Glutation. Osnovni gradnik in antioksidant.

Glutation je antioksidant, ki ga naravno najdemo v telesu. Znan tudi kot GSH, proizvajajo ga jetra in živčne celice v centralnem živčnem sistemu in je narejen iz treh aminokislin: glicina , L-cisteina in L-glutamata. Glutation lahko pomaga pri presnovi toksinov, razgrajuje proste radikale, podpira delovanje imunskega sistema itd.

glutation

Domnevne uporabe glutationa
Pomanjkanje glutationa naj bi bilo povezano z nekaterimi zdravstvenimi stanji, kot so nevrodegenerativne motnje (npr. Parkinsonova bolezen), cistična fibroza in bolezni, povezane s starostjo, pa tudi s procesom staranja. Vendar pa to ne pomeni, da je lahko dodatek glutationa nujno koristen pri teh stanjih.


Glutation so preučevali za širok spekter uporab, vključno, vendar ne omejeno na:

– Cistična fibroza
– Toksičnost, povezana s kemoterapijo
– Parkinsonova bolezen

Vendar pa obstajajo omejeni znanstveni dokazi, ki podpirajo uporabo glutationa za preprečevanje ali obvladovanje katerega koli zdravstvenega stanja.

Cistična fibroza
Študije so pokazale, da lahko inhalacijski ali peroralni glutation pomaga izboljšati delovanje pljuč in prehranski status pri ljudeh s cistično fibrozo. (1)

Neželeni učinki kemoterapije
Sistematični pregled je ovrednotil študije o učinkih antioksidantov na toksičnost, povezano s kemoterapijo. Enajst od analiziranih študij je vključevalo dodajanje glutationa.

Intravenski (IV) glutation se lahko uporablja v povezavi s kemoterapijo za zmanjšanje toksičnih učinkov kemoterapije. V nekaterih primerih lahko poveča verjetnost, da bo kemoterapevtski režim dokončan. Potrebnih je še več raziskav.

Parkinsonova bolezen
V eni študiji je IV glutation (600 miligramov dvakrat na dan 30 dni) znatno izboljšal simptome, povezane s predhodno nezdravljeno Parkinsonovo boleznijo. Vendar je bila študija majhna, sestavljena je bila samo iz devetih bolnikov. (2)

Pomanjkanje glutationa
Glutation ne velja za bistveno hranilo, saj se proizvaja iz drugih aminokislin v telesu. Nizke ravni glutationa v telesu se lahko pojavijo zaradi slabe prehrane, okoljskih toksinov, stresa in visoke starosti. Nizke ravni glutationa so bile povezane s povečanim tveganjem za raka, diabetes, hepatitis in Parkinsonovo bolezen. Vendar to ne pomeni nujno, da dodajanje glutationa zmanjša tveganje.

Ker se raven glutationa v telesu običajno ne meri, ni veliko informacij o tem, kaj se zgodi ljudem z nizko vsebnostjo glutationa.

Kakšni so stranski učinki glutationa?
Zaradi pomanjkanja raziskav je malo znanega o stranskih učinkih uporabe dodatkov glutationa. Pri visokem vnosu glutationa samo s prehrano niso poročali o stranskih učinkih.

Vendar pa obstaja nekaj skrbi, da lahko uporaba dodatkov glutationa povzroči krče in napihnjenost ali alergijske reakcije s simptomi, kot je izpuščaj. Poleg tega je vdihani glutation povzročil težave z dihanjem pri nekaterih ljudeh z blago astmo. Če se pojavi kateri od teh neželenih učinkov, prenehajte jemati dodatek in se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Dolgotrajna uporaba dodatkov glutationa lahko zniža raven cinka.

Previdnostni ukrepi
Dodatki glutationa so splošno priznani kot varni. Ni dovolj podatkov, ki bi pokazali, da je varen za nosečnice ali doječe osebe. Zato uporaba dodatka glutationa ni priporočljiva, če ste noseči ali dojite. Pred začetkom kakršnega koli dodatka se vedno posvetujte z zdravnikom.

Odmerjanje: Koliko glutationa naj vzamem?
Ni dovolj znanstvenih dokazov za določitev pravilnega odmerka glutationa. Različne odmerke so preučevali v raziskavah posebnih zdravstvenih stanj. Pravi odmerek za vas je lahko odvisen od več dejavnikov, vključno z vašo starostjo, spolom in zdravstveno anamnezo. V študijah so dani odmerki glutationa znašali od 250 do 1000 miligramov na dan. Ena študija je pokazala, da je za povečanje ravni glutationa potrebnih vsaj 500 miligramov dnevno vsaj dva tedna.

V nekaterih primerih zdravstveni delavci dajejo glutation z uporabo IV.
Pri nekaterih stanjih se glutation lahko tudi vdihava in daje skozi nebulator.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč glutationa?
Ni še dovolj informacij, da bi ugotovili, ali lahko pride do toksičnosti glutationa.

Interakcije
Ni dovolj podatkov, da bi vedeli, kako glutation deluje z določenimi zdravili in drugimi dodatki.

Podobni dodatki
Glutation je lahko v obliki posameznega dodatka ali v kombinaciji z drugimi sestavinami. Poleg tega lahko dodajanje drugih hranil pomaga povečati proizvodnjo glutationa v telesu. Ti lahko vključujejo:

– selen
– Vitamin C
– N-acetilcistein
– Pegasti badelj

Viri glutationa
Glutation zlahka najdemo v nekaterih živilih, kot sta sadje in zelenjava. Študija, objavljena v Nutrition and Cancer, je pokazala, da imajo mlečni izdelki, kosmiči in kruh na splošno malo glutationa, medtem ko imata sadje in zelenjava zmerne do visoke količine glutationa. Sveže pripravljeno meso vsebuje relativno veliko glutationa.

Dobiti ga je mogoče tudi v obliki prehranskih dopolnil, kot so kapsule, tekočine ali v lokalni obliki. Lahko se daje tudi intravensko. Če se boste odločili za kapsule, lahko ugodno kupite glutation na spletni trgovini iHerb.

Prehranski viri glutationa
Dobri živilski viri glutationa vključujejo:

– Brokoli
– cvetača
– Zelje
– brstični ohrovt
– Brokoli
– Čebula in česen
– Šparglji
– Krompir
– paprike
– korenje
– Avokado
– Špinača
– Melona

Dodatki glutationa
Prehranska dopolnila z glutationom in izdelki za osebno nego so na voljo na spletu in v številnih trgovinah z naravno hrano, lekarnah in trgovinah z vitamini. Dodatki glutationa so na voljo v obliki kapsul, tekočine, inhalantov, topikalnih ali pa se dajejo intravensko.

Bodite prepričani, da poiščete dodatke, ki so testirani s strani tretjih oseb. To pomeni, da je bil dodatek preverjen in vsebuje količino glutationa, kot je navedeno na etiketi, in je brez kontaminantov. Preizkušena so bila dopolnila z oznakami USP, NSF ali ConsumerLab.

Povzetek
Glutation ima v telesu več vlog, vključno z njegovimi antioksidativnimi učinki. Nizke ravni glutationa v telesu so povezane s številnimi kroničnimi stanji in boleznimi. Vendar pa ni dovolj raziskav, da bi ugotovili, ali dodajanje glutationa zmanjša tveganje za te bolezni ali prinaša kakršno koli korist za zdravje. Glutation nastaja v telesu iz drugih aminokislin. Najdemo ga tudi v hrani, ki jo uživamo. Preden začnete uporabljati prehranska dopolnila, se posvetujte s svojim zdravnikom o koristih in tveganjih prehranskih dopolnil.

27.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar