Kalij je odličen varnostnik za močne in zdrave kosti

Ne bi niti pomislili na to, da kalij igra ključno vlogo pri zagotavljanju zdravih kosti. Ste se kdaj vprašali, zakaj ljudje z osteoporozo, ki uživajo zadostne količine kalcija, ne odpravijo svoje bolezni? Razlog je ravno v mineralu, ki ga nekateri ne poznajo dovolj dobro in niti ne vedo, kje so njegovi glavni viri. Kalij je skriti mineral, zaslužen za čvrsto kožo, mišice in zdrave kosti. Čeprav imajo naše kosti zanemarljivo majhne količine kalija, pa vendar igra pomembno vlogo pri zagotavljanju zdrave kostne gostote in trdnosti kosti. Spoznali boste, da je potreben za optimalno delovanje imunskega sistema, ohranjanje bazičnosti telesa in normalno delovanje srca, mišic in živčnega sistema. Je eden najpomembnejših element za gradnjo beljakovin v telesu, proizvodnjo energije in presnovo ogljikovih hidratov.

kalij

Kalij je mineral, ki se nahaja v vseh vrstah hrane in prav tako v vsaki celici v našem telesu. Naša koža, organi in druga tkiva imajo velike količine kalija, saj ga potrebujemo tudi za sprotno nemoteno delovanje našega telesa. Kalij je prav tako vključen v delovanje ledvic in v telesu uravnava količino vode. V telesu se shranjuje v vsaki celici, zato je potreben za njihovo normalno delovanje. Kalij je opredeljen kot elektrolit, ker regulira električno aktivnost v telesu, pomaga pri gradnji beljakovin in presnovi ogljikovih hidratov. Kalij skupaj z natrijem in klorom v celicah proizvaja energijo. Je pomemben za delovanje srca in igra ključno vlogo pri živčnih prenosih, krčenju mišic in zagotavljanju bazičnega ravnovesja.


Kalij igra pomembno vlogo pri zagotavljanju zdravih kosti

Priporočljive dnevne vrednosti za kalij so štirikrat večje kot za kalcij, kar ni brez razloga, saj so vsa naša tkiva sestavljena iz tega minerala. Priporočljive vrednosti so približno 4500 mg dnevno, zato je potrebno poznati prave vire za zadostitev teh potreb. Kalij je poznan po vsem svetu kot pomemben mineral, ki poleg natrija, igra odločilno vlogo pri zagotavljanju ravnovesja v telesnih tekočinah, kjer tudi vpliva na ohranjanje bazičnega stanja. Vendar pa ga nekateri ljudje ne cenijo pri zdravju kosti, ker mislijo, da ne igra pomembne vloge, vendar se motijo.

Naše telo ima sistem prednostnih nalog za zagotavljanje bazičnosti v telesu. Vzdrževanje normalnega tekočinskega ravnovesja znotraj in zunaj naših celic je prednostna naloga. Spomnimo se na težave z zakisanostjo telesa in kmalu boste ugotovili, kako pomembne naloge ima imunski sistem pri zagotavljanju normalnega kislinsko bazičnega ravnovesja, s tem da vzdržuje primeren pH v telesnih tekočinah. Naše telo mora pri proizvodnji različnih kislin, kot je denimo želodčna kislina, telo ohranja ravnovesje z bazičnimi rezervami, ki jih ima v krvi, drugih telesnih tekočinah in tkivih. Kisline, ki nastajajo v telesu je potrebno nevtralizirati ali primerno buferirati z alkalnimi snovmi. Poleg tega imamo v kosteh shranjene dodatne rezerve mineralov, ki so na voljo za prenos v kri, ko nam tam zmanjka bazičnih snovi.

V čem je skrivnost kalija za ohranjanje močnih kosti?

Naše telo titrira odvečne presnovne kisline v primeru pomanjkanja mineralov in zalog, tako da jih vzame iz vseh razpoložljiv tkiv vključno s kostmi. Zato je kalcij osnovni mineral, ko zmanjka kalija. Kar pomeni, da se ljudem, ki se radi postijo ali pomanjkljivo prehranjujejo, razpada kostna masa. Kalij pri naših kosteh deluje kot zaščitni plašč, ki je potreben za preprečitev degradacije drugih mineralov iz naših kosti. Naš organizem vedno poskrbi za primerno bazičnost v telesu, zato se alkoholikom pozna po manjšem kostnem obsegu in krhkosti kosti. Osteoporoza lahko nastane zaradi mnogo različnih vzrokov kot denimo zaradi kroničnega pomanjkanja kalija. Kot smo spoznali je ta mineral pomemben, da nam telo ne uporablja kalcija in fosforja, ki jih v primeru pomanjkanja jemlje iz naših kosti. Pri človeškem telesu ne obstaja kože, v kateri ne bi bilo kalija, kar pomeni, da se njegovo pomanjkanje pozna na čvrstosti in prav tako na mladostnem videzu. Zagotovitev zadostne dnevne količine kalija je nujna naloga za vse ljudi, zato da preprečijo morebitno porabo kalcija in drugih mineralov ter zagotovijo nemoten proces pri vzdrževanju elektrolitnega ravnovesja.

Na univerzi v Kaliforniji so raziskovalci ugotovili, da s pomočjo kalija, niso le znižali izgube kalcija in fosforja v urinu, temveč so prav tako znižali degradacijo oziroma razpad kosti in stimulirali formiranje nove kostne mase pri ženskah po menopavzi tako, da so dodali dovolj bazičnih kalijevih soli za nevtralizacijo presnovnih kislin.

Priporočljiva dnevna vrednost kalija je 4500 mg

 
Razmerje kalija in natrija v našem telesu vpliva na mnogo verižnih reakcij, zato se lahko s preveliko količino dnevno zaužite soli, kislinsko bazično ravnovesje podre. Prekomerne količine natrija posledično izrinejo kalij in tako nastane veliko kroničnih težav. Zato je pomembno, da ohranjamo normalno raven soli in z njo ne pretiravamo. Veliko bolj pomembno je, da svojemu telesu zagotovite dovolj kalija, ker so rezultati opazni že v nekaj dneh.

Banane in njihova sladka resnica

Vsi se bomo spomnili na banane, vendar je to bolj kot ne, hrana za sladokusce, saj z njimi ne boste dobili kaj dosti kalija. Najbrž ste presenečeni nad to izjavo, vendar boste kmalu spoznali kako nevedni ste bili. Res je, da banane vsebujejo veliko kalija, vendar niso zato prav nič posebnega, saj imamo veliko živil, ki vsebujejo daleč večje količine tega pomembnega minerala. Banane vsebujejo približno 350 mg kalija na 100 g živila, kar se sliši veliko, vendar je v resnici njihova korist nekoliko drugačna. Pri enem kilogramu banan imate približno 50% olupkov, kar ostane le pol kilograma, na to najverjetneje niste pomislili, kajne? Od te polovice, pa ponavadi ne pojeste veliko, morda 200 g, kar nanese približno 700 g kalija, dnevno pa naj bi ga potrebovali 4,5 grama. Torej zato bi morali v trgovini kupit kar kilogram in pol banan brez olupkov, kar pomeni približno 3 kilograme. Zato se ne zavajajte z njimi, in si za zagotovitev primerne količine kalija raje poiščite primerno zelenjavo ali stročnice, ki imajo znatno višje vrednosti in so nizke v sladkorjih.

banane

Pri bananah boste vse dobre lastnosti kmalu nevtralizirali s sladkorjem, ki ga vsebuje, kar se še posebej pozna pri ljudeh, ki imajo različne oblike zdravstvenih težav. Zelene bučke, kjer je olupkov v primerjavi z bananami zelo malo, bodo prinesle približno 250 mg kalija na 100 g, pri čemer pa jih lahko brez slabe vesti pojeste kilogram dnevno, kar hitro nanese 2500 mg kalija. Pri tem pa imajo desetkrat manj sladkorjev kot banane, saj so praktično brez kalorij in odlična hrana za diabetike. Ne boste našli boljše hrane od zelenih bučk glede na vrednosti ogljikovih hidratov, pa če se še tako trudite. Če pa se s sladkorji ne obremenjujete potem je načeloma vseeno in lahko poiščete tudi hrano, ki vsebuje visoke vrednosti kalija kot je denimo rdeči in beli fižol, kjer je približno 1400 do 1800 mg kalija na 100 g živila. Najbolj pogosto konzumirana povrtnina pa je krompir, ki ga lahko mirno pojemo veliko in vsebuje približno 400 mg kalija na 100 g živila.

Kalij pomaga pri nevtralizaciji kislin in s tem ohranja kalcij v telesu

Če boste banane nadomestili z zelenimi bučkami boste vsekakor naredili veliko razliko pri svojem zdravju in kmalu opazili spremembo na svojemu telesu Za več informacij si lahko preberete članek o zelenih bučkah in njihovih čudovitih učinkih na telo.

Kje najdemo kalij?

Kalij najdemo v vsej hrani, odvisno kaj želite jesti. V pustem govejem mesu ga imate ponavadi 350 mg na 100 g živila, kar je toliko kot bananah. Veliko ga najdemo v stročnicah, ki so mineralno zelo bogate. Prav tako, ga je veliko v vseh vrstah semen in oreščkov kot so denimo arašidi, pistacije, lešniki, orehi in sončnična semena. Veliko ga najdete tudi v špinači, avokadu in bučkah, ki se dobro ujamejo v kombinaciji s sezamom. Kalij se nahaja tudi v žitaricah kot ga boste največ dobili v ajdi in koruzi. V mesu je najbogatejše goveje meso, za njim pa mu sledi svinjsko meso in nato perutnina. V rižu in kruhu ga boste dobili zelo malo, zato je dobro, da obogatite svojo prehrano z veliko zelenjave.

Katera hrana vsebuje največ kalija?

Ko spoznate, koliko hrane je na voljo po večji vsebnosti kalija kot jih imajo banane, boste lahko spremenili vaš jedilnik in si zagotovili tudi obroke, ki ne vsebujejo sladkorjev.

bučke

Hrana po vsebnosti kalija na 100 g živila

kava 3500 mg
kakav 1500 mg
beli fižol 1800 mg
rdeči fižol, češnjevec 1530 mg
sojin fižol 1500 mg
arašidi 740 mg
mandlji 730 mg
lešniki 680 mg
sončnična semena 650 mg
timijan 610 mg
sezam 600 mg
špinača 560 mg
avokado 500 mg
orehi 440 mg
ajdova moka 460 mg
navadni krompir 420 mg
banane 350 mg
goveje meso 350 mg
sladki krompir 340 mg
bučke 260 mg
puranje meso 240 mg
piščančje meso 220 mg
paradižnik 210 mg
paprike 210 mg
beli kruh 120 mg
beli riž 120 mg

 
Kakšni so znaki pomanjkanja kalija?

Pomanjkanje kalija je zelo pogost pojav v sodobni družbi, njegovih znakov pa je veliko. Temu pojavu pravimo hipokaliemija, hipo prevedeno pomeni pod, kali pomeni kalij in emija pomeni stanje krvi. Će imate zmerno nizke ravni kalija je to nevarnost, saj ne boste kazali nikakšrnih simptomov. Pri večjem ali kroničnem pomanjkanju kalija pa se bodo pojavili različni znaki kot zaprtje, šibkost, krči v nogah in dolgotrajna utrujenost. To povečuje tveganje za nastanek nenormalnega srčnega ritma, ali srčnega zastoja, možganske kapi, razvoja osteoporoze in druge bolezni. Pomanjkanje najhitreje občutimo v mišicah in možganskih funkcijah. Ljudje, ki imajo malomarno in neskrbno prehrano, so ponavadi v pomanjkanju tega pomembnega minerala, kar privede do številnih kroničnih bolezni srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in mišičnih krčev. Znakov je še veliko več, kot denimo otopelost, splošna utrujenost, slabe miselne sposobnosti, pomanjkanje energije, mehka in gubasta koža ter slaba kostna masa. Hipokaliemija je ena izmed najpogostejših elektrolitnih neravnovesij.

Dobra novica za ljubitelje čokolade

Ljubitelji čokolade se bodo razveselili, saj dobite v 100 odstotnem kakavu kar 1500 mg kalija na 100 g živila, medtem ko ga je nekoliko manj v 90 odstotni čokoladi. Če se želite izogniti prevelikim količinam sladkorja, ki ga vsebuje večina čokolad je Lindt Excellence z 90 odstotki kakava prava izbira za vas, saj vsebuje le 7 gramov sladkorja. Pri kavi je drugače, saj jo človek ne more zaužiti v velikih količinah, povsem drugače pa je pri stročnicah kot je denimo fižol, ki vsebuje kar 1800 mg kalija in posledično vpliva na zagotavljanje visoke bazičnost v telesu s pomočjo pridobljenih mineralov. Vendar pa je najbolje, da se odločite za hrano, ki je lahko skoraj vsak dan na jedilniku, pri kateri se hitro nabere dovolj kalija. Takšna hrana vključuje krompir, ki ima približno 410 mg kalija in zelene bučke, ki imajo približno 260 mg tega čudovitega elementa. V obeh primerih lahko brez slabe vesti konzumirate večje odmerke živila, pri čemer ne boste imeli zasičenosti s kakršnim koli hranilom.

Kalij je nedvomno, eden izmed najpomembnejših elementov za zagotovitev močnih in zdravih kosti. Vsakemu posamezniku bi morala biti priorita, da pridobi pridobi 4500 mg kalija vsak dan.

17.06.2017 | Hranila

Pošlji komentar