Tiamin. Kakšne so koristi vitamina B1?

Vitamin B1, tiamin ali tiamin telesu omogoča, da ogljikove hidrate uporabi kot energijo. Bistvenega pomena je za presnovo glukoze in ima ključno vlogo pri delovanju živcev, mišic in srca. Vitamin B1 je v vodi topen vitamin, tako kot vsi vitamini B kompleksa. Vitamini so razvrščeni glede na snovi, v katerih se raztopijo. Nekateri se raztopijo v vodi, drugi pa v maščobah. Vodotopni vitamini se prenašajo po krvnem obtoku. Karkoli telo ne uporablja, se izloči z urinom.

tiamin

Tiamin ali vitamin B1 ima pomembno vlogo za normalno celično delovanje, rast in razvoj, predvsem preko vključevanja v metabolizem beljakovin in ogljikovih hidratov, obenem pa ima tudi vlogo pri zmanjševanju oksidativnega celičnega stresa in pri normalnem delovanju živčnega sistema.


Živila

Meso, ribe in žita so dober vir vitamina B1. Visoke koncentracije vitamina B1 so v zunanjih plasteh in kalčkih žit, pa tudi v kvasu, govedini, svinjini, oreščkih, celih zrnih in stročnicah. Semena in oreščki so zelo bogati z vitaminom B1, prav tako goveja, svinjska ali piščančja jetra.

Sadje in zelenjava ter ostala prehrana, ki jo vsebuje ta vitamin, vključuje cvetačo, jetra, pomaranče, jajca, krompir, šparglje in ohrovt. Drugi viri so pivski kvas in melasa.

V ZDA ljudje zaužijejo približno polovico vnosa vitamina B1 v živilih, ki naravno vsebujejo tiamin, ostalo pa iz živil, ki so obogatena z vitaminom.

Segrevanje, kuhanje in predelava živil ter njihovo vrenje v vodi uniči tiamin. Ker je vitamin B1 topen v vodi, se raztopi v vodi za kuhanje. Beli riž, ki ni obogaten, bo vseboval le desetino tiamina, ki je na voljo v rjavem rižu.

Ena porcija obogatenih žit za zajtrk vsebuje 1,5 miligrama tiamina, kar je več kot 100 odstotkov priporočene dnevne količine. Ena rezina polnozrnatega kruha vsebuje 0,1 mg ali 7 odstotkov dnevne potrebe. Siri, piščanec in jabolka ne vsebujejo tiamina. Ljudje potrebujemo stalno oskrbo z vitaminom B1, ker se ta ne shrani v telesu. Moral bi biti del vsakodnevne prehrane.

Prednosti

Vitamin B1 ali tiamin pomaga preprečevati zaplete v živčnem sistemu, možganih, mišicah, srcu, želodcu in črevesju. Sodeluje tudi pri pretoku elektrolitov v mišične in živčne celice ter iz njih. Pomaga pri preprečevanju bolezni, kot je beriberi, ki vključuje motnje srca, živcev in prebavnega sistema. (1)

Uporabe v medicini

Med bolnike, ki lahko prejemajo tiamin za zdravljenje nizkih ravni vitamina B1, spadajo tudi bolniki s perifernim nevritisom, ki je vnetje živcev zunaj možganov ali pelagra.

Nekateri športniki jemljejo dodatke tiamina, da povečajo svojo učinkovitost. Ljudje z ulceroznim kolitisom, vztrajno diarejo in slabim apetitom lahko prejemajo tudi tiamin v obliki dodatka. Tisti, ki so v komi, lahko dobijo injekcije tiamina.

Nekateri športniki uporabljajo tiamin za izboljšanje njihove uspešnosti. Za športnike v ZDA to niso prepovedane snovi. Drugi pogoji, pri katerih lahko tiaminski dodatki pomagajo, vključujejo:

AIDS
afte
sive mrene
glavkom in druge težave z vidom
cerebelarni sindrom, vrsta poškodbe možganov
rak materničnega vratu
diabetična bolečina
stres
srčna bolezen
ledvična bolezen pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2
potovalna slabost
oslabljen imunski sistem.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje vitamina B1 pogosto vodi v beriberi, bolezen, ki ima težave z obodnimi živci in njihovo izgubo.Lahko se razvijeta izguba teže in anoreksija. Obstajajo lahko duševne težave, vključno z zmedenostjo in kratkotrajno izgubo spomina. Mišice lahko oslabijo in pojavijo se lahko kardiovaskularni simptomi, na primer povečano srce.

Koliko vitamina B1 potrebujemo?

V ZDA priporočeni dnevni odmerek tiamina, ki ga jemljejo peroralno, znaša 1,2 mg za moške in 1,1 mg za ženske, starejše od 18 let. Nosečnice ali doječe matere katere koli starosti morajo zaužiti 1,4 mg na dan.

Komu grozi pomanjkanje B1?

Ljudje s slabo prehrano, rakom, “jutranjo slabostjo” med nosečnostjo, bariatrično kirurgijo in hemodializo ogrožajo pomanjkanje tiamina. Ljudje, ki redno pijejo alkohol v prekomerni količini, imajo lahko pomanjkanje, saj tiamina morda ne absorbirajo iz hrane. Wernicke-Korsakoffov sindrom je motnja, ki prizadene ljudi s kroničnim alkoholizmom. Povezan je s pomanjkanjem tiamina in je lahko usoden, če se ne zdravi. Ljudje z Wernicke-Korsakoffovim sindromom lahko dobijo injekcije tiamina, ki jim pomagajo pri okrevanju. Druge bolezni, na primer HIV, lahko zmanjšajo absorpcijo hranil, kar lahko vodi do pomanjkanja vitamina B1.

Preizkusil sem prehranski dodatek vitamina b1 in lahko povem, da so vrednosti v obliki dodatkov pretirane. Več kot 10000% vrednosti vitamina B1 je vsekakor pretirana številka, ki vpliva negativno na naš sistem, saj ga posili, da predela in ustvari več energije kot jo potrebuje. Po drugi strani je ta vitamina namenjen rasti celic, kar pomeni, da ga uporabljajo tudi bakterije in drugi mikrobi za svoje razmnoževanje in tako posledično vplivajo negativno na naš organizem kot patogeni.

28.09.2020 | Hranila

Pošlji komentar