Vitamin B2 ali riboflavin. Zakaj vse je koristen?

Vitamin B2 ali riboflavin je eden izmed osmih vitaminov B, ki so bistvenega pomena za zdravje ljudi. Najdemo ga v žitih, rastlinah in mlečnih izdelkih. Ključnega pomena je za razgradnjo sestavin hrane, absorpcijo drugih hranil in vzdrževanje tkiv.

vitamin b2

Vitamin B2 je v vodi topen vitamin, zato se raztopi v vodi. Vsi vitamini so topni v vodi ali v maščobah. Voda topni vitamini se prenašajo po krvnem obtoku in vse, kar ni potrebno, iz telesa izstopi z urinom. Ljudje morajo vsak dan uživati ​​vitamin B2, ker telo lahko shrani le majhne količine, zaloge pa hitro upadajo. Večina se absorbira v tankem črevesju.


Vloga

Križnata zelenjava je vir vitamina B2, vendar jih raje kuhajte na pari, ne pa jih vreti.
Vitamin B2 pomaga razgraditi beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Ima ključno vlogo pri vzdrževanju oskrbe telesa z energijo.

Riboflavin pomaga pretvoriti ogljikove hidrate v adenozin trifosfat (ATP). Človeško telo proizvaja ATP iz hrane, ATP pa energijo, kolikor telo to zahteva. Spojina ATP je ključnega pomena za shranjevanje energije v mišicah.

Vitamin B je poleg vitamina A bistven za:

Vzdrževanje sluznice v prebavnem sistemu
Vzdrževanje zdravih jeter
Pretvorba triptofana v niacin, aminokislino
Ohranjanje zdravja oči, živcev, mišic in kože
Absorbira in aktivira železo, folno kislino in vitamine B1, B3 in B6
Tvorba hormona nadledvične žleze
Preprečevanje razvoja sive mrene
Razvoj ploda, zlasti na območjih, kjer je pomanjkanje vitaminov pogosto
Nekatere raziskave kažejo, da lahko vitamin B2 pomaga pri preprečevanju sive mrene in migrenskega glavobola, vendar so za potrditev tega potrebne nadaljnje študije.

Druge študije so pokazale, da dodatki vitaminov B2, B6 in magnezija pri otrocih z avtizmom znižujejo koncentracije nenormalnih organskih kislin v urinu.

Viri vitamina B2
Vitamin B2 prihaja iz različnih vrst hrane.

Viri B2 vključujejo:

Meso, ribe in mlečni izdelki zagotavljajo vitamin B2.
Ribe, meso in perutnina, kot so puran, piščanec, govedina, ledvice in jetra,
Jajca
Mlečni izdelki
Šparglji
Artičoke
Avokado
Cayenne
Ribez
Utrjena žita
Alga
Lima fižol, mornarski fižol in grah
Melasa
Gobe
Oreški
Peteršilj
Buče
Šipek
žajbelj
Sladki krompir
Križnata zelenjava, kot so brokoli, brstični ohrovt, špinača, zelenjava regrata in vodna kreša
Polnozrnat kruh, obogaten kruh in pšenični otrobi
Ekstrakt kvasa

Vitamin B2 je topen v vodi, zato ga lahko hrana zaradi kuhanja izgubi. Približno dvakrat več B2 se izgubi z vrenjem kot s paro ali mikrovalovno pečico.

Koliko ga potrebujemo?
Po podatkih Oregonske državne univerze je priporočena dnevna doza vitamina B2 za moške, stare 19 let in več, 1,3 miligrama na dan, za ženske pa 1,1 miligrama na dan. Med nosečnostjo naj bi imele ženske 1,4 miligrama na dan, med dojenjem pa 1,6 miligrama na dan.

Pomanjkanje

Pomanjkanje vitamina B2 je pomembno tveganje, kadar je prehrana slaba, saj človeško telo vitamin nenehno izloča, zato ni shranjen. Osebi s pomanjkanjem B2 običajno primanjkuje tudi drugih vitaminov.

Obstajata dve vrsti pomanjkanja riboflavina:

Primarno pomanjkanje riboflavina se zgodi, ko je prehrana osebe podhranjena z vitaminom B2
Sekundarno pomanjkanje riboflavina se zgodi iz drugega razloga, morda zato, ker črevesje ne more pravilno absorbirati vitamina ali ga telo ne more uporabiti ali ker se prehitro izloča
Pomanjkanje riboflavina je znano tudi kot ariboflavinoza.

Znaki in simptomi pomanjkanja vključujejo:

Pomanjkanje vitamina B2 lahko povzroči razjede v ustih in druge pritožbe.
Kotni heilitis ali razpoke na vogalih ust
Razpokane ustnice
Suha koža
Vnetje sluznice ust
Vnetje jezika
Razjede v ustih
rdeče ustnice
Vneto grlo
Scrotalni dermatitis
Tekočina v sluznicah
Anemija zaradi pomanjkanja železa
Oči so lahko občutljive na močno svetlobo in so lahko srbeče, solzne ali zakrvavljene
Ljudje, ki pijejo prekomerne količine alkohola, so bolj izpostavljeni pomanjkanju vitamina B.

Tveganja

Običajno se vitamin B2 šteje za varen. Preveliko odmerjanje je malo verjetno, saj telo lahko absorbira do približno 27 miligramov riboflavina in v urinu izloči vse dodatne količine. Vendar je pomembno, da se pred jemanjem dodatkov pogovorite z zdravnikom, še posebej, ker lahko ovirajo druga zdravila.

Vsi simptomi pomanjkanja vitamina B2 pa kažejo tudi na pomanjkanje beljakovin in drugih hranil in ne le na pomanjkanje vitamina B2. Zato ni dobro verjeti vsakem podnaslovu glede pomanjkanja, ki ga boste prebrali, saj je človek podhranjen v celotnem asortimanu hranil in jih ne more nadomestiti z umetnimi prehranskimi dodatki, ker ne pozna pravilnega razmerja med ostalimi hranili in količine, ki jo je telo sposobno absorbirati. Vitamin B2 lahko v visokih odmerkih v kombinaciji z bakrom deluje pro-oksidativno, kar je ravno nasprotno od antioksidativnega učinka, zato prehranska dopolnila z B2 niso dobra naložba, ker lahko ste lahko hitro na strani negativnih posledic. Raznolika in zdrava pestra prehrana so tiste, ki bodo rešile vaše zdravstvene težave.V

30.09.2020 | Hranila

Pošlji komentar