Kaj je stevija in zakaj vse je uporabna?

Stevija je rastlina intenzivnega sladkega okusa, ki se od 16. stoletja uporablja za sladkanje pijač in pripravo čaja. Prvotno je rastlina v Paragvaju in Braziliji, zdaj pa jo gojijo tudi na Japonskem in Kitajskem. Uporablja se kot nehranljivo sladilo in zeliščni dodatek.

stevija

Nehranljivo sladilo je tisto, ki vsebuje malo ali nič kalorij. Stevia se uporablja kot zdrava alternativa dodanemu sladkorju v mnogih obrokih in pijačah.


Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je leta 1987 prepovedala trženje stevije kot aditiva za živila. Stevija pa je leta 1995 spet dobila status sladke, trajnostne prehranske sestavine. Sladilo je od takrat naraščalo s 58 odstotki povečanje novih izdelkov, ki vsebujejo stevijo.

Ta razčlenitev obravnava značilnosti, uporabo, koristi za zdravje in neželene učinke stevije ter upošteva njeno splošno varnost.

Hitra dejstva o steviji
Stevijo pridelujejo predvsem v Braziliji, Paragvaju, na Japonskem in na Kitajskem.
Naravna sladila imajo 200 do 300-krat bolj sladek okus kot namizni sladkor.
Stevijo lahko uvrstimo med “nič kalorij”, ker so kalorije na porcijo tako nizke.
Pokazala je potencialne koristi za zdravje kot zdravo alternativo sladkorju za ljudi s sladkorno boleznijo.
Stevija in eritritol, ki sta bila odobrena za uporabo v Združenih državah Amerike (ZDA) in pri zmerni uporabi ne predstavljata nobenega tveganja za zdravje.

Kaj je stevija?

Stevia je intenzivno naravno sladilo. Stevija, znana tudi kot Stevia rebaudiana Bertoni, je grmičast grm, ki je del družine sončnic. Obstaja 150 vrst stevije, ki so doma v Severni in Južni Ameriki.

Kitajska je trenutno vodilni izvoznik izdelkov iz stevije. Vendar pa stevijo zdaj proizvajajo v mnogih državah. Rastlino lahko pogosto kupite v vrtnih centrih za domačo pridelavo.

Ker je stevija 200 do 300-krat slajša od namiznega sladkorja, običajno zahteva približno 20 odstotkov zemlje in veliko manj vode, da zagotovi enako količino sladkosti kot druga običajna sladila.

Stevija vsebuje osem glikozidov. To so sladke sestavine, izolirane in prečiščene iz listov stevije. Ti glikozidi vključujejo :

steviozid
rebaudiozidi A, C, D, E in F
steviolbiozid
dulkozid A
Steviozida in rebaudiozida A (reb A) je največ med temi sestavinami.

Izraz “stevija” se bo v tem članku uporabljal za steviol glikozide in reb A.

Ti se pridobivajo s postopkom nabiranja listov, nato sušenjem, ekstrakcijo vode in prečiščevanjem. Surova stevija, predelani izdelek, preden je prečiščen, ima pogosto grenak okus in neprijeten vonj, dokler ni beljena ali obarvana. Za obdelavo končnega ekstrakta stevije traja približno 40 korakov.

Listi stevije vsebujejo steviozid v koncentraciji do okoli 18 odstotkov.

Nekatera pogosta trgovska imena za sladila stevija so:

Enliten
PureVia
Rebiana
Stevia
Steviacane
Izvleček stevije v surovi obliki
SweetLeaf

Možne koristi za zdravje
Kot alternativa saharozi ali namiznemu sladkorju uporaba stevije kot sladila pomeni veliko zdravstvenih koristi.

Stevia na FoodData Central (FDC) velja za “brez kalorij”. Stevia sicer ne vsebuje nič kalorij, je pa bistveno manj kalorična kot saharoza in dovolj nizka, da jo lahko uvrstimo med take.

Sestavine sladkega okusa v sladilih stevije se pojavljajo naravno. Ta lastnost lahko koristi ljudem, ki imajo raje naravno hrano in pijačo. Nizkokalorično število Stevije pomeni, da je zdravilo Stevia zdrava alternativa za nadzor diabetesa ali hujšanje.

Tu je nekaj možnih koristi stevije za zdravje.

1) diabetes

Raziskave so pokazale, da sladila stevia ne prispevajo kalorij ali ogljikovih hidratov k prehrani. Prav tako niso pokazali vpliva na glukozo v krvi ali odziv inzulina. To ljudem s sladkorno boleznijo omogoča, da jedo večjo vrsto hrane in se ravnajo po zdravem načrtu obrokov.

V drugem pregledu petih randomiziranih kontroliranih preskušanj so primerjali učinke stevije na presnovne izide z učinki placeba. Študija je ugotovila, da je stevija pokazala minimalne učinke na glukozo v krvi, raven inzulina, krvni tlak in telesno težo.

V eni od teh študij so preiskovanci s sladkorno boleznijo tipa 2 poročali, da je stevija po obroku povzročila znatno zmanjšanje odziva glukoze v krvi in ​​glukagona v krvi. Glukagon je hormon, ki uravnava raven glukoze v krvi, mehanizem, ki izloča glukagon, pa je pogosto napačen pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Glukagon pade, ko se glukoza v krvi dvigne. To uravnava raven glukoze. (1)

2) Nadzor teže

Stevia lahko nadomesti sladkor v prehrani za uravnavanje telesne teže. Vzrokov za prekomerno telesno težo in debelost je veliko, na primer telesna neaktivnost in povečan vnos energijsko goste hrane, ki vsebuje veliko maščob in dodanih sladkorjev.

Dokazano je, da vnos dodanih sladkorjev v povprečju prispeva 16 odstotkov vseh kalorij v ameriški prehrani. To je povezano s povečanjem telesne mase in zmanjšanim nadzorom ravni glukoze v krvi.

Stevia ne vsebuje sladkorja in ima zelo malo kalorij, če sploh. Lahko je del dobro uravnotežene prehrane, ki pomaga zmanjšati vnos energije brez žrtvovanja okusa.

3) Rak trebušne slinavke

Stevia vsebuje veliko sterolov in antioksidativnih spojin, vključno s kaempferolom. Študije so pokazale, da lahko kaempferol zmanjša tveganje za nastanek raka trebušne slinavke za 23 odstotkov.

4) Krvni tlak
Ugotovljeno je bilo, da nekateri glikozidi v ekstraktu stevije širijo ožilje. Prav tako lahko povečajo izločanje natrija in izločanje urina.

Študija iz leta 2003 je pokazala, da lahko stevija potencialno pomaga znižati krvni tlak. Študija je pokazala, da lahko rastlina stevia deluje kardiotonično. Kardiotonični ukrepi normalizirajo krvni tlak in uravnavajo srčni utrip. Vendar pa novejše študije kažejo, da stevia ne vpliva na krvni tlak. Za potrditev te koristi stevije so potrebne nadaljnje raziskave.

5) Otroška prehrana

Hrana in pijača, ki vsebuje stevijo, lahko igra pomembno vlogo pri zmanjševanju kalorij zaradi neželenih sladil v prehrani otrok.

Na trgu je zdaj na tisoče izdelkov, ki vsebujejo stevijo iz naravnih virov, od solatnih prelivov do okrepčevalnic. Ta dostopnost otrokom omogoča, da uživajo sladko hrano in pijačo brez dodanih kalorij, medtem ko prehajajo na dieto z nižjo vsebnostjo sladkorja. Prekomerni sladkorji in kalorije so povezani z debelostjo in boleznimi srca in ožilja.

6) Alergije

Leta 2010 je Evropski odbor za varnost hrane (EFSA) pregledal obstoječo literaturo in ugotovil, ali obstaja kakršen koli razlog za zaskrbljenost glede možnosti alergijskih reakcij na stevijo.

Ocenjevalci so ugotovili, da “steviol glikozidi niso reaktivni in se ne presnavljajo v reaktivne spojine, zato je malo verjetno, da bi ocenjeni steviol glikozidi sami uživali alergijske reakcije pri zaužitju v živilih.”

Tudi zelo prečiščene oblike ekstrakta stevije zelo verjetno ne povzročajo alergijske reakcije. Od leta 2008 niso zabeležili primerov alergijske reakcije na stevijo. (2)

Neželeni učinki stevije

Medtem ko lahko prečiščene steviol glikozide dodajamo živilom in jih Uprava za hrano in zdravila na splošno priznava kot varne (GRAS), enako pa velja za stevijo iz celega lista. Vendar pa lahko rastlino stevijo gojimo sami doma, liste pa lahko uporabljamo na različne načine.

