HPV. Bradavice in drugi zapleti kot so rak.

Zdravljenje humanega papiloma virusa (HPV) vključuje obvladovanje zdravstvenih stanj, ki izhajajo iz te pogoste spolno prenosljive okužbe (SPO). Obstaja več kot 170 vrst virusov HPV. Nekateri tipi z nizkim tveganjem lahko povzročijo genitalne bradavice, medtem ko lahko drugi tipi z visokim tveganjem povzročijo raka, vključno z rakom materničnega vratu in analnim rakom.

hpv

Čeprav obstaja cepivo za preprečevanje HPV, ni zdravila za sam virus. Osebe z visokorizičnimi tipi HPV je treba redno spremljati, da bi preverili spremembe, ki bi lahko povzročile raka.


Domača zdravila in življenjski slog
Ni domačih zdravil, ki bi lahko neposredno pozdravila HPV ali katerega koli od njegovih simptomov. Vendar pa obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da se bolje izognete raku, če so vam diagnosticirali enega od 14 visokorizičnih tipov HPV.

Kako tesno sta HPV in rak povezana?
Danes med 60 % in 90 % rakov materničnega vratu, anusa, vulve, penisa, ust, mandljev ali grla povzroči HPV. Skoraj vsi raki materničnega vratu so povezani s HPV. (1)

Če so vam diagnosticirali visokorizično vrsto, kot sta HPV16 in HPV18, to ne pomeni, da boste zboleli za rakom. Pravzaprav se mnoge okužbe rešijo same od sebe brez zdravljenja. (2)

Če pa okužba s HPV ne mine, je morda v vašem najboljšem interesu, da prakticirate varnejšo spolnost in prenehate kaditi, da zmanjšate možnost, da zbolite za rakom. Tukaj je zakaj:

Vadite varnejši spolni odnos
Če imate HPV, kondomi, zobne zapore in druge oblike varnejše spolnosti ne le preprečujejo širjenje HPV na druge, ampak vas tudi ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO).

Pri ljudeh s HPV lahko nekatere spolno prenosljive bolezni olajšajo spremembe v celicah, ki povzročijo raka. To vključuje klamidijo, spolno prenosljiva bakterijska okužba, za katero študije kažejo, da lahko pomaga pri rasti in preživetju HPV na materničnem vratu.

Podobno je znano, da virus HIV sam po sebi poveča tveganje za raka materničnega vratu za šestkrat, 3-krat in analnega raka za 16-krat. Če je vpleten HPV, se tveganje poveča.

Ne pozabite, da se HPV širi s stikom s kožo na kožo in lahko okuži področja, ki jih kondom ne pokriva. Zaradi tega vas kondomi morda ne bodo popolnoma zaščitili pred okužbo s HPV, zagotovo pa jo bodo preprečili.

Opustitev cigaret
Kajenje cigaret podvoji tveganje za raka materničnega vratu. Študije že dolgo kažejo, da je pri ženskah z visokorizičnim HPV, ki kadijo, večja verjetnost, da bodo zbolele za rakom materničnega vratu, kot pri ženskah z visokorizičnim HPV, ki ne kadijo.

Tveganja presegajo le rak materničnega vratu. Obstajajo trdni dokazi, da lahko kajenje poveča tudi tveganje za raka glave in vratu, povezanega s HPV.

Recepti
Genitalne bradavice in analne bradavice povzroča humani papiloma virus. Obstaja približno 40 različnih tipov HPV z nizkim tveganjem, ki lahko povzročijo bradavice na spolovilih, od katerih jih veliko večino povzročata HPV6 in HPV11.

Tipi HPV, ki povzročajo genitalne bradavice, redko povzročijo raka. Kljub temu so lahko srbeči, boleči ali neprijetni.

Večina genitalnih bradavic izgine sama od sebe brez zdravljenja v 18 do 24 mesecih. Če se ne pojavijo (ali so bradavice še posebej moteče), vam lahko zdravnik predpiše zdravila, ki jih boste uporabljali doma, da jih boste lažje odstranili.

Obstajajo trije pripravki za domačo uporabo, ki se običajno predpisujejo za genitalne ali analne bradavice:

Aldara (imiquimod): Ta topikalna krema se bori proti genitalnim bradavicam s krepitvijo lokalnega imunskega odziva. Nanaša se enkrat na večer do 16 tednov. Pogosti neželeni učinki vključujejo pordelost kože. Nekateri ljudje lahko občutijo tudi utrujenost, bolečine v telesu, mehurje ali izpuščaj.
Condylox (podofilox): Ta lokalni gel vsebuje smolo na rastlinski osnovi, ki uničuje tkiva bradavic. Nanaša se dva do trikrat na dan v ciklih (trije dnevi, štirje dnevi premora) do štiri cikle. Pogosti neželeni učinki vključujejo blago draženje kože. Včasih se lahko pojavijo tudi rane. Veregen (sinekatehini): Ta lokalna krema se uporablja za zunanje genitalne bradavice in bradavice okoli anusa. Uporablja se trikrat na dan do 16 tednov. Pogosti neželeni učinki vključujejo pordelost kože, srbenje ali blago pekoč občutek.

Ali so genitalne bradavice kot druge bradavice?
Genitalne bradavice niso enake kot bradavice na nogah, rokah ali drugih delih telesa. Ne smete jih zdraviti z odstranjevalci bradavic v prosti prodaji, saj ti izdelki niso namenjeni uporabi na genitalijah ali anusu.

Kirurgija in postopki, ki jih vodijo specialisti
Specialistični postopki, vključno s kirurškim posegom, se včasih uporabljajo za zdravljenje genitalnih bradavic, ki se ne odzivajo na zdravljenje doma. Enako velja za s HPV povezane spremembe v celicah, ki lahko povzročijo raka, imenovane displazija.

Genitalne bradavice
Ponudniki zdravstvenih storitev včasih priporočajo pristop opazovanja in čakanja, če je genitalna bradavica majhna in nezapletena. Upanje je, da bo sčasoma izginilo samo od sebe brez zdravljenja.

Če se ne zgodi in jih zdravila na recept ne odpravijo, lahko pomaga več postopkov v ordinaciji:

Trikloroocetna kislina: To je topikalna kislinska raztopina, ki jo uporablja zdravstveni delavec za postopno odstranjevanje genitalne ali analne bradavice. Zdravljenje se po potrebi ponavlja tedensko. Pogosti neželeni učinki vključujejo rdečico, bolečino, oteklino, pekoč občutek, posvetlitev kože in rane. Trikloroocetne kisline se ne sme uporabljati na bradavicah blizu konice penisa.
Krioterapija: To je postopek, pri katerem genitalno bradavico postopoma odstranimo s tekočim dušikom. Postopek se po potrebi ponovi vsaka dva tedna. Pogosti neželeni učinki vključujejo rdečico, bolečino, pekoč občutek in posvetlitev kože.
Elektrokavterizacija: To je postopek, ki uporablja elektriko za izgorevanje bradavic. Potrebna je skrb za nadzor globine opekline, da preprečimo brazgotinjenje. Po potrebi se ponovi vsaka dva tedna. Pogosti neželeni učinki vključujejo rdečico, bolečino, oteklino, pekoč občutek, posvetlitev kože in rane.
Laserska terapija: To je odstranitev genitalne bradavice z laserjem z ogljikovim dioksidom. Po potrebi se ponovi vsakih en do dva tedna. Pogosti neželeni učinki vključujejo rdečico, bolečino, oteklino, pekoč občutek in posvetlitev kože.
Kirurgija: To vključuje odstranitev genitalne bradavice s skalpelom, škarjami, kirurškim brivnikom ali rezalno napravo, ki je podobna žlici in se imenuje kireta. Uporablja se lokalni anestetik in morda bodo potrebni šivi. Pogosti neželeni učinki so bolečina, krvavitev in brazgotinjenje. Okužba je možna.
Odstranjevanje bradavic z jabolčnim kisom: To je postopek, kjer se nerazredčen in nefiltriran jabolčni kis nanese na bradavice s pomočjo vatiniranih blazinic in povije s folijo za živila, tako da se prepreči dotok zraka na bolezenske predele. Tak postopek je učinkovit in odstrani bradavice v 2 do 3 dneh, posamezen cikel pa traja od dve do tri ure, to je čas ko je jabolčni kis nameščen na področju okužbe.

Displazija
Okužba z visokorizičnimi vrstami HPV lahko povzroči nenormalne spremembe v celicah, znane kot displazija. Te spremembe segajo od nizke stopnje (kar pomeni, da so celice pod mikroskopom videti rahlo nenormalne) do visoke stopnje (kar pomeni, da so celice pod mikroskopom videti zelo nenormalne). Ko pride do sprememb na materničnem vratu, se to imenuje cervikalna displazija.

Medtem ko blaga displazija običajno izgine sama od sebe v dveh letih, lahko bolj agresivne oblike napredujejo v zgodnjo obliko raka, znano kot karcinom in situ(CIS).

Cervikalno displazijo je mogoče diagnosticirati z brisom Papa. Če imate nenormalen izvid Pap brisa, postopek, imenovan kolposkopija z biopsijo bo naročen na ogled materničnega vratu in odvzem vzorca tkiva za oceno.

Če obstajajo dokazi o displaziji materničnega vratu, lahko izvajalec zdravstvenega varstva uporabi pristop opazovanja in čakanja, če je displazija blaga. Če je displazija huda, bodo prizadeta tkiva želeli odstraniti z enim od več postopkov:

Kriokirurgija: ta postopek se običajno izvaja v ordinaciji zdravstvenega delavca. Instrument, imenovan kriosonda, se za nekaj minut postavi na prizadeto tkivo, da se prizadeta tkiva uničijo z ekstremnim mrazom. V 85 % do 90 % primerov se nenormalne celice ne vrnejo.
Postopek elektrokirurške ekscizije z zanko (LEEP) : Izvaja se v lokalni anesteziji v operacijski sobi ali v ordinaciji zdravstvenega delavca. Postopek vključuje električno nabito zanko iz tanke žice, ki jo napeljemo čez maternični vrat, da odrežemo tanko plast tkiva.
Konizacija s hladnim nožem: Izvaja se v operacijski sobi pod sedacijo. Za ta postopek bo izvajalec zdravstvenih storitev izrezal majhen, stožčast kos prizadetega tkiva. Konizacija s hladnim nožem se lahko uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje cervikalne displazije in CIS.

Ti in drugi postopki (kot sta elektrokavterizacija in laserska terapija) se lahko uporabljajo za zdravljenje s HPV povezane displazije v grlu, anusu, vulvi, penisu, mandljih ali ustih. To vključuje infrardeči kauter (IRC), ki uporablja izbruhe infrardeče svetlobe za uničenje displastičnih celic pri ljudeh z analno displazijo.

Kaj pa analni brisi Papa?
Čeprav je analni Pap bris na voljo za preverjanje analne displazije, se ne uporablja rutinsko in ni bilo izdanih posebnih priporočil za njegovo uporabo. Kljub temu se lahko ljudje z velikim tveganjem za analni rak – in sicer moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) z virusom HIV – odločijo za pregled.

Pomembno si je zapomniti, da zdravljenje displazije obravnava samo predrakave spremembe, ki jih povzroča HPV, in ne same okužbe. Osebe, pri katerih je bila diagnosticirana displazija, bodo morali pozorno spremljati, da se ne bi ponovila. To še posebej velja, če okužba s HPV traja več kot dve leti.

Cepljenje
Znanstveniki že dolgo poskušajo razviti terapevtsko cepivo, ki bi lahko preprečilo, da bi visokorizični HPV povzročil raka. Kljub napredku v raziskavah trenutno ni nobenih terapevtskih cepiv proti HPV, ki bi jih odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

To ne pomeni, da trenutno preventivno cepivo, imenovano Gardasil-9, nima vloge pri ljudeh, ki že imajo HPV. Če so vam diagnosticirali HPV, vendar nimate simptomov, vam lahko svetujemo, da se cepite za zaščito pred najpogostejšimi visokorizičnimi vrstami HPV. To zagotavlja dodatno zaščito, če imate eno vrsto HPV, druge pa ne (kot sta HPV16 in HPV18, ki predstavljata večino rakov, povezanih s HPV). (3)

Povzetek
Za humani papiloma virus (HPV) ni zdravila. Zdravljenje se namesto tega osredotoča na obvladovanje stanj, ki jih lahko povzroči HPV. To vključuje genitalne in HPV bradavice. Ta stanja je mogoče zdraviti z lokalnimi zdravili na recept ali odstraniti s postopki, kot so krioterapija, laserska terapija, elektrokavterizacija, operacija in jabolčni kis.

Obstajajo tudi postopki, ki se uporabljajo za zdravljenje displazije, povezane s HPV (spremembe v celicah, ki lahko povzročijo raka). Sem spadajo postopki, znani kot LEEP, konizacija s hladnim nožem in kriokirurgija. Tveganje za nastanek raka, povezanega s HPV, je mogoče zmanjšati tudi z opustitvijo cigaret in izogibanjem spolno prenosljivim okužbam, ki lahko pospešijo njihovo rast.

Zadnja beseda
Čeprav je diagnoza HPV lahko zaskrbljujoča, vam pomaga odkriti morebitne težave, preden postanejo resne ali celo smrtno nevarne. Na splošno ima zdravljenje stanj, povezanih s HPV, malo zapletov. Številna zdravljenja vsaj delno krije zdravstveno zavarovanje. Na voljo so tudi programi pomoči bolnikom in doplačila za zmanjšanje stroškov iz lastnega žepa. V malo verjetnem primeru, da se odkrije rak, zgodnje zdravljenje skoraj vedno vodi do boljših rezultatov.

29.03.2024 | Zdravje

Pošlji komentar