Vitamin A za zdravo rast in razvoj.

Vitamin A je bistveno hranilo, kar pomeni, da ga ne moremo tvoriti v telesu in ga moramo dobiti iz zunanjega vira, da ostanemo zdravi. Obstajata dva vira vitamina A: predhodno oblikovan vitamin A in karotenoidi.

vitamin a

Vitamin A je v maščobi topno hranilo, ki potrebuje maščobo, da se učinkovito absorbira v prebavnem traktu. Vitamin A je shranjen v jetrih.


Vitamin A je bistvenega pomena za zdravje:

– Epitel (površinsko tkivo, kot je koža)
– Oči
– Imunski sistem
– Rast in razvoj
– Reproduktivno zdravje

Kakšni so nekateri učinki vitamina A na zdravje?
Čeprav so potrebne obsežnejše raziskave glede učinkovitosti, ljudje uporabljajo vitamin A ali karotenoide za različna zdravstvena stanja.

Raziskave o učinkih vitamina A in karotenoidov na zdravje so najbolj zanesljive za naslednja stanja:

– Starostna degeneracija makule (AMD)
– Rak
– ošpice
– Pomanjkanje vitamina A (nizek vitamin A)

Starostna degeneracija makule
AMD je stanje, ki ogroža vid in običajno prizadene ljudi, starejše od 50 let, vključno s starejšimi odraslimi, starejšimi od 65 let.

Pri AMD kri uhaja v makulo, ki je središče mrežnice v zadnjem delu očesa. Makula vam pomaga videti drobne podrobnosti. V kliničnem preizkušanju so imeli udeleženci študije, ki so jemali več vitamina A, betakarotena ali luteina in zeaksantina, manjšo verjetnost poslabšanja AMD v primerjavi z udeleženci, ki so jemali manj vitamina A in/ali teh karotenoidov. (1)

Ker je toksičnost vitamina A možna, se pred jemanjem tega vitamina pogovorite z zdravnikom. Poleg tega obstaja dodatek AREDS2 , ki zmanjša tveganje za poslabšanje AMD. Toda najnovejši dodatek AREDS2 ne vsebuje karotenoida vitamina A ali provitamina A, kot je betakaroten.

Rak
Nekaj ​​sistematičnih pregledov in metaanaliz je pokazalo manjše tveganje za več različnih vrst raka z večjimi prehranskimi količinami naslednjega:

– retinol
– karotenoidi
– Sadje in zelenjava
– Kombinacija zgornjega

Bilo je tudi nekaj velikih in dolgoročnih študij, ki so pokazale, da imajo dodatki betakarotena z ali brez retinil palmitata (predoblikovanega vitamina A) škodljive učinke – kot je pljučni rak – na določene skupine ljudi. To vključuje ljudi, ki so trenutno ali v preteklosti kadili, in ljudi, ki so bili izpostavljeni azbestu. V drugih študijah teh neželenih učinkov niso opazili, vendar so te študije vsebovale manjše skupine ljudi, ki so trenutno ali nekoč kadili. Na podlagi teh člankov so dokazi o razmerju med vitaminom A in rakom mešani.

Okužbe
Obstaja možna povezava med pomanjkanjem vitamina A (nizek vitamin A) in večjim tveganjem smrti zaradi okužb, kot so ošpice. Ošpice so zelo nalezljiva in huda virusna okužba, ki jo je mogoče preprečiti s cepivom.

Rezultati sistematičnega pregleda so pokazali, da je dodajanje vitamina A zmanjšalo število novih primerov ošpic pri otrocih. Zanimivo pa je, da dodajanje vitamina A ni vplivalo na število smrti zaradi ošpic. (2)

Dodatek vitamina A je na splošno zmanjšal tveganje obolevnosti in umrljivosti pri otrocih. Obolevnost je stanje zdravstvenega stanja, umrljivost pa je smrt.

Podatki podpirajo nadaljnjo uporabo dodatkov vitamina A pri otrocih, mlajših od 5 let, pri katerih obstaja tveganje za nizko vsebnost vitamina A. Toda dodatna klinična preskušanja so še vedno potrebna za preučevanje odmerkov vitamina A in različnih načinov dajanja vitamina A.

Pomanjkanje vitamina A
Čeprav je v Združenih državah redko, je možno pomanjkanje vitamina A. Vendar so nizke ravni vitamina A v državah v razvoju pogostejše – zlasti pri nosečnicah in doječih osebah. Dojenčki – zlasti nedonošenčki – in otroci so prav tako izpostavljeni večjemu tveganju.

Nizke ravni vitamina A se lahko pojavijo pri ljudeh, ki jedo določene tradicionalne diete, ki vsebujejo malo živil z vitaminom A. Ljudje v državah v razvoju imajo lahko tudi težave pri dostopu do živil z vitaminom A ali karotenoidi provitamina A. Pomanjkanje vitamina A je prav tako verjetnejše pri določenih skupinah ljudi ali pri ljudeh z določenimi zdravstvenimi težavami. (3)

Kaj povzroča pomanjkanje vitamina A?
Možni vzroki za pomanjkanje vitamina A vključujejo tudi:

Cistična fibroza (CF): CF je zdravstveno stanje, ki se pojavlja v družinah. CF prizadene pljuča, trebušno slinavko in druge organe. Ker je pri ljudeh s CF večja verjetnost, da bodo imeli težave s trebušno slinavko, imajo tudi težave z absorpcijo vitamina A v krvni obtok. Zaradi tega obstaja večja verjetnost pomanjkanja vitamina A.
Stanja prebavnega sistema: ljudje z določenimi boleznimi prebavnega sistema imajo večje tveganje za pomanjkanje vitamina A. Primeri teh stanj prebavnega sistema vključujejo vnetno črevesno bolezen (KVČB) in celiakijo.

Ali dobivam dovolj vitamina A?
Če živite v državah v razvoju, kjer je dostop do živil, ki vsebujejo vitamin A, otežen, obstaja možnost, da ne dobite dovolj vitamina A. Če imate pomanjkanje vitamina A, lahko kratkotrajni simptomi vključujejo:

– suhe oči
– nočna slepota
– Težave z vidom v okoljih s slabo osvetlitvijo

Dolgotrajni ali poslabšani simptomi pomanjkanja vitamina A lahko vključujejo:

– Nenormalen razvoj pljuč
– Visoko tveganje za anemijo
– Ireverzibilna slepota
– Pljučne bolezni, kot je pljučnica
– Hude okužbe, zlasti zaradi ošpic ali diareje, povezane z okužbo
– Smrt

Kakšni so stranski učinki vitamina A?
Kot pri mnogih zdravilih in naravnih izdelkih imajo lahko tudi dodatki vitamina A stranske učinke. Poleg tega je vitamin A v maščobi topen vitamin. Odvečne količine telo skladišči predvsem v jetrih. Te ravni se lahko sčasoma kopičijo, kar potencialno poveča možnost toksičnosti.

Pogosti neželeni učinki
Pogosti neželeni učinki vitamina A lahko vključujejo:

– Spremembe apetita
– Suha koža
– glavoboli
– Slabost

Hudi stranski učinki
Možni so resni neželeni učinki, zlasti zaradi toksičnosti vitamina A. Primeri resnih stranskih učinkov lahko vključujejo:

Huda alergijska reakcija: Huda alergijska reakcija je resen neželeni učinek, ki je možen pri katerem koli zdravilu ali naravnem izdelku. Če imate hudo alergijsko reakcijo, lahko simptomi vključujejo težave z dihanjem, srbenje in izpuščaj.
Otekanje možganov: Preveč vitamina A lahko povzroči otekanje možganov. Simptomi otekanja možganov lahko vključujejo spremembe vida, epileptične napade in težave s spominom.
Rak: Vitamin A ima lahko škodljive učinke – kot je pljučni rak – na določene skupine ljudi, kot so ljudje, ki so trenutno ali v preteklosti kadili, in ljudje, ki so bili izpostavljeni azbestu.
Težave z jetri: Obstajajo poročila o težavah z jetri, ki presegajo zgornjo mejo (UL) – največjo količino, ki verjetno ne bo škodovala – dnevnega vitamina A. Če se vam poslabša delovanje jeter, lahko simptomi vključujejo nelagodje v zgornjem desnem delu želodca, temen urin in porumenelost oči ali kože.
Težave s kostmi: velike količine vitamina A lahko povzročijo bolečine v kosteh in zmanjšajo mineralno gostoto kosti (BMD). BMD meri moč in debelino (gostoto ali maso) vaših kosti. Nizka MKG poveča tveganje za osteoporozo (šibke in krhke kosti) in zlome kosti.
Negativni učinki na nerojeni plod: Če noseča oseba zaužije preveč vitamina A – ali celo uporablja izdelke za kožo z retinolom – se lahko škodljivi učinki pojavijo na nerojenem plodu.

Previdnostni ukrepi
Ponudnik zdravstvenega varstva vam lahko odsvetuje jemanje vitamina A, če kar koli od naslednjega velja za vas:

Huda alergijska reakcija: Izogibajte se vitaminu A, če imate znano alergijo nanj ali njegove sestavine ali dele. Če potrebujete pojasnilo o tem, ali je varno, za več informacij vprašajte registriranega dietetika, farmacevta ali zdravstvenega delavca.
Nosečnost: Obstajajo priporočene dnevne količine vitamina A iz različnih virov, kot so hrana in dodatki, za nosečnice. Vendar pa so škodljivi učinki na vaš nerojeni plod verjetnejši nad naslednjo dnevno UL – 14 do 18 let: 2800 mikrogramov, 19 let in več: 3000 mcg. Obrnite se na ponudnika zdravstvenih storitev, da se pogovorite o koristih in tveganjih.
Dojenje: Obstajajo RDA vitamina A za doječe osebe. Vendar pa so škodljivi učinki za vas ali vašega otroka bolj verjetni nad naslednjimi dnevnimi UL za vitamin A—2.800 mcg (14 do 18 let) do 3.000 mcg (19+ let). Obrnite se na ponudnika zdravstvenih storitev, da se pogovorite o koristih in tveganjih. Ponudnik zdravstvenih storitev vam lahko tudi pomaga izvedeti več o vaših potrebah po vitaminu A.
Odrasli, starejši od 65 let: Nekateri starejši odrasli imajo lahko večjo verjetnost neželenih učinkov zdravil. Pogovorite se o uporabi vitamina A s svojim zdravstvenim delavcem.
Otroci: otroci imajo drugačne potrebe po vitaminu A kot odrasli. Škodljivi učinki za vas ali vašega otroka so verjetnejši nad naslednjimi dnevnimi UL za vitamin A – 600 mcg (od rojstva do 3 let), 900 mcg (4 do 8 let), 1700 mcg (9 do 13 let) in 2800 mcg (14 do 18 let). Pogovorite se z otrokovim zdravstvenim delavcem o dajanju vitamina A vašemu otroku.
Starostna degeneracija makule (AMD): Klinično preizkušanje je pokazalo, da so imeli udeleženci študije, ki so jemali več vitamina A, betakarotena ali luteina in zeaksantina, manjšo verjetnost poslabšanja AMD – v primerjavi z udeleženci, ki so jemali manj vitamina A in/ali ti karotenoidi. Najnovejši dodatek AREDS2 za AMD ne vsebuje vitamina A ali betakarotena. Če imate AMD, se obrnite na ponudnika zdravstvenih storitev, da se pogovorite o svojih možnostih, preden vzamete vitamin A ali beta-karoten.
Pljučni rak: Beta karoten z retinil palmitatom ali brez njega lahko poveča tveganje za škodljive učinke – kot je pljučni rak – pri določenih skupinah ljudi, kot so ljudje, ki so trenutno ali v preteklosti kadili, in ljudje, ki so bili izpostavljeni azbestu. Če imate te dejavnike tveganja ali že imate pljučnega raka, vam bodo zdravstveni delavci morda odsvetovali vitamin A ali betakaroten.
Težave z jetri: nad dnevno zgornjo mejo (UL) vitamina A obstajajo poročila o težavah z jetri. Če že imate težave z jetri, vas bodo zdravstveni delavci morda želeli natančno spremljati in po potrebi prilagoditi zdravila.
Osteoporoza: velike količine vitamina A lahko zmanjšajo mineralno gostoto kosti. In to lahko poveča tveganje za osteoporozo (šibke in krhke kosti) in zlom kosti. Če imate osteoporozo, vas bodo zdravstveni delavci morda želeli natančno spremljati in po potrebi prilagoditi zdravila.

Odmerjanje: Koliko vitamina A potrebujem?
Preden vzamete prehransko dopolnilo, se vedno posvetujte z zdravnikom, da se prepričate, ali sta prehransko dopolnilo in odmerek primerna za vaše individualne potrebe. Priporočeni prehranski vnos (RDA) je dnevna količina potrebnih vitaminov ali mineralov. RDA se lahko razlikujejo glede na starost, spol, nosečnost in status dojenja.

Zgornje meje (UL) so največje količine vitamina ali minerala, ki bi jih morali ljudje dnevno zaužiti. Količine, zaužite nad dnevno UL, lahko povzročijo stranske učinke ali toksičnost.

Toksičnost vitamina A
Če zaužijete preveč vitamina A, je možna toksičnost. Na splošno priporočene dnevne količine vitamina A iz različnih virov, kot so živila in dodatki, temeljijo na starosti, spolu, nosečnosti in statusu dojenja.

Ko ste starejši od 18 let, je zgornja meja (UL) za hrano živalskega izvora in dodatke vitamina A približno 3000 mcg na dan.

Če ste pomotoma zaužili preveč vitamina A, so simptomi prevelikega odmerjanja verjetno podobni možnim in resnim stranskim učinkom vitamina A. To lahko vključuje naslednje:

Težave s kostmi: Preveč vitamina A lahko povzroči bolečine v kosteh in zmanjša mineralno gostoto kosti (BMD). Tako lahko sčasoma velike količine vitamina A povečajo tveganje za osteoporozo (šibke in krhke kosti) in zlome kosti.
Otekanje možganov: velike količine vitamina A lahko povzročijo otekanje možganov. 33 Simptomi lahko vključujejo glavobole, slabost ali bruhanje, spremembe vida, epileptične napade in težave s spominom.
Rak: Vitamin A ima lahko škodljive učinke – kot je pljučni rak – na določene skupine ljudi, kot so ljudje, ki so trenutno ali v preteklosti kadili, in ljudje, ki so bili izpostavljeni azbestu.
Težave z jetri: Obstajajo poročila o težavah z jetri pri vitaminu A, ki presega dnevno zgornjo mejo. Simptomi poslabšanja delovanja jeter lahko vključujejo bolečine v zgornjem desnem delu trebuha, temen urin in porumenelost oči ali kože.
Negativni učinki na nerojeni plod: Nad UL za dnevni vitamin A obstajajo poročila o negativnih učinkih na nerojeni plod. Če menite, da ste zaužili preveč vitamina A, ali sumite, da imate smrtno nevarne stranske učinke, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Ali vitamin A deluje z zdravili ali drugimi prehranskimi dopolnili?
Obstaja malo podatkov o možnih interakcijah vitamina A z zdravili ali drugimi prehranskimi dopolnili.

Možne interakcije vključujejo naslednje:

Zdravila ali dodatki, ki vplivajo na absorpcijo maščob: Vitamin A je v maščobi topen vitamin, kar pomeni, da potrebuje nekaj maščobe, da se absorbira v krvni obtok. Zato bodo zdravila ali dodatki, ki vplivajo na absorpcijo maščob, verjetno vplivali na absorpcijo vitamina A v vaš krvni obtok. Primeri teh zdravil lahko vključujejo Xenical (orlistat) za hujšanje in Questran (holestiramin) za holesterol.
Retinoidi: Retinoidi so zdravila na osnovi vitamina A. Zaradi tega lahko kombiniranje vitamina A z retinoidi poveča verjetnost toksičnosti vitamina A in neželenih učinkov. Primer retinoidnega zdravila lahko vključuje soriatan (acitretin) za nekatere kožne bolezni, kot je psoriaza.
Bistveno je, da natančno preberete seznam sestavin dodatka in tabelo s podatki o hranilni vrednosti, da veste, katere sestavine in koliko posamezne sestavine vsebuje.

Podobni dodatki
Vitamin A lahko vpliva na zdravje, na primer podpira zdravje oči in omejuje resnost okužb. Torej lahko drugi potencialno podobni dodatki vključujejo naslednje:

Dodatki AREDS2: dodatki AREDS2 lahko upočasnijo poslabšanje očesnega stanja, ki ogroža vid in se imenuje starostna degeneracija makule (AMD).
Vitamin C: redno jemanje vitamina C lahko pomaga pri lajšanju simptomov prehlada.
Kombinirajte več naravnih izdelkov šele, ko se prvič pogovorite z zdravstvenim delavcem, farmacevtom ali registriranim dietetikom nutricionistom (RD ali RDN). Če se prijavite, se lahko izognete morebitnim škodljivim medsebojnim delovanjem in stranskim učinkom ter zagotovite, da boste te dodatke pošteno preizkusili v ustreznih odmerkih.

Viri vitamina A
Obstaja več virov vitamina A, vendar smernice zdrave prehrane običajno dajejo večji pomen virom hrane za izboljšanje prehrane. Čeprav so viri hrane zaželeni, je še vedno prostor za dodatke za ljudi s težavami pri absorpciji hranil. To se lahko zgodi ljudem v določenih starostnih skupinah ali z določenimi zdravstvenimi težavami. Osebno sem preizkusil vitamin A znamke Now Foods, ki ni pokazal bistvenih sprememb, razen izsušitev sluznice, verjetno ker sem vzel višje količine od priporočenih. Ne smemo pozabiti, da je visoka količina vitmaina A nevarna za naše zdravje, saj je učinkovina kislina, ki ima ponavadi v vodnem stanju pH 2.

Katera živila vsebujejo vitamin A?
Na splošno obstajata dva vira vitamina A – predhodno oblikovani vitamin A in karotenoidi provitamina A.

Vnaprej oblikovan vitamin A, kot je retinol, je naravno na voljo v različnih živilih živalskega izvora, kot so naslednja:

– mlečni izdelki
– ribe
– jajca

Karotenoidi provitamina A so naravno na voljo tudi v hrani, vendar v izdelkih rastlinskega izvora. In vaše telo lahko spremeni te karotenoide v vitamin A. Ta živila vključujejo naslednje:

– Mango
– Papaja
– korenje
– Sladki krompir
– Koruza
– Rdeče palmovo olje

Povzetek
Vitamin A je v maščobi topen vitamin, bistven za več normalnih telesnih funkcij. Vaše telo potrebuje maščobo, da jo absorbira. Pomanjkanje vitamina A v Združenih državah je redko. Vendar ima lahko vitamin A nekatere potencialne učinke na zdravje, kot so starostna degeneracija makule, rak in ošpice.

Nekateri dokazi za vitamin A so mešani. Nekatere študije so pokazale, da imajo lahko dodatki vitamina A ali betakarotena (karotenoid provitamina A) škodljive učinke pri določenih skupinah ljudi. Dodatki vitamina A in betakarotena imajo veliko večjo koncentracijo teh hranil kot živila. Poskusite dobiti vitamin A in beta-karoten iz virov hrane namesto dodatkov, razen če vaš zdravstveni delavec ne svetuje drugače.

Bistvenega pomena je zagotoviti pravočasno diagnozo in zdravljenje vaših zdravstvenih težav. Izogibajte se samodiagnozi in/ali samozdravljenju stanj, ki so lahko potencialno resna. Vključitev RD ali RDN, farmacevta ali zdravstvenega delavca, preden vzamete vitamin A, da vam pomaga varno doseči vaše zdravstvene cilje.

27.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar