Ali so feromonski parfumi zares učinkoviti?

Morda ste že videli oglase za feromonske parfume ali razpršila, ki vam obljubljajo, da boste bolj seksualno privlačni ali pa povečali svoj ali od nekoga drugega libido. Delujejo… vendar morda ne tako, kot želite.

parfum

Verjetno ste že videli oglaševane feromonske parfume ali razpršila. Mnogi obljubljajo, da boste postali bolj spolno privlačni, povečali svoj libido ali delovali kot sprožilec za druge stvari, ki se zdijo le preveč dobre, da bi bile resnične.


Kljub temu je možnost razpršila, ki vas naredi “takoj privlačne”, precej nepremagljiva. Morda se sprašujete: ali so obljube le kopica hype ali feromoni res delujejo?

No, odvisno je od tega, kaj natančno mislite z izrazom “delo”, pravi dr. Shawn Talbott, biokemik, avtor in ustanovitelj Amare Global, podjetja za duševno zdravje. “Feromoni vplivajo na nas same in na druge ljudi v neposredni bližini,” pravi. »Torej ja, v tem smislu res delujejo. Toda ne delujejo tako, kot pravi večina teh oglasov. ”

Kaj so feromoni?

Feromoni, kot hormoni, nevrotransmiterji in citokini, so vrsta signalne molekule, ki se naravno proizvaja v telesu in vpliva na naše počutje in delovanje na vseh ravneh. Feromon je posebna vrsta signalne molekule, ki se oddaja skozi dih, znoj, urin ali drugo telesno tekočino in spreminja vedenje drugega člana iste vrste.

Najpogostejši primeri so pri živalih in žuželkah – na primer molji, ki iščejo partnerje -, vendar jih lahko uporabljajo tudi ljudje.

“Nekatere molekule imajo lahko hormonske učinke v nas in v drugih ljudeh,” pravi Talbott. Na primer, dokazano je, da hormon oksitocin sprošča in povezuje ljudi. Zato je splošno znana kot “mazljiva kemikalija” ali “vezni hormon”, pravi.

Androstenedion je še en možen feromon. Najdemo ga v močnejših koncentracijah moškega znoja, zato naj bi privlačil ženske, ki so v bližini.

Znanost o tej temi je mešana. Vsi strokovnjaki se ne strinjajo glede obstoja feromonov ali njihove funkcije pri ljudeh, kot je zapisano v Neurobiology of Chemical Communication.

Vendar se zdi, da nekatere študije kažejo nekatere učinke. Na primer, ženske, ki so si na zgornjo ustnico nanesle odmerek androstenediona iz moškega znoja, so pokazale izboljšano razpoloženje, osredotočenost in spolni odziv, v skladu s študijo, objavljeno v Dejstva, pogledi in vid: vprašanja v porodništvu, ginekologiji in reproduktivnem zdravju .

Raziskovalci so ugotovili, da so bili rezultati “odvisni od situacije”, kar pomeni, da je vloga feromonov lahko odvisna od drugih osebnih ali okoljskih dejavnikov. (2)

Kaj je v feromonskih izdelkih?
Samo zato, ker izdelek pravi, da vsebuje feromone, ki povečujejo ljubezen, še ne pomeni, da vsebuje feromone – ali kakršne koli aktivne sestavine. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) ne ureja dodatkov ali teh izdelkov, zato lahko samo zaupate besedi proizvajalca, ki je lahko ugledna ali pa tudi ne. Tudi “pošteni” pregledi na spletu so pogosto plačljivi ali ponarejeni.

Tudi če so feromoni resnični, je pomembno videti, od kod izvirajo, pravi Kerry Hughes, etnobotaničarka in zeliščarka. “Morali bi preveriti, ali gre res za človeške feromone, saj so nekateri narejeni iz pasjih ali prašičjih feromonov,” pravi. “To bi bilo učinkovito le za pse ali prašiče.”

Poleg tega obstaja veliko ovir za proizvodnjo ali sintezo človeških hormonov za uporabo v spreju ali parfumu, zato večina komercialnih feromonskih izdelkov uporablja rastlinske spojine za reprodukcijo učinka. Toda podobno kot človeški feromoni lahko tudi “rastlinski feromoni” delujejo, ne pa nujno tako, kot se oglašujejo, pravi Hughes.

“Vemo, da se rastlinske spojine, kot sta sivka in kamilica, lahko uporabljajo za zmanjšanje stresa in povečanje sprostitve,” pravi Talbott. »Torej, če stres moti razpoloženje in zavira libido, potem lahko za zmanjšanje stresa uporabimo “rastlinske feromone”. In če ste manj pod stresom, se morda vaš spolni nagon nekoliko poveča.”

Feromonski parfumi se prodajajo z imeni, kot so RawChemistry, Pure Instinct in SexyLife.

Se lahko zaradi parfumov s feromoni nekdo zaljubi vate?
Po ogledu vseh gladkih oglasov si morda mislite, da bi feromoni nekoga spodbudili, da se zaljubi vate ali da bi to vas ali ljubezensko zanimanje spravilo v romantično razpoloženje.

To je popoln mit, pravi Talbott. Najprej je malo verjetno, da mnogi od teh ljubezenskih izdelkov uporabljajo resnično ponudbo, a tudi če bi, bi bil učinek zelo prefinjen. Ne bi preglasili volje ali nagnjenj druge osebe.

“Feromoni niso čarobna snov, zaradi katere vas ljudje privlačijo, ampak kažejo na nekakšno združljivost,” pravi Hughes. Torej, če vas nekdo že zanima, lahko feromoni pomagajo poglobiti privlačnost. Najbolje pa delujejo, če so vaši feromoni, kakršni nastajajo v telesnih tekočinah, pravi. “Feromoni in kako se drugi odzivajo nanje so zelo individualni.”

Vedeti morate tudi, da vse koristi feromonskega pršila večinoma veljajo samo za tistega, ki ga nosi, pravi Talbott. Pravi feromoni lahko vplivajo na ljudi, ki so vam že tako čustveno blizu, vendar je majhna verjetnost, da bo vrsta, ki jo najdete v spreju, prišla celo do tujca, še manj pa, da vas bodo pritegnili.

Študije, opravljene na feromonih, so običajno imele udeležence, ki so si kemikalijo nadeli na kožo, ali pa so jo držali na obrazu in jo vonjali.

Se vam lahko zdijo privlačnejši?

To pa ne pomeni, da so neuporabni. Izdelki iz feromona so vam lahko v pomoč v sproščenem, srečnejšem stanju, ko se počutite bolj odprti za romantične uverture ali bolj pogumni, pravi Talbott.

“Glede na njihovo obliko lahko feromonski parfumi zelo dobro pomagajo zmanjšati stres, spodbujajo sprostitev ali izboljšajo spanec,” pravi. »S temi stvarmi nizki spolni nagon, ki ga povzroča stres, povrnete na normalno raven. Ljudje lahko ta sproščujoč učinek dojemajo kot “povečan” libido ali “okrepljene” romantične občutke, vendar dejansko ne povečuje njihovega spolnega nagona. ”

Placebo učinek vas lahko pripelje tudi do tega, da se počutite bolj seksi ali se počutite bolj seksi ali bolj odhodni, preprosto zato, ker verjamete, da ste privlačnejši, pravi. In ne podcenjujte učinka placebo! Tudi če stvar sama ne povzroča sprememb, je um močno orodje in učinki so še vedno zelo resnični.

Bi morali poskusiti s feromonskim pršilom?
Če uživate v uporabi izdelka in se počutite bolje kot sami, ni nobene škode, če ga nosite, pravi Talbott. Samo ne pričakujte, da bo to čudežno delovalo. “Bistvo je, da nobena vrsta feromona ne more nekoga prisiliti v stanje razpoloženja, v katerem noče biti,” pravi.

13.11.2020 | Zdravje

Pošlji komentar