Rak materničnega vratu. HPV je glavni vzrok.

Maternični vrat je votla cev, ki pritrjuje maternico na zgornji del nožnice. Rak materničnega vratu se začne z nenormalno rastjo celic na površini materničnega vratu. Nenormalna rast celic ni rak. Gre za predrakavo stanje, imenovano cervikalna intraepitelna neoplazija (cervikalna neoplazija).

rak materničnega vratu

Cervikalna neoplazija se pojavi v epiteliju (površinski) sloj materničnega vratu. Te nenormalne celice še niso napadle materničnega vratu, maternice ali katerega koli drugega dela telesa. Rak materničnega vratu se razvija zelo počasi. Lahko traja leta, da neoplazija materničnega vratu preraste v invazivni rak materničnega vratu. Ta počasna rast nudi priložnosti za zaustavitev cervikalne neoplazije, preden napreduje. (1)


Cervikalna neoplazija nima simptomov, rak materničnega vratu pa ima lahko simptome, ki so podobni drugim boleznim. Zato je zelo pomembno, da se redno pregledujete.

Ta članek bo govoril o vrstah in stopnjah raka materničnega vratu. Obravnaval bo tudi vzroke raka materničnega vratu, dejavnike tveganja, ki jih lahko nadzorujete in preventivne strategije.

Kako dolgo se razvija rak materničnega vratu?
Pri ljudeh z zdravim imunskim sistemom lahko traja od 15 do 20 let, da se rak materničnega vratu razvije. Če ste imunsko oslabljeni (imate oslabljen imunski sistem), se rak materničnega vratu razvije hitreje, pri približno petih do desetih letih. (2)

Spremembe, ki spremenijo normalne celice v rakave, se zgodijo sčasoma. Ko se pojavijo, se lahko te predrakave spremembe imenujejo cervikalna intraepitelijska neoplazija (CIN), skvamozna intraepitelijska lezija (SIL) ali displazija.

Predrakave celice so razvrščene na lestvici od 1 do 3. Vsaka stopnja temelji na količini nenormalnega tkiva materničnega vratu, ki ga je mogoče videti pod mikroskopom:

C1N1 (blaga displazija ali SIL nizke stopnje): prizadeta je majhna količina tkiva. To je najmanj resna stopnja predraka materničnega vratu.
C1N2 (zmerna displazija): Količina prizadetega tkiva se je povečala, vendar še vedno ni huda.
C1N3 (huda displazija ali SIL visoke stopnje): vidno je več nenormalnega tkiva. To je najresnejša stopnja predraka materničnega vratu.

Presejalni testi
Vsak predrak ne postane rak. Vendar lahko zgodnje testiranje in diagnoza preprečita nastanek raka materničnega vratu. Redno testiranje je priporočljivo za osebe, stare od 21 do 65 let, ki imajo maternični vrat. Ameriško združenje za boj proti raku trenutno priporoča tri ločene protokole testiranja.

Vi in vaš zdravstveni delavec se lahko odločite, kateri urnik testiranja je najboljši za vas:

Primarni test na HPV (humani papiloma virus): enkrat na pet let
Samo Pap test: Enkrat na tri leta
Pap test in HPV test: enkrat na pet let

Simptomi
Cervikalna intraepitelna neoplazija je asimptomatska (brez simptomov), zato je pomembno, da obiščete svojega zdravstvenega delavca za testiranje, tudi če se počutite dobro. Preverite tudi vse spremembe, ki vas skrbijo. Simptomi raka materničnega vratu lahko kažejo tudi na druga stanja. Simptomi vključujejo:

– Nenormalen izcedek iz nožnice
– Nenormalna vaginalna krvavitev
– Bolečine v križu
– bolečine v medenici
– Bolečina med vaginalnim seksom
– Težave pri premikanju črevesja ali uriniranju

Vrste raka materničnega vratu
Poznamo več vrst raka materničnega vratu. Ploščatocelični karcinom in adenokarcinom sta najpogostejša tipa:

Ploščatocelični karcinom: Devet od 10 rakov materničnega vratu je ploščatocelični celičnih karcinomov. Ti raki se začnejo v ektocerviksu. Ektocerviks je zunanji del materničnega vratu. Pokrita je s skvamoznimi celicami.
Adenokarcinom: Adenokarcinomi tvorijo v endocerviksu. Endocerviks je del materničnega vratu, ki vodi v maternico. Pokrita je z žleznimi celicami.
Mešani karcinom: nekateri raki vsebujejo tako žlezne kot skvamozne celice. Ti tumorji so znani kot mešani karcinomi ali adenoskvamozni karcinomi. Mešani karcinomi so manj pogosti kot ploščatocelični karcinom ali adenokarcinom.
Žlezne celice in skvamozne celice lahko najdemo v delu materničnega vratu, imenovanem cona transformacije. Večina raka materničnega vratu se začne na tem področju. Lokacija cone transformacije se spreminja s starostjo. S porodom se spremeni tudi njegova lokacija.

Faze raka materničnega vratu
Če imate raka materničnega vratu, bo količina, ki se je razširil, določila stopnjo raka, ki ga imate. Za kategorizacijo širjenja raka materničnega vratu se uporablja sistem določanja stopenj Mednarodne zveze za ginekologijo in porodništvo (FIGO). Stopenj raka materničnega vratu se giblje od 1 do 4. Nižje kot je število, manjše je širjenje:

Stopnja 1: rakave celice so napredovale s površine materničnega vratu v globlje tkivo materničnega vratu.
2. stopnja: rakave celice so se razširile izven materničnega vratu in maternice, vendar niso prodrle medeničnih sten ali se razširile v spodnji del nožnice.
Stopnja 3: rakave celice so se razširile v spodnji del nožnice ali stene medenice. Na tej stopnji lahko tumor blokira ureterje (cevi, ki prenašajo urin iz ledvic v mehur).
Stopnja 4: rak je metastaziral (razširil) v mehur ali danko ali oddaljene dele telesa, kot so kosti ali pljuča.

Kaj je HPV?
HPV (humani papiloma virus) je najpogostejša vrsta spolno prenosljive okužbe (SPO) v ZDA in po svetu. HPV se prenaša med partnerjema med vaginalnim, analnim in oralnim seksom. Prenaša se lahko tudi prek spolnih igračk in intimnega stika koža na kožo, ki ne vključuje penetrativnega seksa.

Obstaja več kot 150 sevov virusa HPV. Večina teh je nizko tveganih. Nekateri sevi HPV z nizkim tveganjem lahko povzročijo genitalne bradavice, ne pa tudi rakavih sprememb celic. Približno 14 virusov HPV je visoko tveganih. Ti sevi HPV lahko povzročijo rakave spremembe v celicah. HPV16 in HPV18 sta najverjetneje povzročitelja raka materničnega vratu. (3)

Poleg raka materničnega vratu lahko visokorizični sevi HPV povzročijo tudi druge vrste raka. Tej vključujejo:

– Vaginalni rak
– Rak vulve
– Analni rak
– Rak penisa
– Orofaringealni rak

Okužba s HPV z visokim tveganjem običajno ne povzroča simptomov. Zato je presejanje raka materničnega vratu tako pomembno.

Ali okužba s HPV vedno povzroči raka?
Večino primerov raka materničnega vratu povzroči okužba s HPV. Vendar pa okužbe s HPV ne povzročijo vedno raka.

Sevi HPV z nizkim tveganjem ne povzročajo raka. Sevi z visokim tveganjem vas lahko ogrozijo, vendar jih imunski sistem običajno očisti, preden lahko povzročijo kakršno koli škodo.

Dolgotrajne okužbe s HPV z visokim tveganjem, ki se jim imunski sistem ne more spopasti, lahko povzročijo spremembe v skvamoznih celicah ali žleznih celicah v materničnem vratu. Te celične spremembe se lahko v mnogih letih spremenijo v raka.

Vzroki in dejavniki tveganja za raka materničnega vratu
Okužba s HPV je glavni vzrok raka materničnega vratu. Več kot 90 % vseh primerov raka materničnega vratu v Združenih državah povzroča HPV. Večina ljudi s HPV ne ve, da ga imajo. Če niste cepljeni (kar zmanjša tveganje), se lahko okužite s HPV od okuženega intimnega partnerja, ne da bi vedeli.

Dejavniki tveganja vključujejo:

– Imeti veliko intimnih ali spolnih partnerjev
– Postati spolno aktiven v mladosti
– Seks z nekom, ki je ali je bil intimen s številnimi partnerji
– Kajenje cigaret: Cigarete vsebujejo kemikalije, ki lahko poškodujejo celice materničnega vratu, zaradi česar ste bolj ranljivi za okužbe.
– Dolgotrajna uporaba peroralnih kontraceptivov: Kontracepcijske tablete naredijo celice materničnega vratu manj odporne na trdovratno okužbo z visokorizičnimi sevi HPV.
– Ogrožen imunski sistem zaradi HIV ali drugih stanj
– Družinska anamneza raka materničnega vratu
– Izpostavljenost DES (dietilstilbestrolu): če je oseba, ki vas je rodila, jemala DES med nosečnostjo, imate morda povečano tveganje za vrsto raka materničnega vratu, imenovano svetlocelični adenokarcinom. DES so nosečnicam v ZDA prenehali predpisovati leta 1971, zato je ta dejavnik tveganja postal vse redkejši.

Ali je raka materničnega vratu mogoče preprečiti?
Strategije za preprečevanje raka materničnega vratu vključujejo proaktivno izbiro načina življenja, cepljenje in presejanje.

Cepljenje proti HPV je najboljše orodje za preprečevanje raka materničnega vratu, preden se lahko začne. V ZDA je Gardasil cepivo, ki se uporablja proti HPV. Gardasil preprečuje okužbo s HPV 16, 18, 6, 11, 31, 33, 45, 52 in 58. To so vrste, ki so najbolj povezane z rakom materničnega vratu in drugimi vrstami raka.

Cepljenje proti HPV je priporočljivo začeti pri starosti 11 ali 12 let. Vendar Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) priporoča cepljenje vsem do 26. leta starosti, če niste bili cepljeni prej.

Če imate maternični vrat, lahko raka materničnega vratu preprečite tudi z rednimi pregledi. Dosledno presejanje je vaš najboljši način za odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu, preden se stopnjujejo v raka. Čeprav to ni železno jamstvo za preprečevanje, lahko prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, vadba in ohranjanje telesne teže na zdravi ravni, pomagajo zmanjšati vaše splošno tveganje.

Povzetek
Rak materničnega vratu se razvija zelo počasi v letih ali desetletjih. Glavni vzrok raka materničnega vratu je okužba z visokorizičnim sevom HPV. HPV je najpogostejša vrsta SPO (spolno prenosljive okužbe).
Ker rak materničnega vratu napreduje počasi, so redni presejalni pregledi najboljši način za diagnosticiranje in zdravljenje predrakavih bolezni in zgodnjega stadija raka. Cepljenje proti HPV je najboljši način za zmanjšanje tveganja za okužbo s sevi HPV, ki povzročajo raka materničnega vratu. Tudi če ste bili cepljeni, se o potrebi po presejalnem pregledu pogovorite s svojim zdravstvenim delavcem.

Zadnja beseda
Izpostavljenost HPV je izjemno pogosta. Razen če ste in ste vedno bili v celibatu, se je temu morda težko popolnoma izogniti. Če ste dovolj mladi, da se cepite proti HPV, je to vaša najboljša obramba pred rakom materničnega vratu. Če to ni več mogoče, so redni pregledi strategija samooskrbe, ki si je ne morete privoščiti.

Rak materničnega vratu lahko raste počasi, a kot vsi raki je lahko neizprosen. Če že imate raka materničnega vratu, vedite, da to ni vaša krivda. Če je rak materničnega vratu odkrit zgodaj, ima visoko stopnjo ozdravljivosti. Skrb zase z redno zdravniško podporo je vaš najboljši način, da ostanete ali postanete zdravi in ​​brez raka.

24.03.2024 | Zdravje

Pošlji komentar