Dong Quai. Kitajska angelika. Koristna za menstrualne motnje.

Dong quai je tradicionalno kitajsko zelišče, ki ga ljudje uporabljajo v medicinske namene. Lahko je koristno pri menstrualnih motnjah, vendar je lahko nevarno v kombinaciji z določenimi zdravili.

dong quai

Dong quai ali dang gui (Angelica sinensis) je trajnica, ki izvira iz Kitajske. Ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni kitajski medicini (TCM). Zdravniki ga včasih imenujejo “ženski ginseng” ali “ženski tonik” zaradi njegove tradicionalne uporabe za zdravje žensk.


Dong quai vsebuje fitoestrogene, rastlinske spojine, ki lahko do neke mere posnemajo učinke estrogena v telesu. Ta estrogena aktivnost lahko pomaga uravnavati hormonska neravnovesja pri ženskah, vendar je potrebnih več raziskav.

Pripravki Dong Quai običajno vsebujejo korenino rastline, ki vsebuje najvišjo koncentracijo bioaktivnih spojin, odgovornih za njene terapevtske učinke.

Zakaj ljudje uporabljajo dong quai?

Menstrualne motnje: Ženske uporabljajo dong quai za lajšanje menstrualnih nepravilnosti, vključno z bolečimi menstruacijami, močnimi krvavitvami in nerednimi cikli.
Simptomi menopavze: Nekatere ženske uporabljajo dong quai za obvladovanje simptomov menopavze, kot so vročinski utripi in spremembe razpoloženja.
Predmenstrualni sindrom (PMS): Dong quai lahko pomaga ublažiti simptome PMS, kot so občutljivost dojk in spremembe razpoloženja.
Plodnost: ljudje lahko uporabljajo dong quai za povečanje plodnosti.
Podpora imunskemu sistemu: Dong quai ima lahko lastnosti krepitve imunskega sistema.
Zdravje srca in ožilja: nekatere starejše študije kažejo, da lahko dong quai pozitivno vpliva na zdravje srca in ožilja z izboljšanjem krvnega obtoka.
Lajšanje bolečin: Ljudje lahko uporabljajo dong quai za lajšanje bolečin, kot so glavoboli in bolečine v sklepih.
Protivnetno: Dong quai vsebuje spojine s potencialnimi protivnetnimi lastnostmi.

Kako jemati?
Strokovnjaki TCM običajno kombinirajo dong quai z drugimi sestavinami, da prilagodijo formule potrebam posameznika. Terapevti izberejo kitajska zelišča, ki delujejo sinergistično skupaj. Njihovo združevanje pomaga ublažiti morebitne neželene učinke, ki jih nekdo lahko občuti zaradi jemanja večjih odmerkov posameznih zelišč.

Strokovnjaki TCM običajno ustvarijo prilagojene formule, ki vsebujejo dong quai, ki jih lahko ljudje pripravijo v čaju. Dong quai je na voljo tudi za nakup v različnih oblikah, kot so:

Kapsule ali tablete
Dong quai je na voljo v kapsulah ali tabletah, kar je lahko priročno za ljudi, ki imajo raje standardiziran odmerek. Pomembno je, da upoštevate navodila za odmerjanje na etiketi, saj se priporočeni odmerek lahko razlikuje glede na znamko in izdelek. Dong Quai lahko kupite po ugodni ceni na spletni trgovini iHerb.

Tinkture
Tinkture Dong Quai so tekoči izvlečki zelišč, ki pogosto vsebujejo alkohol ali glicerin. Ljudje lahko jemljejo tinkture tako, da razredčijo priporočeno količino v vodi ali drugi pijači. Ponovno je pomembno, da ljudje upoštevajo navodila za odmerjanje na steklenički s tinkturo.

Prašek
Ljudje lahko kupijo korenino dong quai kot prašek za mešanje v smutije, sokove ali druge pijače. Posamezniki morajo upoštevati priporočeni odmerek na etiketi izdelka.

Odmerjanje
Komercialno dostopni izdelki dong quai vsebujejo navodila za odmerjanje na etiketi izdelka. Ustrezen odmerek se lahko razlikuje glede na določen izdelek in stanje, ki ga oseba želi zdraviti.

Previdnostni ukrepi
Ljudje, ki razmišljajo o jemanju dong quai, se morajo posvetovati z usposobljenim zdravnikom TCM. Preden bodo priporočili dong quai, bodo upoštevali splošno zdravstveno stanje osebe, trenutna zdravila in uporabo prehranskih dopolnil.

Ljudje bi morali upoštevati te previdnostne ukrepe, če razmišljajo o uporabi dong quai:

Nosečnost: Dong quai ni primeren za uporabo med nosečnostjo, saj lahko vpliva na maternico. Če ga oseba vzame v prvih 3 mesecih nosečnosti, lahko povzroči tudi prirojene nepravilnosti.
Motnje strjevanja krvi: Dong Quai lahko upočasni strjevanje krvi in poveča tveganje za krvavitve in modrice pri ljudeh z motnjami strjevanja krvi.
Stanja, občutljiva na estrogen: Ljudje s stanjem, občutljivim na hormone, kot so rak dojke, rak jajčnikov, endometrioza ali maternični fibroidi, se morajo izogibati dong quaiju. Deluje podobno kot estrogen in lahko poslabša ta stanja.
Zdravstvena nega: Zdravniki niso prepričani, ali je dong quai varen med dojenjem ali dojenjem, zato naj se ga ljudje izogibajo.
Kirurgija: Ljudje naj prenehajo jemati dong quai 2 tedna pred načrtovano operacijo, saj lahko poveča tveganje za krvavitev. Dolgotrajna ali pretirana uporaba dong quai lahko povzroči neželene učinke.

Interakcije
Dong quai in zdravila za redčenje krvi, kot je varfarin, upočasnjujejo strjevanje krvi. Zato ljudje, ki imajo zdravila za redčenje krvi, ne smejo jemati dong quai. Poleg tega lahko dong quai v povezavi z antikoagulanti in antitrombociti poveča tveganje za podplutbe in krvavitve. Ljudje se morajo pred jemanjem dong quai pogovoriti z usposobljenim zdravnikom o trenutni uporabi zdravil.

Interakcije z zelišči in dodatki
Ljudje se morajo izogibati dong quaiju skupaj z dodatki, ki upočasnjujejo strjevanje krvi, kot so:

– ingver
– česen
– ginko biloba
– nattokinaza
– Panax ginseng

Stranski učinki
Ker je dong quai dodatek, ga Uprava za hrano in zdravila (FDA) ne ureja. To pomeni, da je potrebnih več raziskav njegovih stranskih učinkov.

Neželeni učinki lahko vključujejo:

– občutljivost na svetlobo
– občutljivost kože na svetlobo, ki povzroča razbarvanje, srbenje ali otekanje
– izguba apetita
– napenjanje
– diareja
– vročina
– riganje
– plini
– visok krvni pritisk

Povzetek
Dong quai je zelišče, katerega uporaba v tradicionalni kitajski medicini (TCM) sega tisoče let nazaj. Kvalificirani zdravniki TCM lahko kombinirajo dong quai z drugimi zelišči za lajšanje menstrualnih in menopavzalnih simptomov, lajšanje bolečin ali izboljšanje krvnega obtoka. Vendar pa ni zanesljivih dokazov, ki bi podpirali njegovo uporabo v farmakologiji. Dong quai lahko poslabša stanja, občutljiva na hormone, in predstavlja nevarnost za ljudi, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, kot je varfarin. Da bi zagotovili najučinkovitejšo uporabo, se morajo ljudje pred jemanjem dong quai posvetovati s kvalificiranim zdravnikom TCM.

26.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar