Niacin. Vitamin B3. Nikotinamid. Koristi in slabosti.

Niacin, oblika vitamina B, imenovana tudi nikotinska kislina ali B3, je bistvenega pomena za pravilno delovanje celic. Niacin je topen v vodi, kar pomeni, da se hitro absorbira v vodi in je na voljo za takojšnjo uporabo v telesu. Vendar pa vaše telo ne skladišči niacina, zato ga morate redno uživati s pomočjo raznovrstne prehrane.

niacin

Pomanjkanje niacina je v ZDA redko, ker je na voljo v številnih živilih, vključno z mesom, stročnicami in žiti. Vendar imajo lahko nekateri ljudje težave z zauživanjem dovolj niacina, zlasti tisti, ki so podhranjeni zaradi zdravstvenega stanja. V teh primerih so lahko koristni dodatki niacina.


Dejstva dodatka niacina
Aktivne sestavine: nikotinska kislina
Nadomestna imena: B3, nikotinska kislina, nikotinamid, nikotinamid ribozid
Pravni status: Na voljo v prosti prodaji (OTC)
Priporočeni odmerek: 14-16 miligramov mg/dan
Varnostni vidiki: niacin lahko vpliva na nekatera zdravila, visoki odmerki pa lahko povzročijo zaplete

Uporaba niacina
Uporaba dodatkov mora biti individualizirana in nadzorovana s strani zdravstvenega delavca, na primer registriranega dietetika, farmacevta ali zdravnika. Noben dodatek ni namenjen zdravljenju, zdravljenju ali preprečevanju bolezni.

V telesu se niacin pretvori v koencim (snov, ki aktivira encim), imenovan nikotinamid adenin dinukleotid (NAD). V telesu je več kot 400 encimov, ki potrebujejo NAD za izvajanje funkcij, kot so:

– Ustvarjanje energije
– Ohranjanje zdravih genov
– Celična komunikacija
– Antioksidativno delovanje (zaščita celic pred prostimi radikali)
Poleg tega nekateri ljudje jemljejo niacin zaradi koristi, povezanih s posebnimi zdravstvenimi stanji, vključno s srčnimi boleznimi, Alzheimerjevo boleznijo, visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo. Obstaja malo dokazov, ki podpirajo niacin za tovrstne uporabe.

Srčna bolezen
Znano je, da niacin znižuje lipoproteine nizke gostote (LDL, imenovan tudi “slab holesterol”), trigliceride (maščobe v krvi) in lipoproteine (delce, ki prenašajo holesterol v krvi). Zato so nekatere študije ocenile njegovo uporabo pri zdravljenju in preprečevanju bolezni srca.

Pregled randomiziranih kontroliranih preskušanj iz leta 2017, objavljen v Cochrane, je ocenil niacin za preprečevanje srčno-žilnih dogodkov.3 Pregled je vključeval 23 preizkušanj z 39.195 udeleženci s povprečnim trajanjem zdravljenja 11,5 meseca in srednjim odmerkom 2 grama (g) na dan. (1)

V tem pregledu so raziskovalci ugotovili, da niacin ni zmanjšal splošne, s srcem povezane ali nekardiovaskularne umrljivosti. Poleg tega ni zmanjšal smrtnih ali nesmrtnih miokardnih infarktov (srčnih napadov) ali možganskih kapi.

Podobno je metaanaliza iz leta 2018 z 29.195 udeleženci preučevala učinek prehranskega dopolnila na preprečevanje srčno-žilnih bolezni. V primerjavi s kontrolnimi skupinami, ki so prejemale samo statine (zdravila na recept, ki znižujejo holesterol), so skupine, ki so prejemale 1-3 g niacina poleg statin je imel 10 % večjo umrljivost zaradi vseh vzrokov. (2)

American Heart Association (AHA) in American College of Cardiology (ACC) ne priporočata niacina za preprečevanje ali zdravljenje bolezni srca, zlasti za tiste, ki jemljejo statine. Vendar pa ponudniki zdravstvenih storitev včasih predpišejo niacin za tiste, ki ne morejo prenašati statinov.

Alzheimerjeva bolezen
Niacin je povezan z izboljšano kognitivno sposobnostjo in zmanjšanim kognitivnim upadom. Zato so nekatere študije preučevale, ali bi lahko niacin deloval pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni (bolezen izgube spomina).

V študiji iz leta 2020, objavljeni v Alzheimerjevi bolezni in demenci, so raziskovalci preučevali, ali ima niacin terapevtski potencial pri Alzheimerjevi bolezni. V študiji so miši 30 dni prejemale 100 mg niacina na kilogram telesne teže. Po terapiji so raziskovalci analizirali možgane miši in ugotovili, da ima niacin zaščitne učinke na možganske celice. (3)

Ker so raziskovalci to študijo opravili na živalih, ni znano, ali bi te rezultate lahko ponovili pri ljudeh. Zato ti rezultati zahtevajo nadaljnje preiskave.

Študija iz leta 2022, objavljena v Science Translational Medicine, je ocenila, ali lahko niacin vpliva na napredovanje Alzheimerjeve bolezni. Raziskovalci so v študiji preučili, kako niacin vpliva na obolele mišje možgane. V primerjavi s kontrolno skupino so miši, ki so prejemale niacin, imele manj oblog in izboljšano kognicijo po terapiji. (3)

Tudi tokrat so znanstveniki opravili to raziskavo na živalih, zato ni gotovo, ali ti rezultati veljajo za ljudi.

Krvni pritisk
Vloga niacina pri proizvodnji energije in antioksidativnih protivnetnih lastnostih je nekatere raziskovalce spodbudila k oceni, ali lahko pomaga pri preprečevanju hipertenzije (visokega krvnega tlaka).

Študija iz leta 2021, objavljena v JAMA, je preučevala prehranski niacin in novonastalo hipertenzijo pri odraslih Kitajcih. Kohortna študija po vsej državi je vključevala podatke o 12.243 odraslih Kitajcih. Raziskovalci so udeležencem izmerili vnos niacina v treh zaporednih 24-urnih obdobjih.

Povprečna raven vnosa udeležencev je bila 14,8 mg na dan (mg/d). Pri medianem šestletnem spremljanju je 4.306 udeležencev razvilo hipertenzijo. Raziskovalci so ugotovili, da je pri tistih, ki so zaužili manj kot 15,6 mg/dan, za vsak 1 mg/dan povečanja vnosa niacina v prehrani prišlo do 2-odstotnega zmanjšanja novonastale hipertenzije. Vendar pa je pri tistih z vnosi, večjimi od 15,6 mg/dan, prišlo do 3-odstotnega povečanja novonastale hipertenzije. (4)

Ti rezultati so ustvarili povezavo v obliki črke J (tista, ki pada in se strmo dviga). Prelomnica je bila 15,6 mg/dan, z najmanjšim tveganjem med 14,3 in 16,7 mg/dan.

Sladkorna bolezen
Znano je, da niacin znižuje holesterol LDL in trigliceride. Ker imajo bolniki s sladkorno boleznijo običajno visoko raven maščob v krvi, so raziskovalci preučili, ali bi lahko niacin vplival na sladkorno bolezen tipa 2.

Študija iz leta 2014 v reviji Clinical Nutrition je ovrednotila učinek niacina na lipide in glukozo (krvni sladkor) pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Meta-analiza je pokazala, da je niacin znatno izboljšal nenormalnosti lipidov. Vendar pa je tudi znatno povečala raven glukoze. (5)

Študija iz leta 2020, objavljena v Medicine, je preučevala učinkovitost dodatka niacina pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Metaanaliza randomiziranih kontroliranih preskušanj z 2110 udeleženci je pokazala znižanje ravni holesterola LDL. Vendar ni ugotovil pomembnih učinkov na raven glukoze v plazmi. (6)

Trenutno ni dovolj dokazov, ki bi podpirali niacin pri zdravljenju sladkorne bolezni. Pravzaprav lahko poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni zaradi potenciala zvišanja ravni glukoze. (7)

Drugo
Poleg zgoraj navedenih možnih koristi za zdravje nekateri ljudje uporabljajo niacin za obvladovanje migrene, zdravje kože in vnetno črevesno bolezen.

Pomanjkanje niacina
Pri nekaterih ljudeh lahko pride do pomanjkanja niacina, če so vnosi sčasoma nižji od priporočenih ravni, imajo poseben dejavnik tveganja za nižje ravni od običajnih ali obstaja poseben razlog, da ne morejo prebaviti ali absorbirati niacina.

Kako naj vem, če imam pomanjkanje niacina?
Morda ne veste, ali vam primanjkuje niacina, razen če je vaše pomanjkanje resno. Hudo pomanjkanje niacina lahko povzroči pelagro, zdravstveno stanje, ki ima za posledico prebavne, kožne in spominske simptome. Pelagra je neobičajna v industrializiranih državah.

Simptomi pelagre vključujejo:

– Kožni izpuščaj pri izpostavljenosti sončni svetlobi
– Pordelost kože
– Svetlo rdeč jezik
– diareja
– bruhanje
– zaprtje
– glavobol
– Utrujenost
– Izguba spomina
Simptomi, povezani s spominom, so lahko resni in vodijo v agresijo, paranojo, halucinacije in celo samomor. Pelagra je lahko smrtna, če je ne zdravimo.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč niacina?
Da bi se izognili toksičnosti, upoštevajte ustrezen odmerek in upoštevajte dopustno zgornjo mejo. Zgornja meja je največja dnevna količina, ki velja za varno in za katero je malo verjetno, da bo povzročila škodljive učinke. Če zaužijete več kot to količino, kot vam priporoča vaš zdravstveni delavec, se lahko pojavijo resni neželeni učinki, navedeni zgoraj.

Za niacin so opazili toksičnost pri odmerkih nad 1 gram. Če presežete te ravni, boste morda želeli poiskati zdravniško pomoč ali iti na urgenco. Vendar pa so izjemno previsoki že odmerki v količini 5t00 mg na dan, saj jih naše telo ne potrebuje. Osebno sem preizkusil naslednji proizvod: NOW Foods Niacin 500 mg in dobil rdečico po vsem telesu od prekomerno zaužitega niacina. Vsekakor je najbolje, da ga zaužijemo v zadostni meri s pomočjo naravne prehrane. Osebno odsvetujem jemanje prehranskih dodatkov v obliki niacina. Na voljo imate prehranski kalkulator in si izračunajte kako dobiti 15 mg na dan.

Povzetek
Niacin je bistvena oblika vitamina B, ki ga telo potrebuje za pravilno delovanje celic. Nekateri ljudje jemljejo niacin iz zdravstvenih razlogov, vključno z boleznijo srca in Alzheimerjevo boleznijo. Vendar so raziskave omejene in nezadostni dokazi, ki podpirajo to uporabo.

Večina ljudi dobi dovolj niacina s hrano, ki jo zaužije. V nekaterih primerih pa lahko ponudniki zdravstvenih storitev predpišejo dodatke niacina za zdravljenje pomanjkanja niacina.

Neželeni učinki dodatka niacina vključujejo rdečico, zardevanje, glavobol, omotico in nizek krvni tlak. Če imate neželene učinke, boste morda želeli poskusiti z drugo formulo ali začeti z manjšim odmerkom.

Ne jemljite velikih odmerkov niacina. Visoki odmerki lahko povzročijo resne stranske učinke. Posvetujte se z zdravnikom, preden začnete jemati niacin ali kateri koli drug dodatek.

16.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar