Glavoboli in migrene. Kaj je resnični vzrok za njih?

Za nekatere Slovence je WIFI več kot le motnja – vir zdravstvenih težav. Elektromagnetna preobčutljivost je izraz za vrsto simptomov, ki jih trpijo, ko so izpostavljeni elektromagnetnim poljem, vključno z akutnimi glavoboli, draženjem kože in kronično bolečino. Kot da so alergični na brezžično tehnologijo.

wifi

Za nekatere je bila edina rešitev selitev v območje, kjer ni neposrednih baznih postaj v bližini ter primerna oddaljenost od routerjev oz. preusmerjevalnikov v hišah ali stanovanjih.


Če menite, da imate glavobole ali migrene že dalj časa, preverite s programov electrosmart na pametnem telefonu v kolikšnem sevanju se nahajate. Predvsem pa je hišni router lahko že dovolj močan, da pri občutljivih ljudeh sproži bolečine na predelu glave, kaj šele bazne postaje, ki oddajo signale. Bolečina lahko nastopi če ste občutljivi na te frekvence, to lahko preverite tudi tako da vzpostavite hotspot točko z vašim telefonom, tako da ustvarite oddajnik za internetne aplikacije.

Z mojimi izkušnjami, ko sem veliko prepotoval je, da sem prav tako postal preobčutljiv na wireless oz. brezzično sevanje, kajti bližina routerjev in baznih postaj je bila najhujši faktor za migrene. V apartmajih na morju recimo, sem opazil bolečine ravno tam, kjer so imeli ojačevalce internetnih signalov, tako da je bilo spanje zelo slabo in sem bil primoran tudi menjati apartma, da sem se končno rešil te nadloge. Vendar v končni fazi ne gre le za nadlogo, temveč resen zdravstveni problem, ki ga resnično občutijo lahko le tisti, ki so preobčutljivi. Najhuje glede sevanj je v blokovskih naseljih kjer so routerji postavljeni tako rekoč eden poleg drugega. V hišnih kompleksih je veliko bolje, vendar kot sem omenil bližina routerja in seveda moč oddajnika je tista ključna, ki igra vlogo pri tem koliko bo nekdo občutil bolečino.

Vse kar lahko naredite je, da prilagodite usmerjevalnik doma tako, da uporabljate le žično omrežje in se prepričate, da ste wireless tehnologijo izklopili popolnoma. Tako lahko bistveno rešite probleme, nekateri uporabljajo tudi aluminijaste folije, ki jih nadenejo na stene kjer želijo blokirati določene signale. Najhujša možnost pa je tista, ko morate zapustiti svoj dom in si poiskati novo bivalno enoto, ki je wireless free in se seveda pred tem prepričate, torej preizkusite nov objekt preden greste v takšno naložbo, če je seveda potrebna.

Jeromy Johnson je v svojem seminarju poudaril, kako je postopoma v svojem življenju izgubil službo, svoje stanovanje in moral spremeniti vse, da se je izognil težavam z glavoboli. Potem se je pričel ukvarjati s prodajo izdelkov namenjenih zaščiti pred temi sevanji, ki jih tudi sam uporablja, ko gre denimo v določen hotel in si namesti kukon mrežo v kateri ima zaščito proti wifi signalom in prav tako signalom iz baznih postaj. Za veliko ljudi je to izjemna novica, saj se velika večina ne more preprosto kar odseliti, ker nimajo za to ne finančnih sredstev, ne možnosti, da si zaradi službenih obveznosti uspejo poiskati novo stanovanje.

brezžično sevanje

Torej, da sami preverite stanje oz. kje glavobolov nimate, je najbolje, da prespite na drugih lokacijah, ki morda nimajo toliko wifi naprav v bližini in se potem odločite, kako boste ukrepali in se ustrezno zaščitili. Namreč znano je, da tudi ko smo opečeni, nekaj dni ali tednov ne smemo na sonce, prav tako velja pri wifi signalih, ko smo enkrat že zboleli, je nujno da se umaknemo v območje, ki je prosto teh signalov in sevanja kolikor je to mogoče. Obstajajo različni predeli tudi v mestih, ki so bolj obsevani in drugi, ki so manj ali skoraj nič, zato je potrebno preizkusiti, kaj nam najbolj ustreza in se tako odločiti za novo lokacijo v kolikor to predstavlja nujnost. Vsekakor so migrene in glavoboli prav tako povezani z očmi oz. obremenjenostjo naših oči in pozno delo v noč, zato je to drugi faktor, ki ga lahko upoštevate in prestavite vse svoje večerne obveznosti na naslednji delovni dan, takrat ko je polno naravne svetlobe in prav tako zdravi pogoji za delo.

Prav tako so se pojavile tudi študije, ki potrjujejo povezavo z brezžičnimi sevanji in glavoboli. Študija iz leta 2017, kjer so ugotavljali povezavo med uporabo mobilnih telefonov in glavoboli, je dala presenetljive rezultate. O glavobolu vse pogosteje poročajo kot o škodljivem učinku uporabe mobilnega telefona (MP). Vendar pa so študije, namenjene raziskavi povezave med uporabo MP in glavobolom, dale nasprotujoče si rezultate. Za oceno skladnosti podatkov o temi smo izvedli sistematičen pregled in metaanalizo razpoložljivih študij. Pridobljena in pregledana je bila objavljena literatura iz PubMed in drugih zbirk podatkov, v to metaanalizo pa je bilo končno vključenih 7 študij. Izračunana sta bila združena razmerja verjetnosti (OR) in 95% interval zaupanja (CI). Ugotovili smo, da se je tveganje za glavobol pri uporabnikih MP povečalo za 38% v primerjavi z uporabniki, ki niso MP. Podatki iz študije kažejo, da je uporaba MP v veliki meri povezana z glavobolom, zato so za potrditev in razumevanje te povezave potrebne nadaljnje epidemiološke in eksperimentalne študije. (1)

Še ena študija je prav tako potrdila spremembe DNK in drugih parametrov ob izpostavljenosti wi-fi sevanju. Obsežna uporaba Wi-Fi je prispevala k onesnaženju radiofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja (RF-EMR) v okolju. Opravljene so bile različne študije za oceno učinka RF-EMR, ki ga oddaja oddajnik Wi-Fi, na reproduktivno zdravje moških. Cilj tega pregleda je bil torej pojasniti možne učinke izpostavljenosti Wi-Fi 2,45 GHz na reproduktivni sistem živali in človeka. Za pridobivanje podatkov je bilo uporabljenih 23 člankov, vključno s 15 študijami na podganah, tremi študijami na miših in petimi študijami o zdravju ljudi. Število sperme, gibljivost in celovitost DNK so bili najbolj izpostavljeni parametri, kadar so bili izpostavljeni RF-EMR, ki jih oddaja oddajnik Wi-Fi. Na žalost sposobnost preživetja in morfologije sperme ni bila prepričljiva. Strukturne in fiziološke analize testisov so pokazale degenerativne spremembe, znižanje ravni testosterona, povečanje apoptotičnih celic in poškodbe DNA. Ti učinki so bili predvsem posledica povišanja temperature testisov in aktivnosti oksidativnega stresa. Skratka, izpostavljenost RF-EMR 2,45 GHz, ki ga oddaja oddajnik Wi-Fi, je za moški reproduktivni sistem nevaren. (2)

Kot smo opazili, je dokazov veliko, ki govorijo o škodljivosti wi-fi sevanja na človeka in zato tisti, ki so preobčutljivi lahko zaznajo tovrstno sevanje v obliki glavobolov ali migren. Dalj časa kot smo izpostavljeni sevanju toliko slabše za naše zdravje je. Najbolj pa vpliva seveda bližina oddajnikov kot so usmerjevalniki oz. routerji ter njihova moč, ki je ponekod še dodatno ojačana za dosego daljših razdalj.

28.10.2020 | Zdravje

Pošlji komentar