Prvotno se je mislilo, da stevija predstavlja nevarnost za zdravje ledvic. Študija na podganah, ki se izvajajo od takrat kaže, da Stevia listi v obliki dodatka lahko namesto tega imajo lastnosti, ki ščitijo ledvice in zmanjšanje vpliva diabetesa.

Trenutne raziskave tudi kažejo, da je med nosečnostjo varno uživati priporočeno količino nadomestka sladkorja ali manj.

Nekateri izdelki iz stevije vsebujejo tudi sladkorni alkohol. Pri ljudeh z občutljivostjo na sladkorni alkohol se lahko pojavijo napenjanje, krči v trebuhu, slabost in diareja, čeprav ena vrsta sladkornega alkohola, eritritol, predstavlja manjše tveganje za simptome kot druge.

Dokler je stevija zelo prečiščena in se uporablja zmerno, ne bo povzročala neželenih učinkov in jo lahko brez skrbi uživate.
Kako se uporablja stevija?

V ZDA sladila stevija najdemo predvsem v izdelkih iz namiznega sladkorja in manj kaloričnih pijačah kot nadomestkih sladkorja.

Izvlečki iz lista stevije so v ZDA na voljo kot prehranska dopolnila od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja, mnogi pa vsebujejo mešanico sladkih in nesladkih sestavin lista stevije.

Sladke sestavine v sladilih stevije so naravno prisotne. To lahko še bolj koristi potrošnikom, ki imajo raje hrano in pijače, ki se jim zdijo naravni.

Po vsem svetu več kot 5000 živil in pijač trenutno uporablja stevijo kot sestavino. Sladila Stevia se uporabljajo kot sestavina izdelkov po vsej Aziji in Južni Ameriki, kot so:

sladoled
sladice
omake
jogurti
vložena živila
kruh
gazirane pijače
žvečilni gumi
sladkarije
morski sadeži
pripravljena zelenjava

Kakšna so tveganja?

Leta 1991 FDA zavrne odobritev stevije kot sladila kot dodatka v živilih. Vendar pa je leta 2008, potem ko je Coca-Cola razvila in patentirala postopek čiščenja, FDA odobrila ekstrakte stevije kot GRAS.

Številni svetovni regulativni organi so zdaj ugotovili, da je ekstrakt stevije z visoko čistostjo varen za uživanje v splošni populaciji znotraj priporočenih ravni, vključno z otroki. Upravni organi so določili sprejemljiv dnevni vnos (ADI) 4 miligramov na kilogram (kg).

Te organizacije vključujejo Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in FDA.

V študijah akutne toksičnosti je bilo ugotovljeno, da steviozid ni toksičen. V teh študijah so uporabili različne laboratorijske živali. Večjih kontraindikacij, opozoril ali neželenih učinkov ni bilo dokumentiranih.

Steviol glikozidi v steviji izpolnjujejo merila čistosti, ki jih je določil Skupni strokovni odbor za aditive za živila (JECFA), kar pomeni, da so sladila stevia varna za uporabo pri posameznikih s sladkorno boleznijo.

Večina znanstvenih raziskav o steviji uporablja ekstrakte stevije visoke čistosti. V nekaterih preteklih študijah so namesto ekstraktov visoke čistosti uporabljali surove izvlečke stevije, ki so popačili dostopnost natančnih informacij.

Rastline stevije ne ureja FDA, ampak ameriško ministrstvo za kmetijstvo (USDA). Pomanjkanje statusa GRAS s strani FDA ne pomeni, da je rastlina stevia že sama po sebi nevarna.

Dejansko lahko rastlino kupite iz različnih vrtnarskih virov v ZDA, gojite jo doma in uživate na različne načine, kot že stoletja počnejo v drugih državah.

Možne zdravstvene koristi stevije zahtevajo nadaljnje študije, preden jih je mogoče potrditi. Vendar bodite prepričani, da je stevia varna za uživanje in je idealna alternativa sladkorju, ko iščete ta dodaten zagon sladkosti.

23.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar