Vpliv antioksidantov na izboljšanje vida

Antioksidantov imamo veliko na izbiro,  zato je dobro vedeti, kako vplivajo na izboljšanje našega vida in kakšne funkcije igrajo v našem telesu v resnici. Ste se kdaj vprašali, kateri so pravi načini za izboljšanje vida, ki v praski zares delujejo? Na to vprašanje si mnogi ne morejo postaviti povsem jasnega odgovora, saj nas z vseh koncev zasuvajo z različnimi informacijami, ki se nazadnje izkažejo za mlatenje prazne slame. Danes lahko najdete veliko vaj, tehnik in različnih prehranskih dopolnil za izboljšanje vida. Vendar je resnica povsem drugačna, saj gre za večino od teh le za polnjenje blagajn na račun naivnih in bolnih ljudi. Če se obrnete na priporočila javnega ali alternativnega zdravstva, boste lahko razočarani na obeh straneh, saj vsi delajo za denar in so v večini primerov brez osebnih izkušenj, tega ne pozabite. Ponavadi je polno predlogov, kjer vam predlagajo najboljša živila, prehranske dodatke, kapljice, gele, zeliščne pripravke in različne tehnike kot so masaža, akupresura, prekrivanje oči z dlanmi, gibanje in omejevanje alkohola in sladkorja.

vpliv antioksidantov na izboljšanje vida

Kot smo že v naslovu navedli boste tem članku spoznali področje antioksidantov in njihovega vpliva na izboljšanje vida. Vid je povezan fizično z našim telesom. Zato je potrebno, da telo spremeni strukturo očesnih tkiv, če želite opaziti razliko. Potem dobro veste, da na tak način, da boste odšli k nekomu, ga dobro plačali za terapije, ne bo pravega rezultata, bo pa verjetno placebo učinek in morda nekaj odstotkov napredka zaradi boljše prekrvavitve. Za zdravje je potrebno investirati svoj trud in energijo, kar pomeni, da se je potrebno odpraviti v naravo na svež zrak. Lahko tudi na sprehod, dovolj je le nekaj minut na dan večkrat dnevno, ker igra kisik ključno vlogo.


Kisik je najbolj pomemben element

Zapomnite si, da je naša mrežnica najbolj založena s kisikom od vseh organov v našem telesu. Ravno fotorepcetorji ali naše vidne celice imajo visoke koncentracije kisika, ker ga potrebujejo za normalno delovanje, zaščito in obnovo. Naše telo je sestavljeno iz 65% kisika, zato je najbolj pomemben element, ki ga dobite zastonj, samo nekaj korakov je potrebno storiti do vhodnih vrat. Kisik je element z najvišjo frekvenco od vseh elementov v našem telesu, zato ni čudno, da ljudje, ki se redno sprehajajo v naravi, opravljajo vse stvari veliko enostavneje in lažje kot vsi ostali. Za pridobitev tega elementa ni potrebno teči, niti telovaditi, sprehod je povsem dovolj, le iz notranjih prostorov se je potrebno opraviti, ker ga je tam premalo za naše zdravje.

Beljakovine so osnova prehrane

Naše oko ima sposobnost izredno hitrega celjenja in obnove, prav tako kot naši možgani, zato je v teh organih največ holesterola. Večina tkiv je seveda sestavljenih iz kakovostnega kolagena in elastina. To pomeni, da naše oči potrebujejo za obnovo veliko beljakovin in nekaj mineralov. Kje v naravni prehrani boste našli dovolj kolagena in elastina? V praških že ne, še manj pa v prehranskih dopolnilih. Prav tako tudi ne v veganski hrani. Zato se boste morali vegani in vegetarijanci, ki imate z očmi težave sprijazniti, ali vam gre za hrano ali zdravje. Pretvorba rastlinskih beljakovin se je po mojih večletnih izkušnjah izkazala za slabo. Zato je potrebno telesu dovajati hrano v končni obliki, ki je podobna obliki in strukturi v našemu telesu. To je samo z mesnimi izdelki. vendar pa ima le goveje meso dovolj kolagena in elastina, ki bo odlično vplival na obnovo očesne membrane in ostalih notranjih tkiv. Piščančje ali puranje meso ne bo naredilo niti 30% tistega ne, kar boste dosegli z govejim mesom. Veliko ljudi se bo lahko zamislilo, da je to nekaj povsem novega, saj je rdeče meso na slabem glasu, tako kot holesterol, vendar pa se to dogaja zaradi laikov, ki pišejo o zdravi prehrani na račun določenih trendov in prodaje svojih izdelkov. Vse o rdečem mesu si lahko preberete v članku. Naj omenim, da rdeče meso ima svojo barvo zaradi vsebnosti mioglobina, beljakovine, ki je vezana na železo in kisik in služi za transport kisika med celicami v mišicah. To vam pove, da je rdeče meso mišično tkivo, zato boste vedeli, zakaj ima perutnina ponekod bele in temno barvo mesa. Tako se opazi razlika med navadnimi in mišičnim tkivom.

Kljub temu pa je za naše oči, poleg beljakovin, potrebno uživati veliko zelenjave. Tako bo telo dobilo dovolj mineralov in vitaminov, poleg tega, da pa še veliko drugih snovi kot so antioksidanti, flavanoidi, flavoni, antocianini, klorofil in vlaknine. Za dosego obnove oči je potrebno odpraviti vse sladkorje in jih nadomestiti z zdravimi ogljikovimi hidrati. Ne pozabimo na to, da je potrebno za dosego izboljšanja vida, oči fizično spremeniti, kar pomeni, da bo telo moralo obnoviti vsa tkiva z drugačno strukturo kolagena in mineralov.

Zelenjava je temeljni vir antioksidantov

In zdaj končno k antioksidantom. Spoznali boste, kateri antioksidanti so po številnih raziskavah vplivali na izboljšanje vida in izvedeli, kako jih je v resnici potrebno jemati, da lahko dosežete pozitivne učinke. Najbolj pogosto se pojavlja beta karoten, korenje. To je antioksidant, ki v svoji primarni obliki vpliva na zaščito kožo s svojim posebnim barvilom. Vendar pa ga telo po naravi pretvori v vitamin A, zato ga nekateri enačijo s tem vitaminom, kar je narobe. Korenje je tudi edini vir alfa karotena poleg papaje, o katerem pa nihče ne govori. Drugačna struktura pri alfa karotenu zagotavlja daljšo življenjsko dobo človeka, kot so navedli v raziskavah, vendar pa deluje korenje sinergično v svoji naravni obliki zato kapsule beta karotena ne kupujte. Potem imamo še najbolj pogost karotenoid, ki ga dobimo največ v ohrovtu in špinači, to je lutein, ki je vedno povezan še z zeaksantinom. Če jeste zelenjave veliko, izberite bučke, da boste imeli vsak dan dovolj kalija in tudi tega karotenoida. Klorofil je ponavadi vedno prisoten v zeleni barvi solat, zato jih konzumirajte vsak dan. Lutein in beta karoten pa se izmenjujeta v naših očeh, glede na to, katerega več konzumirate. Zato pretiravanje ni dobro, saj boste lahko določene karotenoid izpraznili na račun drugega. Če jeste vse v mejah normale in normalnih deležih se vam za to ni potrebno bati, to velja predvsem za prehranska dopolnila.

V družbi luteina je vedno prisoten še vitamin K, ki vpliva na obnavljanje in krpanje žilnih sten in drugih tkiv v telesu. Zato je v svoji primarni obliki, to je vitamin K in ne K2, ki je bakterijski produkt in nateg naših proizvajalcev prehranskih dopolnil, da se polnijo njihove denarnice. Zelenjava na splošno skrbi zato, da imate manj telo in kri v normalnem pH stanju. Pojavlja se tudi likopen. To je paradižnikov antioksidant in zaščitni pigment, ki ga najdete v njegovem olupku, zato ne kupujte pelatijev. Od naštetih antioksidantov ima najboljši vpliv lutein in zeaksasntin po raziskavah in mojih osebnih izkušnjah. Razlika ni tako velika, vendar je to morda na račun tega, ker se večina beta karotena pretvori v vitamina A in tako porabi za druge funkcije v telesu. Zato konzumirajte vse karotenoide v naravni obliki.

Vitamin C oziroma askorbinska kislina pa je strup, če ga boste jemali umetno. O tem je napisano več v članku o vitaminu C. Naj omenim, da bo pravilno učinkoval le preko vnosa naravne hrane, saj tako nima negativnega vpliva na pH v telesu. Askorbinska kislina ima namreč pH 2. Zato ga telo po naravi hitro porabi, da mu za alkalizacijo v krvi ni potrebno sprostiti pomembnih mineralov. Vitamin C je v naravni obliki vedno dobrodošel, ker telesu daje jasno sporočilo, kako naj ga uporabi kot vitamin v kombinaciji z antocianini, minerali in drugimi antioksidanti. Največ ga boste dobili v rumeni papriki, drugače pa se z kilogramom bučk lahko dobi približno 200 mg, kar je povsem dovolj za ves dan. Vsekakor po mojem večletnem testiranju ni dosegel bistvenih rezultatov. Pri koncentracijah nad 1000 mg pa v krvi povzroči obraten učinek, saj deluje kot prooksidant in še dodatno poškoduje tkiva. To velja, če bi v kri spustili visoke količine omenjenega vitamina v enkratnem zaužitju. Njegove posledice se kažejo tudi na kosteh in zobeh z dekalcifikacijo. Telo namesto, da bi popravljalo in spajalo naše celice, razgrajuje kosti, da lahko s pomočjo kalcija in fosforja nevtralizira škodljive učinke askorbinske kisline. Pri raziskavi, ki so jo ugotavljali na posameznikih, ki imajo degeneracijo makule, so ugotovili, da vitamin C ni bistveno vplival na izboljšanje vida. Uporabili so tako vitamin C, beta karoten, vitamin E, cink kot lutein in zeaksantin. Skupni učinek je bil pozitiven, saj je zaustavil nekaj negativnih posledic, vendar ni bistveno izboljšal bolezni. Vitamin C boste lahko uporabljali kot pridružitev k ostalim vitaminom. Na voljo je dovolj zelenjave, kjer ga boste našli v svoji naravni strukturi in obliki.

Vitamin E je antioksidant, ki v praksi deluje tako, da elemente med seboj vleče skupaj. To si je dobro zapomniti. Zato je primeren za kožo, ker vleče zdravo povrhnjico skupaj in tako zmanjšuje poškodbe in gube. Pri ostalih tkivih služi tudi kot vezivo v maščobi, zato se v naravi ne pojavlja pri nasičenih maščobah kot je maslo, temveč pri nenasičenih kot so oreščki. Najbolj pogoste oblike so alfa in gama tokoferoli. Najboljši vir so orehi in sončnična semena, ki jih lahko nadomestite namesto olja. To bo čudovito vplivalo na obnovo vaših oči, saj tako ne boste obremenjevali svoje ožilja in kapilar na področju z olji, ki so le maščobe brez vseh beljakovin in mineralov. Pri oreščkih in semenih dobite dovolj maščob in vse minerale, ki jih telo potrebujete.

Naslednji močan antioksidant je kakav, v katerem je tudi naravno prisoten resveratrol. Vse o kakavu si lahko preberete v drugem članku. V zmernih količinah je po raziskavah odlično vplival tudi zeleni čaj, vendar pa pri meni ni pokazal nikakršnih zaščitnih učinkov, k večjemu bolj izsušil sluznice. Kar je učinkovalo so bile borovnice, vendar jih je zaželeno jesti pred spanjem, da tako temni pigmenti in antocianini učinkujejo dlje časa, saj se naše oči takrat sprostijo in je obnova veliko boljša kot podnevi, ko se hranila in antioksidanti večinoma sproti porabljajo.

Zaključek za ta članek naj bo beseda o dejanskih učinkih. Antioksidanti niso imeli posebnega učinka tako kot beljakovine, vendar pa je bilo opaziti razliko pri konzumiranju sezama, kakava, orehov, borovnic, bučk in ledenke. Najmočnejši antioksidant se nahaja v beljakovinah. Po naravi naše telo ni v evoluciji bilo odvisno od toliko vrst antioksidantov, temveč od proizvodnje lastnih snovi, ki jih proizvede iz beljakovin. Ravno po beljakovin se je občutilo tudi največ rezultatov. Veliko bolje je jesti manjše količine antioksidantov večkrat dnevno, zato izberite hrano, ki ni najmočnejša v nekem hranilu, saj jo tako lahko pojeste v večjih količinah. Zato je denimo stročji fižol zelo bogat z antioksidanti in odličen v kombinaciji z bučkami in zeleno listnato solato. Preizkušena je bila tudi aronija, ki ima največ antocianinov od ostalega jagodičevja, vendar pa so borovnice kljub temu pokazale bolj opazen učinek. Borovnice vsekakor vplivajo s svojimi pigmenti na boljšo nočno vidljivost.

Obstaja še več snovi kot je resveratrol, pycnogenol, astaksantin in propolis. Od navedenih sem preizkusil vse. Osebno priporočam propolis v svoji naravni obliki, to je kapljicah. Več o njem je zapisano v drugem v članku o propolisu. Za resveratrol in pycnogenol pa kljub številnim pozitivnim raziskavam ne bom dajal priporočil, ker so bili mešani učinki.  Predvsem se je potrebno zavedati, da so večino študij s temi snovmi opravljali in vitro, to pomeni, testiranja v  testnih tubah in živalih. Ker so se v visokih odmerkih pokazali tudi negativni učinki kot so zaviranje rasti pri človeku, in pretirano spodbujevanje prekrvavitve, to pusti škodo na žilnih stenah in drugih tkivih. K temu se pridruži še intoleranca na substanco, ki jo večina ljudi v svoji mladosti ni uživalo, zato se telo lahko odzove drugače. Resveratrol spada tudi v skupino imunomodulatorjev, zato je veliko drugih snovi, ki ga uspešno nadomestijo. Propolis pa je naravno sredstvo, ki so ga poznali naši predniki in se z delovanjem imunskega sistema odlično ujame. Poznamo tudi takoimenovani astakstantin, ki ga oglašujejo kot eksotični karotenoid morskega izvora, ki v praksi ni pokazal posebne razlike, če ga primerjam z dobro poznanimi karotenoidi kot so lutein in zeaksantin ali beta karoten. V naravni prehrani ga dobite v rdečih algah in nekaterih ribah kot so denimo losos.

Nekateri se odločajo za prehranska dopolnila zaradi službenih obveznosti, kjer tekom dneva nimajo na razpolago bogate naravne hrane, ki je vir omenjenih antioksidantov. Zato pa lahko v takšnih primerih uporabite prehranska dopolnila v kombinaciji z ostalo prehrano. Vendar pa se raje odločite za kakršno koli drugo varianto, kjer je možnost konzumirati naravno prehrano. Največ učinka vam bodo prinesli antioksidanti lutein in zeaksantin, alfa in beta karoten, likopen, borovnice, propolis, kakav in žafran. Lahko se odločite tudi za resveratrol v kombinaciji z drugimi antioksidanti, vendar ga konzumirajte največ 10 mg, da lahko dosežete pozitivne rezultate in se izognete negativnim učinkom. To lahko preprosto naredite tako, da razdelite vsebino kapsule na primerno količino. Človeško telo je sposobno ob enkratnem vnosu sprocesirati in uporabiti le določeno količino antioksidantov, zato je vsako pretiravanje nepriporočljivo in veliko slabše kot v primeru, da teh snovi sploh ne bi jemali. Poleg tega proces v telesu, pri zaužitju večje količine antioksidantov, le izriva druge zaščitne snovi in tako osiromaši telo namesto, da bi imeli koristi.

Vsekakor ne pozabite na železo, ki ga telo potrebuje za trdne vezi med tkivi in gradnjo mišičnih vlaken. Tega boste vegani in vegetarijanci dobili največ v sezamu. Priporočljivo je, da si kupite semena in jih zmeljite v kavnem mlinčku, da ne boste plačevali veliko denarja za pripravljen tahini. Gradnja mišičnih vlaken v očeh zahteva tako kot ostale mišice tri osnovne aminokisline, to je arginin, glicin in metionin. Prvi dve dobite pravtako v sezamu, z metioninom pa so bogate vse vrste mesa.

Kar se tiče drugih tehnik, ki so pri obnovi pomembno boste največ naredili če boste odšli na svež zrak in si namesto polaganja rok ali EFT tehnik, raje kupili spalno masko, s katero si boste za približno 15 minut pokrili oči in se napolnili s svežim zrakom. S tem boste dosegli največji učinek na izboljšanje vida, namesto da vas zavajajo z različnimi tehnikami in vajami, ki v praksi ne bodo dale nobenih posebnih rezultatov. Vašim očem boste naredili največ dobrega s tem da jih boste spočili večkrat dnevno za nekaj minut tako, da bodo v temnem. Saj je to ključnega pomena, vendar pa je to potrebno narediti kjerkoli zunaj, če nimate balkona potem je to za nekatere lahko že težava. Lahko pa si pomagate tudi s sončnimi očali kategorije 4 ali si poiskali primerno senco.

Pomembno je, da se spodbudi delovanje matičnih celic v telesu na naraven način, zato je priporočljivo poleg sprehodov opravljati tudi večkrat dnevno telovadbo, ki lahko traja le nekaj minut. Če boste ojačevali različne dele telesa, se procesi odvijajo tudi na drugih delih telesa, vendar v veliko manjšem obsegu kar vpliva tudi na oči. Pomembno pa je tudi, da se boste izogibali vsem virom umetne svetlobe, če je to mogoče. Umetna svetloba povzroči največ poškodb na mrežnici in prav tako na očesni leči. Zato je potrebno, da se odpravite spat, ko je zunaj tema in se odpoveste večernim aktivnostim, ki jih lahko opravite naslednji dan pri naravni dnevni svetlobi. Največ uspeha boste dobili, če boste upoštevali vsa navodila, veliko bolj kot uživali antioksidante samostojno.

3.06.2017 | Zdravje

Pošlji komentar