Tavrin. Prednosti za zdravo srce.

Taurin je aminokislina, ki vsebuje žveplo in je v velikih količinah v možganih, mrežnici, mišičnem tkivu in drugih organih po vsem telesu. Tavrin igra veliko pomembnih vlog v človeškem telesu, vključno s podporo osrednjemu živčnemu sistemu in zagotavljanjem zdravja imunskega sistema. Sodeluje tudi pri tvorbi žolčnih soli, ki pomagajo pri prebavi in ​​absorpciji lipidov.

tavrin

Tavrin lahko zaužijemo v živilih, kot so jajca, meso in ribe, ali kot prehranska dopolnila. Dodajajo ga tudi kot sestavino energijskih pijač.


Ta članek ponuja pregled možnih uporab tavrina. Zajema tudi možne neželene učinke aminokislin, interakcije, informacije o odmerjanju in navodila za izbiro dodatkov.

Kako tavrin deluje v telesu?
Tavrin običajno imenujemo pogojno esencialna aminokislina, kar pomeni, da ga telo lahko proizvaja naravno, razen v določenih primerih, na primer med boleznijo in stresom. Tavrin se sintetizira iz antioksidanta metionina in aminokisline cisteina v prisotnosti vitamina B6. Ima pomembno vlogo pri različnih funkcijah telesa, vključno z vzdrževanjem ravnovesja elektrolitov, tvorbo žolčnih soli in prebavo maščob ter ravnovesjem nevrotransmiterjev v možganih.

Prav tako velja za pomembno za zdravje imunskega sistema zaradi svojih antioksidativnih lastnosti. Pogosto se uporablja tudi za povečanje vzdržljivosti v športni prehrani. Ker telo tvori tavrin, je pomanjkanje redko. Vendar lahko staranje in različna zdravstvena stanja zmanjšajo sposobnost našega telesa za tvorbo tavrina.

Uporaba tavrina in koristi za zdravje

Obstaja veliko trditev o zdravstvenih koristih tavrina. Vendar je bilo veliko raziskav izvedenih na živalskih ali laboratorijskih modelih. Nekatere raziskave na ljudeh ocenjujejo uporabo tavrina z drugimi sestavinami, kot je kofein. Ker obstaja tako širok spekter uporabe, je težko popolnoma razumeti vse prednosti tavrina. Potrebne so daljše, kakovostnejše raziskovalne študije.

Spodaj je nekaj področij raziskav o tavrinu.

Atletska uspešnost
Čeprav je tavrin priljubljen kot ergogena pomoč (pomoč pri atletski uspešnosti), je nedavni pregled pokazal, da so učinki tavrina na atletsko uspešnost mešani. To je vključevalo aerobno in anaerobno zmogljivost (vaje, ki se razlikujejo glede na intenzivnost, intervale in vrste uporabljenih mišic), presnovni stres (fiziološki proces povečanja obremenitve mišice), bolečine v mišicah in okrevanje mišic.

Znanstveniki so raziskovali skupino študij, ki so preučevale tavrin kot posamezno sestavino, odmerjeno v razponu od 1 do 6 gramov od 10 do 15 minut do dve uri pred vadbo. Nekateri posamezniki v študijah so redno jemali tudi tavrin. Raziskovalci menijo, da lahko vrsta vadbe, starost in čas jemanja dodatkov vplivajo na rezultate. Potrebnih je več študij, preden se tavrin lahko priporoči za atletsko učinkovitost ali okrevanje. (1)

Zdravje srca
Tavrin lahko pomaga pri zdravju srca z:

– Izboljšanje lipidov (maščobnih profilov)
– Uravnavanje elektrolitov
– Antioksidativni učinki

V eni študiji je 120 posameznikov s prehipertenzijo (visok krvni tlak, ki ni dovolj visok, da bi ga označili za hipertenzijo) jemalo 1,6 grama dodatka tavrina dnevno ali placebo (namerno neučinkovito zdravljenje) 12 tednov. Tavrinski dodatki so znatno znižali sistolični krvni tlak (najvišja številka) in diastolični krvni tlak (spodnja številka), zlasti pri tistih z visokim normalnim krvnim tlakom, v primerjavi s placebom. Tavrin naj bi zniževal krvni tlak z vazodilatacijo (širitvijo krvnih žil v telesu). (2)

V drugi študiji so ljudje s srčnim popuščanjem jemali 500 miligramov tavrina trikrat na dan dva tedna ali placebo. Tisti v skupini s tavrinom so imeli znatno nižji skupni holesterol, ravni trigliceridov in holesterola lipoproteinov nizke gostote (LDL) (ki velja za “slab” holesterol) in ravni vnetnega biomarkerja, povezanega s povečanim tveganjem za srčne dogodke (visoko občutljiv C reaktivni protein). Za potrditev morebitnih koristi tavrina za zdravje srca pa so potrebne večje študije.

Druge domnevne koristi
Tavrin so proučevali tudi glede drugih domnevnih koristi. Vendar so bile te študije predhodne, z uporabo laboratorijskih ali živalskih modelov. Potrebnih je več raziskav za določitev učinkov tavrina pri ljudeh za te namene.

Poleg zgoraj navedenih uporab so tavrin proučevali tudi glede njegove potencialne vloge pri:

– Zdravje oči
– Delovanje jeter
– Nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen

Stranski učinki tavrina
Zdi se, da pri zdravih odraslih ni nobenih negativnih učinkov jemanja tavrina. Vendar pa dolgoročni učinki niso znani. Medsebojno delovanje zdravil in prehranskih dopolnil se lahko pojavi pri ljudeh, ki jemljejo določena zdravila, kot so zdravila za krvni tlak in zdravila, ki se presnavljajo v ledvicah. Dodatek tavrina lahko poveča učinke teh zdravil na znižanje krvnega tlaka. Nazadnje, ko se tavrin jemlje skupaj s kofeinom, kot v energijskih pijačah, lahko povzroči visok krvni tlak in pospešeno bitje srca.

Previdnostni ukrepi
Velike zdravstvene ustanove svarijo pred dolgotrajno uporabo posameznih aminokislin, kot je tavrin, zaradi tveganja ustvarjanja negativne dušikove bilance, ki kaže na izgubo beljakovin. To lahko povzroči močnejše delo vaših ledvic. Poleg tega nosečnice, doječe osebe in otroci ne smejo jemati tavrina. Taurina ne smete uživati ​​z alkoholom.

Odmerjanje
Koliko tavrina boste vzeli, bo odvisno od tega, za kaj ga uporabljate. V študijah se večina odmerkov tavrina giblje od 0,05 gramov (50 miligramov) do 6 gramov (6000 miligramov). Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ocenjuje, da je tavrin varen, če ga jemljete v odmerkih do 6 gramov na dan. Dodatek je morda potreben, kadar ste pod stresom ali z določenimi zdravstvenimi težavami.

Ljudje, ki ne jedo mesa, rib ali mlečnih izdelkov, bodo morda potrebovali dodatek zaradi nizke koncentracije tavrina v izdelkih rastlinskega izvora. Domneva se, da je biološka uporabnost večja, če se tavrin zaužije na prazen želodec. Tavrin lahko po ugodni ceni kupite v spletni trgovini iHerb.

Pogovorite se s ponudnikom zdravstvenih storitev ali registriranim dietetikom (RD) ali registriranim dietetikom nutricionistom (RDN), preden dodate tavrin, da določite najprimernejši odmerek.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč tavrina?
Do danes ni uveljavljenega dopustnega zgornjega vnosa tavrina. Vendar pa večina literature navaja, da je tavrin do 3 gramov na dan varen, ESFA pa navaja, da je tavrin varen tudi do 6 gramov na dan. Kljub temu je predlagano, da se izvede več raziskav o višjih odmerkih dajanja tavrina.

Interakcije
Taurin ima lahko interakcije z naslednjim:

– Anestetiki (zdravila za preprečevanje bolečin med posegi)
– Antidepresivi (zdravila za zdravljenje depresije)
– Antibakterijska zdravila (zdravila proti bakterijskim okužbam)
– Antiepileptiki (zdravila za zdravljenje napadov)
– Alkohol
– Aspirin
– Tylenol (acetaminofen)

Ljudje, ki jemljejo zdravila za krvni tlak, se morajo pred jemanjem tavrina posvetovati tudi s svojim zdravstvenim delavcem. Pomembno je omeniti, da te in druge potencialne interakcije s tavrinom niso dobro dokumentirane.

Viri
Tavrin najdemo v živilih, kot so ribe, zlasti školjke in meso. Zadovoljevanje potreb po tavrinu s hrano je najboljši pristop, saj hrana vsebuje različne hranilne snovi, ki v telesu delujejo skupaj. Če ne jeste mesa, rib ali mlečnih izdelkov, morda ne boste zadovoljili svojih potreb po tavrinu.

Viri hrane
Tavrin najdemo v živalskih proizvodih, zlasti v temnejšem mesu živali, kot so piščanec, govedina in puran. Tavrin vsebujejo tudi ribe in nekatere vrste morskih alg.

Živila, ki vsebujejo največjo količino tavrina, so:

– govedina
– piščanec
– puran
– Svinjina
– Teletina
– Jagnjetina
– Školjke
– tuna
– trska
– Lignji
– Hobotnica
– Pokrovače

Manjše količine tavrina lahko najdemo v mlečnih izdelkih, kot sta jogurt in mleko. Največ, več kot 1000 miligramov, je v energijskih pijačah.

Tavrinski dodatki
Pri nakupu prehranskih dopolnil je najbolje izbrati tiste, ki jih je potrdila tretja oseba. Certifikati tretjih oseb, kot so NSF, USP in ConsumerLab, potrjujejo kakovost dodatkov. Preverja, da je tisto, kar piše na etiketi dodatka, dejansko v njem.

Tavrinski dodatki so sintetične oblike tavrina, kar pomeni, da niso narejeni iz živali. Ponavadi so brez živalskih proizvodov, vendar je vedno dobro prebrati etikete.

Podobni dodatki
Aminokislinska dopolnila se lahko prodajajo kot posamezne aminokisline, kot je tavrin, ali kot kombinacije aminokislin, kot so aminokisline z razvejano verigo in L-karnitin. Vsak ima drugačno funkcijo in namen.

Povzetek
Taurin je aminokislina, ki vsebuje žveplo in se naravno proizvaja v telesu in se nahaja v celicah številnih organov. Ima pomembno vlogo v telesu, podpira centralni živčni sistem, imunsko zdravje in prebavo. Tavrin so preučevali glede njegove uporabe pri boleznih srca, telesni učinkovitosti in v druge zdravstvene namene. Kljub temu je potrebnih več raziskav, preden se lahko priporoči dodajanje tavrina za te zdravstvene koristi. Staranje, bolezen in stres lahko zmanjšajo količino tavrina v našem telesu. Večinoma lahko dobite dovolj tavrina s hrano, kot sta meso in morski sadeži. V redkih primerih bo morda potrebno dopolnjevanje. Če s svojo prehrano ne morete dobiti zadostne količine tavrina ali bi radi raziskali dodajanje, se o svojih možnostih pogovorite s svojim zdravstvenim delavcem ali registriranim dietetikom nutricionistom.

5.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar