Kaj morate vedeti o intoleranci na jajca

Oseba, ki ima intoleranco za jajca, ne more prebaviti jajc. Ta nezmožnost lahko povzroči različne simptome, vključno z napihnjenostjo, krči, slabostjo ali diarejo. Čeprav intoleranca na jajca običajno ni nevarna, je lahko neprijetna.

jajca

Če ima človek intoleranco za jajca, se bo morda moral izogibati uživanju jajc ali zaužiti le majhne količine. Na voljo pa so jajčne alternative, ki ljudem pomagajo najti zamenjavo.


Ta članek bo zajemal simptome, diagnozo in zdravljenje intolerance na jajca. Zagotovil bo tudi informacije o nadomestnih sestavinah, ki se jim mora človek izogniti.

Simptomi

Oseba z intoleranco na jajca lahko občuti slabost, napihnjenost in krče v želodcu.
Simptomi intolerance jajc lahko vključujejo:

slabost
napihnjenost
bolečine v trebuhu ali krči
diareja
bruhanje
prebavne motnje
Po mnenju strokovnjakov so simptomi alergij na hrano in nestrpnosti različni. Ta intoleranca ni življenjsko nevarna. Lahko pa je huda alergija na hrano. Pomembno je, da obiščete zdravnika, če oseba misli, da ima alergijo na jajca.

Če nekdo doživi simptome anafilaktičnega šoka, mora poiskati nujno medicinsko pomoč.

Simptomi anafilaktičnega šoka lahko vključujejo:

bolečine v trebuhu
omotica
omedlevica
oteklina
hiter srčni utrip
Jajčna alergija proti intoleranci
Intoleranca na jajca in alergija na jajca sta različna stanja.

Intoleranca na jajca vključuje prebavni sistem, medtem ko alergija na jajca vključuje imunski sistem.

Intoleranca na jajca

Intoleranca do hrane se zgodi, ko telo nekaterih sestavin v hrani ne more prebaviti.
Ljudje, ki imajo intoleranco na jajca, morda ne bodo mogli prebaviti beljakov ali rumenjakov ali obojega.

Z intoleranco lahko človek doživi težave s prebavo nekaj ur po zaužitju hrane. Čeprav so simptomi lahko neprijetni, običajno niso nevarni.

Ljudje morda ne vedo, da imajo intoleranco na jajca, ker se njihovi simptomi morda ne pojavijo takoj po zaužitju jajc. Lahko pa sploh ne dobijo nobenih simptomov, ko pojedo majhne količine jajc. (1)

Alergija na jajca

Z alergijo na jajca imunski sistem človeka obravnava jajca kot napadalca. Posledično sprosti močne kemikalije, ko telo pride v stik z jajci.

Alergija na jajca lahko povzroči hude in včasih smrtno nevarne simptome. Simptomi alergije na jajčeca se lahko pojavijo v pol ure po izpostavljenosti. Z alergijo lahko človek doživi reakcijo po zaužitju majhnih količin jajc. Lahko se odzovejo tudi na dotik jajc ali vdihavanje delcev v zraku. (2)

Diagnoza

Adria Lab v Ljubljani izdeluje tovrstne teste intolerance na jajca pravtako kot alergije na jajca. Oseba bo morda lahko ugotovila, ali ima intoleranco za jajca, tako da vodi dnevnik prehrane.

Če je nekdo zaskrbljen, da ima intoleranco za jajčeca, se bo morda želel nekaj časa povsem izogniti jajčecem in preveriti, ali simptomi izginejo. Če se simptomi po zaužitju jajčec ponovijo, lahko pomeni, da imajo intoleranco. (1)

Vodenje prehranskega dnevnika ima lahko tudi druge koristi.

Nekateri dokazi kažejo, da bi lahko ljudje, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja (IBS), imeli koristi od izogibanja nekaterim živilom, če jih ne prenašajo. Če se oseba poskuša izogniti jajcem, bo morda želela prebrati nalepke na živilskih izdelkih, preden jih zaužije.

Nekaj ​​pogostih sestavin živil, ki vsebujejo jajca:

jajčni beljaki, posušena jajca, rumenjaki ali jajca v prahu
albumin
apovitellin
globulin
livetin
lizocim
ovalbumin
tegalobulina
ovomucin
ovomukoid
ovotransferin
ovovitelia
ovovitellin
silicialbuminat
simplesse
vitellin
Eden od načinov, da se prepričate, da izdelek ne vsebuje jajc, je poiskati izdelke, ki so certificirani veganski. Če je izdelek veganski, ne vključuje jajc ali drugih živalskih proizvodov.

Ker so jajca pogost živilski alergen, Uprava za prehrano in zdravila (FDA) od proizvajalcev živil zahteva, da jih navedejo na nalepki.

Jajčne alternative
Če se mora človek popolnoma izogniti jajcem, obstajajo druge možnosti.

Tofu
Tofu je visoko beljakovinska hrana iz soje. Ljudje lahko namesto jajc za zajtrk ali sendviče uporabljajo tofu, ga premetavajo ali mešajo v smutije. Preizkusite ta recept za jugozahodno premešanje s tofujem.

Nesladkana jabolčna omaka in pire sadje
Jabolčna omaka in drugo pasirano sadje, kot je banana, so lahko nadomestilo za jajca pri peki.

Pektin v sadju lahko učinkovito nadomesti živalske maščobe. Lahko deluje kot emulgator, polnilo, stabilizator, zgoščevalec in želirno sredstvo.

Preizkusite ta recept za čokoladno torto z nesladkano jabolčno omako.

Jajca pri peki lahko nadomestijo lanena ali chia semena, pomešana z vodo.

Združite 1 žlico semen z 2,5 žlicami vode, da nadomestite eno jajce. Preden dodate recept, pustite, da sedi 5 minut, da se kombinira. Preizkusite ta recept, da nadomestite jajca s chia semeni.

Veganski nadomestki jajc
Proizvajalci izdelujejo nadomestke jajc iz rastlinskega škroba, soje, oreškov ali semen.

Nadomestnik jajc lahko kupi v trgovinah in na spletu tukaj.

Aquafaba
Aquafaba, ki je tekočina, ki nastane pri kuhanju čičerike in drugih stročnic, lahko nadomesti beljake. Ljudje lahko uporabljajo aquafabo kot nadomestilo za beljake. Preizkusite ta recept za veganske meringe.

Tveganja

Jajca so dober vir beljakovin in drugih hranil.

Če se mora človek izogibati jajcem, mora biti prepričan, da njegova prehrana vključuje druge vire bistvenih hranil. Ljudje, ki se izogibajo nekaterim živilom ali se držijo posebne diete, morajo obiskati zdravnika ali strokovnjaka za prehrano, da se prepričajo, da dobijo vsa potrebna hranila.

Kdaj k zdravniku
Ljudje naj se pogovorijo z zdravnikom, če sumijo, da imajo intoleranco na jajca.

Njihov zdravnik lahko priporoči teste ali izločitveno dieto, da ugotovi, ali jajca ali druga hrana povzročajo prebavne težave.

Prebavne težave, kot so napihnjenost, krči v želodcu ali diareja, so lahko znak drugih zdravstvenih težav. Pogovor z zdravnikom za izključitev drugih zdravstvenih stanj je lahko koristen, če te težave trajajo.

Oseba mora vedno poiskati nujno oskrbo zaradi kakršnih koli alergijskih reakcij, kot so otekanje, težave z dihanjem, srbenje in koprivnica, saj lahko ti simptomi hitro postanejo hudi.

Povzetek
Nestrpnost jajc ni življenjsko nevarna, lahko pa moti vsakdanje življenje. Izogibanje jajcem in uravnotežena prehrana lahko prepreči simptome in omogoči, da se nekdo počuti najbolje. Branje nalepk sestavin na embalaži in uporaba nadomestkov za jajca in alternativ lahko pomaga izogniti se jajcem in jajčnim izdelkom.

12.10.2020 | Zdravje

Pošlji komentar