Omega 6 maščobne kisline. Prednosti za zdravje.

Omega-6 maščobne kisline so izjemno koristne za vaše telo, za številne funkcije, ki jih mora opravljati. Lahko gre za izgradnjo in razmnoževanje živčnega sistema, pa tudi za nastanek celične membrane. Glede na to, da omega-6 maščobnih kislin telo ne more proizvesti, je pomembno, da poskrbimo, da jih zaužijemo s prehrano. Repično, koruzno, sončnično, sezamovo, palmovo ali sojino olje so rastlinska olja, bogata z maščobnimi kislinami.

omega 6

Obstajajo velike razlike med navadnimi maščobami in maščobnimi kislinami. Eden od njih je na primer dejstvo, da so biološko aktivni v telesu, potem ko jih vnesemo s hrano, shranimo in uporabimo kot dodaten vir energije. Med številnimi procesi, v katerih sodelujejo maščobne kisline, je strjevanje krvi ali podpiranje normalnih funkcij imunskega sistema. Ko je raven omega-6 v telesu prava, je ugodno znižanje ravni maščob v krvi in ​​vrednosti dobrega holesterola naraščajo. Prav tako pomaga proti vnetnim procesom, če je v telesu dovolj maščobnih kislin.


Kaj je pomembno vedeti o omega-6 maščobnih kislinah?
Omega-6 maščobne kisline so tako kot omega-3 esencialne maščobne kisline in jih lahko dobimo izključno s prehrano ali z uživanjem prehranskih dopolnil. Njihov pomen je velik, tako za možgane kot za proces rasti in razvoja telesa. Seveda obstaja več koristi prisotnosti omega-6 maščobnih kislin v telesu, vključno z ohranjanjem zdravja kože in kostnega sistema, spodbujanjem rasti las, uravnavanjem metabolizma ali ohranjanjem zdravja reproduktivnega sistema. Opravka imamo s polinenasičenimi maščobnimi kislinami, ki prav tako zmanjšujejo tveganje za srčne težave in raka. Omega-6 maščobne kisline so hkrati uporabne tudi za obnovo tkiv po dolgotrajnem fizičnem naporu in se učinkovito borijo proti vnetju, ki se kaže na mišični ravni.

Prehranski viri omega-6 maščobnih kislin
Poleg oljne ogrščice, koruznega, sončničnega, sezamovega, palmovega ali sojinega olja je priporočljivih več živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega 6. To je lahko govedina ali piščanec, jajca, maslo ali siri, pa tudi približno lešniki, orehi, mandlji ali žita. Strokovnjaki so identificirali tudi druga olja, ki so viri omega-6 maščobnih kislin, kot so laneno, sezamovo, žafranovo, orehovo olje ali olje grozdnih pešk. Priporočljiva so tudi sezamova in bučna semena, lahko pa uporabite tudi prehranska dopolnila za dopolnitev potrebnih omega-6 v telesu. Podjetje Now Foods si je omislil omega 3, 6 in 9 v skupni kombinaciji v obliki mehkil gelov.

Prednosti uživanja omega-6
Ko je vnos omega-6 maščobnih kislin zadosten, so koristi za zdravje večkratne. Po drugi strani pa lahko, ko tega vnosa ni dovolj, pride do različnih zapletov. Koža na primer postane dehidrirana, pojavi se draženje kože, pojavi se suhost v očeh, lasje začnejo izpadati, poveča se holesterol in bolečine v sklepih postanejo izrazitejše. V situaciji, ko je pomanjkanje omega-6 maščobnih kislin hudo, lahko pride celo do ledvičnih zapletov ali aritmij, težav v vedenju in rasti, okužbe pa se začnejo težje celiti.

Boj proti vnetjem
Pomembno se je zavedati, da imajo vnetja velik negativen vpliv na zdravje, saj lahko povzročijo celo kronične bolezni – sladkorno bolezen , bolezni srca, raka ali Alzheimerjevo bolezen. S temi vnetji se lahko borite z uporabo olj, ki vsebujejo omega-6 maščobne kisline, saj lahko z ustrezno prehrano preprečite bolezen.

Znižanje visokega krvnega tlaka
Uporaba olj, ki vsebujejo omega-6 maščobne kisline, se je prav tako izkazala za učinkovito pri izboljšanju specifičnih simptomov hipertenzije, strokovnjaki opažajo, da se sistolični krvni tlak zniža, ko bolniki uporabljajo ta olja.

Zmanjšanje tveganja za bolezni srca
Tveganje za koronarno srčno bolezen je manjše pri ljudeh, ki v svojo prehrano vključujejo rastlinska olja, bogata z omega-6 maščobnimi kislinami, ki so učinkovita tudi za preprečevanje bolezni srca.

Podpora zdravju kostnega sistema
Velja tako za ženske kot moške, ki uživajo živila, ki vsebujejo omega-6 maščobne kisline, kosti postanejo bolj zdrave po času, v katerem je telo uspelo asimilirati zadostno količino zaužite hrane.

24.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar