Cimet. Aromatična začimba z veliko koristi za zdravje

Cimet je začimba, ki prihaja iz vej dreves družine Cinnamomum. Doma je v Karibih, Južni Ameriki in jugovzhodni Aziji. Ljudje cimet uporabljajo že od leta 2000 pred našim štetjem v starem Egiptu, kjer so ga zelo cenili. V srednjeveških časih so ga zdravniki uporabljali za zdravljenje bolezni, kot so kašelj, artritis in vneto grlo. Spoznajte cejlonski in cassia cimet, dve vrsti, ki sta različni po svoji kakokovosti.

cimet

Kot začimba je cimet na voljo v obliki prahu ali cel, kot koščki lubja. Ljudje lahko uporabljajo tudi eterično olje cimeta in dodatke.


Obstajata dve glavni vrsti cimeta: cassia in Ceylon. Imata različna prehranska profila.

Nekatere študije so pokazale, da imajo spojine v cimetu antioksidativne, protivnetne, antidiabetične in protimikrobne lastnosti ter da lahko med drugim nudijo zaščito pred rakom in boleznimi srca in ožilja. V tem članku bomo preučili domnevne koristi različnih vrst cimeta za zdravje in kako jih vključiti v prehrano.

Prednosti

Cimet ima lahko antioksidativne lastnosti, ki koristijo zdravju.
Znanstveniki so našli dokaze o nekaterih možnih koristih cimeta za zdravje. Te vključujejo:

Izboljšanje glivičnih okužb

Cimetovo olje lahko pomaga pri zdravljenju nekaterih vrst glivičnih okužb. Laboratorijska študija iz leta 2016 je pokazala, da je cimetovo olje učinkovito proti vrsti Candide, ki vpliva na krvni obtok. To je lahko posledica njegovih protimikrobnih lastnosti. Če nadaljnje raziskave potrdijo te ugotovitve, bi lahko cimetovo olje igralo vlogo pri zdravljenju te vrste okužbe.

Vpliv na raven sladkorja v krvi

Študije na živalih so pokazale, da lahko cimet cassia zmanjša raven sladkorja v krvi, v skladu s pregledom iz leta 2015. Pregled je tudi opozoril, da so po 60 ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so med 40 dnevi in ​​4 meseci uživali do 6 gramov cimeta na dan, imeli nižjo serumsko glukozo, trigliceride, lipoproteinski holesterol z nizko gostoto in skupni holesterol.

Vendar pa je po mnenju Nacionalnega centra za komplementarno in integrativno zdravje (NCCIH) pregled iz leta 2012 ugotovil, da cimet pri ljudeh s tipom 1 ne pomaga zniževati ravni glukoze ali glikoziliranega hemoglobina A1c – ki so dolgoročni ukrepi za nadzor glukoze v krvi ali diabetes tipa 2. (1)

Druga majhna študija je preučevala vpliv cimeta, kalcija in cinka na uravnavanje krvnega tlaka pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Rezultati niso pokazali, da je to zdravljenje vplivalo ali prineslo kakršno koli korist.

Preprečevanje Alzheimerjeve bolezni

Nekatere študije na živalih kažejo, da lahko cimet pomaga pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Po mnenju raziskovalcev izvleček v lubju cimeta, imenovan CEppt, vsebuje lastnosti, ki lahko preprečijo razvoj simptomov.

Pri miših, ki so prejele izvleček, so se značilnosti Alzheimerjeve bolezni, kot so amiloidni plaki, zmanjšale in izboljšala sposobnost mišljenja in razmišljanja. Če nadaljnje raziskave potrdijo njegovo učinkovitost, je ta izvleček – vendar ne nujno celoten cimet – lahko koristen pri razvoju terapij za Alzheimerjevo bolezen.

Zaščita pred HIV

Leta 2000 je študija izvlečkov indijskih zdravilnih rastlin pokazala, da lahko cimet pomaga pri zaščiti pred virusom HIV. Znanstveniki so v laboratoriju preizkusili 69 izvlečkov. Cinnamomum cassia ali lubje cimeta in Cardiospermum helicacabum, ki je poganjka in sadje cimeta, sta bila najučinkovitejša pri zmanjševanju aktivnosti virusa HIV. V laboratorijski študiji iz leta 2016 so znanstveniki ugotovili, da je izvleček cimeta pokazal aktivnost proti HIV. To ne pomeni, da lahko živila, ki vsebujejo cimet, zdravijo ali preprečujejo HIV, toda izvlečki cimeta bi lahko nekoč postali del terapije s HIV.

Preprečevanje multiple skleroze

Strokovnjaki so cimet testirali na aktivnost proti multipli sklerozi (MS). V eni študiji so raziskovalci miši dali mešanico cimeta v prahu in vode in opravili nekaj testov. Zdelo se je, da lahko cimet deluje protivnetno na centralni živčni sistem, vključno z deli možganov. Študije so tudi pokazale, da lahko cimet ščiti regulatorne T celice ali “Tregs”, ki uravnavajo imunski odziv.

Zdi se, da imajo ljudje z MS nižjo raven Tregs kot ljudje brez bolezni. V študijah na miših je zdravljenje s cimetom preprečilo izgubo nekaterih beljakovin, značilnih za Tregs. Znanstveniki so tudi ugotovili, da je zdravljenje s cimetom obnovilo raven mielina pri miših z MS. MS se pojavi, ko se poškoduje mielinska prevleka na živčnih celicah. NCCIH podpira več raziskav o tem, kako lahko cimet pomaga pri zdravljenju MS.

Zmanjšanje učinkov obrokov z visoko vsebnostjo maščob

Leta 2011 so raziskovalci ugotovili, da lahko diete, bogate z “antioksidativnimi začimbami”, vključno s cimetom, pomagajo zmanjšati negativni odziv telesa na uživanje obrokov z veliko maščobami.

Šest ljudi je uživalo jedi, ki vsebujejo 14 g mešanice začimb. Krvne preiskave so pokazale, da se je antioksidativna aktivnost povečala za 13%, odziv inzulina se je zmanjšal za 21%, trigliceridi pa za 31%.

Zdravljenje in celjenje kroničnih ran

Raziskave iz leta 2015 pravijo, da so znanstveniki našli način za pakiranje protimikrobnih spojin iz poprove mete in cimeta v drobne kapsule, ki lahko uničijo bakterijske biofilme in aktivno spodbujajo zdravljenje. Na ta način bi lahko poprova meta in cimet postala del zdravila za zdravljenje okuženih ran.

Zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja

Različne spojine v cimetu lahko koristijo kardiovaskularnemu sistemu. Cinnemaldehid je na primer v študiji na živalih znižal krvni tlak. V študiji iz leta 2014 so imele podgane, ki so bile dolgotrajno zdravljene s cimetom in aerobnim treningom, boljše delovanje srca kot tiste, ki niso.

Preprečevanje raka

Avtorji enega članka ugotavljajo, da imajo lahko cinamaldehidi protitumorske in protitumorske lastnosti. V študiji so znanstveniki miši z rakom zdravili z ekstraktom cimeta in kardamoma. Preizkusi so ugotovili nižje ravni oksidativnega stresa v celicah melanoma miši, ki so prejemale zdravljenje.

Druge koristi

Nekateri ljudje uporabljajo cimetove dodatke za zdravljenje prebavnih težav, diabetesa, izgube apetita in drugih stanj. Prav tako igra vlogo v tradicionalni medicini za zdravljenje bronhitisa. Vendar pa po navedbah NCCIH “študije, opravljene na ljudeh, ne podpirajo uporabe cimeta za kakršno koli zdravstveno stanje.”

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo čajna žlička mletega cimeta, težkega 2,6 g, vsebuje:

energija: 6,42 kalorije
ogljikovi hidrati: 2,1 g
kalcij: 26,1 miligrama (mg)
železo: 0,21 mg
magnezij: 1,56 mg
fosfor: 1,66 mg
kalij: 11,2 mg
vitamin A: 0,39 mikrograma
Vsebuje tudi sledi vitaminov B in K ter antioksidantov holina, beta-karotena, alfa-karotena, beta-kriptoksantina, likopena, luteina in zeaksantina.

Antioksidanti lahko zmanjšajo oksidativni stres in pomagajo pri preprečevanju raka, diabetesa tipa 2 in mnogih drugih stanj. V hrani ljudje običajno jedo le majhno količino cimeta. Zato hranila, ki jih vsebuje, ne bodo imela pomembne vloge v prehrani.

Vrste cimeta

Cimet je lubje drevesa. Ljudje lahko majhne koščke lubja dajo v enolončnice, sladice in druge jedi ali pa lahko uporabljajo mletega cimeta, na primer v pecivu ali na žemljicah.

Obstajata dve glavni vrsti cimeta: cejlonski cimet (Cinnamomum verum) in kasija ali kitajski cimet (Cinnamomum aromaticum).

Cejlonski cimet prihaja iz Šrilanke. Nekateri mu pravijo “pravi cimet”. Cassia cimet pa izvira iz južne Kitajske. Cassia je cenejša od cejlonskega cimeta. Cejlonski cimet je zelo drag, zato večina živil v ZDA – vključno z lepljivimi žemljicami in kruhom – vsebuje cenejši cassia cimet.

22.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar