Kreatin. Prednosti. Gradi mišice in okrepi možgane.

Kaj počne kreatin? Zgradi mišice, okrepi možgane in izboljša atletsko zmogljivost. Ste že slišali za kreatin? Ker fitnes trend postaja vse bolj priljubljen, mnogi ljudje začenjajo uvajati redno vadbo in zdrave prehranjevalne navade, prav tako pa želijo vedeti o drugih prehranskih dopolnilih, ki lahko pomagajo zgraditi mišice ali izboljšajo telesno zmogljivost. Poleg sirotkinih beljakovin in kreatina, ki jih lahko uporabljajo tudi bodybuilderji, je nepogrešljiv partner, a v primerjavi s prvim za kreatin morda še vedno sliši manj športnih navdušencev. Zato bo ta članek predstavil šest funkcij in prednosti kreatina.

kreatin

Šest funkcij kreatina


1. Izboljša športno zmogljivost
Kreatin lahko poveča shranjevanje fosfokreatina (Phosphocreatine) v mišicah in pomaga proizvajati adenozin trifosfat (ATP). Lahko si ga predstavljate kot energijo, potrebno za dejavnosti človeškega telesa. Shranjujejo se v mišicah in ko se mišice premikajo, se proizvaja ATP. Ko se ukvarjamo z intenzivno vadbo ali treningom, človeško telo porabi in proizvede veliko količino ATP, da se spopade z ogromno porabo energije. Vendar, tako kot je služenje denarja vedno počasnejše od porabe denarja, je tudi poraba hitrejša od proizvodnje. To je razlog, zakaj ne moremo predolgo vzdrževati visoko intenzivnih dejavnosti. Če povečate proizvodnjo ATP z dodatkom kreatina, lahko podaljšate čas vadbe in izboljšate učinkovitost vadbe.

2. Poveča mišično maso
Kreatin spodbuja proizvodnjo beljakovin in pomaga graditi mišična vlakna. Raziskava v Biomedical Journal (BMC) je tudi poudarila, da lahko kreatin poveča koncentracijo inzulinu podobnega rastnega faktorja 1 (IGF-1) v telesu. Poleg povečanja mišične moči in vzdržljivosti lahko tudi poveča mišično absorpcijo glukoze in aminokislin. Poleg tega morajo biti mišice vizualno videti precej velike, nepogrešljiv in pomemben dejavnik pa je tudi vlaga. Ker je človeško telo sestavljeno iz 70 % vode, vsebnost vode v tkivih vpliva na velikost. (1)

Poleg tega človeško telo izloča vrsto miostatina, da bi preprečilo čezmerno rast mišic, vendar lahko kreatin zmerno zavira koncentracijo tega hormona in relativno poveča hitrost mišične rasti.

3. Pospeši rast mišic
Glede na študijo v Journal of Applied Physiology lahko neprekinjeno uživanje kreatina povzroči večjo rast mišic na teden kot brez dodajanja. (2) Druga študija prihaja iz Nacionalnega centra za biotehnološke informacije. Študija je pokazala, da so ljudje, ki so sodelovali v poskusu, ki so jemali dodatke kreatina, v šestih tednih pridobili dva kilograma mišic, medtem ko pri kontrolni skupini ni bilo bistvenih sprememb. Tako velika razlika je morda posledica vsebnosti mišic. Povečan volumen vode omogoča mišicam hitro rast v kratkem času. (3)

4. Pomaga zmanjšati utrujenost
V šestmesečnem poskusu so bili bolniki s travmatično poškodbo možganov razdeljeni v dve skupini. V primerjavi s kontrolno skupino skupina, ki je uporabljala kreatin, ni le zmanjšala simptome vrtoglavice za 50 %, le 10 % bolnikov je občutilo utrujenost.

5. Lahko pomaga pri delovanju možganov
Študije so pokazale, da človeški možgani porabijo veliko energije pri opravljanju zapletenih nalog. Poleg tega, da pomaga kreatin fosfatu v možganih pospešiti proizvodnjo ATP, lahko dodajanje kreatina poveča tudi koncentracijo dopamina v telesu, kar omogoča dobro počutje. Poleg tega, ker je meso edini način za pridobitev kreatina iz hrane, imajo lahko vegetarijanci nižje koncentracije kreatina v telesu. Ustrezen dodatek kreatina lahko pomaga izboljšati delovanje možganov in učinkovitost vadbe. Kreatin lahko po ugodni ceni kupite preko spletne trgovine iHerb.

6. Lahko izboljša Parkinsonovo bolezen
Glavni simptom Parkinsonove bolezni je, da je črna substanca (Substantia nigra) v možganih, ki je odgovorna za proizvodnjo in transport dopamina, uničena, kar povzroči znatno zmanjšanje vsebnosti dopamina pri bolniku. Dopamin je nevrotransmiter. Verjetno povzroči nezmožnost nemotenega premikanja udov, podobno simptomom, kot so tresenje, okorelost ali pomanjkanje koordinacije, ki jih pogosto opazimo pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo. Kot smo že omenili, lahko kreatin poveča vsebnost dopamina v telesu in teoretično lahko tudi pomaga bolnikom s Parkinsonovo boleznijo izboljšati svoje stanje. Poleg tega morajo bolniki s Parkinsonovo boleznijo zaradi zmanjšane kontrole mišic in zmanjšane aktivnosti izvajati zmerno vadbo z utežmi, da bi ohranili telesno mišično maso, kreatin pomaga tudi pri izboljšanju telesne zmogljivosti bolnikov in mišične mase.

Sedanje raziskave so potrdile, da lahko v poskusih na živalih dodatek kreatina pri podganah s Parkinsonovo boleznijo zmanjša upad dopamina za do 90 %; vendar je študija iz leta 2017 pokazala, da dnevni vnos 4 do 10 gramov (g) kreatina ne izboljša Parkinsonove bolezni, zato je še vedno potrebnih več raziskav o tem, ali je kreatin lahko dobro zdravilo za izboljšanje Parkinsonove bolezni.

24.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar