Klamidija. Znaki in simptomi te nalezljive okužbe.

Znaki in simptomi klamidije, okužba je odvisna od okuženega dela telesa, pa naj bo to nožnica, penis, danka ali grlo. Lahko segajo od izcedka iz nožnice ali penisa do hudih bolečin v trebuhu in/ali medenici. Pogosto se nelagodje pojavi med spolnim odnosom ali uriniranjem, vendar prepogosto ni nobenih opozorilnih znakov.

klamidija

Ker lahko klamidija povzroči škodo in druge zaplete tudi brez simptomov, so redni pregledi ključnega pomena, da zagotovimo zgodnje odkrivanje in zdravljenje okužbe, da se izognemo tem težavam.


Pogosti simptomi
Večina ljudi s klamidijo se počuti dobro. Približno 70 % žensk 2 in 93 % moških nima nobenih simptomov okužbe. Vendar pomanjkanje simptomov ne pomeni, da okužbe ni ali da ni problematična. (1)

Simptomi klamidije se običajno pojavijo približno tri tedne po izpostavljenosti. V nekaterih primerih je lahko okužba prisotna več mesecev ali let, preden je končno odkrita. V tem času se lahko okužijo tudi drugi partnerji.

Zapleti zaradi klamidije se lahko pojavijo veliko kasneje po izpostavljenosti.

Simptomi vključujejo:

Izcedek iz nožnice/izcedek iz penisa: Najpogostejši simptom klamidije pri ženskah je izcedek iz nožnice. Običajno je rumenkaste barve, vendar sta tako konsistenca kot barva lahko različni. Moški imajo lahko izcedek iz penisa, ki je pogosto bister in redek, čeprav je lahko tudi gost, kot sluz. (2)
Bolečina pri uriniranju: Tako moški kot ženske lahko opazijo bolečino pri uriniranju ( dizurija) zaradi vnetja sečnice (uretritis), cevi, ki vodi iz mehurja navzven. Lahko se pojavi tudi pogostejša potreba po uriniranju. (3)
Bolečina, oteklina ali srbenje penisa ali vulve: Rdečica, občutljivost, oteklina ali srbenje se lahko pojavi okoli odprtine penisa pri moških ali na vulvi (zunanji del genitalij) ali nožnici pri ženskah.
Bolečina med spolnim odnosom/boleča ejakulacija: maternični vrat je mesto okužbe pri veliki večini primerov klamidije pri ženskah. To lahko povzroči nelagodje pri spolnem odnosu ( disparevnija), zlasti pri globoki penetraciji. Bolečina je lahko prisotna tudi zaradi medenične vnetne bolezni (PID) ali vnetja v jajcevodih. Moški lahko občutijo bolečino pri ejakulaciji.
Krvavitev med menstruacijo ali med spolnim odnosom: To je lahko posledica vnetja materničnega vratu, povezanega s klamidijo.
Bolečine v trebuhu in medeničnem predelu: Bolečine v trebuhu, medenici in hrbtu se lahko pojavijo pri vnetni bolezni medeničnega dna.
Bolečina ali otekanje testisov: bolečina in otekanje testisov se lahko pojavita, ko klamidija pri moških potuje skozi sečnico navzgor v epididimis , kanal na zadnji strani moda.
Rektalne bolečine, izcedek ali krvavitev: lahko se pojavijo, ko se danka okuži s klamidijo zaradi prenosa med receptivnim analnim spolnim odnosom.

Redki simptomi
Manj pogosti simptomi so:

Vneto grlo: Prenos bakterije med oralnim seksom lahko povzroči vneto grlo, gnoj na mandljih in bolečine pri požiranju.
Bolečina v desnem zgornjem delu trebuha (perihepatitis): To je stanje, pri katerem se jetrna ovojnica (vezivno tkivo, ki obdaja jetra) vname. Znan tudi kot Fitz-Hugh-Curtisov sindrom, povzroča bolečino v desnem zgornjem delu trebuha.
Bolečine v sklepih (reaktivni artritis): Pojavijo se lahko simptomi vnetja le nekaj sklepov (oligoartritis) v kombinaciji z vnetjem oči in sečnice. Ta reaktivni artritis ni posledica okužbe. Namesto tega je posledica povnetnega procesa, v katerem telo proizvaja beljakovine za boj proti okužbam, ki pomotoma ciljajo na lastno tkivo. Najpogosteje se pojavi en do štiri tedne po izpostavitvi bakteriji in izgine v treh do 12 mesecih. Z antibiotiki se lahko izboljša ali pa tudi ne.

Zapleti
Zapleti okužb s klamidijo so lahko resni. Te težave lahko vplivajo na to, ali ste imeli simptome klamidije. Takšne zaplete je v veliki meri mogoče preprečiti z rednimi pregledi in takojšnjim zdravljenjem.

Medenična vnetna bolezen (PID)
Klamidija lahko pri ženskah povzroči bolečine v trebuhu in/ali medenici, ko bakterija potuje navzgor skozi maternični vrat in maternico ter v jajcevode in jajčnike ter povzroči PID.

Simptomi PID lahko vključujejo tudi bolečine v trebuhu in medenici, grizenje bolečine v hrbtu in včasih vročino ali mrzlico. Pri pregledu lahko ženska občuti nelagodje med pregledom medenice.

Kronična bolečina v medenici
Vnetna bolezen medenice lahko povzroči kronično bolečino v medenici. Ta zaplet je pogost in se pojavi pri približno 30 % žensk, ki so imele PID zaradi klamidije.

Ženska neplodnost
Pri PID lahko okužba in vnetje povzročita brazgotinjenje jajcevodov. To brazgotinjenje lahko blokira prehod sperme v jajcevod, prepreči oploditev in povzroči neplodnost.

Zunajmaternična nosečnost
Zunajmaternična nosečnost ali tubarna nosečnost je stanje, pri katerem se oplojeno jajčece vsadi v jajcevod namesto v maternico. To se lahko zgodi, ko so jajcevodi brazgotine zaradi PID. Zunajmaternična nosečnost je lahko življenjsko nevarno stanje, še posebej, če poči, preden je odkrita.

Moška neplodnost
Ni zagotovo znano, ali epididimitis zaradi klamidije vodi v moško neplodnost. Lahko povzroči kronično bolečino v medenici ali skrotumu.

Zapleti v nosečnosti
Ženske, ki so med nosečnostjo imele nezdravljeno klamidijo, imajo večje tveganje za zaplete v nosečnosti. Zaradi tega se vsem nosečnicam priporoča test na klamidijo ob prvem obisku porodničarja. Obstaja povečano tveganje za prezgodnji porod in zaplete, ki spremljajo prezgodnji porod. Obstaja tudi povečano tveganje za endometritis (vnetje maternice) po porodu.

Dojenčki, rojeni materam z nezdravljeno klamidijo, so bolj verjetno majhni glede na gestacijsko starost in imajo nizko porodno težo.

Zapleti pri novorojenčku
Če ima noseča mati nezdravljeno klamidijo, se lahko dojenček okuži med vaginalnim porodom. Težavi, ki se lahko pojavita, sta:

Očesne okužbe: konjunktivitis (ophthalmia neonatorum) naj bi se pojavil pri skoraj 40 % dojenčkov, rojenih materam z nezdravljeno klamidijo. Simptomi, kot so otekle veke, rdeče oči in gost, rumenkast izcedek, se običajno pojavijo v prvih 10 dneh življenja.
Pljučnica: To je nekoliko manj pogosto in se pojavi pri 3 %–16 % dojenčkov, rojenih materam, ki imajo nezdravljeno klamidijo. Pljučnica se najpogosteje pojavi štiri do 12 tednov po porodu in se običajno začne s kašljem in zastojem.

Pomembno je vedeti, da če se mati zdravi zaradi klamidije pred ali med nosečnostjo, mora biti otrok varen pred temi okužbami. Za tiste z visokim tveganjem nekateri porodničarji priporočajo ponovni pregled za klamidijo v tretjem trimesečju.

Rektalne brazgotine in razpoke
Redko lahko vnetje danke (proktitis) povzroči brazgotinjenje in razpoke, nenormalne prehode iz danke v drugo regijo ali zunaj telesa.

Tveganje raka materničnega vratu
Obstajajo polemike o tem, ali lahko okužbe s klamidijo povečajo tveganje za raka materničnega vratu, ki ga povzroča humani papiloma virus (HPV).

Pregled 22 študij iz leta 2016 je pokazal, da sočasna okužba s HPV in klamidijo podvoji tveganje za raka materničnega vratu. V 11 študijah je bila klamidija neodvisen napovedovalec malignosti materničnega vratu.

Menijo, da vnetje medeničnih organov, povezano s klamidijo, okrepi rakave spremembe, ki jih povzroča HPV. Kljub temu je pomembno vedeti, da je na splošno okužba s HPV v prvi vrsti kriva za razvoj raka materničnega vratu – ne klamidija.

Tveganje za virus humane imunske pomanjkljivosti (HIV)
Okužbe s klamidijo (kot tudi druge spolno prenosljive okužbe, SPO) lahko prav tako povečajo tveganje za okužbo ali prenos virusa HIV.

Razloga za to sta dva:

Prvič, okužba lahko povzroči vnetje genitalij, ki lahko spodkoplje celovitost mukoznega tkiva, ki obdaja nožnico, maternični vrat, sečnico in danko. To omogoča virusu HIV bolj neposredno pot v krvni obtok in limfni sistem.

Drugič, aktivna okužba s klamidijo lahko poveča aktivnost virusa HIV okoli genitalij. Ko se to zgodi, ima lahko oseba potencialno nezaznavno virusno obremenitev na krvnem testu, vendar zaznavno virusno obremenitev v semenu ali vaginalnih izločkih.

Nekatere študije so pokazale, da so bile okužbe s klamidijo opažene pri kar 15 % moških, ki so imeli spolne odnose z moškimi (MSM), na novo okuženimi z virusom HIV.

Venerealni limfogranulom
Za razliko od pogostejših podtipov Chlamydia trachomatis , ki povzročajo okužbe, obstajajo nekateri (L1, L2 in L3), ki lahko povzročijo hujši sindrom, znan kot lymphogranuloma venereum (LGV). Vključuje sistemske simptome in otekanje bezgavk, ki jih je včasih mogoče zamenjati s tistimi zaradi drugih bolezni, kot je sifilis.

Potek zdravljenja variacij LGV je bistveno daljši kot pri drugih. LGV se običajno začne z izboklino na genitalijah teden ali dva po izpostavljenosti. Napreduje v odprto ulcerozno rano. Otekle bezgavke in gripi podobni simptomi se pojavijo približno dva do šest tednov kasneje.

Simptomi vključujejo:

– Povečane, občutljive bezgavke v dimljah (dimeljske vozle)
– Vročina in mrzlica
– Odprta rana na genitalijah (genitalni ulkus) na mestu, kjer je bakterija vstopila v telo
– bolečine v mišicah

Zapleti se lahko pojavijo mnogo let kasneje zaradi okvare limfnega sistema v dimljah.

Trahom
Kot glavni vzrok slepote po vsem svetu trahom ni SPO, ampak okužba, ki se prenaša z izločki iz oči ali nosu. Običajno se začne z rdečico in stanjem, ko se trepalnice obrnejo navznoter in praskajo roženico. Trahom povzročajo različne vrste Chlamydia trachomatis kot genitalne okužbe. Pogosteje je zaplet v državah v razvoju.

Kdaj obiskati izvajalca zdravstvenih storitev
Pomembno je, da se pogovorite s svojim zdravnikom, če imate kakršne koli znake ali simptome klamidije, kakršne koli druge simptome, ki vas skrbijo, ali če veste ali mislite, da ste bili izpostavljeni okužbi.

Po mnenju Delovne skupine za preventivne storitve ZDA (USPSTF) je treba ženske, stare 25 let in manj, ter tiste, ki so spolno aktivne, vsako leto pregledati na klamidijo, prav tako starejše ženske, pri katerih je tveganje za okužbo večje.

Presejanje za druge spolno prenosljive okužbe (SPO) je prav tako pomembno, saj dejavniki tveganja za klamidijo prav tako povečajo verjetnost okužbe s temi drugimi okužbami. Če se zdravite zaradi klamidije, obvestite svojega zdravstvenega delavca, če simptomi ne izginejo.

Zadnja beseda
Morda je težko brati o morebitnih zapletih klamidije, vendar je mnoge od njih mogoče preprečiti z ustreznim presejanjem. Pogovorite se s svojim zdravstvenim delavcem o morebitnih simptomih in poiščite zdravljenje, če ste pozitivni.

22.03.2024 | Zdravje

Pošlji komentar