Magnezij. Odličen za možgane, srce in krvni tlak.

Magnezij je bil kot možno zdravilo za številne zdravstvene težave, pri čemer pomaga pri vsem, od visokega krvnega tlaka do migrene do duševnih težav. Videoposnetki o prednostih magnezijevih dodatkov so zbrali na tisoče ogledov in napeljali veliko ljudi, da so jih poskusili za različne bolezni.

magnezij

Magnezij je mineral, ki vpliva na naše zdravje na več načinov. “Magnezij ima veliko nalogo. Pomaga ohranjati delovanje možganov in srca, uravnava krvni tlak, omogoča delovanje mišic in živcev, oblikuje kosti in zobe ter podpira imunski sistem.”


Mnogi ljudje ne dobijo dovolj mineralov, deloma zato, ker je veliko hrane, ki jo zaužijemo, predelane. Raziskave kažejo, da se kar 80 % magnezija, ki ga najdemo v nekaterih živilih, izgubi med predelavo hrane – kar je lahko razlog, zakaj 79 % Američanov ne dobi dovolj s svojo prehrano.

Medtem ko je magnezij bistveno hranilo, se posvetujte z zdravnikom, preden dodate dodatek svojemu režimu za zdravljenje morebitnih novih simptomov, ki jih doživljate.

Dopolnila so lahko v pomoč, čeprav je najbolje, da najprej pregledate pri ponudniku. To je deloma zato, ker lahko dodatki magnezija medsebojno delujejo z določenimi zdravili – ali pa morda niso primerni za zdravljenje simptomov, ki jih doživljate.

Kaj naredi magnezij za telo – in koliko bi ga morali dobiti vsak dan?
Magnezij je kofaktor za več kot 300 encimskih reakcij v telesu. Ti vključujejo sintezo beljakovin, uravnavanje krvnega tlaka in glukoze v krvi, delovanje mišic in živcev ter sintezo DNK in RNK. Prav tako podpira strukturno komponento kosti.

Kljub temu, če vam primanjkuje magnezija, se lahko zaradi različnih razlogov začnete počutiti manj kot najbolje. To je kot učinek domino. Nižja raven magnezija ustvari negativno povratno zanko v telesu.

To lahko opazimo pri ljudeh, ki so pod velikim stresom. Običajno je magnezij v vaših celicah, a ko ste pod stresom, se magnezij premakne iz notranjosti celice izven celice v vašem krvnem obtoku in se zelo enostavno izloči skozi ledvice, zaradi česar imate nizko stopnjo magnezija. Ko se to zgodi, lahko opazite simptome, kot so glavobol ali mišični krči, ki jih povzročajo ravni magnezija. To lahko vaš stres še poslabša in ustvari začaran krog. (1)

Ženske potrebujejo od 310 do 320 miligramov magnezija na dan, moški pa od 400 do 420 mg. Za referenco 0,03 kg suhih praženih mandljev vsebuje 80 mg magnezija; pol skodelice kuhane špinače vsebuje 78 mg; in dve žlici gladkega arašidovega masla vsebujeta 49 mg. (2)

Če imate simptome nizkega magnezija, poskusite povečati magnezij s hrano. K prehrani pristopamo z miselnostjo ‘najprej hrana’, v smislu, da moramo iz hrane dobiti čim več hranilnih snovi, preden po potrebi dodamo dodatke. Naša telesa lažje uporabljajo in absorbirajo hranila v živilih v nasprotju z njihovo elementarno obliko v dodatkih.

Naslednji so najboljši prehranski viri magnezija:

– stročnice
– Orehi
– Semena
– Polnozrnate žitarice
– Zelena listnata zelenjava (kot špinača)
– Okrepljena živila (vključno z žitaricami za zajtrk)
– Mleko
– Jogurt

Kljub temu bi lahko marsikomu koristilo dodajanje dodatka magnezija k njihovi vsakodnevni rutini, glede na to, kako razširjene so pomanjkljivosti in kako pomemben je mineral.

Vendar se morate vedno posvetovati z[zdravstvenim delavcem, še posebej, če jemljete drugo zdravilo. Nekatera zdravila lahko medsebojno delujejo z dodatki magnezija.

Pri čem magnezij lahko pomaga in pri čem ne more?
Ker je magnezij vključen v toliko telesnih procesov, če po pomanjkanju začnete dobivati ​​dovolj magnezija, boste morda začeli opažati, da se počutite bolje. Nekateri simptomi, ki so vas mučili, kot so pomanjkanje energije, glavoboli, tesnoba ali občutek izčrpanosti, lahko izginejo.

Vendar je to le, če jih je dejansko povzročila vaša raven magnezija in ne kaj drugega, kar se dogaja v vašem telesu – zato je nujno, da se o kakršnih koli novih zdravstvenih težavah, s katerimi se soočate, pogovorite s ponudnikom, pravijo strokovnjaki.

Krvni pritisk
Nekatere trditve o sposobnosti magnezija, da pomaga pri določenih zdravstvenih stanjih, niso nujno napačne. Nekatere študije so pokazale, da lahko dodatek magnezija zmerno zniža krvni tlak. Vendar je potrebnih več raziskav na to temo. (3)

Duševno zdravje
Magnezij lahko tudi zmanjša simptome tesnobe z uravnavanjem ravni kortizola, hormona, ki vpliva na raven stresa. Omejene raziskave tudi kažejo, da lahko magnezij pomaga ljudem z blago depresijo.

Preprečevanje migrene
Ni dokazov, ki bi kazali, da dnevni dodatek magnezija vpliva na nekatera zdravstvena stanja, o katerih se razpravlja. Raziskava magnezijevih dodatkov za preprečevanje migrene ni prepričljiva: Nekatere študije kažejo korist, nekatere pa ne.

Fizična zmogljivost
Medtem ko so študije na živalih pokazale, da lahko magnezij vpliva na telesno zmogljivost – s povečanjem razpoložljivosti glukoze v možganih, mišicah in krvi – ne vemo, da magnezij tako vpliva na ljudi.

Kdaj poskusiti drugačen pristop za obvladovanje simptomov?
Čeprav lahko magnezij pomaga pri nekaterih zdravstvenih stanjih, strokovnjaki poudarjajo, da ga ne bi smeli uporabljati kot zdravilo za vse namesto zdravih življenjskih navad. Priznali so, da je veliko zdravstvenih stanj, za katere ljudje trdijo, da jim pomaga magnezij, mogoče pomagati z zdravimi navadami.

Morate se prepričati, da obravnavate dejavnike življenjskega sloga, ki lahko vplivajo na simptome, ki jih doživljate. To je lahko videti takole:

– Zmanjšajte čas, ki ga preživite na zaslonu
– Jejte hranljivo hrano
– Upravljajte svojo raven stresa
– Dajte prednost gibanju
– Dajte prednost spanju
– Zmanjšajte ali popolnoma izključite alkohol
– Zmanjšajte ali izključite kofein
– Zmanjšajte ali izključite predelano hrano

Če ste pokrili vse te osnove, vendar še vedno doživljate zaskrbljujoče simptome, vam lahko tukaj pomagajo dodatki. Magnezij lahko kupite po ugodni ceni v spletni trgovini iHerb.

Če imate opravka s katerim koli od prej omenjenih zdravstvenih stanj, kot so anksioznost, visok krvni tlak ali migrena, vam lahko zdravstveni delavec predlaga zdravila poleg ali namesto dodatkov, pravijo strokovnjaki. Dopolnila lahko pomagajo izboljšati zdravje, vendar niso namenjena zdravljenju kakršnih koli stanj.

Vaš ponudnik zdravstvenih storitev vam lahko tudi pomaga izbrati pravi dodatek, če je priporočljivo. “Dodatki niso regulirani, zato morate izbrati dodatke, ki so bili testirani s strani tretjih oseb.

Navsezadnje se je vredno pogovoriti s ponudnikom, preden naredite kakršne koli spremembe, ne glede na to, kako neškodljive se zdijo. Vedno razpravljajte o svojih pomislekih s svojim zdravnikom.

4.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar