Prehranski kalkulator za izračun vrednosti hranil v živilih

Prehranski kalkulator je končno tudi v Sloveniji na voljo za vse, ki si želite izračunati koliko posameznih hranil se nahaja v vaših obrokih. Kalorije, maščobe, beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali, vse kar ste si želeli boste lahko vedno preračunali in tako brez potrebe po prehranskih dopolnilih ugotovili katera hrana vsebuje vse pripadajoča hranila, ki jih potrebujete.

prehranski kalkulator

Kako uporabljati prehranski kalkulator?

Kalkulator lahko uporabite preprosto tako, da vnesete podatke za deset različnih vrst živil in določite želeno količino. V bazi prehranskih vrednosti je 38 različnih živil. Izbirate lahko med količinami od 10g do 500g. Če želite izračunati večje količine enostavno dvakrat izberite enako vrsto živila in količino 500g in boste dobili izračun za 1000g. Lahko vnesete poljubno število živil, ni potrebno, da izpolnite vseh deset oken. Živila vsebujejo osnovna hranila kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, sladkorji in kalorije ter vse skupine vitaminov in vse minerale.

primer izračuna prehrane

Vitamin A pri večini živil ni prisoten, vendar pa je zato lahko prisoten beta karoten, ki je pro vitamin A oziroma karotenoid, ki ga naše telo pretvori v vitamin A v takšni količini kot ga potrebuje. Vitamin B9 je združen v obliki skupnih folatov in folne kisline. Vitamin B12 ponavadi ni prisoten drugje kot v hrani živalskega izvora.

Vitamini B skupine so vitamin B1 ali tiamin, vitamin B2 ali riboflavin, vitamin B3 ali niacin, vitamin B5 ali pantotenska kislina, vitamin B6, vitamin B9 ali folna kislina in B12 ali kobalamin.

Ostali vitamini pa so Vitamin A ali retinol, vitamin C ali askorbinska kislina, vitamin D ali kolekalkiferol, vitamin E ali alfa tokoferol in vitamin K ali fitonadion. Pri kalkulatorju sta dodana tudi dva vitamina holin in beta karoten. Priporočljive vrednosti hranil lahko najdete na tej povezavi: priporočene hranilne vrednosti.

Kje najdem prehranski kalkulator?

Kalkulator za izračun vrednosti posameznih obrokov se nahaja na naši spletni strani virmodrosti.com: http://www.virmodrosti.com/kalkulator/

Vrednost kalorij, beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov

Namen uporabe prehranskega kalkulatorja je v tem, da se ljudje odpovejo prehranskih dopolnilom ter na podlagi informacij enostavno izberejo naravno prehrano, saj bodo le tako pridobili polno vrednost za svoje zdravje. Poleg vseh omenjenih hranil vsebuje naravna prehrana še vrsto drugih fitokemikalij kot so denimo teobromin, katehini, antocianini in druge antimikrobne snovi. Če želite nove vrste živil v prehranskem kalkulatorju nam sporočite vaše želje v obliki komentarjev.

5.11.2018 | Prehrana

Komentarji na “Prehranski kalkulator za izračun vrednosti hranil v živilih”

 1. author says:

  Dodanih je 10 novih živil. Skupno število vseh živil, ki so na razpolago za izračun hranilnih vrednosti je 34. Dodana živila so puranje meso, borovnice, jagode, avokado, čebula, brokoli, solata ledenka, jajčevci, banane in kakav.

 2. HELENA says:

  Pozdravljeni!
  Pogrešam vrsto živil: polnozrnat kruh, jogurt, jabolko, hruška, sveža salama, kuhan pršut, sir, goveja juha…in še kaj bi se našlo. Lahko pomagate?
  Lp, Helena

 3. author says:

  Dodanih je 5 novih živil. Jabolka, hruške, jogurt, sir in polnozrnat kruh. Kuhan pršut in salama nista osnovni živili, saj vsebujeta veliko količino konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih arom in drugih aditivov, ki so zdravju škodljivi in ponavadi previsoke količine soli. Namesto teh lahko izberete svinjino, ki je osnovno živilo in ne vsebuje nobenih aditivov.

Pošlji komentar