali bakterij. Med ima svojo moč zaradi koncentriranega učinka vseh zdravilnih snovi in visoke vsebnosti sladkorja, ki pa se v telesu kmalu razredči in pride do manjšega deleža sladkorja, ki pa je za vse vrste mikrobov odlična hrana.

Visoka glukoza daje patogenom gorivo, namesto učinkov medu, da bi jih zaviralo, zato je vseeno, kako močan je med. Osebno priporočam, da uživate manuka med v majhnih odmerkih, da se izognete skokom krvnega sladkorja. Če ste zdravi potem uživajte manuka med, ker preverjeno najboljši naravni sladkor, ki ga lahko dobite za vaše telo. Manuka med je tudi odlična sladica, ki se dobro ujema s polnozrnatim kruhom in surovim kakavovim maslom .

Med je učinkovit le na tistih mestih kjer je koncentriran, v primeru uporabe kot mazilo. Ne glede na to, koliko antimikrobnih lastnostih ima manuka med, je potrebno razumeti, da je za zdravljenje bolezni primeren propolis, med pa takrat ko ste zdravi, da se z njim posladkate. Propolis je prava rešitev namesto katerega koli medu, če želite pridobiti vse potencialne koristi od čebeljih izdelkov.

2.09.2020 | Zdravje

Pošlji komentar