Melatonin. Ali je varen za odrasle?

Melatonin je varen za mnoge odrasle. Možgani proizvajajo ta naravni hormon, ki je na voljo tudi kot dodatek za pomoč posameznikom pri spanju. Primarno je odgovoren za uravnavanje cirkadianega ritma vašega telesa za upravljanje vašega naravnega cikla spanja. Zato se pogosto uporablja kot pomoč pri spanju za boj proti težavam, kot je nespečnost. Vendar pa ni raziskav o varnosti melatonina pri določenih skupinah ljudi, kot so dojenčki in otroci.

melatonin

Je melatonin varen?
Za večino zdravih odraslih je melatonin varno uporabljati kot pomoč pri spanju približno en do dva meseca.


Za dojenčke
Ni dovolj raziskav o tem, kako melatonin vpliva na dojenčke. Raziskave kažejo, da je lahko melatonin koristen za dojenčke pri oksidativnem stresu (neravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti v telesu in raven antioksidantov postane nizka).

Ko razmišljate o melatoninu za dojenčka, je ključnega pomena, da sodelujete z otrokovim zdravstvenim delavcem. Prvi korak je uvedba zdravega urnika in rutine spanja, preden poskusite s pripomočkom za spanje. Pomembno si je zapomniti, da se dojenčki še vedno učijo spati po ustaljenem urniku. Dojenčki potrebujejo približno 12 do 16 ur spanja na dan. (1)

Za dojenčke in otroke
Melatonin je priljubljen dodatek za otroke. Za multivitamini je melatonin najpogostejši naravni izdelek, ki ga starši dajejo svojim otrokom. Dojenčki in otroci lahko varno uporabljajo melatonin, vendar mora njegovo uporabo skrbno nadzorovati zdravstveni delavec, ki lahko določi odmerek.

Ko uporabljate melatonin za otroka, imejte dodatek vedno izven dosega in zaklenjen. Raziskave kažejo, da žvečljive tablete melatonina lahko vsebujejo polovico do več kot štirikratno količino melatonina, navedeno na etiketi. (2)

Dolgoročni učinki in tveganja uporabe melatonina pri otrocih niso znani. Ker je melatonin hormon, lahko redna uporaba čez čas vpliva na hormonski razvoj otroka.

Mladostništvo in mladi odrasli
Uporaba melatonina je relativno pogosta pri mladostnikih in mlajših odraslih. Raziskave kažejo, da se je prodaja melatonina v ZDA v zadnjih nekaj letih povečala za 150 %. To povečanje je bilo verjetno povezano s povečano uporabo med otroki in mladostniki.

Pred začetkom jemanja melatonina se posvetujte z otrokovim zdravnikom. Uporaba melatonina lahko poveča tveganje za naključno ali namerno preveliko odmerjanje pri mladostnikih.

Nosečnost
Melatonin ni bil ustrezno raziskan pri nosečnicah in doječih osebah, da bi ugotovili, ali je varen. Ne uporabljajte melatonina med nosečnostjo ali dojenjem, ne da bi se pogovorili s svojim zdravstvenim delavcem.

Starejši odrasli
Starejši odrasli se lahko s staranjem obrnejo na melatonin zaradi težav s spanjem. Pomembno si je zapomniti, da lahko melatonin na starejše odrasle vpliva drugače kot na mlajše odrasle.

Melatonin ostane aktiven dlje pri starejših odraslih, kar pomeni, da so bolj izpostavljeni dnevni zaspanosti, ker melatonin še vedno vpliva nanje. Melatonin ni priporočljiv za osebe z demenco.

Stranski učinki
Možni neželeni učinki melatonina so:

– Dnevna zaspanost
– Močenje postelje
– Glavoboli
– Omotičnost
– Vznemirjenost
– Slabost

Ali lahko razvijete odvisnost od melatonina?
Melatonin ne povzroča fizične odvisnosti. Vendar pa ni namenjen dolgoročni uporabi. Pogovorite se s svojim zdravstvenim delavcem o drugih možnostih, če melatonin uporabljate en do dva meseca.
Melatonin ni varen za ljudi z avtoimunsko motnjo, epileptičnimi napadi ali depresijo. Prav tako se ne šteje za varno za ljudi, ki so noseči ali dojijo. Melatonin lahko po ugodni ceni kupite preko spletne trgovine iHerb.

Interakcije z drugimi zdravili in dodatki
Melatonina ni mogoče jemati z določenimi zdravili zaradi medsebojnega delovanja zdravil. Ne jemljite melatonina, če trenutno jemljete zdravilo za redčenje krvi, kot sta Coumadin ali Jantoven (varfarin). Ne uporabljajte melatonina z naslednjimi zdravili ali dodatki:

Zdravila proti epileptičnim napadom (antikonvulzivi): melatonin lahko poveča tveganje za epileptične napade pri ljudeh z motnjami epileptičnih napadov.
Kontracepcijske tablete: Ta kontracepcijska sredstva lahko povečajo količino melatonina, ki ga proizvaja telo.
Zdravila za krvni tlak (antihipertenzivi): melatonin lahko zniža raven krvnega tlaka.
Zdravila za redčenje krvi (antikoagulanti)
: Melatonin lahko upočasni strjevanje krvi in ​​lahko poveča tveganje za podplutbe in krvavitve.
Kofein: Kofein lahko poveča raven melatonina v telesu.
Zdravila za sladkorno bolezen: Melatonin lahko zniža raven sladkorja v krvi.
Imunosupresivi: Melatonin vpliva na imunski sistem in lahko zmanjša učinkovitost imunosupresivov, potrebnih po presaditvi.
Luvox (fluvoksamin): to zdravilo lahko poveča absorpcijo melatonina v telesu.

Povzetek
Melatonin je hormon, ki nastaja v možganih kot odziv na temo. Zato se naravno proizvaja takrat, ko imate v prostoru temo. Lahko se jemlje tudi kot dodatek za pomoč pri spanju. Vendar je pomembno, da ga ljudje jemljemo tudi v času ko gredo spat, saj vpliva na dotok svetlobe v roženico, ki je zaradi melatonina bolj odprta kot običajno. Melatonin je za večino zdravih odraslih varen za kratkotrajno uporabo. Melatonin se ne šteje za varnega za ljudi, ki so noseči ali dojijo, kot tudi za tiste z drugimi zdravstvenimi težavami. Melatonin se lahko varno uporablja pri številnih dojenčkih in otrocih, vendar ga mora zdravstveni delavec skrbno nadzorovati. Možni neželeni učinki melatonina vključujejo zaspanost, glavobole, omotico, vznemirjenost, slabost in močenje postelje. FDA ureja melatonin kot dodatek. Najbolje je, da naravno proizvajate melatonin v normalni meri, zato je priporočljivo, da se odpravite spat toliko preje, da lahko normalno zaspite. Tema je drugi pogoj, ki vpliva na proizvodnjo melatonina ponoči. Pogovorite se s svojim zdravstvenim delavcem, če razmišljate o tem, da bi melatonin poskusili kot pomoč pri spanju.

29.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar