Vitamin B12. Prednosti za kri, možgane in kožo.

Esencialno hranilo, kobalamin – bolj znan kot vitamin B12 – vašemu telesu koristi na več načinov. Ti vključujejo pomoč telesu pri proizvodnji energije, izboljšanje spomina in razpoloženja, ustvarjanje rdečih krvnih celic in DNK ter izboljšanje zdravja srca.

vitamin b12

Vitamin B12 je topen v vodi, kar pomeni, da ga telo ne more shranjevati v maščobnem tkivu. Posledično morate ta vitamin dobiti s hrano. Viri vitamina B12 so školjke, govedina, piščanec, losos, mleko, jajca in obogaten prehranski kvas.


Kaj počne vitamin B12?
Vitamin B12 pomaga telesu pri proizvodnji energije s pretvarjanjem ogljikovih hidratov v glukozo.

Vitamin B12 pomaga tudi pri učinkovitem delovanju živčnega sistema. V kombinaciji z vitaminom B9 (folatom) pomaga pri boljšem delovanju železa in telesu pomaga tvoriti zdrave rdeče krvne celice. Folat in vitamin B12 skupaj proizvajata S-adenozilmetionin, spojino, ki pomaga pri razpoloženju in delovanju imunskega sistema.

Klorovodikova kislina v želodcu loči vitamin B12 od beljakovin v hrani. Telo nato absorbira vitamin B12 in ga združi z beljakovino, ki jo proizvaja želodec, imenovano intrinzični faktor. Če oseba ne more naravno ustvariti intrinzičnega faktorja, ima perniciozno anemijo. To pomeni, da težko absorbirajo vitamin B12 iz prehranskih dopolnil in vseh živil.

Zdravstvene koristi vitamina B12
Vitamin B12 ima številne koristi za zdravje. Znano je, da pomaga spominu, razpoloženju, živčnemu sistemu, ravni železa, zdravju srca, lasem, nohtom in koži.

Zdravje krvi
Vitamin B12 je pomemben dejavnik, ki pomaga telesu proizvajati zdrave rdeče krvne celice. Če telesu primanjkuje ali ima nizke ravni vitamina B12, lahko to povzroči nepravilen razvoj rdečih krvnih celic.
Posledično postanejo rdeče krvne celice večje in nepravilne oblike. To jim prepreči prehod iz kostnega mozga v krvni obtok. (Tako nastane megaloblastna anemija.) Anemija lahko sčasoma povzroči šibkost, utrujenost in druge bolezni, ker vaše telo nima dovolj rdečih krvnih celic, da bi vašim organom dalo kisik. (1)

Zdravje možganov
Študije kažejo, da lahko vitamin B12 pomaga pri delovanju možganov in živčnega sistema, spominu, razpoloženju in depresiji. Raziskave so pokazale, da imajo bolniki in ljudje v splošni populaciji z depresijo nizko raven folatov in vitamina B12. Druge študije so pokazale, da pomanjkanje vitamina B12 vodi v slabši spomin. (2)

Zdravje kože
Znano je, da vitamin B12 pomaga koži, lasem in nohtom. Pomanjkanje vitamina vodi do razbarvanih lis, hiperpigmentacije kože, vitiliga, zmanjšane rasti dlak itd.

Zdravje srca
Študije kažejo, da vitamin B12 znižuje raven homocisteina v krvi. Homocistein je aminokislina, ki je povezana s povečanjem srčnih bolezni. Raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje, ki imajo zmerno povišano raven homocisteina, večjo stopnjo srčnega infarkta in možganske kapi.

Prehranski viri vitamina B12
Vitamin B12 lahko dobite z dodatki in hrano. Živila, ki naravno vsebujejo vitamin B12, vključujejo:

– Jagnjetina
– Govedina
– Piščančje prsi
– školjke
– Losos
– Sardine
– Postrv
– Tuna
– Mleko
– Jajca
– Šunka
– Navadni grški jogurt
– Okrepljen prehranski kvas

Priporočeni odmerki
Priporočeni prehranski vnos vitamina B12 je 2,4 mikrograma na dan. Normalno območje se giblje med 200 in 900 pikogrami na mililiter (pg/ml). Če je vrednost vitamina B12 manjša od 200 pg/ml, se to šteje za pomanjkanje vitamina B12. Zdravstveni delavec lahko opravi krvni test za merjenje ravni vitamina B12.

Pomanjkanje vitamina B12
Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči utrujenost, šibkost, otrplost in mravljinčenje v prstih na rokah in nogah. Ko so ravni vitamina B12 nizke, telo ne more proizvesti dovolj zdravih rdečih krvnih celic, kar vodi do anemije. Rdeče krvne celice prenašajo kisik do delov telesa. Brez dovolj celic, ki dobavljajo kisik vašim tkivom in organom, telo ne bo pravilno delovalo.

Simptomi pomanjkanja vitamina B12
Simptomi pomanjkanja vitamina B12 vključujejo:

– Nereden srčni utrip
– Izguba teže
– Nihanje razpoloženja/razdražljivost
– anemija
– Otrplost ali mravljinčenje v rokah in nogah
– Utrujenost
– Zasoplost
– Omotičnost
– Vitiligo
– Bleda ali rumenkasta koža
– Mišična oslabelost
– Negotovi gibi
– Izguba spomina
– Zmedenost

Kdo je v nevarnosti za pomanjkanje vitamina B12?
Ljudje, ki jim verjetno primanjkuje vitamina B12, so starejši ljudje, ki v želodcu ne proizvedejo dovolj klorovodikove kisline, da bi vitamin naravno absorbirali s hrano. Ljudem, ki imajo prebavne motnje, kot sta Crohnova bolezen in celiakija, ter ljudem, ki so imeli operacijo hujšanja ali operacijo prebavil, lahko zaradi zmanjšane absorpcije primanjkuje B12.

Drugi posamezniki vključujejo ljudi, ki ne uživajo veliko živalskih proizvodov. Vegetarijanci in vegani naj prosijo svojega zdravstvenega delavca, da preveri njihove ravni vitamina B12. Prekomerno uživanje alkohola ogroža ljudi tudi pomanjkanje B12.

Tveganja in interakcije
Čeprav so raziskave pokazale, da jemanje vitamina B12 ni tvegano, je pomembno, da se obrnete na svojega zdravnika, preden začnete jemati katerikoli vitamin, mineral ali dodatek. Zdravstveni delavec lahko najbolje ugotovi, ali je to v tem trenutku za vas potrebno. Raziskave so pokazale, da lahko vitamin B12 deluje z nekaterimi zdravili. Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje je znano, da naslednja zdravila vplivajo na absorpcijo vitamina B12 v telesu:

Kloromicetin (kloramfenikol): Ta antibiotik se uporablja za zdravljenje nekaterih okužb.
Zaviralci protonske črpalke: Uporabljajo se za zdravljenje refluksa kisline in peptične ulkusne bolezni ter vključujejo Prilosec (omeprazol) in Prevacid (lansoprazol).
Antagonisti histaminskih receptorjev H2: Uporabljajo se za zdravljenje peptične ulkusne bolezni in vključujejo Tagamet (cimetidin) ter Zantac in Pepcid (famotidin).
Metformin: To zdravilo se uporablja za zdravljenje insulinske rezistence in sladkorne bolezni.

Preden vzamete vitamin B12, se posvetujte s svojim zdravnikom ali zdravstvenim delavcem in jim povejte o vseh zdravilih, vitaminih ali dodatkih, ki jih jemljete.

Vitamin B12 je bistveno hranilo v človeški prehrani. Je ključnega pomena za razvoj in normalno delovanje številnih organov v telesu. Priporočeni dnevni vnos vitamina B12 poskusite dobiti iz živil, ki naravno vsebujejo vitamin B12. Če ste vegani lahko vitamin B12 kupite po ugodni ceni v spletni trgovini iHerb. Če niste prepričani, da dobivate dovolj vitamina B12, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem o krvnem testu (ali testu doma), dodajanju ustreznih živil v svojo prehrano in morebitnem jemanju dodatkov.

3.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar