Vitamin K deluje kot najboljši koagulant v telesu

Vitamin K se nanaša na skupino v maščobah topnih vitaminov, ki igrajo vlogo pri strjevanju krvi, presnovi kosti in uravnavanju ravni kalcija v krvi.

vitamin K

Telo potrebuje vitamin K za proizvodnjo protrombina, beljakovin in faktorja strjevanja krvi, ki je pomemben pri strjevanju krvi in ​​presnovi kosti. Ljudje, ki uporabljajo zdravila za redčenje krvi, kot sta varfarin ali Coumadin, ne bi smeli začeti uživati ​​dodatnega vitamina K, ne da bi prej vprašali zdravnika. Pomanjkanje je redko, v hudih primerih pa lahko podaljša čas strjevanja, kar povzroči krvavitev in prekomerno krvavitev.


Vitamin K1 ali filokinon prihaja iz rastlin. Je glavna vrsta prehranskega vitamina K. Drugi vir je vitamin K2 ali menakinon, ki se pojavlja v nekaterih živalskih in fermentiranih živilih, ki pa je na voljo ponavadi v manjših količinah.

Ohrovt in druga križnata zelenjava so dober vir vitamina K. Filokinon, znan tudi kot vitamin K1, najdemo v rastlinah. Ko ga ljudje pojedo, ga bakterije v debelem črevesu pretvorijo v svojo skladiščno obliko, vitamin K2. Absorbira se v tankem črevesju in shrani v maščobnem tkivu in jetrih.

Brez vitamina K telo ne more proizvesti protrombina, faktorja strjevanja krvi, ki je potreben za strjevanje krvi in ​​presnovo kosti. Večini Američanov ne grozi pomanjkanje vitamina K. Najverjetneje bo prizadel novorojenčke in tiste s težavami z malapsorpcijo, na primer zaradi sindroma kratkega črevesja, cistične fibroze, celiakije ali ulceroznega kolitisa. Novorojenčki običajno dobijo injekcijo vitamina K, da jih zaščitijo pred krvavitvami v lobanji, ki bi lahko bile usodne.

Priporočen ustrezen vnos vitamina K je odvisen od starosti in spola. Ženske, stare 19 let in več, naj zaužijejo 90 mcg na dan, moški pa 120 mcg.

Prednosti

Zdravje kosti

Zdi se, da obstaja povezava med nizkim vnosom vitamina K in osteoporozo. Številne študije so pokazale, da vitamin K podpira vzdrževanje močnih kosti, izboljšuje gostoto kosti in zmanjšuje tveganje za zlome. (1)

Kognitivno zdravje

Povečana koncentracija vitamina K v krvi je povezana z izboljšanjem epizodnega spomina pri starejših odraslih. V eni študiji so imeli zdravi posamezniki, starejši od 70 let, z najvišjo koncentracijo vitamina K1 v krvi najvišjo uspešnost verbalnega epizodnega spomina.

Zdravje srca

Vitamin K lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka s preprečevanjem mineralizacije, kjer se minerali kopičijo v arterijah. To omogoča srcu, da prosto črpa kri skozi telo. Mineralizacija se naravno pojavlja s starostjo in je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca. Dokazano je tudi, da ustrezen vnos vitamina K zmanjšuje tveganje za možgansko kap.

Viri vitamina K

Vitamin K1 se v velikih količinah pojavlja v listnati zeleni zelenjavi, kot sta ohrovt in blitva. Drugi viri vključujejo rastlinska olja in nekaj sadja. Največ vitamina K je ponavadi v zeleno listnati zelenjavi.

Med vire menanokinov ali K2 spadajo meso, mlečni izdelki, jajca in japonski natto iz fermentirane soje.

Prehranske maščobe povečajo absorpcijo vitamina K, zato bi solata iz zelenih listov, prelitega z olivnim oljem, zagotovila vitamin K in pomagala telesu, da ga absorbira.

Tveganja

Za vitamin K ni bila določena sprejemljiva zgornja meja. Strupenost je redka in verjetno ne bo posledica uživanja hrane, ki vsebuje vitamin K. Vendar pa jemanje kakršnih koli dodatkov lahko povzroči toksičnost. Vitamin K lahko sodeluje z več običajnimi zdravili, vključno z redčili v krvi, antikonvulzivi, antibiotiki, zdravili za zniževanje holesterola in zdravili za hujšanje.

4.10.2020 | Hranila

Pošlji komentar