Kakšne prednosti in slabosti prinaša čokolada?

Ko boste naslednjič pojedli košček čokolade, se vam morda ne bo treba počutiti tako krivega. Kljub slabemu slovesu, ker povzroča povečanje telesne mase, je s to okusno poslastico mogoče povezati številne zdravstvene koristi.

čokolada

Čokolada je narejena iz tropskih semen kakavovega drevesa Theobroma. Njegova najzgodnejša uporaba sega v Olmeško civilizacijo v Mezoameriki.


Po evropskem odkritju Amerike je čokolada postala zelo priljubljena v širšem svetu in njeno povpraševanje je eksplodiralo. Čokolada je od takrat postala priljubljen živilski izdelek, v katerem milijoni uživajo vsak dan, zahvaljujoč svojemu edinstvenemu, bogatemu in sladkemu okusu.

Kakšen učinek pa ima uživanje čokolade na naše zdravje?

Dejstva o čokoladi

Uživanje čokolade je že dolgo povezano s stanji, kot so diabetes, koronarna bolezen in hipertenzija.
Verjame se, da čokolada vsebuje visoko raven antioksidantov.
Nekatere študije kažejo, da bi čokolada lahko znižala raven holesterola in preprečila upad spomina.
Čokolada vsebuje veliko število kalorij.
Ljudje, ki želijo izgubiti ali ohraniti težo, naj jedo čokolado le zmerno.

Prednosti

Nedavne raziskave kažejo, da ima čokolada nekatere koristi za zdravje. Zaradi velike vsebnosti maščob in sladkorja je v čokoladi veliko slabega. Njegova poraba je bila povezana z aknami, debelostjo, visokim krvnim tlakom, koronarno arterijsko boleznijo in diabetesom.

Vendar pa glede na pregled vplivov čokolade na zdravje, objavljen v nizozemskem Journal of Medicine, niso vse novice slabe.

Avtorji opozarjajo na odkritje, da kakav, ključna sestavina čokolade, vsebuje biološko aktivne fenolne spojine.

To je spremenilo poglede ljudi na čokolado in spodbudilo raziskave o tem, kako lahko vpliva na staranje, in stanja, kot so oksidativni stres, uravnavanje krvnega tlaka in ateroskleroze.

Antioksidativni potencial čokolade ima lahko številne koristi za zdravje. Večja kot je vsebnost kakava, tako kot v temni čokoladi, več je koristi. Temna čokolada lahko vsebuje tudi manj maščob in sladkorja, vendar je pomembno, da preverite oznako. (1)

Uživanje čokolade ima lahko naslednje prednosti:

zniževanje ravni holesterola
preprečevanje kognitivnega upada
zmanjšanje tveganja za kardiovaskularne težave
Pomembno je omeniti, da so spodaj omenjene možne koristi za zdravje izhajale iz posameznih študij. Potrebnih je več raziskav, da se potrdi, da lahko uživanje čokolade resnično izboljša zdravje ljudi.

Poleg tega čokoladne ploščice ne vsebujejo samo kakava. Upoštevati je treba prednosti in tveganja drugih sestavin, kot sta sladkor in maščoba.

1) holesterol

Ena študija, objavljena v The Journal of Nutrition , kaže, da bi uživanje čokolade lahko pomagalo zmanjšati raven holesterola lipoproteinov z nizko gostoto (LDL) , znano tudi kot “slab holesterol”.

Raziskovalci so se lotili raziskave, ali čokoladne ploščice, ki vsebujejo rastlinske sterole (PS) in kakavove flavanole (CF), vplivajo na raven holesterola.

Avtorji so zaključili: “Redno uživanje čokoladnih ploščic, ki vsebujejo PS in CF, kot del diete z nizko vsebnostjo maščob lahko podpre zdravje srca in ožilja z zniževanjem holesterola in izboljšanjem krvnega tlaka.”

2) Kognitivna funkcija

Znanstveniki s Harvardske medicinske šole so predlagali, da bi pitje dveh skodelic vroče čokolade na dan lahko pomagalo ohranjati možgane zdrave in zmanjšalo upad spomina pri starejših.

Raziskovalci so ugotovili, da je vroča čokolada pomagala izboljšati pretok krvi v možganske dele, kjer je bila potrebna.

Vodilni avtor Farzaneh A. Sorond je dejal:

“Ker različna področja možganov potrebujejo več energije za dokončanje svojih nalog, potrebujejo tudi večji pretok krvi. To razmerje, imenovano nevrovaskularno povezovanje, ima lahko pomembno vlogo pri boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen.”

Rezultati v laboratorijskem poskusu, objavljenem leta 2014, so pokazali, da bi lahko kakavov ekstrakt, imenovan lavado, zmanjšal ali preprečil škodo na živčnih poteh pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Ta izvleček lahko pomaga upočasniti simptome, kot je kognitivni upad.

Druga študija, objavljena leta 2016 v reviji Appetite, kaže, da bi uživanje čokolade vsaj enkrat na teden lahko izboljšalo kognitivne funkcije.

3) Srčne bolezni

Raziskave, objavljene v The BMJ, kažejo, da bi uživanje čokolade lahko zmanjšalo tveganje za razvoj bolezni srca za tretjino.

