Kofein in zdravje. Prednosti za katere še niste slišali.

Kofein, ki ga mnogi po vsem svetu opredeljujejo kot nezdravo substanco, se je po mnogo raziskavah izkazal kot izjemno koristna naravna učinkovina, ki skrbi za naše zdravje. Mnogi namreč ne vedo, da je kofein veliko več kot le psihoaktivna snov oziroma poživilo, saj nudi obilo koristi kot je zaščita proti vsem vrstam mikrobom kot so bakterije, glivice in celo virusi. Delovanje kofeina v zmernih količinah lahko bistveno spremeni kvaliteto vašega življenja, odvisno pa je v kakšni kombinaciji ga uživate, saj lahko z njim pridobite prednosti ali slabosti, odvisno kako ga uživate.

kofein

Kaj je kofein?

Kofein je naravni alkaloid, organska spojina, ki ima spodbujevalni učinek na naš organizem. Kofein zagotavlja dvig pozornosti z blokiranjem normalnega delovanja adenozina. Nekateri ljudje so občutljivi na kofein in ga ne dobro prenašajo ali imajo težave s spanjem, če imajo kofein prepozno v dnevu. Pri rastlinah je tvorba kofeina namenjena kot naravni pesticid, ker deluje antibakterijsko, protiglivično in prav tako protivirusno, zato velja za odlično spojino, ki vpliva na zaščito pred mikrobi. Kofein je blago poživilo, ki deluje stimulativno na centralni živčni sistem in srce. Prav tako je kofein tudi diuretik, ker pospeši odvajanje urina. Kofein je v večjih količinah lahko za človeka strupen in povzroči odvisnost.


Kofein je lahko zdrav ali škodljiv, odvisno kako ga uporabljate. Načeloma velja enako za vse vrste zelišč, mineralov in vitaminov podobno, saj prekomerne koncentracije hranil delujejo obratno in imajo škodljiv vpliv na imunski sistem.

Kje najdemo kofein? Katera živila vsebujejo kofein?

Kofein je prisoten v veliko naravnih vrstah živil kot so kavna zrna, črni čaj, zeleni čaj in kakava zrna. Najdemo ga prav tako v listih, plodovih in semenih mnogih rastlin. Mnogi ljudje mislijo, da so kava, čaj in kola edini viri kofeina, vendar ga v resnici najdemo tudi v čokoladi, stimulansih, nekaterih blažilcih bolečin in proizvodih za prehlad, izdelkih za kontroliranje telesne teže ter drugih medikamentih. Znanih je več kot 60 rastlinskih vrst, ki vsebujejo kofein. Najbolj običajen in razširjen vir kofeina so kavna in kakavova zrna ter listi čajevca. Rastline kot smo omenili ustvarjajo kofein, da jih kot naravni pesticid varuje pred žuželkami.

Vsebnosti kofeina v živilih
Prava kava (1L) 320 mg
Črni čaj (1L) 250 mg
Zeleni čaj (1L) 120 mg
Kola (1L) 100 mg
Energijske pijače (1L) 300 mg
100% Kakav v prahu (100 g) 230 mg
Temna čokolada 85% (100 g) 80 mg

Kakšna je priporočljiva dnevna količina kofeina?

Dovoljen maksimalen dovoljen vnos kofeina za odraslo osebo znaša 300 mg, normalen vnos pa znaša približno 100 mg. Pri kofeinu zaradi njegovih psihoaktivnih učinkov v zdravstvu ne govorijo o priporočenih odmerkih, temveč le o tem koliko znaša normalen in koliko maksimalen vnos. Če boste konzumirali manj kot 100 mg kofeina dnevno, boste s tem pridobili vse njegove pozitivne učinke za zdravje.

kava in kofein

Kaj pravijo o kofeinu sodobne raziskave?

Kofein ni samo stimulant, temveč prinaša obilo terapevtskih koristi, če ga uživate v zmernih količinah. Odlično se je pokazal v obrambi pred virusnimi napadi kot so herpes. Raziskava, ki so jo opravljali na replikacijo DNA in RNA virusov, je pokazala, da kofein zavira multiplikacijo obeh. Pri virusu herpes so znanstveniki ugotovili, da kofein lahko zavira razmnoževanje HSV-1 virusne DNA in tvorbe nukleokapsida. (1)

Pri drugi raziskavi, ki so prav tako testirali delovanje kofeina na razmnoževanje virusa herpes simpleks HSV-1, so znanstveniki ugotovili, da pri koncentraciji 1 mg kofeina na ml, kofein zavira tvorbo herpesnih plakov, prav tako zavira rast HSV-1 v različnih korakih replikativnega ciklusa, vendar ni deaktiviral viralnosti herpesa v celoti. To je dokaz, da je potrebno pri reševanju zdravstvenih težav uporabljati tudi zakone narave in poskrbeti za dovolj rednega gibanja na svežem zraku. Naš imunski sistem lahko parazite uspešno uniči le s pomočjo zadostnih količin kisika, ki jih vsekakor ne boste dobili v zaprtih prostorih ali telovadnicah. Raziskava, ki je dokazala učinkovitost kofeina, pomeni, da je najbolje uživate različne vrste naravnih živil, da lahko ohranjate zdravje in s tem preprečite parazitom, da bi povzročili zdravstvene probleme. (2)

Uživanje kofeina vse življenje je bilo povezano s preprečevanjem upada kognitivnih sposobnosti. Prav tako so redni konzumatorji kofeina imeli manjše možnosti za razvoj Parkinsonove bolezni in Alzheimerjeve bolezni. Raziskava je pokazala, da lahko kofein vpliva na povečanje anksioznosti pri občutljivih ljudeh, kar pa seveda je razlog, da se ga konzumira v zmernih količinah. Pri raziskavi so navedli, da je dnevni vnos kave in kofeina lahko del zdrave in uravnotežene prehrane. Njene potrošnje ni potrebno ustaviti pri starejših ljudeh, ki kavo pijejo vse življenje. Kava je povsem zdrava naložba za tiste ljudi, ki nimajo težav z izsušenostjo telesa ali sluznic, ker vpliva na zniževanje maščobnih tkiv in holesterola. (3)

Kofein v obliki prehranskih dodatkov

Kofein je na voljo tudi v obliki prehranskih dodatkov. Odsvetujem jemanje kofeina v kakršnikoli umetni obliki kot so tablete ali kapsule, saj je učinek podoben kot bi uživali Red Bull, kjer ni prave kombinacije fitokemikalij, vitaminov, mineralov, proteinov in drugih snovi, kar daje imunskemu sistemu napačne informacije, kako naj ga pravilno izkoristi. Če se odločate za nakup kofeina v obliki prehranskih dodatkov, je vsekakor najbolj ugodna cena na spletni trgovini iHerb. Vendar je pametno, da namesto takšnih nakupov, konzumirate pravo kavo ali zeleni čaj, saj boste tako dobili poleg kofeina tudi vse pripadajoče antioksidante in polifenole, ki le v naravni kombinaciji delujejo učinkovito in pravilno.

Kaj pa vpliv kofeina na rast telesa in kosti?

Mnogo ljudi se sprašuje koliko je tu resnice. Že v začetku 20. stoletja so ljudje govorili, da naj bi kava zavirala rast, vendar to dejansko ne velja za tiste, ki jo pijejo v zmernih količinah. Kava brez kofeina nima vpliva na rast, vendar pa zavirajoče deluje kofein v večjih odmerkih. Katera koli rastlinska snov, ki zavira rast mikrobov, ima prav tako zaviralni učinek na rast našega telesa in kosti.

Pri kofeinu je bila opravljena raziskava, kjer so znanstveniki ugotavljali delovanje osteoblastov v prisotnosti kofeina. To so po domače povedano kostne celice, ki skrbijo za gradnjo in obnovo kosti. Ugotovili so, da je imel kofein negativen vpliv na aktivacijo osteoblastov in s tem potrdili ugotovitev, da vpliva zaviralno na rast kosti in obseg kostne mase. Kofein je imel v raziskavi potencialno škodljiv učinek na preživetje osteoblastov, kar lahko poveča stopnjo apoptoze teh celic. Zato se kofein odsvetuje nosečnicam, prav tako kot velike količine fitokemikalij kot so resveratrol in podobne. Če želite spoznati negativne učinke kofeina si preberite soroden prispevek o kavi in našem zdravju.

Otrokom vsekakor ne kupujte drugih stvari kot je čokolada, vendar je dobro, da jih že v mladosti navadite na okus temne čokolade z vsaj 85% kakava. Tako bodo pridobili bistveno večje količine polifenolov, antioksidantov, taninov ter teobromina kot v običajnih čokoladah, ki niso nič kaj drugega kot legla rafiniranega sladkorja. V čokoladah so izjemno nizke količine kofeina kot smo že omenili. Pri 100 gramski temni čokoladi s 85 odstotki kakava dobimo približno 80 mg kofeina, kar je povsem sprejemljiva količina tako za otroke kot za odraslega človeka.

Seveda omenjena raziskava velja za tiste, ki redno uživajo kofein, zato je dobro, da ne opustite pitja kave ali čaja, vendar ga le prilagodite na primerno raven, kar znaša približno 100 mg kofeina dnevno. Zaviralne učinke na rast imajo praktično vsi sintetični medikamenti, zato se jim odpovejte in jih zamenjajte z naravno prehrano. Otroke je potrebno navaditi na naravne vire kofeina v manjših vrednostih. Nesladkan kakav je najboljša naložba, ki bo otrokom prinesla obilo koristi tako pri zdravju kot miselnih sposobnostih. Posebno dobro se ujame z mlečnim gresom, lahko pa pripravite tudi naravni čokolešnik tako da zmeljete namesto sladkorja uporabite lešnike in orehe ter jih dodate v pšeničnemu zdrobu skupaj z naravnim kakavom v prahu.

Kofein ni primeren za hujšanje

Na trgu imamo na voljo veliko proizvodov, ki vsebujejo kofein in naj bi bila namenjena topljenju maščob, kar naj bi vplivalo na zmanjševanje telesne mase. Vendar pa dosedanje raziskave niso potrdile povezave med povečanim vnosom kofeina in opaznim znižanjem telesne mase. Ljudje se morajo zavedati, da kofein vpliva na izsuševanje telesa in sluznic, če ga uživamo prekomerno, vendar pa vpliva na zmanjševanje različnih tipov maščob, ne samo tistih, ki bi si jih nekdo želel izgubiti. To v praksi pomeni, da boste izgubljali tako zdrave kot nezdrave maščobe, kar je razlog, da kofeina ne uporabljajte za hujšanje, ker boste z njim lahko povzročili resne poškodbe. Hujšanje, ki je učinkovito potrebuje visok vnos kisika, ki poskrbi za oksidacijo odvečnih maščob in pravilno obliko telesa. Zato se je potrebno odpraviti v naravo in opraviti določeno fizično aktivnost.

Izogibajte se vsem izdelkom, ki pripomorejo k topljenju maščob. Ponavadi vsebujejo različne začimbe kot so kajenski poper, črni poper, ekstrakte zelenega čaja in kofein. Poskrbite, da boste ta živila uporabljali v naravni prehrani v zmernih količinah pa ne boste potrebovali nikakršnih prehranskih dodatkov. Uživanje pijač z visoko vsebnostjo kofeina imajo obilo negativnih lastnosti, saj so takšne pijače mnogokrat bogate s kalorijami v obliki navadnega rafiniranega sladkorja, zaradi česar lahko pridobite na telesni masi.

Kofein in sladkor

Kapučino. Instant kava. Kavni pripravki na avtomatih. Sladkani zeleni ali črni čaj. Ledena kava. Vsi našteti napitki vsebuje veliko sladkorja, zato je pri kofeinu njegov učinek praktično izravnan, saj denimo samo pri kapučinu dobite 60% sladkorja namesto vsebine, ki jo nudijo kavna zrna. Prav tako nikoli ne veste kakšno mleko je kombinirano v kavnih napitkih, kar lahko sproža številne intolerance ali alergije, ki so povezane s kravjimi izdelki. Če se odločate za pozitivne učinke kofeina, izberite pravo kavo in jo uživajte s takšnim mlekom, ki vaše telo naravno sprejema. Morda gre za kozje ali pa potrebujete le mleko brez laktoze, spet drugi potrebujejo homogenizirano mleko, kjer so maščobne molekule podobne velikostim v kozjemu mleku. Kako boste vse to ugotovili? Prisluhnite svojemu telesu in opazujte kakšne imate reakcije, če pa ste še vedno v negotovosti, pa opravite test intolerance na hrano. Najslabše kar lahko storite za svoje zdravje je sladkanje namesto pridobivanje pozitivnih koristi, ki jih zagotavlja prava kava ali zeleni čaj, ki naravno vsebujeta ravno pravšnje vsebnosti kofeina.

Kofein je lahko zdrav ali škodljiv,
odvisno kako ga uporabljate.

Največja slabost uživanja kofeina je v kombinaciji s sladkorjem. S tem praktično uničite vse njegove koristi. Če želite imeti od kave ali čaja koristi, ga vedno konzumirajte v njegovi naravni obliki brez dodanih sladkorjev. Ker je na trgu na voljo veliko ponudnikov kave, boste med njimi odkrili bistvene razlike glede kvalitete. Osebno priporočam kavo Nanni Trecaffee, ki jo lahko dobite z povsem brezplačno poštnino v primeru, da se odločite za večjo količino. Aroma je povsem drugačna od običajnih ponudnikov kave, tako da sladkorja ne boste potrebovali.

Ali je kofeinska kava torej zdrava?

Podobno kot kakav vsebuje kava veliko antioksidantov in polifenolov, ki odlično ščitijo naše celice pred prostimi radikali in zagotavljajo zaščito pred mikrobi. Zato veliko strastnih pivcev kave dočaka dolgo življenjsko dobo. Če kavo uživate zmerno in nimate težav z odvisnostjo od kofeina, potem jo lahko še naprej konzumirate brez skrbi. Vendar pa se je potrebno odpovedati vsem živilom in proizvodom, ki vsebujejo kofein v primeru, da imate težave z izsušenostjo, kroničnim vnetjem kože ali prenizkimi vrednostmi holesterola, saj je znano, da kofein še dodatno topi maščobna tkiva. Najslabše kar lahko storite je, da kofein uživate skupaj s sladkorjem, saj s tem uničite vse njegove pozitivne učinke in prav tako prednosti, ki jih zagotavljajo fitokemikalije v kavi ali čaju. Kofein je naravno prisoten v kavnih zrnih, zelenem in črnem čaju ter kakavu z namenom, da zagotavlja vse prednosti v primeru, da se z njim ne pretirava. Zamenjava sladke kave ali kapučina s pravo kavo je najboljša naložba za dolgoročno zdravje. Kava je zdrava, prav tako kot kofein, vendar v zmernih količinah. Uživajte jo po pameti in brez sladkorja, pa boste imeli od nje vse koristi za svoje zdravje. Če v življenju niste odvisni od kave ali drugih kofeinskih snovi, ni potrebe, da bi jo zaradi njenih pozitivnih lastnosti začeli konzumirati. Namesto nje imate na voljo pravi kakav, ki vam bo ponudil obilo terapevtskih koristi za vaše zdravje z nizko vsebnostjo kofeina.

4.10.2017 | Hranila

Pošlji komentar