Kakšne so prednosti aktivnega oglja?

Aktivno oglje je fin črn prah brez vonja, ki se pogosto uporablja v nujnih sobah za zdravljenje prevelikih odmerkov. Njegove lastnosti absorpcije toksinov imajo široko medicinsko in kozmetično uporabo, čeprav nobena ni znanstveno dokazana.

aktivno oglje

Pregrevanje naravnih virov ogljika, kot je les, proizvaja aktivno oglje. Črni prah preprečuje absorpcijo toksinov v želodcu, tako da se veže nanje. Telo ne more absorbirati oglja, zato toksini, ki se vežejo na oglje, zapustijo telo v blatu.


Kaj je aktivno oglje?
Aktivno oglje je na voljo v različnih oblikah, vključno s prahom.
Aktivno oglje ni enaka snov kot tista v ogljenih opekah ali zažganih kosih hrane.

Zaradi izdelave aktivnega oglja je izjemen adsorbent, ki mu omogoča vezavo na molekule, ione ali atome. Na ta način jih odstrani iz raztopljenih snovi.

Izdelava aktivnega oglja vključuje ogrevanje materialov, bogatih z ogljikom, kot so les, šota, lupine kokosa ali žagovina, do zelo visokih temperatur.

Ta “aktivacijski” postopek odvzame oglje predhodno absorbiranih molekul in spet sprosti vezivna mesta. Ta postopek tudi zmanjša velikost por v oglju in naredi več lukenj v vsaki molekuli, s čimer se poveča njena celotna površina. Posledično ima ena čajna žlička aktivnega oglja večjo površino kot nogometno igrišče.

Možne uporabe aktivnega oglja
Oblasti so odobrile le aktivno oglje za nujno zdravljenje predoziranj ali zastrupitev.

Toda zaradi močnih lastnosti čiščenja toksinov so nekateri zagovorniki predlagali aktivno oglje kot zdravilo za vedno večji seznam bolezni.

Ni dovolj dokončnih, obsežnih raziskav, da bi ugotovili, kakšne koristi ima aktivno oglje. Številni izdelki, ki se prodajajo brez recepta (OTC), se tudi zanašajo na osnovna kemijska načela aktivnega oglja za zaščito svojih zahtevkov.

Nekaj ​​uporab aktivnega oglja z nekaterimi dokazi vključuje naslednje:

1. Zdravje ledvic
Aktivno oglje lahko pomaga ledvicam s filtriranjem neprebavljenih toksinov in zdravil.

Zdi se, da je aktivno oglje še posebej učinkovito pri odstranjevanju toksinov iz sečnine, ki je glavni stranski produkt prebave beljakovin.

Potrebne so dodatne raziskave, vendar nekatere študije na živalih kažejo, da lahko aktivno oglje pomaga izboljšati delovanje ledvic ter zmanjša poškodbe in vnetja prebavil pri tistih s kronično ledvično boleznijo.

Študija iz leta 2014 je pokazala, da so podgane z inducirano kronično ledvično boleznijo dajali 4 grame (g) na kilogram na dan peroralnega pripravka z aktivnim ogljem. Raziskovalci so ugotovili, da so živali znatno zmanjšale črevesno vnetje in poškodbe. (1)

V drugi študiji iz leta 2014 so podgane z inducirano kronično ledvično odpovedjo hranili z mešanicami, ki vsebujejo 20 odstotkov aktivnega oglja, poleg tega pa so imeli izboljšano delovanje ledvic ter zmanjšano stopnjo vnetja in poškodbe ledvic.

2. Črevesni plini
Velja, da lahko aktivno oglje v prahu moti črevesne pline, čeprav raziskovalci še vedno ne razumejo, kako.

Tekočine in plini, ujeti v črevesju, lahko zlahka preidejo skozi milijone drobnih luknjic v aktivnem oglju in ta postopek jih lahko nevtralizira.

V študiji iz leta 2012 je majhen vzorec ljudi z anamnezo prekomernih plinov v črevesju dvakrat trikrat na dan vzel 448 miligramov (mg) aktivnega oglja, preden so opravili črevesni ultrazvočni pregled. Zjutraj so na izpitu vzeli še 672 mg.

Študija je pokazala, da so zdravniki lažje videli nekatere dele nekaterih organov, ki so jih nameravali identificirati z ultrazvokom, medtem ko bi jih črevesni plini pred zdravljenjem zakrili. Tudi približno 34 odstotkov udeležencev, ki so prejeli aktivno oglje za zmanjšanje plina, je imelo izboljšane simptome.

V študiji iz leta 2017 so ljudje, ki so 10 dni jemali 45 mg simetikona in 140 mg aktivnega oglja trikrat na dan, vsi poročali o pomembnem zmanjšanju bolečin v trebuhu brez stranskih učinkov.

Raziskave so še vedno omejene, vendar komisija Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) poroča, da obstaja dovolj dokazov, ki podpirajo uporabo aktivnega oglja za zmanjšanje prekomernega kopičenja plinov.

Način uporabe aktivnega oglja za črevesne pline ni določen, vendar EFSA priporoča jemanje vsaj 1 g 30 minut pred in po obroku.

3. Filtriranje vode
Ljudje že dolgo uporabljajo aktivno oglje kot naravni vodni filter. Tako kot v črevesju in želodcu lahko tudi aktivno oglje medsebojno deluje in absorbira vrsto toksinov, zdravil, virusov, bakterij, gliv in kemikalij, ki jih najdemo v vodi.

V komercialnih okoljih, kot so centri za ravnanje z odpadki, upravljavci pogosto uporabljajo granule z aktivnim ogljem za en del postopka filtracije. Na ducate izdelkov za filtriranje vode so zasnovani tudi za uporabo doma, z uporabo ogljikovih vložkov za čiščenje vode iz toksinov in nečistoč.

Študija iz leta 2015 je pokazala, da so filtrirni sistemi za vodo, ki so uporabljali ogljik, odstranili kar 100 odstotkov fluorida iz 32 nefiltriranih vzorcev vode po 6 mesecih po namestitvi.

4. Diareja
Aktivno oglje lahko zdravi diarejo.
Glede na to, da se uporablja kot absorbent za prebavila pri prevelikih odmerkih in zastrupitvah, iz tega izhaja, da bi nekateri morda predlagali aktivno oglje kot zdravljenje diareje.

V pregledu nedavnih študij o uporabi aktivnega oglja za diarejo iz leta 2017 so raziskovalci ugotovili, da bi lahko preprečil, da se bakterije in zdravila, ki lahko povzročijo diarejo, absorbirajo v telo, tako da jih ujamejo na porozni, teksturirani površini.

Medtem ko so ga opazili kot primerno zdravilo za diarejo, so raziskovalci poudarili tudi, da ima aktivno oglje le malo stranskih učinkov, zlasti v primerjavi s običajnimi zdravili proti diareji.

5. Beljenje zob in zdravje ustne votline
Na ducate izdelkov za beljenje zob vsebuje aktivno oglje.

Številni izdelki za oralno zdravje, ki vsebujejo aktivno oglje, trdijo, da imajo različne prednosti, kot so:

protivirusno
antibakterijsko
protiglivično
razstrupljanje

Lastnosti aktivnega oglja, ki absorbira toksine, so tu lahko pomembne, vendar ni nobenih pomembnih raziskav, ki bi podprle njegovo uporabo za beljenje zob ali zdravje ustne votline.

V pregledu leta 2017 so raziskovalci ugotovili, da ni dovolj laboratorijskih ali kliničnih podatkov, da bi ugotovili varnost ali učinkovitost aktivnega oglja za beljenje zob ali zdravje ustne votline.

6. Nega kože
Raziskovalci so poročali, da lahko aktivno oglje pomaga pri pridobivanju mikrodelcev, kot so umazanija, prah, kemikalije, toksini in bakterije, na površino kože, da jih olajša odstranjevanje.

7. Deodorant
Na voljo so različni dezodoranti z aktivnim ogljem. Oglje lahko absorbira vonjave in škodljive pline, zaradi česar je idealen kot dezodorant.

Poroča se tudi, da lahko aktivno oglje absorbira odvečno vlago in nadzoruje nivo vlažnosti na mikro ravni.

8. Okužba kože
Številni zdravniki tradicionalne medicine po vsem svetu uporabljajo aktivno oglje v prahu iz kokosovih lupin za zdravljenje bolezni mehkih tkiv, kot so kožne okužbe.

Aktivno oglje ima lahko antibakterijski učinek, tako da absorbira škodljive mikrobe iz ran.

Medicinska uporaba aktivnega oglja
Pijače z aktivnim ogljem lahko pomagajo odstraniti toksine iz telesa.
Na urgenci lahko zdravniki včasih uporabljajo aktivno oglje za zdravljenje prevelikih odmerkov ali zastrupitev.

Med tiste, ki jih aktivno oglje ne more očistiti, so:

alkoholi
lug
železo
litij
naftni derivati, kot so kurilno olje, bencin, razredčilo za barve in nekatera čistilna sredstva

Če je človek pri zavesti in pozoren, mu lahko zdravniki dajo pijačo iz praškaste oblike aktivnega oglja, pomešanega z vodo. Po potrebi lahko medicinsko osebje daje mešanice aktivnega oglja tudi po dovodnih ceveh v nos ali usta.

Posameznik mora vzeti ali dobiti aktivno oglje v 1 do 4 urah po zaužitju toksina, da bo delovalo. Oglje ne more delovati, če je oseba toksin ali zdravilo že prebavila in ga ni več v želodcu.

Nihče ne sme nikoli poskusiti zdraviti prevelikega odmerjanja ali zastrupitve doma.

Tveganja in prevzem
Do danes pri aktivnem oglju v nobeni od njegovih različnih oblik niso opazili neželenih učinkov. Ljudje, ki jemljejo zdravila, se morajo pred jemanjem peroralnih izdelkov z aktivnim ogljem pogovoriti z zdravnikom, saj lahko to ovira absorpcijo zdravil.

4.12.2020 | Zdravje

Pošlji komentar