Triptofan. Esencialna aminokislina nujna za vitalne procese.

Triptofan je esencialna aminokislina. Najdemo ga v rastlinski in živalski hrani in ga telo ne proizvaja. Triptofan se pretvori v serotonin, melatonin in vitamin B-3 (niacin). Potreben je tudi za normalno rast dojenčka ter proizvodnjo in vzdrževanje beljakovin, mišic, encimov in nevrotransmiterjev.

triptofan

Kaj je triptofan?
Triptofan je esencialna aminokislina, kar pomeni, da ga telo ne more proizvesti. Triptofan je nujen za vitalne telesne procese, zato ga moramo pridobiti iz rastlinskih in živalskih virov s prehrano. (1)


Kaj počne triptofan?
Telo uporablja triptofan za proizvodnjo:

Serotonin: nevrotransmiter, ki sodeluje pri uravnavanju razpoloženja, apetita, spanja, bolečine, spolnega nagona in prebave.
Melatonin: hormon, ki pomaga uravnavati cirkadiani ritem (cikel spanja in budnosti).
Vitamin B-3: niacin je potreben za presnovo energije in proizvodnjo DNK.
Telo potrebuje dovolj železa, riboflavina in vitamina B-6, da prehranski triptofan spremeni v niacin.

Triptofan je potreben tudi za proizvodnjo telesa:

– Beljakovine
– Encimi
– Mišično tkivo

Viri triptofana
Triptofan je mogoče najti v živilih, kot so:

– piščanec
– puran
– ribe
– Beljaki
– sir
– Mleko
– arašidi
– Soja
– Sončnična semena
– sezamovo seme
– Bučna semena

Druga živila z visoko vsebnostjo beljakovin
Prenos triptofana v možgane je lahko težaven, saj tekmuje za vstop z drugimi aminokislinami. Uživanje ogljikovih hidratov z beljakovinsko hrano, ki vsebuje triptofan, lahko triptofanu pomaga premagati možganskega vratarja. Ko zaužijete ogljikove hidrate, telo proizvaja inzulin. To pošlje druge aminokisline v mišično tkivo, triptofan pa ostane v krvnem obtoku z manj konkurence za vstop v možgane.

Bi morali jemati dodatke triptofana?
Triptofan je na voljo kot zeliščni dodatek, vendar se o njegovi varnosti in učinkovitosti razpravlja. Nekateri strokovnjaki odsvetujejo jemanje. Ti dodatki niso regulirani in lahko vsebujejo škodljive snovi, kot so strupene kovine ali druga zdravila, predvsem če so kupljeni od internetnih prodajalcev, nezanesljivih virov ali dobaviteljev zunaj Združenih držav.

Uprava za hrano in zdravila (FDA) je od leta 1989 do 2005 prepovedala dodatke triptofana zaradi redkega, a resnega stranskega učinka, imenovanega sindrom eozinofilije-mialgije (EMS). V Združenih državah ni bilo objavljenih primerov EMS, odkar je FDA dovolila ponovno uvedbo dodatkov triptofana.

Dodatki triptofana se štejejo za nevarne za uporabo med nosečnostjo in morda nevarni za jemanje med dojenjem. Lahko povzročijo neželene učinke, kot so zamegljen vid, omotica in utrujenost.

Kaj se zgodi, če vaš triptofan ni v ravnovesju?
Pomanjkanje triptofana lahko povzroči simptome, kot so:

– slabost
– zgaga
– Mišična utrujenost in bolečina
– otekanje

Diete, ki nimajo dovolj triptofana (ali ga telo ne absorbira), lahko povzročijo stanje, imenovano pelagra, ki nastane zaradi pomanjkanja niacina. Pelagra je v razvitih državah redka. (2)

Simptomi pelagre lahko vključujejo:

– Poškodbe kože, kot je dermatitis
– Težave s prebavili, kot je diareja
– Nevrološke motnje, kot je demenca
– Pelagra je lahko smrtna, če je ne zdravimo.

Na sposobnost telesa, da učinkovito uporablja triptofan, lahko vpliva tudi njegovo premikanje po telesu. Če smo bolni ali pod stresom, lahko triptofan ubere drugačno pot kot običajni kinurenin pot (znana tudi kot pot razgradnje triptofana). Ko je ta pot preveč aktivna, se triptofan odmakne od sinteze serotonina in sčasoma sinteze melatonina.

Kinureninska pot je potrebna za funkcije, kot je sinteza niacina. Kljub temu je za ohranjanje zdravja potrebno ravnovesje med temi funkcijami in proizvodnjo serotonina in melatonina. Raziskovalci še naprej raziskujejo možne učinke neravnovesij, povezanih s triptofanom, na telo.

Povzetek
Triptofan je esencialna aminokislina. Telo ga uporablja za proizvodnjo serotonina, melatonina in niacina. Pomaga tudi pri proizvodnji beljakovin, encimov in mišičnega tkiva. Telo ne proizvaja triptofana. Pridobiti ga je treba z uživanjem živil z visoko vsebnostjo beljakovin, ki vsebujejo triptofan, kot so puran, piščanec, ribe, jajčni beljaki, mleko, sir, arašidi in nekatera semena. Združevanje ogljikovih hidratov s temi živili pomaga triptofanu lažje vstopiti v možgane. Triptofan lahko po ugodni ceni kupite v spletni trgovini iHerb.

15.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar