Različice glivičnih okužb. Znaki in simptomi.

Kvasovke in glivice lahko povzročijo okužbe v telesu in na koži. Ti organizmi so del kraljestva gliv, ki vključuje gobe in plesni, in so ločeni od bakterij, virusov, ameb in rastlin. Mnogi ljudje povezujejo glivične okužbe z vagino in to je ena vrsta glivičnih okužb. Obstajajo pa tudi druge vrste glivičnih okužb, ki lahko prizadenejo kožo po vsem telesu.

glivične okužbe

Morda se boste zgrozili ob misli, da imate glivično ali glivično okužbo. V resnici pa je veliko vrst gliv, ki živijo na koži ves čas, čeprav jih ne vidite.


Večinoma te glivice ne povzročajo težav, včasih pa se glivica spremeni in povzroči okužbo. To so nekatere najpogostejše glivične okužbe in okužbe s kvasovkami, s katerimi se ljudje srečujejo.

Tinea Versicolor
Tinea versicolor je znana tudi kot pityriasis versicolor. Gre za glivično okužbo vrhnje plasti kože, povrhnjice. Kvasovke, ki so odgovorne za ta izpuščaj, ljubijo lojnice, zato najstniki in mladi odrasli pogosteje dobijo tinea versicolor kot starejši ljudje. (1)

Obstaja zdravljenje za tineo versicolor, vendar se okužba pogosto ponovi. Na srečo ta okužba ne povzroča bolečine ali srbenja.

Jock Itch
Jock itch, znan tudi kot tinea cruris, je glivična okužba kože v dimljah. Glivice uspevajo v toplem, vlažnem okolju – in to zagotovo opisuje dimlje. Ženske lahko dobijo srbečico, čeprav okužba običajno prizadene moške. Jock itch je lahko zelo srbeč, kot pove že ime, vendar se običajno dobro odziva na kreme za glivične okužbe brez recepta. Preprečevanje srbečice vključuje ohranjanje dimelj čim bolj suhih in včasih vsakodnevno uporabo protiglivičnega praška. (2)

Atletsko stopalo
Atletsko stopalo ali tinea pedis je pogosta glivična okužba stopal. Obstajajo različne vrste okužb atletskega stopala, vendar se najpogostejša pojavi med prsti. Ta okužba povzroča močno srbenje in razgrajuje kožo, zato je pogosto videti kot bela sluz med prsti na nogah. (3)

Atletsko stopalo se običajno zdravi s kremami ali losjoni. Toda včasih bo v hudih primerih potrebna peroralna protiglivična zdravila.

Lišaji
Lišaj, znan tudi kot tinea corporis, je pogosta glivična okužba kože. Obstaja več gliv, ki lahko povzročijo lišaje in živijo v povrhnjici.

Lišaj povzroča več simptomov kot tinea versicolor, kot sta srbenje in opazen izpuščaj. Izpuščaj je sestavljen iz luskastih, rdečih lis ali izboklin, ki se postopoma spremenijo v obliko krogov. Njegova oblika omogoča preprosto diagnozo. Zdravi se precej enostavno z lokalnimi protiglivičnimi zdravili.

Lišaj na lasišču
Lišaji lasišča ali tinea capitis so intenzivnejša glivična okužba kot lišaji, ki se pojavljajo na drugih predelih kože. Glivice, ki povzročajo ta lišaj, ne napadejo le kože lasišča, ampak tudi lasne mešičke. Lahko povzroči, da prizadeti lasje izpadejo, zaradi česar ostane pleša z izpuščajem v sredini.
Tinea capitis se ne odziva dobro na lokalne kreme. Zdraviti ga je treba s peroralnimi protiglivičnimi zdravili. (4)

Lišaj brade
Lišaj brade ali tinea barbae je podoben lišaju lasišča, saj okuži tako kožo kot lasni mešiček. Najpogostejša vrsta tinea barbae je okužba globoko v koži, ki povzroči zelo rdeče vozliče na obrazu z gnojem, ki odteka in potuje skozi kožo na druga področja blizu vozličev. Manj pogosta vrsta tinea barbae je blaga okužba na površini kože. To okužbo je treba zdraviti s peroralnimi protiglivičnimi zdravili. Kreme ali losjoni niso učinkoviti. (5)

Glivična okužba nohtov
Glivično okužbo nohtov ali onihomikozo povzroči glivična okužba v delu prsta na nogi, ki tvori noht. Ko noht izraste, postane krhek, se zadebeli in se loči od nohtne posteljice. Glivične okužbe nohtov je treba zdraviti s peroralnimi protiglivičnimi zdravili. Kreme in losjoni ne pomagajo. (6)

Intertrigo
Intertrigo je glivična okužba, ki se pojavi v kožnih gubah. Ker ta kvas zlahka raste v toplih, vlažnih območjih, je dovzetno vsako mesto na telesu, kjer se koža dotika kože. Intertrigo se najpogosteje pojavi v pazduhah, v dimljah in pod težkimi prsmi ali maščobnimi gubami.

Soor
Soor je glivična okužba v ustih. Pogosta je pri dojenčkih, ker se njihov imunski sistem še razvija. Pojavi se lahko tudi, če nekdo jemlje antibiotike ali uporablja inhalacijski kortikosteroid, ne da bi si potem splaknil usta. Soor se zlahka zdravi s protiglivičnimi zdravili v ustih.

Reakcija vmesnega dermatitisa
Reakcija vmesnega dermatitisa ni ravno glivična okužba. To je izpuščaj na enem delu telesa, ki se pojavi kot odziv na glivično okužbo, ki je nekje drugje na telesu. Reakcija vmesnega dermatitisa je zelo srbeča in pogosto povzroča mehurje na koži. Ta izpuščaj izgine po zdravljenju glivične okužbe.


2.04.2024 | Zdravje

Pošlji komentar