Baker. Mikroelement, ki prinaša zdravstvene koristi

Baker je bistveni mineral v sledovih, potreben za preživetje. Najdemo ga v vseh telesnih tkivih in ima pomembno vlogo pri tvorbi rdečih krvnih celic ter vzdrževanju živčnih celic in imunskega sistema. Telesu pomaga tudi pri tvorbi kolagena in absorpciji železa ter ima pomembno vlogo pri proizvodnji energije.

baker

Največ bakra v telesu najdemo v jetrih, možganih, srcu, ledvicah in skeletnih mišicah.


Tako preveč kot premalo bakra lahko vpliva na delovanje možganov. Okvare so povezane z Menkesom, Wilsonovo in Alzheimerjevo boleznijo. Pomanjkanje je redko, lahko pa povzroči bolezni srca in ožilja ter druge težave.

Dejstva o bakru:

Baker je potreben za vrsto telesnih funkcij.
Pomanjkanje bakra je redko, razen v posebnih stanjih, kot je Menkesova bolezen.
Dodatek bakra običajno ni potreben in lahko povzroči neravnovesje.
Neravnovesje bakra je povezano z Alzheimerjevo boleznijo.
Kdor razmišlja o dodatkih bakra, se mora najprej pogovoriti z zdravnikom.

Zdravstvene koristi

Baker je uporaben material, vendar je tudi dragocen mineral, ki ga najdemo v hrani.
Baker je bistveno hranilo za telo. Skupaj z železom telesu omogoča, da tvori rdeče krvne celice. Pomaga ohranjati zdrave kosti, ožilje, živce in imunsko funkcijo ter prispeva k absorpciji železa.

Zadostna količina bakra v prehrani lahko pomaga tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja ter osteoporoze.

Kardiovaskularno zdravje

Nizke ravni bakra so povezane z visokim holesterolom in visokim krvnim tlakom. Ena skupina raziskovalcev je predlagala, da bi lahko nekateri bolniki s srčnim popuščanjem imeli koristi od bakrovih dodatkov.

Študije na živalih so nizke ravni bakra povezale s KVB, vendar ostaja nejasno, ali bi pomanjkanje imelo enak učinek na ljudi.

Nevronska signalizacija

Leta 2016 je prof. Chris Chang, kemik, ki je del programa Sackler Sabbatical Exchange v Berkeleyju v Kaliforniji, zasnoval in uporabil fluorescentno sondo za sledenje gibanju bakra v in iz živčnih celic.Profesor Chang pravi: “Baker je kot stikalo za zavoro ali zatemnitev, po eno za vsako živčno celico.”

Njegova ekipa je ugotovila, da če velika količina bakra vstopi v celico, se zdi, da to zmanjša nevronsko signalizacijo. Ko ravni bakra v tej celici padejo, se signalizacija nadaljuje.

Imunska funkcija

Premalo bakra lahko povzroči nevtropenijo. To je pomanjkanje belih krvnih celic ali nevtrofilcev, ki se borijo proti okužbam. Za osebo z nizko stopnjo nevtrofilcev je bolj verjetno, da bo zbolela za nalezljivo boleznijo.

Osteoporoza

Hudo pomanjkanje bakra je povezano z nižjo mineralno gostoto kosti in večjim tveganjem za osteoporozo. Potrebnih je več raziskav o tem, kako lahko obrobno pomanjkanje bakra vpliva na zdravje kosti in kako lahko dodatki bakra pomagajo preprečevati in obvladovati osteoporozo.

Proizvodnja kolagena

Baker igra pomembno vlogo pri vzdrževanju kolagena in elastina, glavnih strukturnih sestavin našega telesa. Znanstveniki so domnevali, da ima baker lahko antioksidativne lastnosti in da lahko skupaj z drugimi antioksidanti in z zdravim vnosom pomaga preprečiti staranje kože. Brez zadostnega bakra telo ne more nadomestiti poškodovanega vezivnega tkiva ali kolagena, ki tvori steber za kosti. To lahko privede do vrste težav, vključno z disfunkcijo sklepov, saj telesna tkiva začnejo razpadati.

Artritis

Študije na živalih so pokazale, da baker lahko pomaga pri preprečevanju ali odlašanju artritisa, zato nekateri ljudje v ta namen nosijo bakrene zapestnice. Vendar nobene študije na ljudeh niso potrdile pozitivnih učinkov nošenja zapestnice.

Antioksidativno delovanje

Baker ima lahko tudi antioksidativno funkcijo. Lahko pomaga zmanjšati proizvodnjo prostih radikalov. Prosti radikali lahko poškodujejo celice in DNk, kar vodi do raka in drugih bolezni.

Zahteve: Koliko potrebujem?

Priporočeni dnevni odmerek (RDA) je približno 900 mikrogramov (mcg) na dan za mladostnike in odrasle. Zgornja meja za odrasle, stare 19 let ali več, je 10.000 mcg ali 10 miligramov (mg) na dan. Vnos nad to mejo je lahko strupen. Tako pomanjkanje bakra kot toksičnost bakra sta v ZDA redka. Za ostala hranila kot so minerali in vitamini obiščete sorodno stran, ki vsebuje vse podatke o priporočenih dnevnih vrednostih posameznih hranil.

Pomanjkanje

Velik vnos dodatkov vitamina C lahko povzroči pomanjkanje bakra.
Čeprav je pomanjkanje bakra redko, lahko nekatera zdravstvena stanja in drugi dejavniki povečajo tveganje.

Te vključujejo:

genetske okvare presnove bakra
težave z absorpcijo
previsok vnos dodatkov cinka ali vitamina C.
nekatera stanja, kot so demielinizacija centralnega živčnega sistema (CNS), polinevropatija, mielopatija in vnetje optičnega živca
Ker se baker shranjuje v jetrih, se pomanjkljivosti počasi razvijajo.

Cink in vitamin C

Visok vnos cinka (150 mg na dan ali več) in vitamina C (več kot 1500 mg na dan) lahko povzroči pomanjkanje bakra tako, da tekmuje z bakrom za njegovo absorpcijo v črevesju.

Vzroki pomanjkanja pri dojenčkih

Pomanjkanje bakra je bilo opaženo pri dojenčkih, ki namesto formule uživajo kravje mleko. Kravje mleko ima nizko vsebnost bakra. Otroci, mlajši od 1 leta, bi morali biti dojeni, v nasprotnem primeru pa upoštevane mlečne formule. Kravje mleko nima potrebnih hranil za dojenčka.

Učinki pomanjkanja

Nizke koncentracije bakra lahko privedejo do:

anemija
nizka telesna temperatura
zlomi kosti
osteoporozo
izguba pigmentacije kože
težave s ščitnico

Presnovne bolezni lahko vplivajo na način, kako telo absorbira vitamine in minerale.

Menkesova bolezen
Menkesova bolezen, s X povezano recesivno motnjo, negativno vpliva na to, kako možgani presnavljajo baker. To lahko pri dojenčkih, starih od približno 6 do 8 tednov, povzroči neuspeh v razvoju in zamude pri nevrorazvoju. Otrok s to boleznijo morda ne bo preživel starosti 3 let.

Subkutane injekcije bakra lahko pomagajo normalizirati koncentracijo bakra v krvi, vendar ali te pomagajo normalizirati koncentracijo bakra v možganih, je odvisno od vrste genske mutacije.

V enem kliničnem preskušanju je bilo ugotovljeno, da zdravljenje dojenčkov, preden se simptomi začnejo, lahko pripomore k izboljšanju bruto motoričnih veščin, finih motoričnih in prilagoditvenih veščin, osebnih in socialnih veščin ter jezikovnega nevrološkega razvoja pri otrocih. Izboljšala je tudi rast.

Drugi učinki pomanjkanja bakra

Pomanjkanje bakra je povezano tudi z:

povečano tveganje za okužbo
osteoporozo
depigmentacija las in kože
anemija, saj baker prispeva k nastanku rdečih krvnih celic
Možgani in živčni sistem
Premalo ali preveč bakra lahko poškoduje možgansko tkivo.

Pri odraslih so opazili nevrodegeneracijo kot posledica bakrenega neravnovesja. To je lahko posledica težave z mehanizmi, ki sodelujejo pri presnovi bakra za uporabo v možganih.

Visoke koncentracije bakra lahko privedejo do oksidativne škode v možganih. Na primer pri Wilsonovi bolezni se baker zbira v jetrih, možganih in drugih vitalnih organih.

Možna povezava z Alzheimerjevo boleznijo
Prekomerno kopičenje bakra je povezano tudi z Alzheimerjevo boleznijo. Profesor Chang in sodelavci domnevajo, da lahko akumuliranje bakra na nenavadnih načinih povzroči nastanek amiloidnih oblog na živčni celici. Nabiranje amiloidnih oblog lahko povzroči Alzheimerjevo bolezen in druge nevrodegenerativne motnje.

Viri bakra

Indijski oreščki vsebujejo baker. Baker najdemo v najrazličnejših živilih.
Dobri viri vključujejo:

ostrige in druge školjke
cela zrna
fižol
krompir
kvas
temno listnata zelenica
kakav
sezamova semena
suho sadje
organov, kot so ledvice in jetra
oreški, kot so indijski oreščki in mandlji
V večini sadja in zelenjave je malo bakra, vendar je prisoten v polnozrnatih žitaricah in ga dodajajo nekaterim žitaricam za zajtrk in drugim obogatenim živilom.

Dodatki

Na voljo so bakreni dodatki, vendar je najbolje, da najprej poskusite s hrano pridobiti bistvene vitamine in minerale, da zmanjšate tveganje za neravnovesje. Zelo malo ljudi mora jemati dodatek iz bakra. Poleg tega hranila v hrani skupaj ustvarjajo učinek, ki je pomembnejši od tistega, ki ga dosežemo z jemanjem posameznih hranil.

Večina multivitaminskih dodatkov vsebuje 2 mg bakra, kar je na polovici varnega in ustreznega obsega vnosa, ki ga je določil odbor za prehrano in prehrano (FNB).

Tveganja

Bakreni dodatki lahko vplivajo na naslednje:

kontracepcijske tablete in hormonska terapija
nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kot sta aspirin in ibuprofen
penicilamin, ki se uporablja za zmanjšanje ravni bakra pri Wilsonovi bolezni
alopurinol, zdravljenje protina
cimetidin ali Tagamet, uporaba pri razjedah želodca in želodčnem refluksu
dodatki cinka
Ti izdelki lahko zmanjšajo ali povečajo raven bakra v krvi, kar vodi do neravnovesja.

Strupenost bakra

O običajnih prehranskih uživanjih bakra niso poročali o škodljivih učinkih, vendar se simptomi lahko pojavijo, če:

prekomerno dodajanje
visoke vsebnosti bakra v pitni vodi, kot je voda iz vodnjaka ali voda, ki je shranjena v bakrenih ceveh
izpostavljenost kemikalijam, ki vsebujejo visoko vsebnost bakra
uporaba bakrenih posod za kuhanje
Znaki strupenosti bakra vključujejo:

slabost, bruhanje, driska in bolečine v želodcu
glavobol
omotica
šibkost
kovinski okus v ustih
Resnejši učinki so redki, vendar vključujejo:
ciroza in zlatenica
nepravilnosti v rdečih krvnih celicah in težave s srcem

Povečana koncentracija bakra v serumu je povezana z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Voda, ki vsebuje več kot 6 mg bakra na liter, lahko povzroči želodčne težave.

Semena in oreščki so najboljši vir bakra, veliko ga najdemo tudi v živalskih jetrih. Temna čokolada z vsaj 85% kakava je tudi odličen vir bakra, vsekakor ga enostavno lahko pridobite dovolj, da ni dodatnih potreb po prehranskih dopolnilih.

30.09.2020 | Hranila

Pošlji komentar