Gama-linolenska kislina. Prednosti za kožna stanja.

Gama-linolenska kislina (GLA) je vrsta omega-6 maščobne kisline, ki je v oljih boraga, jegliča in črnega ribeza. Na splošno imajo omega-6 maščobne kisline, kot je GLA, bistveno vlogo pri normalnih telesnih funkcijah.

gama linolenska kislina

GLA ima lahko nekaj protivnetnih učinkov, kar pomeni, da lahko pomaga zmanjšati vnetje, ki povzroča oteklino, rdečico in bolečino. To verjetno doseže z blokiranjem vnetnih poti in zmanjšanjem količine določenih snovi. GLA lahko koristi ljudem z določenimi zdravstvenimi stanji, kot so avtoimunska stanja, kot je revmatoidni artritis (RA).


Kronično (dolgotrajno) vnetje je verjeten vzrok simptomov pri avtoimunskih boleznih. Pri revmatoidnem artritisu prekomerno aktiven imunski sistem (obrambni sistem telesa) po pomoti napade dele telesa. Zanimivo je, da lahko GLA spodbuja tudi vnetje. Visoke količine ali dolgotrajna uporaba omega-6 maščobnih kislin lahko povzroči več škode kot koristi.

Uporaba gama-linolenske kisline
Kot pri mnogih naravnih izdelkih so potrebne obsežnejše raziskave. Ljudje uporabljajo GLA iz različnih razlogov, vključno za izboljšanje stanja kože in boj proti vnetjem.

Kožna stanja
Več študij je podprlo dodatke, obogatene z GLA, za kožne bolezni, kot je atopični dermatitis (ekcem). Dodatki GLA lahko vsebujejo olje iz semen borage, jegliča ali črnega ribeza. Vendar je en pregled postavil pod vprašaj dejansko učinkovitost dodatkov, obogatenih z GLA. Medtem ko je klinično preizkušanje iz leta 2014 pokazalo, da lahko GLA iz jegličevega olja koristi otrokom in odraslim z atopijskim dermatitisom. (1)

Zaradi mešanih rezultatov raziskav so potrebna dodatna visokokakovostna, dolgoročnejša klinična preizkušanja z večjimi skupinami ljudi, da bi bolje ocenili učinke dodatkov, obogatenih z GLA.

Revmatoidni artritis
Več študij je podprlo dodatke, obogatene z GLA, za revmatoidni artritis. Vendar druge študije kažejo, da ni jasno, ali so dodatki, obogateni z GLA, učinkoviti pri RA. Ena študija je pokazala, da bi ljudem z RA lahko koristila GLA, pridobljena iz jegličevega olja, vendar je bila v tej študiji GLA kombinirana tudi z omega-3 maščobnimi kislinami. (2)

Za boljšo oceno učinkov dodatkov, obogatenih z GLA, na revmatoidni artritis so potrebna visokokakovostna, dolgoročnejša klinična preizkušanja z večjo skupino ljudi.

Diabetična nevropatija
Majhno klinično preizkušanje je pokazalo, da bi GLA lahko ublažil simptome nevropatije (bolečine živcev) zaradi sladkorne bolezni (visok krvni sladkor, ki ga povzroči težava v načinu, kako telo uravnava in uporablja glukozo za energijo). (3)

Vendar pa so za boljšo oceno učinkov in varnosti GLA pri diabetični nevropatiji potrebne kakovostnejše, dolgoročnejše in večje študije.

Kakšni so stranski učinki gama-linolenske kisline?
Kot pri mnogih zdravilih in naravnih izdelkih so tudi pri GLA možni neželeni učinki.

Pogosti neželeni učinki
Pogosti blagi neželeni učinki lahko vključujejo:

– Pekoča zgaga
– diareja
– srbenje
– slabost
– težave s koncentracijo (fokus)
– bolečine v trebuhu
– utrujenost

Hudi stranski učinki
Ena študija ni pokazala resnih stranskih učinkov GLA iz jegličevega olja. Vendar pa je huda alergijska reakcija resen stranski učinek, ki je možen pri vseh zdravilih, vključno z dodatki. Če imate hudo alergijsko reakcijo na GLA ali katero koli rastlino, iz katere morda izvira, boste občutili simptome, kot so težave z dihanjem, srbenje in izpuščaj. Omega-6 maščobne kisline lahko zmanjšajo vnetje, lahko pa tudi spodbujajo vnetje pri velikih odmerkih ali dolgotrajni uporabi. To lahko povzroči učinke, povezane s srcem. Dokler ne bo na voljo več visokokakovostnih in dolgoročnih kliničnih preizkušanj, razmislite o uporabi GLA le za kratek čas.

Previdnostni ukrepi
Ponudnik zdravstvenih storitev vam lahko odsvetuje uporabo GLA, če kar koli od naslednjega velja za vas:

Huda alergijska reakcija: Če imate ali ste imeli v preteklosti hudo alergijsko reakcijo na GLA, rastline, iz katerih je pridobljena, ali katero koli njeno sestavino (sestavine ali dele), ne smete jemati tega zdravila.

Nosečnost in dojenje: Vsi – vključno z nosečnicami in doječimi ljudmi – najverjetneje prejmejo omega-6 maščobne kisline v 5 % do 10 % skupnih kalorij s svojo prehrano. Jegličevo olje, ki vsebuje veliko GLA, je lahko varno med nosečnostjo ali dojenjem.

Visoke količine omega-6 maščobnih kislin lahko negativno vplivajo na nerojeni plod ali dojenega dojenčka. Poleg tega je olje boraginih semen bogato z GLA, vendar lahko vsebuje tudi nekatere kemikalije, ki so lahko strupene za jetra in pljuča. In te kemikalije so lahko prisotne tudi v materinem mleku. Obrnite se na ponudnika zdravstvenih storitev, da se pogovorite o koristih in tveganjih, preden vzamete GLA.

Otroci: otroci so sodelovali v študijah, povezanih z GLA, vendar je veliko oznak izdelkov, ki vsebujejo GLA, običajno namenjenih odraslim, ne otrokom. Pogovorite se z njihovim zdravstvenim delavcem, če razmišljate o GLA za svojega otroka.

Starejši odrasli, starejši od 65 let: Starejši odrasli so sodelovali v nekaterih kliničnih preskušanjih, povezanih z GLA, vendar so bile te študije majhne. Poleg tega je pri nekaterih starejših odraslih večja verjetnost neželenih učinkov zdravil. Iz tega razloga jemljite GLA previdno.

Stanja, povezana s srcem: velike količine ali dolgotrajna uporaba maščobnih kislin omega-6 lahko negativno vplivajo na srce. Ponudnik zdravstvenega varstva vas bo morda želel natančno spremljati, če že imate s srcem povezano bolezen, kot je srčna bolezen.

Odmerjanje: Koliko gama-linolenske kisline naj vzamem?

Čeprav obstaja nekaj študij o GLA pri ljudeh, so še vedno potrebna dodatna visokokakovostna klinična preskušanja. To je posledica več razlogov, vključno s tem, da so številne razpoložljive študije majhne in da se odmerki v vsaki študiji razlikujejo. Zaradi teh razlogov ni smernic o ustreznem odmerjanju GLA za katero koli bolezen. Če jemljete GLA, upoštevajte priporočila ponudnika zdravstvenih storitev ali navodila na etiketi.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč gama-linolenske kisline?
O toksičnosti GLA in prevelikih odmerkih pri ljudeh je malo podatkov, vendar lahko visoki odmerki ali dolgotrajna uporaba omega-6 maščobnih kislin negativno vplivajo na srce.

Interakcije
Podatkov o možnih interakcijah zdravil z omega-6 maščobnimi kislinami je malo. Vendar lahko omega-6 maščobne kisline, ki jih najdemo v GLA, vplivajo na vnetne poti in snovi v vašem telesu. To so verjetni vzroki za simptome in težave pri več avtoimunskih boleznih. Zaradi teh razlogov lahko GLA deluje z drugimi zdravili, ki vplivajo na vnetje ali imunski sistem.

Na primer, GLA lahko deluje z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (NSAID) , kot sta Motrin ali Advil (ibuprofen). GLA ima lahko tudi aditivne učinke (škodljive povečane učinke uporabe več zdravil s podobnimi rezultati) z določenimi zdravili, vključno z biološkimi in drugimi zdravili, ki zavirajo imunski sistem, kot je Humira (adalimumab).

Pri visokih odmerkih ali dolgotrajni uporabi lahko omega-6 maščobne kisline negativno vplivajo tudi na srce in ožilje. Zato lahko GLA vpliva na koristi zdravil, povezanih s srcem, kot so zdravila za krvni tlak, kot je Zestril (lisinopril), in zdravila za redčenje krvi, kot je Jantoven (varfarin).

Podobni dodatki
GLA se lahko uporablja pri kožnih boleznih, revmatoidnem artritisu (RA) in živčnih bolečinah zaradi visokega krvnega sladkorja. Drugi potencialno podobni dodatki vključujejo:

Probiotiki: Probiotiki – zlasti Lactobacillus rhamnosus GG pri dojenčkih ali nosečih starših – lahko pomagajo pri lajšanju simptomov atopičnega dermatitisa (ekcema), zlasti v kombinaciji s standardnimi zdravili.
Maščobne kisline omega-3: Maščobne kisline omega-3 in tradicionalna kitajska medicina božja trta (Tripterygium wilfordii) lahko izboljšajo nekatere simptome RA.
Alfa-lipoična kislina (ALA): Alfa-lipoična kislina je znana tudi kot tioktična kislina. To je naravno prisoten antioksidant, ki nastane v telesu za napad na proste radikale , ki so nestabilne molekule, nastale med normalno delitvijo celic, ki motijo ​​telesne procese in lastnosti, kot je DNK, ter povzročajo škodo. ALA lahko pomaga tudi pri lajšanju nekaterih simptomov diabetične nevropatije, ki je živčna bolečina zaradi sladkorne bolezni (visok krvni sladkor).

Ne kombinirajte več naravnih izdelkov, dokler se najprej ne pogovorite z registriranim dietetikom, zdravstvenim delavcem ali farmacevtom. S poizvedovanjem o neželenih stranskih učinkih se lahko izognete morebitnim interakcijam in stranskim učinkom ter zagotovite pošteno preizkušanje teh dodatkov v ustreznih odmerkih.

Viri gama-linolenske kisline
Obstaja več različnih virov GLA.

Prehranski viri gama-linolenske kisline
Na splošno se omega-6 maščobne kisline, kot je GLA, nahajajo v različnih rastlinah in oljih iz semen, kot so boraga, jeglič in olje iz semen črnega ribeza.

Dodatki gama-linolenske kisline
GLA je verjetno na voljo kot dodatki, obogateni z GLA, kot so olja iz semen borage, jegliča in črnega ribeza. Dodatke, ki vsebujejo GLA, je mogoče kombinirati tudi z drugimi sestavinami. Dodatki, obogateni z GLA, so na splošno na voljo v več oblikah, vključno s kapsulami in tabletami. Gama linolensko kislino lahko kupite po ugodni ceni v spletni trgovini iHerb v obliki mehkih gelov.

Ti dodatki so lahko na voljo tudi v naslednjih oblikah:

– Žvečilke
– Tekočine
– Prašek

Na voljo so lahko tudi vegetarijanske in veganske možnosti. Kaj vam lahko ustreza, je odvisno od vaših želja in od tega, kaj pričakujete glede učinkov. Vsak izdelek bo deloval nekoliko drugače, odvisno od oblike.

Povzetek
GLA je omega-6 maščobna kislina v oljih boraga, jegliča in črnega ribeza. Lahko bi imel nekaj koristi pri zdravljenju atopičnega dermatitisa (ekcema), revmatoidnega artritisa (RA) in diabetične nevropatije (bolečine živcev zaradi visokega krvnega sladkorja). Toda podobno kot pri mnogih zdravilih in naravnih izdelkih so stranski učinki in medsebojno delovanje zdravil še vedno možni. Za boljšo oceno učinkovitosti in varnosti GLA so še vedno potrebna dodatna kakovostnejša, dolgoročnejša in večja klinična preizkušanja. Preden vzamete GLA, v svojo odločitev vključite registriranega dietetika, farmacevta ali zdravstvenega delavca.

8.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar