Kava in naše zdravje. Kakšna je resnica?

Kava. Najbolj priljubljen napitek v Evropi in Ameriki. Ste se kdaj vprašali, kako v resnici kava vpliva na naše zdravje? Katere informacije, ki so na voljo, so resnične? Razlike so velike, odvisno od tega, koliko, kakšno kavo pijete in v kakšnem fizičnem stanju ste. Da bi lahko vedeli za pozitivne ali negativne lastnosti kave, jo je v potrebno spoznati iz vseh vidikov, da lahko o njej postavite končne ugotovitve. Kljub tolikšnemu negativnemu prizvoku kot ga je kava dobila po svetu, ima vsekakor veliko pozitivnih lastnosti za zdravje, zato je modro, da jih poznate.

kava in zdravje

Če se obrnemo na zgodovino, kava niti ni tako stara pijača, saj se je razširila po svetu šele v 17.stoletju. Kavo ljudje uživajo zaradi okusa in tradicije, večina se niti ne zaveda, kaj so njene prave lastnosti. Vsi, ki si želite spoznati njene zdravilne lastnosti in prav tako tudi njene negativne učinke na zdravje, boste lahko v tem prispevku spoznali stvari o katerih najverjetneje niste vedeli kaj dosti.


Kofein in njegov vpliv na zdravje

Kofein v večini primerov najdemo v kavi in zelenemu čaju. Tam ga boste našli v najvišjih odmerkih, vendar pa je prav tako prisoten tudi v nekaterih drugih živilih kot denimo kakavu, vendar v znatno nižjih odmerkih. Predstavlja glavno substanco s katero se nekateri zavajajo, da bodo pomagala pri topljenju maščob, kar ponavadi pripomore k odpravi pomembnih maščobnih kislin, namesto tistih, ki bi si jih nekateri želeli. Zato pa je učinek kofeina paradoksalen. Na eni strani človeku kratkotrajno pomaga pri dvigu budnosti, na drugi strani pa ga zato čaka polno negativnih učinkov, kot so počasen proces rasti tkiv in kosti, nespečnost, anksioznost, nemirnost, visoka stopnja utrujenosti, ki sledi po kofeinskem intervalu in še mnogo drugih stvari. Kofein toliko kot spodbudi že tako prebujeno telo, povzroči po izteku njegovega učinka obraten učinek, večjo utrujenost in zaspanost kot bi jo občutili brez njega. Kot boste spoznali pri raziskavi, ki so jo opravili na pajku in gradnji mreže, boste lahko hitro ugotovili, da kofein prinaša večinoma negativne posledice, zato se ga poslužujte redko in prisegajte na naravni bio ritem brez psihoaktivnih snovi, ki po nepotrebnem preusmerjajo in razdražijo naravno delovanje telesa.

če pijete kavo zato, da vam po pomagala pri budnosti, potem pa je skrajni čas, da prenehate z njenim uživanjem. V tem primeru, ste povsem uničili naravni bio ritem vašega telesa in boste potrebovali kar nekaj časa, da popravite svoje napake. Lahko jo nadomestite s takšno, ki ne vsebuje kofeina ali kombinirate, da ne postanete prevelik odvisnik od vsebnosti kofeina. Namesto kave ste svojemu telesu dolžni zagotoviti svež zrak poln kisika, zato ga ne iščite po zaprtih telovadnicah, sobnih kolesih ter se pravočasno odpravite na zunanji prostor. Dovolj je, da odidete na teraso. Ni potrebno iskati dolgih sprehodov po naravi, če vas to ne veseli. Svojemu telesu morate zagotoviti vsaj uro svežega zraka dnevno, pa če boste zunaj sedeli, telovadili, brali, jedli ali se sprehajali. Povsem vseeno, kaj boste zunaj počeli, pomembno je, da si zagotovite svež zrak vsak dan. Če boste redno prezračevali notranje prostore, zato ne boste kaj dosti spremenili kvalitete vašega zdravja. Zapomnite si, da potrebujete kisik, ki ima najvišjo frekvenco delovanja med vsemi elementi. Naše telo je sestavljeno iz 60% kisika, zato se bo tudi budnost in kvaliteta življenja bistveno spremenila, ko boste zamenjali svoj najljubši prostor in se presedlali na zunanji prostor. Že samo po tednu dni, ko boste preživeli več ur na odprtem prostoru ne boste potrebovali nikakršne kave ali drugih poživil. Presenečeni boste, kaj lahko dosežete z rednim vdihavanjem svežega zraka. Če želite spoznati vse pozitivne lastnosti kisika si preberite članek o kisiku in njegovem vplivu na zdravje.

Čeprav ljudje veliko govorijo o škodljivosti kave, pa je v večini primerov za to odgovoren vzporedni dejavnik, ki s pomočjo kofeina povzroči negativne posledice za naše zdravje. Kava je v večini primerov sladkana, zato je toliko negativnih posledic, poleg tega pa mešanice kave in mleka, vsebujejo polno alergenov. Nekateri ne prenašajo laktoze, drugi ne prebavljajo dobro kravjega mleka. Pripravljeni napitki kot so kapučino, imajo polno aditivov, ki jim je dodana smetana, kravje mleko v prahu in kar 60% sladkorja. S takšnimi izdelki dobite večinoma le sladkor, zato ni čudno, da se po svetu pojavlja toliko bolezni, za katere kava ni odgovorna.

Kofein ima prav tako pozitivne lastnosti, vendar veljajo v primeru, da nimate problemov s kroničnim vnetjem kože ali kakršnih koli težav povezanih z izsušenostjo. Znano je, da kofein deluje pozitivno na zmanjševanje maščob v telesu, vendar pa prav tako zagotavlja odlično zaščito za vse vrste mikrobov. Kofein je bil namreč zelo učinkovit pri uničevanju virusov kot so herpes simpleks. Bakterije tipa Staphylococcus Aureus so pri raziskavi, kjer so testirali učinke kofeina, pokazale največjo občutljivost med drugimi vrstami bakterij, kar je spodbudna novica za vse tiste ljudi, ki imajo pogoste težave s prehladi, vnetji in infekcijami. Kofein deluje zaviralno tudi na glivice, saj preprečuje njihovo razmnoževanje.

Katere so pozitivne lastnosti kave?

Študije glede konzumiranja kave po svetu so pokazale, da je zmerno pitje kave zmanjša tveganje za razvoj raka dojk, bolezni srca, multiple skleroze, sladkorne bolezni tipa 2, Parkinsonove bolezni, raka prostate, bolezni jeter, Alzheimerjeve bolezni, bolečin v hrbtu in še mnogo drugih. Da bi ostali popolnoma zdravi ob konzumiranju kave, se je potrebno izogniti kavi, kjer so dodani različni aditivi, sladkorji in umetni okusi, ki so kalorično obremenjeni. Zavedajte se, da se zdravilni učinki kave merijo z nizkimi vrednostmi in brez kakršne koli oblike sladkorja.

1. Kava pomaga pri zaščiti jeter

Jetra so izjemno vitalen in hitro regenerativen organ, ki potrebuje veliko antioksidantov in kakovostnih beljakovin. Kava lahko zmanjša tveganje za nastanek raka jeter in cirozo jeter. Vendar pa je kava lahko še bolj pomembna za preprečevanje in odpravo maščob, ki se nalagajo v jetrih. Kar tretjino Američanov ima težave zaradi nalaganja nezdravih maščob v jetrih, ki so posledica slabega in nezdravega življenjskega sloga. Pri študiji, ki so jo opravili v združenih državah Amerike, so ugotovili, da imajo pivci kave in čaja nižjo možnost za razvoj kronične bolezni jeter, ki je posledica pitja alkohola, prekomerne telesne teže in diabetesom. (1)

2. Kava je bogata z antioksidanti

Študije glede konzumiranja kave so pokazale, da tisti, ki uživajo kavo, v povprečju živijo nekoliko dlje. Vendar pa to seveda ne velja za ljudi, ki so nagnjeni k diabetesu, vnetjem in drugimi boleznimi povezani z ožiljem. Kava je bogat vir antioksidantov, med katerimi so bistvenega pomena polifenoli, ki odlično ščitijo notranje organe prav tako kot zunanje kot je denimo koža. V boju s prostimi radikali je odličen vir zaščite, zato pomaga prav tako v boju z različnimi oblikami raka. Vendar pa je potrebno pri tem vedeti, da vse velja za normalne količine, saj ima visoke odmerke niacina, ki v prevelikih količinah izsušuje telo in vpliva na tanjšanje kože in drugih tkiv, kar lahko povzroči obratne učinke, podobno kot previsoki odmerki vitamina A, ki jih dobimo preko uživanja pretiranih količinah beta karotena s pomočjo korenja ali sladkega krompirja, pri čemer tanjše notranje plasti organov. Zato je zmernost pri kavi zelo pomembna, saj v visokih odmerkih topi tudi zdrave maščobe in zmanjšuje holesterol, ki pa ga naše telo nujno potrebuje za zaščito pred zunanjimi vplivi. (2)

2. Kava vpliva na preprečevanje številnih vrst raka

Kava pomaga preprečiti raka in ne obratno. To je bil sklep Svetovne zdravstvene organizacije za leto 2016 po strogih pregledih podatkov. Skupina je navedla, da “ne bi mogla najti nobenih dokazov o rakotvornih učinkih pitja kave”. Dejstvo je, da študije kažejo, da kava lahko igra pomembno vlogo pri preprečevanju raka dojke in debelega črevesa in lahko pomaga pri zmanjšanju tveganje ponovitve. Poleg tega je bila poraba kave povezana z zmanjšanjem raka v ustni votlini in raka kože. Kava zagotavlja vse zdravilne lastnosti, če jo uživate brez dodanega sladkorja.

3. Kava pomaga pri porabi maščob

Študija, ki je vključevala porabo maščob in energije s pomočjo kofeina, je pokazala, da je kofein glavni dejavnik, ki spodbudi porabo energije in maščob. Vendar pa velja omeniti, da je kofein lahko uporaben v primeru, da sami posrkbite za fizično aktivnost, kjer delujejo kot dodatna spodbuda za topljenje maščob v telesu. Pri tem se pazite vseh izdelkov na trgu, ki vključujejo kofein, saj vam porablja vse maščobe, kar pomeni, da se ne osredotoča le na tiste, ki bi si jih vi želeli, da jih odpravite, temveč tudi na vse zdrave maščobe in zaščitne plasti organov. Kavo uživajte v zmernih količinah, v namen hujšanja pa poskrbite za primerno prehrano in redno fizično aktivnost na odprem prostoru.

4. Kava izboljša kognitivne funkcije

Raziskave so pokazale, da kofein, ki je najpomembnejša učinkovina kavnih zrn, vpliva na naše ožilje in živčni sistem. Njegova lastnost je, da izboljša prekrvavljenost možganov, ta pa vodi k hitrejšemu razmišljanju in večji pozornosti. Vendar pa kot bo kasneje pojasnjeno na preizkusu kofeina in njegovih posledicah na pajku, ki plete mrežo, velja, da kofein spremeni delovanje in našo produktivnost. Torej zaradi kofeina ne bomo delali bolje, temveč morda le hitreje, vendar pa se lahko pojavlja več napak in nepravilna organizacija. Zato so opravili tudi raziskavo, kjer so dokazali, da kava izboljšuje kognitivne funkcije in pomaga v starosti, vendar to velja za kavo in ne kofein. Raziskava dokazuje povsem nasprotno za propagando red bulla, kjer zavajajo javnost o pozitivnih koristih kofeina, kar velja za kavo brez kofeina. (3)

5. Kava zmanjša tveganje za depresijo

Depresija je resna duševna motnja, ki povzroči bistveno zmanjšano kakovost življenja. Pri raziskavi, ki so jo opravili v študiji na Harvardu, so ugotovili, da so ženske, ki so uživale več skodelickave dnevno imele 20% manjšo tveganje za nastanek depresije. Študija je bila opravljena na prostovoljkah, ki so pile kofeinsko kavo. (4)

Kofein zavira delovanje molekule adenozin, zato je uživanje kave dobrodošlo za vse, ki imajo težave z depresijo, saj izboljšuje razpoloženje in s tem odpravlja blažje oblike depresije. Vendar pa kot boste spoznali pri njegovih negativnih lastnostih, velja, da spremeni miselni tok in organizacijo in zato ni priporočljiv z vidika produktivnosti in uspešnosti dela.

6. Kava pomaga pri izločanju solzne tekočine

Razveseljiva novica je, da kava prav tako pomaga pri izločanju solzne tekočine na očeh in s tem spodbudi, da se očesna tekočina bolj pogosto obnavlja. Raziskava, ki so jo opravili s pomočjo kofeina, je pokazala, da to velja le za zdrave ljudi in ne za tiste, ki imajo kronično vnetje oči in očesnih vek. Zato je modro, da se kave ne poslužujejo vsi tisti, ki imajo težave z izsušenimi in utrujenimi očmi, da si ne bodo z različnimi spodbujevalci le poslabšali stanje. Ne pozabimo, da ima kava visoke vsebnosti niacina, kar v večjih odmerkih lahko s pomočjo kofeina povzroči dodatno izsuševanje kože, tkiv in prav tako vpliva na topljenje maščob. (5)

Vse pozitivne lastnosti kave veljajo le za majhne količine zaužite kave, kar pomeni, da več skodelic kave na dan izniči te lastnosti. Zapomnite si, pa naj si bo to kava ali katero koli drugo sredstvo, zelišče ali vitamin, da imajo stvari svoje meje preko katerih se koristi obrnejo in začnejo povzročati obratne učinke od želenih. Zato bo kava dobrodošla, če jo pijete občasno, v zmernih količinah in največ enkrat dnevno.

kavna zrna

Kava je bila dolgo časa prisotna in obtožena za številne bolezni, od zaviranja rasti do povzročanja bolezni srca, vendar so novejše raziskave pokazale, da ima lahko dejansko koristi za zdravje. Nedavne študije na splošno niso odkrile povezave med kavo in povečanim tveganjem za bolezni srca ali raka. Študije, ki so jih opravljali po vsem svetu so pokazale povezavo med porabo kave in zmanjšano splošno smrtnost ter morebitno kardiovaskularno smrtnost, čeprav to morda ne velja za mlajše ljudi, ki pijejo velike količine kave. Zakaj navidezni preobrat v razmišljanju o kavi? Predhodne študije niso vedno upoštevale, da je znano visoko tvegano vedenje, kot sta kajenje in fizična nedejavnost, običajno pogostejši med večjimi pivci kave.

Katere so negativne lastnosti kave?

1. Absorbcija kalcija in železa je motena

Večini ljudi, ki so redni pivci kave in pretiravajo s dnevnimi količinami, lahko primanjkuje kalcija in železa, saj kava moti adsorpcijo teh tako pomembnih mineralov. Zato se je modro odločiti za alternative, če imate težave s kostmi, sklepi ali zobmi. Kava lahko povzroči tudi anemijo ali celo poslabša določene bolezni, saj za zdravo kri potrebujemo dovolj železa, da lahko zadržuje in prav tako skladišči atome kisika v mišicah in pretoku v naši krvi. Če je v telesu motena absorpcija kalcija pomeni, da kava pripomore k povzročitvi kislega stanja v telesu, še posebej, če jo uživate sladkano. Takrat se v telesu sproži delovanje osteoklastov, ki iz kosti jemljejo kalcij, namesto da bi ga osteoblasti raje gradili in obnavljali vaše kosti. Zato osteoporoza ni problem, ki bi bil povezan s pitjem kave, temveč pretiravanjem s kavo in sladkorjem ter pomanjkanjem kisika. Zato se kava odsvetuje vsem otrokom, ki skupaj s kofeinom motijo naravno delovanje kostnih celic in s tem motijo njihovo rast. Odlično nadomestilo oziroma najboljša možna alternativa bi lahko bil naravni kakav, še bolje pa je sezamov napitek, ki je opredeljen v poglavju o tem, kaj pijejo uspešni ljudje namesto kave.

2. Kava lahko povzroči nemirnost in nespečnost

Spet smo pri kofeinu. Ne zanašajte se na priporočene količina kofeine, vendar lahko rečemo, da je mala čajna žlička kave dovolj za ves dan. Seveda, če pijete več skodelic kave dnevno, potem ni čudno, da ste svoje telo in naravni bioritem dobesedno posilili s poživili, kar se vrne po končanem učinkovanju kave v obliki pretirane utrujenosti, izčrpanosti in motenj spanja. Če ste občutljivi na kofein, pazite na vse izdelke kot so kava, zeleni čaj in drugi kavni pripravki. Nemirnost in nespečnost je zlasti značilna za labilne osebe in tiste, ki jemljejo sintetične farmacevtske medikamente. Kava je najslabša naložba za ljudi, ki imajo težave z alkoholom, depresijo in stresom, Vse kar bodo z njo dosegli, je le še poslabšanje situacije, zato je najbolj modra odločitev, da jo zamenjate z brezkofeinskimi alternativami.

3. Kava povzroča visok krvni tlak

Raziskave so dokazale, da kava nedvodmno zvišuje krvni tlak. Zaradi povišanega krvnega tlaka, je bolj obremenjeno ožilje in srce, zato naj se kofeinski kavi izogibajo vsi, ki imajo težave s sladkorno boleznijo in hipterzentijo. Učinek kofeina je največji prvo uro po zaužitju kave in traja približno

4. Kofein je negativen za produktivnost in uspešnost dela

Učinki kave se dobro kažejo na testih, ki so jih opravili na živalih. Pri pajku so denimo ugotovili, da so tako majhni kot visoki učinki kofeina prispevali k nepravilnemu delovanju. Pri majhnih odmerkih kofeina so bili pajkovi trakovi manjši. Njegovi polmeri so bili neenakomerni, pravilnost krogov pa se ni spremenila. Pri večjih odmerkih pa se je spremenila celotna oblika, spletno oblikovanje pa je postalo nepravilno.

Podobne ugotovitve lahko opazite sami pri ljudeh, ki redno pijejo kavo. Lahko si mislite, kako kofein vpliva na uspešnost ljudi pri njihovem poklicu. Ste opazili, kako sposobni so ljudje, ki uživajo veliko kave in kakšne rapake delajo v primerjavi z ostalimi? Rezultati, ki so jih opravili na živalih so odličen pokazatelj, kaj prinaša človeku kofein, zato ga v resnici ne potrebujemo in gre le za razvado, ki naj bo le občasna. Ne pozabimo, da Azijci kot Japonci ne uživajo toliko kave, temveč zeliščne napitke kot so zeleni čaj, ki pa ima podobne lastnosti glede vsebnosti kofeina. Ste se kdaj vprašali, zakaj so evolucijsko nekateri narodi toliko manjše rasti kot denimo zahodnjaki? Prehrana igra pomembno vlogo, saj vzhodnjaki zaužijejo velike količine zelišč, ki pa imajo podobno kot kofein zaviralne učinke na razvoj, obliko in rast kosti. Zato imamo v Evropi in Ameriki toliko spodbujevalnih snovi, ki so prisotne v vseh vrstah mesa, mlečnih izdelkov in kvasa. Kruh denimo ima izredno malo fitične kisline, saj je predhodno fermentiran s pomočjo kvasovk. Zato ima zanemarljive vrednosti fitične kisline, ki predstavlja glavnega zaviralca rasti telesa in mišičnih tkiv. Zato je fermentacija pri žitih in dolgotrajno kuhanje pomembno nekaterih živil tako pomembno, če želite odpraviti visoke odmerke te snovi. Na drugi strani pa so ravno zelišča pomembna pri zaviranju raka, zato je potrebno vedeti, v kakšne namene uporabljate določena živila.

5. Kava vpliva na poslabšanje rasti ploda v nosečnosti

V fazi nosečnosti, je izjemno pomembno, da se odpoveste kavi ali zelenemu čaju, ker je to slaba naložba za razvoj otroka. Vendar pa imamo tudi v tem primeru opravka s kofeinom, ki je prisoten v kavi. Znanstveniki so dokazali, da se zarodek ne razvija pravilno, ker ima kofein zaviralni vpliv na razvoj normalnega okostja in na splošno celotnega zarodka. Vsekakor lahko težavo rešite z brezkofeinsko kavo. (6)

6. Kofein zavira rast in obnovo kosti

Že v začetku 20. sotletja so ljudje govorili o tem, da kava zavira rast, vendar to velja za večje odmerke kave in prav tako za čaje, ki vsebujejo kofein. Vendar pa je potrebno stvar razumeti povsem jasno, ker se po spletu pojavlja veliko dezinformacij glede tega perečega problema. Kava brez kofeina nima skoraj nikakršnega vpliva na omejevanje rasti, navedbe veljajo le za kofeinske variante. Zato je zeleni čaj, ki ga uživajo Azijci in Japonci prav tako ena izmed virov prehrane v kateri so visoke doze kofeina. Tako prava kava kot zeleni čaj vsebujeta približno 2500 mg kofeina na 100 g živila, zato je kakav zanemarljiv v primerjavi z njima, saj vsebuje le 230 mg kofeina na 100 g kakava. Vendar pa ljudje želijo prave argumente, ki temeljijo na znanstvenih dokazih in ne le govorice, ki se širijo po svetu.

V raziskavi, kjer so testirali delovanje osteoblastov, torej človeških kostnih celic, ki srbijo za gradnjo in obnovo kosti, so ugotovili, da ima kofein direkten vpliv na njihovo delovanje. V študiji so dokazali, da kofein zavira rast kosti, saj onemogoča normalno delovanje osteoblastov, kar končno dokazuje, da je kofein tisti faktor, ki se mu je treba izogniti, če ga uživate v prevelikih količinah. Rezultati raziskave so jasno pokazali, da ima, da ima kofein potencialno škodljiv učinek na preživetje osteoblastov, kar lahko poveča stopnjo apoptoze osteoblastov. (7)

Kofein in otroci

V mladosti se spominjam, da nisem skoraj nikoli pil kave, vendar pa sem šele v poznejših letih ugotovil, da sem bil velik odvisnik od kofeina. Namreč veliko otrok se niti ne zaveda, da jih starši kupujejo na račun sladkorja in kakava. Zato se nikoli ne vprašate koliko kofeina otroci pojedo preko čokolad. Čeprav ima kakav le 230 mg kofeina na 100 g živila, pa se pri čokoladah hitro nabira. Ne pozabimo, da je poleg tega prisoten še navadni rafinirani sladkor, ki je največji uničevalec produktivnosti in sposobnosti otroka, zlasti v kombinaciji s kofeinom. Zato bodite pozorni, če otroku ponudite čokolado. Naj bo takšna z minimalno vrednostjo sladkorja, še bolje pa je, da jim pripravite kaj drugega, kot denimo sadno kupo, kjer lahko poljubno dodate naravne orehe, ki so dovolj sladki. Sol in sladkor v naprej pripravljenih proizvodih sta najslabše kar lahko otrok dobi, poleg tega pa je potrebno paziti še na umetno dodane vitamine, ki jih najdete predvsem v otroških kosmičih. Za otroka je pomembno, da ga ne zavajajte s kofeinom in sladkorji, temveč se vsaj toliko potrudite, da mu ponudite domače sladice, ki vsebujejo naravne sladkorje. Ne dovolite, da bi otroci postali odvisniki od energijskih napitkov. Pri naravni prehrani imate na voljo dovolj izbire, le veselje do kuhanja potrebujete.

Kaj pravijo o kavi uspešni ljudje?

Velikokrat sem se spraševal, kaj je ključ do izjemnih sposobnosti nekaterih pri svojem poklicu in zagotavljanju njihovega uspeha. Gre za precej bolj kompleksen pojem, saj ne igra vloge le jutranji napitek ali hrana, temveč vse življenjske navade, vse od miselnosti, športnih aktivnosti pa do zdrave prehrane. Vendar pa je kljub temu hrana, ki jo zaužijemo zjutraj izjemno pomembno, saj lahko ustvari nepravilno delovanje naših možganskih funkcij ali pa nas vodi po pravi poti.

Ljudje, ki ne pijejo kofeina v obliki čaja ali kave, se odločijo za normalen obrok, ki je sestavljen iz beljakovin, nekaj maščob in zelenjave. Če zjutraj nimate dovolj časa za pravilen obrok, pa lahko pripravite možgansko gorivo, kot to pravijo nekateri uspešni ljudje. Ameriški avtor in uspešen podjetnik Ferriss, kljub napačnemu vonju pije čaj namesto kave, saj ga imenuje raketno gorivo za možgane in verjame, da je to eden najboljših načinov za energijo čez dan in spodbudi izgubo maščob. Kar pa je pomembno, pri njegovi ugotovitvi, je dokaz, ki ga je dobil takrat, ko je prenehal s pitjem kave. Morda ni presenetljivo, vendar kava ni priporočen vir energije. Ferriss je namreč ugotovil, da se je njegova produktivnost povečala, ko se je odrekel kofeinu.

Ferriss verjame, da je vse v redu, če kofein uživaš v normalnih odmerkih, vendar nastane problem takrat, ko ga nekateri uživajo preveč, saj lahko prispeva k “dolgotrajni kronični utrujenosti”, kar bo zagotovo zaviralo produktivnost. Ferriss je prav tako priporočal tudi dodajanje beljakovin kozje sirotke v prehrano, da bi s tem povečali odpornost in delovanje svojega imunskega sistema.

Iz tega splošnega primera se lahko veliko naučimo in že sami ugotovimo, kako se spremeni delovanje našega telesa in zmožnost možganov pri miselnih procesih. Vsekakor je kofein vrsta odvisnosti, zato se njegovi zamenjavi telo ne bo prilagodilo na normalne razmere tako hitro. Zato je potreben določen čas. Ne pozabimo, da se kofein nahaja v določenih čajih, kavi in prav tako kakavu, zato večji odmerki čokolade niso priporočljivi. Predvsem je dobro, da otroci ne postanejo odvisniki od čokolad, ker v kombinaciji z rafiniranim sladkorjem negativno vplivajo na njihove zmožnostih v šoli. Zato so odgovorni starši. Zato nikoli ne dovolite, da bodo reklamni oglasi po televiziji in polno založene police ob blagajni vzgajale vaše otroke.

Kaj pijejo uspešni ljudje namesto kave?

V Ameriki med uspešnimi ljudmi prevladuje recept, ki je odlično hranilo za zajtrk, saj ne stimulira dodatno že tako prebujenih možganov na vse zgodaj zjutraj, temveč vpliva s svojimi hranili na kvaliteto in produktivnost dela povsem naravno. Za odlično mešanico, ki velja za najboljši jutranji napitek je potrebno pripraviti smoothie, ki je sestavljen iz zamrznjenih banan, konoplje v prahu, mandljevega mleka, sliv in orehov. Po navedbah digitalne blagovne znamke Trillist takšen napitek uživajo najbolj uspešni ljudje v Ameriki.

Kaj o kavi meni ameriški zdravnik?

Spoznali boste kaj o škodljivosti kave pravi ameriški zdravnik dr. H. Bieler. Zapisal je, daf dokler smo mladi in aktivni, strupene kisline iz kave izločamo z urinom. Toda, če ledvice z leti oslabijo, se te kisline nabirajo v telesu. Ljudje tako postajajo utrujeni, potrti, imajo glavobole in popijejo še več kave, da bi vzdržali. Za trenutek se počutijo bolje, vendar je to samo krinka, ki skriva resnično nevarnost za zdravje.

Kako se odvaditi pitja kave?

Preprosto jo zamenjajte. Začnite s pravim 100% kakavom. Lažje izbire najverjetneje ne boste našli. Kakav, vsebuje 10 krat manj kofeina kot kava. Lahko pa si izberete kava brez kofeina. Takšna kava v resnici še vedno vsebuje kofein, vendar v zanemarljivih deležih, tako da ne boste več občutili škodljivih psihoaktivnih učinkov. Brezkofeinska kava je najbližja alternativa, pri kateri boste obdržali njene pozitivne lastnosti in odpravili škodljivosti, če ji ne boste pridružili sladkorja.

Če pa ste dovolj trdno odločeni in boste za svoje uspehe v življenju naredili vse, pa si lahko preprosto pripravite zelenjavno sadni napitek, ki je bogat z oreščki. Kot pri vsaki stvari je tudi tu uspeh v odločitvi, za katero stojite. Če boste našli pravo nadomestilo, boste z lahkoto zamenjali kavo. Za zdravje je najbolje, da popolnoma prenehamo s pitjem, če to ne gre, pa se odvajanja lotimo postopoma. Marsikomu bi hitro pomagala preprosta zamenjava z zeliščnim čajem, vendar naj to ne bo zeleni čaj. Zapomnite si, da kava učinkuje na človeka enako kakor bič na preutrujenega konja. Kaj temu sledi, si lahko mislimo.

Kava zagotavlja vse zdravilne lastnosti,
če jo uživate brez dodanega sladkorja.

V Ameriki med uspešnimi ljudmi prevladuje recept, ki je odlično hranilo za zajtrk, saj ne stimulira dodatno že tako prebujenih možganov na vse zgodaj zjutraj, temveč vpliva s svojimi hranili na kvaliteto in produktivnost dela povsem naravno. Za odlično mešanico, ki velja za najboljši jutranji napitek je potrebno pripraviti smoothie, ki je sestavljen iz zamrznjenih banan, konoplje v prahu, mandljevega mleka, sliv in orehov. Po navedbah digitalne blagovne znamke Trillist to uživajo najbolj uspešni ljudje v Ameriki.

Kaj je torej zdravo piti namesto kave?

Namesto kave imate na izbiro veliko alternativnih rešitev. 100% organski kakav je ena izmed njih, ki mu lahko dodate riževo ali mandljevo mleko. Če boste k temu dodali neka vanilije v prahu, boste dobili okusno in kakovostno nadomestilo. Najboljši napitek, ki bi vas pošteno nasitil, pa je nekoliko drugačen od tistega, ki ga pijejo uspešni podjetniki v Ameriki. Namreč, namesto industrijske konoplje in sliv, lahko enostavno zmešamo nekaj sezamovih semen. S tem boste dobili neverjetno kvaliteten jutranji napitek. Najbolje, da semena zmešate v prah s kavnim mlinčkom in jih šele nato zmešate v energijski smoothie. Banane, orehi, riževo ali kozje mleko, sezam v prahu in nekaj bio vanilije v prahu bo zadostilo vse vaše potrebe. Tako ne boste pogrešali kave, saj boste dobili izvrstno mešanico, ki je bogat vir kalcija, železa, kalija, magnezija in cinka. V tej mešanici je dovolj aminokislin kot sta arginin in glicin, ki bosta poskrbela za vašo kožo in obnovo možganskih tkiv.

alternativa za kavo

Če pa želite ostati pri najbližjem nadomestilu, je to vsekakor brezkofeinska kava ali kakav, vendar poskrbite za takšnega, ki ni pretirano grenek. Gorenjka ima visoko kakovosten kakav v prahu, ki se odlično ujame z riževim mlekom. Lahko bi rekli spoštujmo kar je naše, vendar sem bil osebno zadovoljen s kakovostjo in okusom pravega kakava v prahu od Gorenjke. Če se boste odločali med Sparovim ali Al Natura kakavom ne boste dosegli želenega rezultata, ker sta pretirano grenka. Če želite spoznati zdravilne lastnosti kakava in njegov vpliv na naše zdravje, si vse o njem preberite v drugem članku.

“Kava učinkuje na človeka enako kakor
bič na preutrujenega konja.”

Torej, ali je kava dobra ali slaba za zdravje?

Kava je nedvomno naravno bogastvo, polna antioksidantov in polifenolov, vendar pa se jo je dobro posluževati v normalnih količinah. Posebej pozorni bodite na vsebnost sladkorja pri napitkih kot so kapučino, bela kava, pri pripravi določenih jedi kot so tiramisu, ledena kava ipd. Če ne boste zaužili veliko kofeina, se vam s tem ni potrebno obremenjevati. Zapomnite si, da uživanje katerih koli napitkov, ki vsebujejo kofein, vpliva negativno v prisotnosti sladkorjev. Kofein in sladkor je najslabša naložba za zdravje, zato občasno uživanje prave kave, kakava ali zelenega čaja v majhnih oziroma zmernih količinah ne bo povzročilo negativnih posledic. Potrebno se je navaditi na naravno prisotne sladkorje, zato so jutranji napitki z orehi in bananami odlično nadomestilo za popolno spremembo ustaljenih življenjskih navad. Če imate kavo radi izberite brezkofeinsko ali jo večkrat nadomestite z alternativnimi rešitvami.

Predvsem pa se kave naj izogibajo tisti, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom, kostno maso ali se obremenjujejo s rastjo telesa, saj kava, kot je bilo omenjeno, vpliva na izpiranje kalcija in železa iz telesa. Težave z budnostjo imajo večinoma ljudje, ki redno uživajo kavo, zato se bo produktivnost in kvaliteta njihovega življenja spremenila z odpravo kofeina. Telo boste s tem ponovno navadili na naravni bio ritem. Spoznali ste vse, kar je potrebno vedeti o kavi, zato boste lahko z njo znali pravilno ravnati. Visoke količine kofeina zmanjšajo kvaliteto vašega življenja, zmerno pitje kofeinske kave pa pozitivno prispeva v obliki zaščite pred bakterijami, glivicami in virusi.

Zmerne količine pitja kave ne bo imelo nikakršnih negativnih posledic, zato ste lahko povsem brez skrbi. Če pijete velike količine kave, pa je priporočljivo, da uživate tudi kavo brez kofeina, kjer boste dosegli vse njene zdravilne lastnosti. V večini primerov je dodani sladkor tisti skriti sovražnik zdravja kot pa kava sama. Če želite uživati kavo in ostati zdravi, jo konzumirajte brez dodanih sladkorjev, kar velja tudi za vse nadomestke za sladkor. Preverite kakšne vrste mleka vaše telo prenaša in jo uživajte s takšnim. Izogibajte se proizvodom, kjer so dodani okusi, arome, konzervansi in sladkor pa boste pridobili vse pozitivne lastnosti kave.

21.08.2017 | Prehrana

Pošlji komentar