Ginseng. Ko je holesterol pod nadzorom.

Panax ginseng, vrsta ginsenga, ki se pogosto uporablja v zeliščni medicini, je bila oglaševana zaradi številnih zdravstvenih koristi, vključno z holesterolom, vnetji, sladkorno boleznijo in drugimi koristmi. Vendar pa ni dovolj kakovostnih raziskav, ki bi potrdile koristi tega zelišča.

ginseng

Rastlina ginseng raste v gorah vzhodne Azije, kjer se njene korenine nabirajo v ginseng, ki se uživa – pogosto v čajih in dodatkih.


Domnevne uporabe Panax Ginseng
Panax ginseng se pogosto promovira kot splošni tonik za izboljšanje dobrega počutja ali zdravja holesterola. Včasih se ga jemlje tudi pri vnetnih stanjih ali za pomoč pri zniževanju krvnega sladkorja pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Čeprav se oglašuje kot pomoč pri številnih zdravstvenih stanjih, ni dovolj visokokakovostnih raziskav, ki bi zagotovile jasna priporočila za uporabo Panax ginsenga.

Sladkorna bolezen
Panax ginseng ima lahko učinek zniževanja glukoze in so ga preučevali kot dodatno terapijo pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Številne metaanalize in sistematični pregledi so ovrednotili študije o uporabi ginsenga pri sladkorni bolezni.

Ena meta-analiza je pokazala, da dodatek ginsenga ni znižal ravni hemoglobina A1C pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Ginseng je res izboljšal glukozo na tešče in postprandialni inzulin, ne pa postprandialne glukoze in inzulina na tešče. (1)

Sistematični pregled in metaanaliza, objavljena v PLOS One, sta pokazala, da je ginseng v primerjavi s placebom znatno znižal glukozo v krvi na tešče. (2)

Vendar je bil splošni klinični učinek skromen. Raven glukoze v krvi je padla za približno 5 miligramov/deciliter in večina posameznikov je že imela dobro nadzorovano raven glukoze. To je pomembno, ker lahko skromna sprememba povzroči statistično pomembnost, vendar je dejanska klinična pomembnost vprašljiva. V tem istem pregledu ginseng ni vplival na inzulin v plazmi na tešče, rezultate inzulinske rezistence ali ravni HbA1C.

Pridobivanje prepričljivih dokazov iz meta-analize je izziv, ker se načrti študij zelo razlikujejo, vključno z različnimi vrstami ali oblikami ginsenga, odmerki in dolžino študije. Preden se ginseng priporoča za uravnavanje sladkorja v krvi, je potrebnih več dobro zasnovanih študij.

Kaj je hemoglobin A1C?
Hemoglobin A1C je krvni test za ljudi s sladkorno boleznijo, ki ponudnikom zdravstvenih storitev pove, kako dobro so obvladovali raven glukoze v zadnjih treh mesecih.

Holesterol
Visoka raven holesterola je dejavnik tveganja za razvoj bolezni koronarnih arterij. Nekatere študije so pokazale, da ima Panax ginseng lahko učinek zniževanja holesterola.

Ena meta-analiza učinkov ginsenga na lipidne profile je pokazala, da ni bilo pomembnega splošnega izboljšanja ravni holesterola, trigliceridov ali lipoproteinov visoke gostote (HDL) in lipoproteinov nizke gostote (LDL). Toda majhna podskupina je imela nekaj pomembnih sprememb, ko so ginseng jemali v višjih odmerkih ali dlje časa. (3)

Ločena metaanaliza je pokazala, da je Panax ginseng zmanjšal skupni holesterol in holesterol LDL, ni pa izboljšal holesterola HDL. (4)

Sistematični pregled raziskav pri ljudeh s prediabetesom ali sladkorno boleznijo tipa 2 je pokazal, da je Panax ginseng znižal skupni in LDL-holesterol, če je bil odmerek vsaj 2 grama na dan. (5)

V drugi metaanalizi iz Koreje je Panax ginseng v primerjavi s placebom znižal krvni tlak, skupni holesterol in LDL holesterol ter trigliceride. (6)

Ponovno so potrebne nadaljnje visokokakovostne raziskave, da se ugotovi, kakšen odmerek bo dosegel želeni učinek na raven holesterola.

Prehranska dopolnila je treba jemati samo kot dodatek (ne namesto) standardne medicinske oskrbe. Če imate visok holesterol, se posvetujte s svojim zdravnikom o ustreznem načrtu, ki vključuje spremembo prehrane, telesno dejavnost in zdravila.

Vnetje
Vnetje nizke stopnje naj bi vodilo do številnih bolezni in stanj. Posledično je velik poudarek na izdelkih, ki imajo protivnetne učinke, kar lahko vključuje ginseng.

Sistematični pregled učinkov ginsenga na označevalce vnetja je pokazal, da lahko ginseng zniža interlevkin-6 (IL-6) in faktor tumorske nekroze (alfa TNF-α), ne pa tudi C-reaktivnega proteina (CRP).(7)

Raziskovalci so tudi omenili, da so bile nekatere študije pristranske. Potrebne so nadaljnje raziskave, da se določi odmerek, ki bo povzročil znatno zmanjšanje teh markerjev.

Ločena metaanaliza je pokazala, da je ginseng znatno znižal ravni CRP, vendar le pri posameznikih, ki so že imeli povišan CRP. (8)

Potrebnih je več kliničnih študij, da bi potrdili, ali je ginseng primerna dodatna terapija za zdravljenje vnetja.

Drugi pogoji
Čeprav lahko dodatki pomagajo, nikoli niso “zdravilo za vse”. Pomembno je, da ste previdni pri vseh dodatkih, ki trdijo, da zdravijo zdravstveno stanje. V nekaterih primerih se lahko dodatki oglašujejo za zdravstveno stanje, za katerega nimajo koristi.

Študije so na primer pokazale, da Panax ginseng:

– Ne povečuje atletske vzdržljivosti
– Ni dokazano, da se bori proti raku
– Zdi se, da ne preprečuje ali zdravi okužb zgornjih dihal

Kakšni so stranski učinki Panax Ginseng?
Uporaba ginsenga je pogosta. Najdemo ga celo v pijačah, zaradi česar boste morda mislili, da je popolnoma varen. Toda kot pri vsakem zeliščnem dodatku ali zdravilu lahko njegovo jemanje povzroči neželene učinke.

Najpogostejši neželeni učinek ginsenga je nespečnost. Dodatni poročani neželeni učinki vključujejo:

– glavoboli
– slabost
– diareja
– Krvni tlak se spremeni
– Mastalgija (bolečina v prsih)
– Vaginalna krvavitev
– Alergijske reakcije, hud izpuščaj in poškodbe jeter so manj pogosti neželeni učinki, vendar so lahko resni.

Previdnostni ukrepi
Otroci ter nosečnice in doječe osebe naj se izogibajo jemanju Panax ginsenga.

Če razmišljate o jemanju Panax ginsenga, se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate:

Visok krvni tlak: Panax ginseng lahko vpliva na krvni tlak
Sladkorna bolezen: Panax ginseng lahko zniža raven sladkorja v krvi in vpliva na zdravila za sladkorno bolezen.
Motnje strjevanja krvi: Panax ginseng lahko moti strjevanje krvi in deluje z nekaterimi antikoagulanti.

Odmerjanje: Koliko Panax Ginseng naj vzamem?
Odmerek Panax ginsenga je odvisen od vrste ginsenga, razloga za uporabo in količine ginsenozidov v dodatku.

Priporočenega standardnega odmerka Panax ginsenga ni. V študijah se pogosto jemlje v odmerkih 200 miligramov na dan. Nekateri priporočajo 500–2000 mg na dan, če ga vzamemo iz suhe korenine. Ker se odmerki lahko razlikujejo, preberite etiketo izdelka za navodila o tem, kako ga jemati. Preden začnete jemati Panax ginseng, se posvetujte z zdravnikom, da določite varen in ustrezen odmerek.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč Panax Ginseng?
O toksičnosti Panax ginsenga ni veliko podatkov. Ni verjetno, da bi prišlo do toksičnosti, če bi ga jemali v ustreznih količinah za kratek čas. Neželeni učinki so verjetnejši, če vzamete preveč.

Interakcije
Panax ginseng deluje z več vrstami zdravil. Pomembno je, da svojemu zdravstvenemu delavcu poveste vsa zdravila na recept in brez recepta, zeliščna zdravila in dodatke, ki jih jemljete. Pomagajo lahko ugotoviti, ali je varno jemati Panax ginseng.

Možne interakcije vključujejo:

Kofein ali stimulansi: kombinacija z ginsengom lahko poveča srčni utrip ali krvni tlak.
Sredstva za redčenje krvi, kot je Jantoven (varfarin): Ginseng lahko upočasni strjevanje krvi in zmanjša učinkovitost nekaterih zdravil za redčenje krvi. Če jemljete zdravila za redčenje krvi, se pred začetkom jemanja Panax ginsenga posvetujte s svojim zdravnikom. Morda bodo lahko preverili vaše krvne ravni in ustrezno prilagodili odmerek.
Insulin ali peroralna zdravila za sladkorno bolezen: uporaba teh z ginsengom lahko povzroči hipoglikemijo, ker pomagajo znižati raven sladkorja v krvi.
Zaviralci monoaminooksidaze (MAOI): Ginseng lahko poveča tveganje za neželene učinke, povezane z MAOI, vključno z manično podobnimi simptomi.
Diuretik Lasix (furosemid): Ginseng lahko zmanjša učinkovitost furosemida.
Ginseng lahko poveča tveganje za zastrupitev jeter, če ga jemljete z nekaterimi zdravili, vključno z Gleevecom (imatinib) in Isentress (raltegravir).
Zelapar (selegilin): Panax ginseng lahko vpliva na ravni selegilina.
Panax ginseng lahko vpliva na zdravila, ki jih predeluje encim, imenovan citokrom P450 3A4 (CYP3A4).
Več interakcij se lahko pojavi z drugimi zdravili ali dodatki. Preden vzamete Panax ginseng, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem ali farmacevtom za več informacij o možnih interakcijah.

Ginseng ima potencial za interakcijo z več različnimi vrstami zdravil. Preden vzamete zeliščne dodatke, vprašajte svojega farmacevta ali zdravstvenega delavca, ali je ginseng varen za vas glede na vaše trenutno zdravstveno stanje in zdravila.

Podobni dodatki
Obstaja več različnih vrst ginsenga. Nekateri izhajajo iz različnih rastlin in morda nimajo enakega učinka kot Panax ginseng. Dodatki so lahko tudi iz izvlečka korenine ali prahu korenine.

Poleg tega lahko ginseng razvrstimo po naslednjem:

Sveže (stare manj kot 4 leta)
Bela (stara 4–6 let, olupljena in nato posušena)
Rdeča (stara več kot 6 let, kuhana na pari in nato posušena)

Viri Panax Ginseng in kaj iskati
Panax ginseng izvira iz korenine rastline iz rodu Panax. To je zeliščno zdravilo, narejeno iz korenine rastline in ni nekaj, kar običajno dobite v svoji prehrani.

Vrsta ginsenga
Iz katerega dela rastline je bil ginseng (npr. korenina)
Katera oblika ginsenga je vključena (npr. prah ali izvleček)
Količina ginsenozidov v dodatku (standardna priporočena količina vsebnosti ginsenozidov v dodatkih je 1,5–7 %).
Za vsak dodatek ali zeliščni izdelek poiščite tistega, ki ga je testirala tretja oseba. To zagotavlja določeno kakovost, saj dodatek vsebuje tisto, kar piše na etiketi, in je brez škodljivih onesnaževalcev. Poiščite oznake Farmakopeje Združenih držav (USP), Nacionalne znanstvene fundacije (NSF) ali ConsumerLab.

Povzetek
Zeliščna zdravila in alternativna zdravila so priljubljena, vendar ne pozabite, da samo zato, ker je nekaj označeno kot “naravno”, še ne pomeni, da je varno. FDA ureja prehranska dopolnila kot živila, kar pomeni, da niso tako strogo regulirana kot zdravila.

Ginseng pogosto najdemo v zeliščnih dodatkih in pijačah. Oglašujejo ga, da pomaga pri obvladovanju številnih zdravstvenih stanj, vendar ni dovolj raziskav, ki bi dokazale učinkovitost njegove uporabe. Ko iščete izdelke, poiščite dodatke, ki jih je za kakovost potrdila neodvisna tretja oseba, kot je NSF, ali vprašajte svojega ponudnika zdravstvenih storitev za priporočilo ugledne blagovne znamke. Dodatek v obliki ginsenga lahko kupite na iHerbu po razmeroma ugodni ceni.

Dodatek ginsenga lahko povzroči nekatere blage učinke. Prav tako deluje z več različnimi zdravili. Pomembno je, da se o zdravilih rastlinskega izvora pogovorite s svojim zdravnikom, da boste razumeli njihova tveganja v primerjavi z njihovimi koristmi.

21.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar