Mačji krempelj. Cat’s Claw. Prednosti v boju proti raku.

Mačji krempelj, znan tudi kot Uncaria tomentosa , je rastlina, ki izvira iz Amazonije. Najpogosteje se preučuje zaradi njegovih protivnetnih in protitumorskih učinkov.

mačji krempelj

Kaj je mačji krempelj?
Mačji krempelj je olesenela trta, ki raste v Srednji in Južni Ameriki. Mačji krempelj lahko modulira (spremeni) imunski sistem telesa. Verjame se tudi, da zmanjšuje proste radikale (reaktivne, nestabilne molekule, ki jih proizvaja telo in lahko povzročijo škodo) v telesu – pogost krivec za vnetja.


Uporabe

Deluje protivnetno
Pregled protivnetnih zdravil in zelišč je pokazal, da lahko zdravilne rastline, kot je mačji krempelj, pomagajo zmanjšati ali preprečiti vnetne procese v telesu. Čeprav so potrebne nadaljnje raziskave, je ta pregled navedel tudi omejene stranske učinke zdravilnih zelišč, kot je mačji krempelj, v primerjavi z običajno predpisanimi protivnetnimi zdravili. (1)

Stomatitis proteze
Stomatitis proteze je vnetje ust in dlesni, ki ga povzroča prekomerna rast kvasovk. To je pogosta pritožba med uporabniki protez.

Majhna randomizirana študija je pokazala, da je bil 2-odstotni gel mačjega kremplja enako učinkovit pri zmanjševanju simptomov stomatitisa zobne proteze kot pogosto predpisani mikonazolni gel. (2)

Utrujenost in kakovost življenja pri ljudeh z rakom
Majhna študija je pokazala, da dnevni dodatek 300 miligramov izvlečka mačjega kremplja zmanjša stopnjo utrujenosti in poveča stopnjo kakovosti življenja pri posameznikih z napredovalimi tumorji. Vendar pa dodatek ni pokazal zmanjšanja velikosti tumorja ali drugih meril vnetja v krvi.

Druge uporabe
Naslednje vključuje druge nastajajoče uporabe mačjega kremplja. Vendar je pomembno upoštevati, da je malo dokazov o učinkovitosti mačjega kremplja pri teh stanjih.

Alzheimerjeva bolezen
Predklinične študije, ki niso potekale na ljudeh, so pokazale, da izvleček mačjega kremplja lahko zmanjša kognitivni upad pri Alzheimerjevi bolezni z zaviranjem nastajanja oblog v možganih. (3)

Rak
Celična študija z uporabo mačjega kremplja v človeškem tkivu raka dojke je pokazala obetajoče protitumorske učinke, če se uporablja v povezavi z bolj tradicionalnimi zdravljenji raka dojke. (4)

Ločena študija je pokazala, da posebna aktivna sestavina mačjega kremplja – glikozid kinonske kisline – zavira rast človeških rakavih celic mehurja, tako da povzroči smrt teh celic. Študija, ki je vključevala glioblastom (možganski tumor) in rakave celice mehurja, je pokazala, da je določena aktivna sestavina mačjega kremplja – pentaciklični oksindol alkaloid – škodljiva za rakave celice.

Hipertenzija v nosečnosti
Študija, ki ni potekala na ljudeh, je pokazala, da je dodatek z mačjim krempljem zmanjšal stopnjo hipertenzije (visokega krvnega tlaka) pri brejih in nebrejih miših. Poleg tega se je celično vnetje zmanjšalo v tkivu človeške placente, ko je bil uporabljen izvleček mačjega kremplja.

Odmerjanje
Ni enotnega mnenja o varnem notranjem odmerjanju mačjega kremplja. Za zunanjo uporabo so bili 2-odstotni geli z izvlečkom mačjega kremplja enako učinkoviti proti prekomerni rasti kvasovk kot 2-odstotni geli na recept proti glivicam.

Stranski učinki
Serotoninski sindrom: mačji krempelj je bil indiciran v vsaj enem primeru serotoninskega sindroma (nevarno kopičenje serotonina v telesu) v Združenih državah. Menijo, da lahko ena od učinkovin v mačjem kremplju poveča raven serotonina v krvi. To je lahko nevarno za vsakogar, ki jemlje predpisana zdravila, ki so namenjena tudi zvišanju serotonina v krvi (kot so SSRI).

Interakcije
Ugotovljeno je bilo, da že 1-odstotni odmerki mačjega kremplja medsebojno delujejo z različnimi predpisanimi zdravili. Lahko vpliva na naslednje:

Antimikotiki: 2-odstotni izvleček gela iz mačjega kremplja je bil enako učinkovit kot 2-odstotni mikonazolni gel za zmanjšanje čezmerne rasti kandide (kvasovk) pri ljudeh.
Protiretrovirusna zdravila: Sistematični pregled je pokazal, da je mačji krempelj znatno povečal koncentracijo protiretrovirusnih zdravil (zdravil, ki blokirajo virus človeške imunske pomanjkljivosti ali HIV) v krvi pri tistih, ki jemljejo takšna zdravila. Posameznikom, ki so jim predpisana protiretrovirusna zdravila, je treba spremljati glede neželenih stranskih učinkov, če jemljejo tudi mačji krempelj.
Antikoagulanti (zdravila za redčenje krvi): V laboratorijski študiji s človeškimi celicami je uporaba izvlečka mačjega kremplja zmanjšala trombin (ki pomaga pri tvorbi strdkov). Posamezniki, ki že jemljejo predpisana zdravila za zmanjševanje strdkov, morajo biti previdni, če dodajajo mačji krempelj.
Zdravila za krvni tlak: študija, ki ni potekala na ljudeh, je pokazala, da je dodatek z mačjim krempljem zmanjšal visok krvni tlak pri nebrejih miših. Posamezniki, ki že jemljejo predpisana zdravila za zniževanje krvnega tlaka, morajo biti previdni pri dopolnjevanju mačjega kremplja.
Zdravila proti raku: zaradi novih dokazov o mačjem kremplju in njegovih protitumorskih učinkih svetujemo, da se tisti, ki se zdravijo z rakom, posvetujejo s svojim zdravstvenim delavcem, preden začnejo jemati mačji krempelj.
SSRI: mačji krempelj je bil indiciran v vsaj enem primeru serotoninskega sindroma v Združenih državah. Menijo, da lahko ena od učinkovin v mačjem kremplju poveča raven serotonina v krvi. Če vam je predpisan SSRI, je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom, preden dodate mačji krempelj.
Medsebojno delovanje zelišč in zdravil: 1 % pripravek izvlečka mačjega kremplja je znatno zmanjšal učinkovitost citokroma P450 – bistvenega encima, ki pomaga telesu pri presnovi zdravil. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da mačji krempelj aktivira telesni receptor PX, ki prav tako vpliva na presnovo zdravil. Mačji krempelj lahko torej vpliva na številna zdravila, ki uporabljajo te poti za presnovo in izločanje. Pogovorite se s svojim farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije o svojih zdravilih.

Previdnostni ukrepi
Pri mačjem kremplju je treba upoštevati naslednje previdnostne ukrepe:

Alergija: Izogibajte se mačjemu kremplju, če ste alergični nanj ali njegove sestavine.
Avtoimunska stanja: Študij, ki bi preučevale učinek mačjega kremplja na avtoimunska stanja, ni. Vendar ima mačji krempelj številne interakcije med zdravili. Previdnost je potrebna pri dodajanju mačjega kremplja posameznikom z oslabljenim imunskim sistemom.
Nosečnost: Študije o mačjem kremplju in njegovih možnih učinkih na nosečnost so bile izvedene samo na mišjih modelih in vzorcih človeških tkiv. Študije na nosečnicah niso bile izvedene. Preden vzamete mačji krempelj, se posvetujte s svojim zdravnikom.
Dojenje: Nobena študija ni preučila varnosti dodatka mačjega kremplja med dojenjem. Preden mačji krempelj vključite v svojo oskrbo, se posvetujte s svojim zdravnikom.
Otroci: Obstaja nekaj študij, ki preučujejo uporabo mačjega kremplja pri otrocih. Od tega so bile študije izvedene samo za lokalno uporabo (na koži) in ne za notranjo pripravo. Prosimo, posvetujte se z otrokovim zdravstvenim delavcem, preden vključite mačji krempelj v oskrbo.
Serotoninski sindrom: mačji krempelj je bil indiciran v vsaj enem primeru serotoninskega sindroma v Združenih državah. Menijo, da lahko ena od učinkovin v mačjem kremplju poveča raven serotonina v krvi.

To je lahko nevarno za vsakogar, ki jemlje predpisana zdravila, ki so namenjena tudi zvišanju serotonina v krvi (kot so SSRI).

Povzetek
Mačji krempelj je rastlina, ki izvira iz Amazonije in se pogosto uporablja kot ljudsko zdravilo za zdravljenje številnih simptomov. Obstaja nekaj dokazov, da lahko aktivne sestavine mačjega kremplja zmanjšajo vnetje tako znotraj kot zunaj. Pri dodajanju mačjega kremplja je potrebna previdnost, zlasti pri predpisanih SSRI, zdravilih za krvni tlak, antikoagulantih, zdravilih proti raku, in/ali protiretrovirusnih zdravilih. Previdnost je potrebna tudi pri splošnih interakcijah med zelišči in zdravili. Mačji krempelj lahko po ugodni ceni kupite v spletni trgovini iHerb.

3.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar