Žafran je veliko več kot samo začimba

Žafran je rastlina, ki izvira iz Grčije in se jo uporablja v različne namene. Najbolj poznan je kot začimba, ki jo uporabljajo v kulinariki predvsem v prestižnih restavracijah in velja za najdražjo začimbo na svetu. Pogostokrat ga ljudje zamenjujejo z žafraniko, ki je popolnoma druga vrsta rastline, vendar pa ima podobno strukturo in barvo. Večina ljudi ne pozna njegovih zdravilnih lastnostih, prav tako kot večina zdravstvenega kadra. Žafran je zdravilna rastlina, ki vpliva na izboljšanje spomina, vida, proizvodnje hormonov, zaščito pred prehladi in spodbuja rast telesnih celic. Prav tako pa je znan po svojih protirakavih lastnosti, saj vsebuje zdravilne učinkovine kot so krokin, pikrokrocin, grenak glikozid, likopen, aromatsko spojino safranal ter karotenoide in alkaloide.

žafran

Žafran je dobil svoje ime po barvi, ki jo spusti v tekočini. Njegovi cvetovi so vijolične barve, kar nam pove, da bo dobro vplival na področje glave, saj so za to področje značilne frekvence vijolične barve. Njegovi prašniki pa so tisti, ki se uporabljajo kot začimbe in so rdeče barve. Šele ko jih damo v tekočino, pa oddajo rumenkasto barvo, zato v arabščini beseda žafran pomeni “rumeno”.


Žafran je že v preteklosti veljal za rastlino modrosti, saj ima toliko pozitivih učinkov za psihično zdravje. Žafranovi rdeči prašniki služijo kot naravno sredstvo za zdravljenje depresije, zmanjšanje stresa in vplivajo na izboljšanje razpoloženja. Uporablja se tudi za izboljšanje libida, zato je žafran naravni afrodiziak. Njegove učinkovine se uporabljajo pri ljudeh, ki imajo Alzheimerjevo bolezen. Uporaben je tudi za odpravljanje nespečnosti in depresije. Pomaga pri regeneraciji celic v telesu, zato ga uporabljajo tudi proti izpadanju las in obnovi kožnih celic. Lahko se ga uporablja kot čistilno vodo, ki jo nanesete na kožo ali lasišče. Raziskava, ki so je opravljali leta 2014 za učinkovitost pri odpravljanje depresije je pokazala, da žafran deluje antidepresivno pri tistih ljudeh, ki imajo lažjo do srednjo stopnjo depresije. Žafranovi antidepresivni učinki so posledica njegovih serotonenergičnih, antioksidativnih, protivnetnih, nevroendokrinskih in nevrozaščitnih učinkov. (1)

Če se odločate za nakup žafrana, ga lahko dobite v vsaki večji trgovini kot začimbo. Prodajajo prodajajo ga v izredno majhni količini, to je 120 mg. Za to količino boste odšteli približno 1,5 EUR, za gram pa približno 12 EUR. Cena za najbolj kakovosten žafran se giblje okoli 5000 EUR za kg žafrana. Na svetu ga pridelajo približno 300 ton, vendar je od tega žafrana visoke kvalitete približno 50 ton. Za kilogram žafrana je potrebnih pobrati približno 150.000 cvetov in za to je potrebnih približno 40 ur dela. Največji proizvajalec žafrana, ki pridela 90% vsega žafrana na svetu je Iran. Poleg te države žafran prodajajo tudi Grčija, Maroko, Kašmir in Španija.

Zdravilne lastnosti žafrana

Afrodiziak Stimulira delovanje hormonov
Antioksidant Izboljšuje vid in zdravi očesne bolezni
Naravni antidepresiv Odpravlja demenco
Protirakavo delovanje Odpravlja Alzheimerjevo bolezen
Deluje proti izpadanju las Izboljšuje spomin
Zdravi erekcijsko disfunkcijo Obnavlja kožo
Izboljša razpoloženje Zaščita za prehlade

 
Ste se vprašali, koliko žafrana dnevno je zdravo zaužiti? Po raziskavah za zdravljenje očesnih bolezni so uporabili 20 mg žafrana dnevno in nič več. To pomeni, da bi vrečko Žafrana Kotanyi imeli dovolj za 6 dni. Vendar pa lahko povem iz osebnim izkušenj da ga lahko zaužijete do 50 mg dnevno, vendar razdelite odmerke v dva obroka. Torej, če boste zaužili približno 20 mg žafrana dvakrat dnevno, kar je skupaj 40 mg, je povsem dovolj, da boste s tem dosegli odlične zdravilne učinke za celotno telo. Obroki so pomembni, saj tako podaljšate njegove delovanje, kot če bi vzeli večjo količino naenkrat. Če se boste odločili za žafran, ga ne kupujte kot prehransko dopolnilo, temveč kot hranilo. To pomeni, da ne konzumirate v obliki kapsul ali tablet, temveč kupite prašnike v naravni obliki. Lahko ga naročite tudi preko spleta, kjer boste kakovosten žafran v naravni obliki dobili na voljo v 1000 mg embalaži za ugodno ceno. Pri tem ne boste kupili žafrana kot dopolnilo temveč hranilo.

Raziskava, ki je bila opravljena za obnovo mrežnice in centralne mrežnične funkcije pri ljudeh s starostno degeneracijo makule, je pokazala, da so žafranovi prašniki prispevali k trajnemu izboljšanju vida in tako dokazali njegove pozitivne učinke pri zdravljenju očesnih bolezni. Pri raziskavi so uporabili 20 mg žafrana dnevno, ki so ga prostovoljci jemali od 3 do 14 mesecev. (2)

Žafrana raje ne uporabljajte za čaj. V takšnem primeru bi njegove vrednosti s temperaturo uničili, zato ne bi dosegli njegovih pravih terapevtskih učinkov. Vse substance pri žafranu delujejo drugače kot denimo pri zelenem čaju, limonski travi, melisi ali kamilicah. Pri višji temperaturi se večinoma uničijo, zato ga raje popijte s kozarcem mlačne ali hladne vode. Ne pozabite, da pri žafranu ne pretiravajte tako kot pri nobeni drugi stvari, zato ga vedno uživajte v njegovi naravni obliki. Toksični učinki so lahko pojavijo, če bi ga zaužili približno 5 gramov. V kulinariki je vseeno, če dnevno zaužijete 120 mg, saj ne gre za vsakodnevno uživanje. Moje osebne izkušnje kažejo na to, da je največja količina 120 mg, vse ostalo pa je pretiravanje, kar ne bo prineslo pozitivnih rezultatov. Če ga boste jemali približno 20 mg dnevno nekajkrat na mesec je povsem dovolj za vse zdravilne koristi. Posebno dobro se ujame z ribami, govejim mesom in rižotami.

1.06.2021 | Zdravje

Pošlji komentar