Glukozamin. Zdravi sklepi so njegove prednosti.

Glukozamin je spojina, ki je naravno prisotna v telesu. Potreben je za oblikovanje in obnovo hrustanca in drugih telesnih tkiv. Ker se proizvodnja glukozamina s starostjo upočasni, nekateri ljudje uporabljajo dodatke glukozamina za boj proti zdravstvenim težavam, povezanim s staranjem, kot je osteoartritis. Večina dodatkov je narejena iz lupin morskih živali, kot so kozice in raki.

glukozamin

Ta članek pojasnjuje delovanje glukozamina ter njegove prednosti in stranske učinke. Pokriva tudi stvari, na kaj morate biti pozorni pri izbiri dodatka glukozamina.


Zakaj jemati glukozamin?
Glukozamin naj bi obvladoval osteoartritis, tako da obnovi oskrbo telesa z glukozaminom in popravi poškodovan hrustanec.

Izdelki z glukozaminom vključujejo:

– Glukozamin sulfat
– Glukozamin hidroklorid
– N-acetil-glukozamin

Glukozamin se pogosto kombinira s hondroitin sulfatom, molekulo, ki je naravno prisotna v hrustancu. Hondroitin daje hrustancu elastičnost in se verjame, da preprečuje uničenje hrustanca z encimi. V nekaterih primerih glukozamin kombiniramo tudi z metilsulfonilmetanom (MSM) v prehranskih dopolnilih.

Uporaba glukozamina
Zagovorniki uporabe v alternativni medicini trdijo, da lahko glukozamin pomaga pri naslednjih zdravstvenih težavah:

– Sladkorna bolezen
– Visok holesterol
– Vnetje
– Vnetna črevesna bolezen (kot je ulcerozni kolitis)
– Osteoartritis
– Revmatoidni artritis
– Bolezen temporomandibularnega sklepa

Zdravstvene koristi
Glukozamin je bil obsežno raziskan z nejasnimi rezultati. Lahko nudi koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem bolečine, čeprav pregled iz leta 2018, objavljen v reviji Orthopedics, kaže, da so koristi lahko posledica učinka placeboja. (1)

Osteoartritis
Glukozamin lahko nudi koristi pri zdravljenju osteoartritisa, zlasti v kolenu. Zgodnje poročilo je pokazalo, da lahko nekateri pripravki glukozamina zmanjšajo bolečino in izboljšajo delovanje. Študija je analizirala 20 randomiziranih kontroliranih študij, ki so vključevale skupaj 2570 odraslih. (2)

Kljub nekaterim zelo pozitivnim ugotovitvam pa obstajajo mešani dokazi o teh trditvah. Ena največjih študij glukozamina, ki jo je sponzoriral Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), je podvomila v te rezultate.

V dvoletnem preskušanju Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT) so primerjali učinkovitost glukozamina in hondroitina pri 662 ljudeh z osteoartritisom kolena in zaključili, da nobeden ni pokazal nobene koristi pri lajšanju bolečin v kolenu. (3)

Kasnejše študije ne dajejo jasnejših dokazov o koristih. Vendar pa nekateri raziskovalci še vedno trdijo, da glukozamin ne le pomaga lajšati bolečine pri artritisu, ampak tudi preprečuje izgubo hrustanca.

Ločena šestletna študija je pokazala, da se je izguba hrustanca pri odraslih z osteoartritisom kolena, ki so glukozamin in hondroitin jemali do šest let, upočasnila. Zdi se, da so koristi večje, čim dlje so se jemali dodatki. Da bi razumeli ta protislovja, so potrebne nadaljnje raziskave.

Glede na majhno študijo, objavljeno v Journal of Reseach in Pharmacy Practice, je glukozamin verjetno učinkovit pri osteoartritisu temporomandibularnega sklepa (TMJ). Preskušanje je vključevalo 60 odraslih s TMJ, ki so 90 dni prejemali glukozamin, ibuprofen ali placebo. Čeprav sta bila tako glukozamin kot ibuprofen učinkovitejša pri lajšanju bolečin kot placebo, se je ibuprofen izkazal za boljšega od glukozamina. (4)

Bolečina v križu
Glede na prejšnje študije glukozamin morda ne bo koristil ljudem s kronično bolečino v spodnjem delu hrbta in degenerativnim ledvenim osteoartritisom.

Vendar pa je japonska študija iz leta 2019 poročala o izboljšanem delovanju pri ljudeh z bolečinami v spodnjem delu hrbta in kolenih, ki so jemali glukozamin z mlečno-maščobno membrano (MFGM). (5)

Možni stranski učinki
Neželeni učinki glukozamina so običajno blagi in vključujejo:

– slabost
– zgaga
– diareja
– zaprtje

Resnejši neželeni učinki, vključno z zaspanostjo, kožnimi reakcijami in glavobolom, so redki. Zdi se, da jemanje dodatkov s hrano olajša stranske učinke. Ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami ne smejo jemati dodatkov glukozamina brez posveta z zdravnikom. Te bolezni in motnje vključujejo:

– astma
– sladkorna bolezen
– glavkom
– visok holesterol
– visok krvni pritisk

Ženske, ki so noseče ali dojijo, ne smejo jemati glukozamina, ker ni dovolj raziskav, ki bi podpirale njegovo varno uporabo.

Glukozamin in alergije na školjke
Ljudje, ki so alergični na školjke, morajo preveriti oznako, saj je veliko dodatkov narejenih iz oklepov jastogov, kozic ali rakov.

Interakcije z glukozaminom
Dodatkov glukozamina ne smete jemati skupaj z zdravilom za redčenje krvi Coumadin (varfarin), ker lahko poveča njegove učinke in povzroči modrice in resne krvavitve.

Obstaja nekaj dokazov, ki kažejo, da lahko glukozamin vpliva na nekatera zdravila proti raku, znana kot zaviralci topoizomeraze II. Tej vključujejo:

– adriamicin (doksorubicin)
– VePesid (etopozid)
– Vumon (tenipozid)
– Novantron (mitoksantron)
– cerubidin (daunorubicin)

Glukozamin lahko zmanjša učinkovitost teh zdravil.

Ali lahko glukozamin poškoduje jetra?
Obstaja nekaj dokazov, da glukozamin lahko vpliva na delovanje jeter, čeprav ni jasno, ali je to tako pri zdravih ljudeh ali ljudeh, ki že imajo okvaro jeter. V eni študiji sta le dva od 23 ljudi z boleznijo jeter, ki so jemali dodatke, pokazala spremembe, ki kažejo na poškodbo jeter. Preden vzamete kateri koli dodatek, se posvetujte s svojim zdravnikom. (6)

Odmerjanje in priprava
Za glukozamin ni standardnega priporočenega odmerka. Dodatek se običajno prodaja v tabletah in kapsulah in je pogosto vključen v druge dodatke, ki so lahko učinkoviti pri bolečinah. Kot primer lahko poizkusite omenjeni proizvod na iHerbu: Glukozamin.

Pri osteoartritisu so preučevali naslednje odmerke:

Peroralno: 1500 miligramov (mg) na dan, vzetih naenkrat, v dveh odmerkih po 750 mg ali v treh odmerkih po 500 mg
Lokalno: na kožo je bila nanesena krema, ki vsebuje 30 mg/gram glukozamin sulfata, 50 mg/gram hondroitin sulfata, 140 mg/gram hondroitin sulfata, 32 mg/gram kafre in 9 mg/gram olja poprove mete. po potrebi 8 tednov.
Z injekcijo: 400 mg glukozamin sulfata, injiciranega v mišico dvakrat na teden 6 tednov

Ali lahko jemljem multivitamine z glukozaminom?
Glukozamin je eden od štirih najpogostejših dodatkov, ki jih jemljejo starejši ljudje; drugi vključujejo multivitamine in vitamin D. Jemljejo jih tudi z zdravili na recept. Raziskovalci so odkrili možne interakcije z zdravilom Glucophage (metformin) in z diuretiki, kot je Lasix (furosemid), ki zmanjšujejo učinke glukozamina. Pri vitaminih teh ugotovitev ni bilo. (7)

Kaj iskati?
Medtem ko se dodatek prodaja kot glukozamin sulfat, glukozamin hidroklorid in N-acetil-glukozamin, je bila večina raziskav, ki kažejo koristi, opravljena na glukozamin sulfatu.

Glukozamin lahko koristi ljudem z osteoartritisom. Nekateri ponudniki zdravstvenih storitev ga lahko predlagajo poskusno. Če razmišljate o uporabi glukozamina pri zdravljenju katerega koli stanja, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden začnete jemati dodatek.

18.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar