Antocianini. Naravni flavanoidi za pomlajevanje.

Kaj so antocianini? Čemu služijo? Kakšna je njihova funkcija? Pri čem vse pomagajo? Koliko jih je priporočljivo zaužiti na dan? Katera hrana vsebuje antocianine? Kaj pravijo znanstvene raziskave na področju delovanja antocianinov in našega zdravja? Vsa vprašanja glede teh čudovitih naravnih snovi boste spoznali v tem prispevku, kjer boste dobili vse potrebne informacije glede antocianinov in njihovih pozitivnih lastnosti za vaše zdravje.

borovnice

Kaj pomeni beseda antocianin?

Začnimo kar pri imenu. Antocianin izvira iz grščine. Beseda je sestavljena iz dveh delov in sicer “anthos”, kar pomeni cvet in “kyaneous” kar pomeni temno modro. Dobesedni prevod antocianin bi bil temno moder cvet.


Kaj so antocianini?

Antocianini so vodotopni pigmenti rastlin, ki so lahko rdeče, vijolične ali modre barve. Pripadajo razredu molekul, ki jih imenujemo flavonoidi. Med njimi so Povsem dovolj je, da si zapomnite, da gre za rastlinske pigmente, ki imajo veliko zaščitnih lastnosti za naše zdravje. Flavanoidov je več različnih vrst glede na njihove funkcije, zato so antocianini ena izmed teh rastliskih snovi, ki spadajo v razred pigmentov, vendar imajo veliko drugih pomembnih terapevtskih lastnosti poleg določene vrste barve.

Kakšne so prednosti antocianinov?

Antocianini pri rastlinah delujejo kot naravna sončna krema, saj delujejo kot zaščita za rastlinske celice in jih varujejo pred svetlobo in morebitnimi poškodbami, ki lahko z UV sevanjem nastajajo. Pigmenti absorbirajo svetlobo in preprečujejo oksidativni stres. Antocianini ima vrsto pozitivnih lastnosti za naše zdravje, saj delujejo kot močni antioksidanti.

Znanstvene študije, kjer so uporabljali antocianine ali ekstrakte z antocianini, so potrdile potencialno učinkovitost teh pigmentov. Dokazane koristi vključujejo zaščito pred poškodbami jeter, znatno zmanjšanje krvnega tlaka, izboljšanje vida, prav tako pa imajo močne protivnetne in protimikrobne dejavnosti, zaviranje mutacij, ki jih povzročajo mutagene snovi iz kuhanega živila in zatiranje množenja človeških rakavih celic. Skupaj z drugimi fenolnimi spojinami so dobri zbiralci prostih radikalov, čeprav se lahko tudi obnašajo kot prooksidanti. Zaradi raznovrstnih fizioloških dejavnosti lahko poraba antocianinov igra pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni, povezanih z življenjskim slogom, kot so rak, diabetes in kardiovaskularne in nevrološke bolezni.

Katera hrana vsebuje antocianine?

Vsa rastlinska hrana s rdečimi, vijoličnimi in temno modrimi pigmenti je izjemno bogata v teh čudovitih snoveh, ki jim pravimo antocianini. V tabeli imate na voljo podatke o vrednostih antocianinov pri različnih vrstah hrane.

Viri antocianinov na 100 g
Aronija 1480 mg
Jajčevci 750 mg
Borovnice 558 mg
Česnje 400 mg
Rdeče maline 365 mg
Robide 317 mg
Acai jagode 320 mg
Črni ribez 280 mg
Pomaranče 200 mg
Slive 200 mg
Rdeče zelje 110 mg
Rdeče grozdje 43 mg

Vijolična barva in temno modra barva je pomembna za mnogo zdravilnih učinkov. Spoznajmo torej prednosti teh čudovitih snovi.

Kakšne so prednosti antocianinov za naše zdravje?

1. Izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina

Antocianini so poleg protivnetnih lastnosti poznani kot odlični antioksidanti, saj se lahko borijo proti oksidativnim poškodbam, kar velja tudi za področje možganov. Prispevajo v obliki zaščite pred staranjem možganov in poslabšanju spomina.

ribez

Šestletna študija, ki je bila objavljena v Annals of Neurology, je bila zasnovana na uporabi antocianinov iz borovnic in jagod. Raziskovalci so preučevali učinke uživanja hrane, bogate z antocianinom in njihov vpliv na kognitivno funkcijo pri starejših ženskah, starih 70 let. Po študiju približno 16000 bolnikov so raziskovalci ugotovili, da lahko te čudovite rastlinske snovi vplivajo na procese staranja in miselne sposobnosti. Večji vnos antocianidinov in prav tako celotnih flavonoidov je bil povezan s počasnejšimi stopnjami kognitivnega upada. Študijo so zaključili z ugotovitvijo, da je višji vnos flavonoidov, zlasti iz jagodičevja, zmanjšal stopnjo kognitivnega upada pri starejših odraslih. Toda ti posebni antioksidanti ne samo upočasnijo proces duševnega staranja, ampak tudi povečujejo učenje in spomin. (1)

2. Antocianini ohranijo zdrava jetra

Naša jetra so eden naših največjih organov, ki imajo ključno vlogo v našem zdravju. Ne le, da hranila iz hrane spreminjajo vnašajo v snovi, ki jih naše telo lahko uporablja, temveč s temi snovmi tudi shranjujejo in oskrbujejo celice, urejajo hormone in igra ključno vlogo pri razstrupljanju telesa.

Najboljša detoksifikacija telesa vključuje uporabo naravnih antocianinov. Razstrupljanje nikoli ni zaželeno s pomočjo konzumiranja eksotičnih praškov, saj jim primanjkuje veliko pomembnih snovi, ki jih v dobite v polnovredni naravni prehrani. Prav tako antocianini ne poškodujejo notranjih organov in sluznic, saj nimajo kislinskega in topilnega učinka kot ga imajo denimo čebula, česen, limonin sok ali jabolčni kis. Do svojih jeter bodite prijazni z jedjo različnih vrst antocianinov, zato uživajte raznovrstno prehrano temno modre in vijolične barve. Temnejši kot so pigmenti določenih živil, večje vrednosti antocianinov vsebujejo.

3. Antocianini pravilno uravnavajo holesterol

Visok krvni holesterol je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca, ki je najpogostejši v Združenih državah Amerike. Višja kot je raven holesterola v krvi, večja je nevarnost za nastanek bolezni srca in druge bolezni ožilja.

Leta 2009 je bila opravljena raziskava, v kateri so znanstveniki preučevali vpliv antocianinov na uravnavanje holesterola. Ugotovli so, da je prehrana dopolnjena z antocianini povzročila povečanje HDL HDL holesterola, torej koristnega holesterola, medtem ko so se zmanjšale vrednosti LDL, nizko denzitetnih lipoproteinov. Vsekakor gre za odlično novico za vse, ki imajo težave z debelostjo, saj bodo s temi čudovitimi snovmi vplivali na zdrave vrednosti holesterola. (2)

4. Antocianini preprečujejo raka

Antocianini so rastlinski pigmenti, ki lahko pomagajo ženskam pri preprečevanju raka dojke, saj so laboratorijske raziskave, ki so bile objavljene v raziskavah Fitoterapije leta 2010 pokazale odlične rezultate. V poskusnih testih so znanstveniki dokazali, da so antocianini, pridobljeni iz borovnic, pripomogli k zaviranju rasti celic raka dojke. Zaključek raziskave je pokazal, da imajo antocianini borovnice antikancerogene lastnosti z njihovim vplivom na na zaviranje proliferacije rakavih celic, ker delujejo kot celični neinvazivni faktorji in kemoinhibitorji. (3)

Vendar pa so antocianini veliko močnejše snovi kot si nekateri mislijo, saj preprečujejo tudi druge vrste raka kot je denimo ustni rak, rak prostate in rak debelega črevesa, zato je uživanje borovnic priporočljivo za vse vrste bolezni. Pomembno pa je, da kupimo sveže borovnice, če teh ni na voljo, pa zamrznjene. Slabša odločitev za vaše zdravje so posušene borovnice, najslabša odločitev pa ekstrakti, ki nimajo celotnega nabora fitokemikalij in biofotonov, ki jih imajo polnovredne borovnice. Pred mnogimi leti sem preizkusil sem ekstrakt borovnice v obliki kapsul, ki ga lahko kupite preko iHerba. Rezultati so bili slabi, saj visoki koncentrati delujejo negativno na ljudi, ki imajo slabo ožilje. Vsebnost antocianinov v prahu ni visoka, visoki odmerki pa telesu ponavadi lahko povzročijo obraten učinek od želenega, torej prooksidativni namesto antioksidativnega učinka.

Velja omeniti, da vse vrste fitokemikalij, naj si bodo to antocianini ali katerikoli drugi flavanoidi, v visokih odmerkih delujejo zaviralno na rast telesnih celic in kosti. Takšne vrednosti določenih hranil lahko dobite le v obliki sintetično pripravljenih prehranskih dodatkov, zato vam odsvetujem nakup ekstraktov. Teh težav ne boste imeli pri uživanju naravne in sveže zelenjave ter sadja. Če želite borovnice, ki jih lahko uporabite pri različnih sadnih napitkih, pa lahko kupite posušene borovnice, ki imajo svojo hranilno vrednost, vendar je najbolje, da si pozimi zagotovite zamrznjene borovnice, ki jih ponuja Hofer po izredno ugodni ceni in so preizkušeno odlične.

5. Antocianini delujejo protivnetno in ohranjajo zdrave oči

Raziskava, kjer so ugotavljali učinke antocianinov borovnice na očesne mrežnico, je pokazala, da imjoa anthocianini borovnice zaščitni učinek na vidno delovanje med vnetjem mrežnice. Prav tako pa so antocianini kot smo že omenili, odlični pri zdravljenju vnetij. Raziskovalci so poleg njihovega antioksidantnega delovanja ugotovili, da imajo te rastlinski pigmenti tudi odlično protivnetno delovanje. (4)

Antocianini so nepogrešljivi elementi v vsakodnevni prehrani, ki delujejo celovito v vseh pogledih, saj pomlajujejo naše telo in ga ohranjajo zdravega. Temno modri pigmenti imajo svojo zaščitno funkcijo tudi pri zagotavljanju nočne adaptacije, kar so potrdili mnogi ljudje po svetu, ki so redno uživali borovnice. Rastlinski pigmenti z temnejšimi barvami vplivajo na zaščito naše mrežnice v očeh in ohranjajo fotoreceptorje zdrave ter jih varujejo pred UV svetlobo. Poleg omenjenih pozitivnih lastnosti so antocianini snovi, ki nimajo negativnih učinkov in jih zato lahko uživate kolikor jih želite. Navadite svoje otroke že v otroštvu na določene vrste sadja in zelenjave, saj jih bodo potem v zrelih letih radi uživali in tako ostali zdravi.

24.12.2017 | Hranila

Pošlji komentar