Na podlagi svojih opažanj so avtorji ugotovili, da je višja raven uživanja čokolade lahko povezana z manjšim tveganjem za kardiometabolične motnje.

Pozivajo k nadaljnjim eksperimentalnim raziskavam, da bi potrdili, ali je uživanje čokolade koristno.

4) kap

Kanadski znanstveniki so v študiji, v kateri je sodelovalo 44.489 posameznikov, ugotovili, da je pri ljudeh, ki so pojedli en obrok čokolade, 22-odstotna verjetnost, da bodo doživeli kap, kot pri tistih, ki je niso. Tudi tisti, ki so imeli približno dve unči čokolade na teden, so 46 odstotkov manj verjetno umrli zaradi kapi.

Nadaljnja študija, objavljena v reviji Heart leta 2015, je spremljala vpliv prehrane na dolgoročno zdravje 25.000 moških in žensk.

Ugotovitve kažejo, da je uživanje do 100 gramov (g) čokolade vsak dan lahko povezano z manjšim tveganjem za srčne bolezni in možgansko kap.

5) Rast in razvoj ploda

Uživanje 30 g (približno ene unče) čokolade vsak dan med nosečnostjo bi lahko koristilo rasti in razvoju ploda, v skladu s študijo, predstavljeno na Novinarskem srečanju Društva za materinsko-fetalno medicino leta 2016 v Atlanti, GA.

6) Atletska uspešnost

Čokolada lahko pomaga športnikom, da premagajo večjo razdaljo, medtem ko porabijo manj kisika.
Ugotovitve, objavljene v The Journal of International Society of Sports Nutrition, kažejo, da lahko malo temne čokolade poveča razpoložljivost kisika med fitnes treningom.

Raziskovalci, ki so v Združenem kraljestvu preučevali kolesarje, ki so preizkušali vožnjo na čas, so ugotovili, da so “kolesarji po zaužitju temne čokolade porabili manj kisika, ko so kolesarili z zmernim tempom, več razdalje pa so prevozili tudi v dvominutnem pavšalnem kronometru.”

Znanstveniki verjamejo, da je uspeh temne čokolade v tem primeru ta, da vsebuje flavonole, znane kot epikatehini, ki povečujejo sproščanje dušikovega oksida v telesu. Podoben učinek ima sok rdeče pese.

Lahka v primerjavi s temno čokolado

Proizvajalci lahke ali mlečne čokolade trdijo, da je njihov izdelek boljši za zdravje, ker vsebuje mleko, mleko pa vsebuje beljakovine in kalcij . Podporniki temne čokolade opozarjajo na večjo vsebnost železa in ravni antioksidantov v njihovih izdelkih.

Temnejša kot je čokolada, večja je koncentracija kakava in tako bo teoretično višja raven antioksidantov v baru.

Vendar se hranila v tržnih čokoladnih ploščicah zelo razlikujejo, odvisno od znamke in vrste, ki jo izberete. Najbolje je, da nalepko preverite, če se želite prepričati o hranilih.

Nesladkane čokolade in 100-odstotni kakav so na voljo za nakup prek spleta in v nekaterih trgovinah z živili in zdravo hrano.

Tveganja in previdnostni ukrepi

Čokolada, ki vsebuje veliko sladkorja, lahko povzroči prepad zoba, če jo zaužijete preveč.
Čokolada ima lahko zdravstvene koristi, lahko pa ima tudi nekaj negativnih učinkov.

Povečanje telesne mase: nekatere študije kažejo, da je uživanje čokolade povezano z nižjim indeksom telesne mase ( ITM ) in centralno telesno maščobo. Vendar ima lahko čokolada veliko kalorij zaradi vsebnosti sladkorja in maščob. Vsakdo, ki poskuša shujšati ali ohraniti svojo težo, naj omeji porabo čokolade in preveri oznako svojega najljubšega izdelka.

Vsebnost sladkorja: Visoka vsebnost sladkorja v večini čokolade je lahko tudi vzrok za propadanje zob.

Migrena tveganje: Nekateri ljudje lahko pride do povečanja migrene, če je redno uživanje čokolade zaradi tiramina, histamina in vsebnost fenilalanina. Vendar so raziskave mešane.

Zdravje kosti: Obstaja nekaj dokazov, da bi čokolada lahko povzročila slabo strukturo kosti in osteoporozo. Rezultati ene študije, objavljene v The American Journal of Clinical Nutrition, so pokazali, da imajo starejše ženske, ki vsak dan uživajo čokolado, nižjo kostno gostoto in moč.

Težke kovine: Nekateri kakavovi praški, čokoladne ploščice in kakavovi zrnci lahko vsebujejo visoko vsebnost kadmija in svinca, ki sta strupena za ledvice, kosti in druga telesna tkiva.

Leta 2017 je Consumer Lab testiral 43 čokoladnih izdelkov in ugotovil, da skoraj vsi kakavovi praški vsebujejo več kot 0,3 mcg kadmija na porcijo, kar je največja količina, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Na splošno je uživanje čokolade lahko zdravo, če gre za temno čokolado z vsaj 85% kakava. Kot vedno pa je zmernost ključnega pomena, tako da tudi s čokolado ni vredno pretiravati.

21.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar