Kolagen. Novosti, prednosti in priporočila za naše zdravje.

Kolagen je vrsta beljakovine, ki jo ljudje in živali proizvajajo naravno. To je vlakno, ki povezuje tkiva, jih ohranja močna in prožna ter preprečuje njihovo raztezanje. Nekatere raziskave kažejo, da lahko kolagen ohranja mladostno kožo in lahko zmanjša simptome artritisa, vendar je številne študije financirala industrija za nego kože, zaradi česar so rezultati vprašljivi.

kolagen

Proizvodnja naravnega kolagena se sčasoma zmanjša, vendar je jemanje kolagenskih dodatkov običajno nepotrebno. Kljub temu lahko dodatki na nek način pomagajo.


Zakaj je kolagen koristen za vas?
Kolagen se nahaja po vsem telesu. Je ključni del kosti, hrustanca, mišic, kit in kože. Kolagen je tog, kar pomeni, da se ne razteza zlahka, kar mu pomaga zagotavljati strukturno podporo po celem telesu.(1)

Večina ljudi je že slišala za kolagenovo sposobnost zmanjšanja učinkov staranja na koži, vendar je beljakovina pomembna za veliko več kot le za ohranjanje gladke kože. Kolagen ohranja vaše kosti močne in tkiva zdrava, da se lahko še naprej gibljete normalno. Kolagen predstavlja 30 % beljakovin v vašem telesu. Kolagen lahko dobite iz hrane, ki jo jeste, vendar vaše telo proizvaja tudi svoj kolagen.

Vrste kolagena v telesu
Obstaja več kot 28 različnih vrst kolagena, vendar niso vsi enaki. Tip 1 je daleč najpogostejši. Sestavlja 90 % kolagena v telesu. Tukaj je pregled petih najpogostejših vrst kolagena:

Tip 1: To je gosta, toga vrsta kolagena, ki zagotavlja strukturo vaši koži, tkivom, kitam in kostem.
Tip 2: Tip 2 tvori elastičen hrustanec, material, ki podpira vaše sklepe.
Tip 3: kolagen tipa 3 se nahaja v vaših arterijah, organih in mišicah.
Tip 4: Ta kolagen se nahaja globoko v plasteh vaše kože.
Tip 5: kolagen tipa 5 se nahaja v očeh, koži in laseh.

Različne vrste kolagena imajo različne molekularne strukture, kar jim daje različne stopnje togosti za opravljanje različnih vlog v telesu.

Vrste kolagenskih dodatkov
Številni izdelki za nego kože in dodatki se ponašajo s tem, da vsebujejo kolagen. Ker pa je kozmetika v Združenih državah večinoma neregulirana, je njene koristi težko preveriti.

Nekatere raziskave kažejo, da ima lahko kolagen lastnosti, ki pomagajo izboljšati elastičnost kože in gladijo gube, ki jih povzročajo starost in okoljski dejavniki. Vendar pa so večino študij o dodatkih kolagena financirala kozmetična podjetja, kar je sprožilo vprašanje pristranskosti. Znanstveniki so pozvali k več neodvisnim raziskavam v zvezi s kolagenskimi dodatki.

Eden od načinov za pridobivanje dodatnega kolagena je uporaba lokalnih zdravil, kot so serumi in kreme. Vendar dermatologi pravijo, da ta metoda verjetno ni učinkovita, saj kolagenske beljakovine ne najdemo na površini kože, temveč v dermisu, drugi plasti kože. Ko nanesete kolagen na površino kože, ta ne more prodreti v dermis. (2)

Drug način za povečanje vnosa kolagena, ki ga telo morda lažje absorbira, so kolagenski dodatki. Kolagenski dodatki v obliki tablet ali prahu so običajno narejeni iz hidroliziranih peptidov ali kolagenskih peptidov, drobnih koščkov živalskega kolagena. (3)

Raziskave kažejo, da so kolagenski peptidi “verjetno učinkoviti” pri izboljšanju hidracije in elastičnosti kože ter pri glajenju kože, pa tudi pri izboljšanju bolečin v sklepih in gibljivosti zaradi osteoartritisa. Prav tako so verjetno varni, če jemljete 10 miligramov na dan ali manj kot pet mesecev.

Ali prehranska dopolnila s kolagenom povzročajo stranske učinke?
Raziskave so pokazale, da so kolagenski dodatki »verjetno varni« in da so stranski učinki redki. Stranski učinki lahko vključujejo učinke na prebavila, kot je razdražen želodec ali slab okus v ustih. Ker pa dodatki niso zvezno regulirani, njihove trditve niso preverjene. Pred začetkom jemanja novega dodatka se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Živila za spodbujanje proizvodnje kolagena
Poleg jemanja kolagenskih dodatkov lahko dobite kolagen iz hrane, ki jo jeste. Kolagen se nahaja v živalskem tkivu. Naslednja živila imajo še posebej veliko kolagena:

– Govedina, vključno s prsmi, pečenko in drugimi grobimi kosi
– Kostna juha rib ali drugih živali
– Ribja koža
– Želatina je še en vir kolagena. Želatino lahko najdemo v različnih predelanih prehrambenih izdelkih.

Če ste vegetarijanec ali vegan, lahko najdete nemesna živila, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena v telesu. Ti vključujejo:

– Soja
– stročnice
– jajca
– Oreščki in semena
– Polnozrnate žitarice
– Listnata zelena zelenjava, kot sta špinača in ohrovt

Kolagen se spreminja zaradi staranja. Ljudje naravno proizvajajo kolagen v svojem telesu. Vendar pa se proizvodnja kolagena začne upočasnjevati v odrasli dobi. Od 20-ih začnete vsako leto proizvajati 1 % do 1,5 % manj kolagena. Raziskovalci so ugotovili, da je proizvodnja kolagena največja med 25. in 34. letom starosti. Po tem se proizvodnja zmanjša za 25 % v naslednjih 40 letih. (4)

Kolagen se spreminja zaradi zdravstvenih razmer
Zdravstveni pogoji lahko vplivajo tudi na delovanje kolagena v telesu. Kolagenske vaskularne bolezni, znane tudi kot bolezni vezivnega tkiva, se zgodijo, ko imunski sistem povzroči vnetje tkiv, ki vsebujejo kolagen. Lupus in revmatoidni artritis sta primera kolagenskih vaskularnih bolezni.

Povzetek
Kolagen je ena najpogostejših vrst beljakovin v človeškem telesu. Čeprav je lepotna modna beseda, je kolagen veliko več kot le gladka koža. Pomaga ohranjati vaše sklepe, kosti, kožo in mišice zdrave. Proizvodnja kolagena s starostjo upada, začenši z vrhuncem med približno 25. in 34. letom.

Znanstveniki niso dokončno dokazali nobenih koristi jemanja kolagenskih dodatkov. Vendar pa nekatere študije kažejo, da jemanje kolagena lahko pomaga izboljšati videz vaše kože in lahko izboljša nekatere simptome artritisa. Kolagen v prahu lahko po ugodni ceni naročite preko spletne trgovine iHerb, če menite, da ga premalo zaužijete s prehrano in bi vam dodatki kolagena prišli prav.

17.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar